Min wordpress

Man kan lærer mye IT teknologi av å ha en wordpress blogg.

min-wordpress-20200122-bilde01-banner-sql-kommando

Man kan lage en blogg fra scratch med html og CSS. Et problem er at det tar lang tid å legge til et nytt innlegg. Med WordPress går det fortere. Dette er et bloggsystem med en sql relasjonsdatabase i bunn og php kode. Her kan man lære mye programmering og annen datateknologi. I tillegg til å skrive.

Liste med tomt siste element

Det er en feil i WordPress der en liste får et tomt siste element. Løsningen er å gå inn i kodeeditoren (ctrl-alt-shift-m) og slette siste innslaget i listen manuelt. På github er dette wordpress gutenberg issue 12787.

Pingback

I WordPress er det automatisk pingback. Dette er en måte jeg kan få oversikt over hvilke andre internettsider som linker til en blogg artikkel jeg har skrevet. Dersom en annen WordPress side (som støtter pingback) linker til meg, vil denne siden automatisk sende en beskjed til min side (ping-rpc, ikke det samme som ping icmp). Dette vil da registreres på min side som en pingback. Det sees som et innslag i kommentarfeltet. Pingback fungerer også internt. Et vanlig eksempel kan være at jeg skriver en første artikkel om noe, eksempelvis Cannabis 101. Så skriver jeg en ny artikkel om Cannabis i Norge, og linker til Cannabis 101 artikkelen. Da vil det komme et innslag i kommentarfeltet i Cannabis 101 artikkelen om pingback, der det står Pingback: Cannabis i Norge. For å teste dette vil jeg nå legge inn en link til denne siden fra den første bloggposten jeg skrev her på bloggen (Hva legene gjør når de får kreft). Da skal det komme inn i kommentarfeltet på denne siden.

Flere Bash-kommandoer på en linje

Oppdatering 1. mai 2022. Jeg tar backup av denne nettsiden og av filene på min egen arbeidsstasjon en gang i døgnet. Jeg har et hjemmelaget bash script for hver av de to jobbene. De to scriptene kjører i Debian, installert som et Linux subsystem på Windows 10 (WSL). På en kommandolinje ønsker jeg kjøre begge scriptene.

  • Med ; kan man skille flere kommandoer. Eksempel: scr1.sh ; scr2.sh
  • Skill med &&. scr2.sh kjører bare dersom scr2.sh kjørte uten feil.
  • Skill med || (eksklusiv or)

Ternary (or more) operations on a single line:

  • [[ 1 -eq 1 ]] && echo true || echo false
  • [[ “${var}” == “string” ]] && ([[ “$(id -un)” == “root” ]] && echo ROOT || echo USER) || echo false

I use the && || method quite a lot.

Backup kommandolinje

Noen ganger har jeg noe gående på datamaskinen når jeg skal legge meg. Jeg vil at maskinen skal bli ferdig og så ta backup. En enkel kommandolinje setter på backup først av mine data (til min egen Synology), deretter av bloggen (til min egen arbeidsstasjon), om 4000 sekunder (altså om noe over 1 time). Jeg skriver ut dato og klokkeslett litt innimellom så jeg neste morgen kan se at alt har gått og at tidene ser riktige ut.

root@ramp2wi1:~/01bupr2/02syno01# sleep 4000;date;./psb21s1.sh ;date;../03helset/wpbup03.sh pw;date

mysqldump og tabell colum_statistics

Oppdatering 11. mai 2022. helsetypen.no er en wordpress side. Den består av en mysql (nå kalt Mariadb) database der innholdet (bloggposter, kommentarer) er lagret. Datakoden som bruker databasen er skrevet i php. Jeg tar backup av både database og php kode hvert døgn med et egenlaget script som kjører programmet mysqldump. Det genereres to filer, en database backup og en php backup. Begge filene lastes ned til min maskin lokalt. Dersom helsetypen.no webserveren blir hacket eller krasjer eller noe skjer så har jeg en backup et annet sted og kan enkelt få alt opp igjen.

Idag fungerte plutselig ikke backupen: mysqldump:

Couldn’t execute SELECT COLUMN_NAME FROM information_schema.COLUMN_STATISTICS WHERE SCHEMA_NAME = helsetypenxxxx AND TABLE_NAME = wp_commentmeta; Unknown table ‘COLUMN_STATISTICS’ in information_schema (1109)

Tabellen column_statistics i databasen information_schema eksisterer ikke. Da jeg ikke har endret noe hos meg virker det rimelig at feilen er på webserveren. Kanskje er den oppdatert og det er en ny versjon av mysqldump. Kanskje er det nå satt et flagg som gjør at mysqldump forsøker å dumpe denne tabellen. Og at den ikke eksisterer. mariadb dot com dumpmysqldump. zenidas ukjent tabell column_statistics. serverfault slå av column_statistics dump permanent. dev dot mysql dot com column_statistics muliggjør sql ANALYZE TABLE statements.

mysqldump –version –> mysqldump Ver 8.0.29

Løsningen ble: mysqldump –column-statistics=0 dbnavn -ubrukernavn -hdbservernavn -p

CSS test captiontext bakgrunn

Oppdatering 24. mars 2023. Jeg laget en enkel CSS klasse .captiontext der jeg satte bakgrunnen til lysegrå. For å se om det fungerte. Viste seg at dette kom med på endel av de nyeste bloggpostene. Men ikke på alle. Og ikke på de gamle bloggpostene. Så her er det noe som ikke fungerer helt som det skal. Starting with WordPress 4.7, you can now add custom CSS to your own theme from the Appearance Customize Screen, without the need for additional plugins or directly editing themes and child themes. Just choose the Additional CSS tab when customizing your current theme to get started.

2 thoughts on “Min wordpress”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *