Hjertesukk om russ og søvn

Jeg bor i nærheten av Vinterbro senteret og Circle K (tidligere Shell). Rett ved bensinstasjonen er det en bussholdeplass. Midt i april begynner det – russebusser som parkerer her fra midt på natten til tidlig morgen med musikkanlegget på fullt volum. Mer enn nok til å vekke folk i flere kilometers omkrets. Dette fortsetter helt til 17. mai. Nesten hver natt.

For meg er det usedvanlig plagsomt å vekkes midt på natten fordi da blir søvnen dårligere og neste dag blir dårligere. Man presterer dårligere på jobb og sosialt. I området rundt Vinterbro senteret er det relativt tett bebyggelse så jeg er ikke alene om å vekkes.

Jeg synes det er ganske utrolig at dette er lov (hvis det er det), og at det får fortsette i en hel måned. Sånn jeg ser det er det en stor feil i dagens samfunn at man ikke har mer respekt for folks søvn, og at det ikke vernes mer om dette. Mangel på søvn fører til bilulykker, dårligere innsats på jobb, sykdom (det er om natten kroppen reparerer seg selv), depresjon, etc. Søvnen er vår beste lege, en stor glede, og tilogmed gratis.

Mange på avgangskullet på videregående bruker det meste av eksamenstiden til å feste. Noe som selvsagt fører til dårligere eksemensresultater og tap av tid og penger for den enkelte. For samfunnet betyr det mindre produktivitet og konkurranseevne – noe Norge ikke akkurat har overflod av. På toppen av det hele skal det ikke være mulig for oss som faktisk ønsker å prestere å kunne få en god natts søvn i denne perioden.

Det er et bra rettsprinsipp at ting må være lov dersom det ikke er en skadelidende tredjepart. Dersom voksne mennesker ønsker å ødelegge sin egen eksamenstid må de få lov til det. Men ikke dersom det er en skadelidende tredjepart – i dette tilfellet, folk som får forstyrret nattesøvn.

Jeg synes det hele er satt ganske på hodet og er nok en skjevhet i Norge.

Oppdatering 3. mai 2022. Dagbladet mandag 02. mai 2022. Får ikke sove på grunn av russefeiringen. For beboere på Nesodden utafor Oslo byr russefeiringen på uker med søvnmangel. Nå ønsker de strengere regulering av støynivå. Fortvilet forteller Anette Stai om manglende søvn og dårlig livskvalitet på grunn av støy fra russen. Hun føyer til at det er musikk fra russebussene som er problemet, og presiserer at det ikke nødvendigvis er Nesodd russen de klager på. Det er bussene som parkerer på andre siden av fjorden, som kommer fra ulike steder i landet. Lyden bærer veldig over vannet. Det er som at de står i naboens hage, sier Stai. Hun forklarer at folk flytter til hytta, bytter soverom og legger om døgnrytmen for å unngå støy. Det er ikke greit i det hele tatt, legger hun til. Politiet gikk nylig ut med informasjon om at det blir midlertidig parkeringsforbud for tunge kjøretøy i blant annet Hvervenbukta og ved Ingierstrand fram til 17. mai, uten at det så langt har endret situasjonen for beboerne på Nesodden. Stai har selv sjekket ut skiltingen og forteller at hun fant to trafikklommer ved Hvervenbukta med plass til flere busser, uten noe forbudsskilt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *