Ari Behn

Ari Mikael Bjørshol, 30/9-1972 — 25/12-2019 Lommedalen. Oppvokst i Moss. Mor Marianne Solberg. Mormor Behn.

Snø og råk

Meningsløst at det ender sånn. Med en av de mest talentfulle. Trist som faen var en åpenbaring av en liten novellebok. Helt spesiell og original. Jeg husker fortsatt flere av dem, blant annet den om tresurferen. Mange nordmenn tåler ikke folk som går sine egne veier, og det er synd fordi det er de som skaper noe. Og som tråkker ny sti. Det som skjedde nå i julen var bare en sjokkerende og trist slutt.

Selvmord er en egoistisk handling. Jeg synes det er rart, at han som egentlig har hele landet for sine føtter – rik og berømt med venner, ting som skjer osv – ender der. Mange som ikke er like godt stilt gjør ikke det. Eneste er hvis han var i en dyp dyp depresjon. Noe som er en helt reel sykdom. Men da burde han muligens håndtert det bedre. Prøvd å fått hjelp. Og han gjorde det jo på et vis fordi han var relativt åpen om det. Og ikke minst selv satt seg inn i egen sykdom og risiko ved å lese bøker og informert seg. Spesielt siden han har tre døtre.

Depresjon er en farlig sykdom der hjernen ikke lenger oppfatter verden på riktig måte. Er man deprimert er det viktig å være seg dette bevisst, slik at man forstår at når verden svartner så er det ikke fordi verden faktisk går i sort. Det er fordi ens egen hjerne ikke tolker verden riktig. Fordi man har en sykdom. Ofte i form av en kronisk betennelse i hjernen (inflammation).

Jeg digget Ari Behn og synes han var en kreativ kraft helt utenom det vanlige. Han produserte hele tiden. Dette druknet ofte i andre mediesaker om han. Og han hadde så mye humor. Noe mange ikke helt forsto. For eksempel da han, gud forby, gikk påskeskirenn i rosa skjorte. Ari Behn var født samme år som meg. Jeg er oppvokst i Bærum og er halvt fra Moss. Og jeg følte han var en av mine selv om jeg aldri kjente eller traff han. Det nærmeste jeg kom var Per Heimly på et nachspiel. Men jeg digga alt han laget. Bøker, TV, bilder. Roadtrippen til Las Vegas. Og allsang på grensen!

Han var en stjerne på himmelen som lyste litt ekstra.

aribehn.com og norsk wikipedia og engelsk wikipedia.

Ari Behn og Prinsessebildet. Foto: Seoghør.no
Ari Behn og Prinsessebildet. Foto: Seoghør.no
Ari Behn novelle Nilen
Nilen

Nilen er fra novellesamlingen Talent for Lykke, utgitt av Kolon Forlag. Takk til Kolon for tillatelse til å bruke teksten.

Oppdatering 30. mai 2023.

ari-behn-20220706_112744-pic02
Marianne Behn har skrevet boken “Min Ari”.
ari-behn-20220706_112841-pic06
Hvorfor endte Ari som han gjorde? Han led av utmattelsessyndrom og en ørelidelse. Han tok et valg om å operere i bihulene, sannsynligvis på grunn av ørelidelsen. Denne operasjonen gjorde at han sov dårligere og mistet evnen til drøm og visualisering. Et stort tap for en kunstner.
ari-behn-20220706_112841-pic07
Frontfiguren i INXS, Michael Hutchence, opplevde august 1992 å miste smaks og luktesans. Det skjedde etter en krangel med en taxisjåfør i Danmark. Han ble slått ned og slo hodet i asfalten. Episoden endret personligheten og livet hans. Han døde høsten 1997 alene på et hotelrom sannsynligvis fra selvmord. Denne og Aris historie har mange likheter.

Oppdatering 10. august 2020: Daisy Coleman ble sannsynligvis voldtatt da hun var 14 år, av en 3 år eldre gutt Matthew Barnett. Hennes venninne ble også voldtatt samme kveld. Venninnen tok selvmord 10 dager senere. Daisy opplevde å ikke bli trodd og ble hetset av medelver og andre. Hun tok selvmord for noen få dager siden, 23 år gammel. En tragedie og en meget stygg sak. Jeg nevner dette her for om mulig bedre forstå årsaker til selvmord.

Oppdatering 16. des-2023. VG 29. sep 2009. Ari beskriver en tilværelse hvor han er «mer og mer ensom» og «sjukt mye alene». Altfor mye, faktisk. Jeg kommer til å dø uten selskap av noen, men uten å være ensom og bitter. Det er som om jeg aldri virkelig klarer å forbinde meg med noen, forteller Behn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *