Vibrasjoner i huset

De siste nettene har jeg blitt vekket av vibrasjoner i huset. En ganske merkelig sak.

vibrasjoner

De siste nettene har jeg våknet her på Vinterbro av at det har vært høyfrekvente vibrasjoner i sengen jeg sover i. Som en følge av høyfrekvente vibrasjoner i gulvet.

 • Det er perioder med vibrasjoner som kan vare fra noen få minutter til rundt et kvarter. Noen ganger enda lengre.
 • Noen ganger er det sterkere vibrasjoner, andre ganger svakere. Periodene med svakere vibrasjoner varer ofte lengre enn periodene med sterke.
 • Jeg blir vekket av det om natten. Flere ganger. Det ødelegger nettene mine.
 • Det er også vibrasjoner om dagen. Jeg kan merke det når jeg har føttene på gulvet når jeg sitter eller står.
 • Det er altså høyfrekvent. Nærmest som en during.
 • Jeg har hørt med nærmeste nabo (30 meter unna) og han har ikke merket noe. Men han sover også mye tyngre enn meg.
 • Det bygges et hus utenfor og det er en gravemaskin i sving og lastebiler. Men sånn har det vært i flere måneder og vibrasjonene har kommet de siste dagene. Jeg har sett på byggeplassen og kan ikke se noe årsak til vibrasjonene.
 • Jeg har faktisk hatt samme opplevelse tidligere, på et annet sted. På småbruket på Aurskog rundt 2012. Der også var det plutselig vibrasjoner i hele huset, som vekket meg om natten. Da jeg opplevde dette på Aurskog lette jeg etter hva som kunne være årsaken. Skogsmaskiner? Vannpumpen eller fryseboks inni huset? Men fant aldri ut av det. Jeg ble vekket av det der også. Det begynte helt ut av det blå. Det var vibrasjoner noen netter, så noen netter uten, osv. De siste 5 årene har jeg ikke merket det der.
 • Jeg vet ikke om årsaken kommer innenifra huset eller utenifra. Jeg har ikke mye utstyr inni huset som kan forårsake noe slikt. Kanskje noe jeg har tatt med meg fra Aurskog, siden jeg hadde samme opplevelsen der? Neppe, har stort sett bare tatt med bøker og klær.
 • Jeg tror ikke jeg merker vibrasjonene når jeg står på bakken utenfor. Men kanskje er årsaken allikevel utenfra, og vibrasjonene blir forsterket inn i huset på et vis. Via husets fundament. På Aurskog er det grunnmur, her er det søyler.
 • Siden jeg har opplevd det samme begge steder – kanskje er det jeg selv som forårsaker det??

Det virker som at kroppen har et system som gjør at man vekkes lett av slike vibrasjoner. Kanskje fordi det minner om jordskjelv?

Det er utrolig slitsomt fordi det ødelegger nattesøvnen. Og søvn er SÅ viktig.

Noen som har hatt tilsvarende opplevelse?

Oppdatering 5. februar 2023. Min hypotese er at kilden til ristingen er utenfor huset, muligens langt avgårde. Vibrasjonene går i bakken og treffer en av husets egenfrekvenser. Dermed blir det merkbare vibrasjoner. Fra og med sommeren 2021 har jeg sovet utendørs stort sett hver eneste natt. Og ikke opplevd risting. Dette er konsistent med hypotesen.

5 thoughts on “Vibrasjoner i huset”

 1. Hei når jeg leser ditt innlegg så er det som om du forklarer samme situasjon hos oss. Har du funnet ut av denne kjedelige situasjonen?

  1. Hei. Nei har ikke funnet ut av det. Sommeren 2021 begynte jeg å sove utendørs. Sjekk blogginnlegget Soveskur for utendørsnetter https://www.helsetypen.no/2021/08/11/soveskur-for-utendorsnetter/ Siden da har jeg ikke opplevd denne ristingen. Det tyder muligens på at noe med, eller i, huset spiller en rolle. Min hypotese er at ristingen kommer utenfra, i bakken, og treffer en av husets egenfrekvenser. Dermed blir det merkbare vibrasjoner. Å sove utendørs er utrolig bra på mange andre måter også. Du burde prøve det! Jeg kan aldri gå tilbake og sove innendørs igjen nå.

 2. Kan det være trafokrets eller trafostasjon? Jeg mener det er et opplevd problem.
  I interøret her, en “2005 standard”) bolig så er det vibrasjon og lyd. Jeg kan måle topper på 50Hz og 100Hz, noen ganger 300Hz, med en frekvensmåler-app på mobiltelefonen.
  I følge ingenører så er dette typisk en el transformator. Vekselstrømmen er 50Hz. Jeg tror muliplikasjonene her er sekundære komponenter som svinger fra grunnfrekvensen og kalles harmonsike (1 ganger, 2 ganger., 3 ganger osv.)

  Det sies at “moderne boligstandard” kan fort svinge ved lave vibrasjon/lyd frekvenser (under 160 Hz).
  Vi streber etter å bygge på grunnfjell så strukturoverføring fra en slik trafo er høyt mulig, tror jeg. Lav vibrasjon/lyd frekvens er kraftige ved høy intensitet.
  Når dette grunnmuren så går resten av strukturen fort med. Huset blir som et musikkinstrument.
  Det kan også forekomme ved lav frekvent luftbåren vibrasjon/lyd, sies det.

  Videre så kan for eksempel nedsatt hørsel med nedsatt diskantområde kanskje gjøre noen personer ekstra var på bass når diskanten er mer borte i hørslen. Eller det er en hypotese fra undertegnede side på hvofor ikke alle legger merke til dette.

  Opplevd vibrasjon kan også være resonans. Studier foreslår at indre og ytre kroppsdeler hos en voksen person har egenfrekvenser (naturlige frekvenser) i lave-/infra (under 20Hz) frekvensspeketeret.

  https://www.youtube.com/watch?v=17tqXgvCN0E

 3. Hei bor på en gård i råde.
  Vi sliter med samme problem.
  Intens vibrasjon i vegg for det meste.
  Er så kraftig til tider att servise skrangler i skapene.
  Vi vet ikke årsak, men skal prøve å flytte veggfeste til strømmen inn på huset.
  Så får vi se🧐

  1. Takk for kommentar. Hold oss gjerne oppdatert om hvordan dette går. De siste årene har jeg sovet utendørs og da har jeg ikke hatt dette problemet. Kanskje er det en form for resonans i bygningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *