Hjertesukk om motorsaging og søvn

SØVN er et tema jeg er meget opptatt av. Det er grunnleggende for både helse og dagsform. Og dermed samfunnsøkonomi. Dette har man ofte glemt, både enkeltpersoner og på systemnivå. **

Her er et tidligere innlegg om russ og nattlig støy.

Iforgårs hadde jeg en selsom parasitt opplevelse. Når dette skjer så kommer hele kroppen (systemet) i en midlertidig ubalanse. Muligens frigjøres toksiner, de havner i blodbanen, og kanskje er det andre effekter også. Jeg sov ihvertfall dårlig den neste natten. Jeg gikk til sengs klokken 10, våknet av meg selv klokken 2 og sto opp klokken 4. Den neste dagen, altså igår, var jeg derfor litt redusert men godt fungerende allikevel. Jeg hadde møter og var på jobb som vanlig. Jeg kom hjem ved 17-tiden. Da var planen å lese en noe komplisert fysikk bok (Electro acupuncture by Voll). Det gikk dårlig. Jeg var bare trøtt. Så jeg gikk til sengs tidlig, litt før klokken 20. Og sovnet som en stein.

Inntil jeg ble vekket klokken 01:50. Av støy som minnet om en motorsag i full sving.

Beste forklaringen jeg har er at noen var igang med motorsaga midt på natten. Og det i et boligområde. Det var helt mørkt så jeg kunne ikke se hva som var igang, men lyden var velkjent. Uansett var noen igang med en aktivitet med høyt lydnivå, midt på natten, uten å bry seg om at dette ville vekke et tosifret antall husstander.

Når sånt skjer blir jeg oppgitt og forbanna. Jeg hadde satt pris på et samfunn der man forstår noe som er ganske selvsagt: det er ikke greit å vekke folk midt på natten. En slik innsikt bør eksistere både på systemnivå og personnivå. Her har det åpenbart vært et firma, eller en enkeltperson, som har tenkt at det er så viktig å hugge trær, dvs fjerne natur, at da får det heller være at et tosifret antall husstander får søvnen sin ødelagt. Og dermed en mindre produktiv neste dag. Et meget egoistisk resonnement. Men ikke utypisk for norske utbyggere der egen profitt er det overordnede og altoverskyggende hensynet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *