Før jul var det en diskusjon rundt First Price produkter på facebook. Hvorfor er de billigere enn andre produkter? Går det på bekostning av kvaliteten? Merkingen på pakken var også noe uklar. Det aktuelle produktet var en entrecote fra Namibia, fra en Meny butikk. Jeg kontaktet Unil, som sto oppført som forbrukerkontakt på pakken.

Diskusjonen på facebook var i slutten av Oktober 2019. Og det var rundt denne tiden jeg kontaktet dem med spørsmål på email fra innsendingsfunksjonen på deres hjemmeside. Jeg måtte purre dem og fikk tilslutt svar 18. november så det tok lang tid. Sånn var det hele tiden for de 4-5 mailene vi sendte. Først idag 29. januar 2020 har jeg fått svar på det viktigste jeg lurte på. Det tok altså 3 måneder. Ikke imponerende!
Som pakken viser så er storfeet fra Namibia og slaktet der. Det er skåret i større stykker, pakket i vakuum og så sendt med båt til Norge. På båten lagres kjøttet i kjølecontainer i temperatur mellom 0 og 2 grader Celsius. Dette kalles “superkjøl”. Overfarten til Norge tar rundt 2 måneder. Fremme i Norge skjæres kjøttet til forbrukerstørrelse på Fatland slakteri og pakkes og merkes med etikett og sendes til butikk.
I første omgang er jeg opptatt av helsen til forbrukeren. Noen tanker:
- Det er risikabelt å kjøpe kjøtt fra Namibia fordi man har liten kontroll med hva slags fôr dyrene der får. Hva er föret spøytet med? I Afrika brukes det helt andre sprøytemidler enn hertillands. Det som sprøytes på fôret går inn i kjøttet, det som er i kjøttet går inn i den norske forbrukeren. Akkurat som det er risikabelt å kjøpe eksotisk frukt – man vet ikke hva det er sprøytet med. I Norge er det forbudt å importere genmodifisert frukt/grønt. Men det er ikke forbudt å importere frukt/grønt som har vært sprøytet med sprøytemidler som er ulovlige å bruke her tillands (for eksempel DDT).
- Overfarten på 2 måneder uten nedfrysning var en overraskelse. Jeg visste ikke at dette var mulig uten at kjøttet ble bedervet. Jeg ville trodd at for en båttransport på 2 måneder så måtte kjøttet fryses ned. Det er nesten så jeg tror at man bruker en form for konserveringsmiddel. Jeg spurte Unil om dette. De svarer at det benyttes ikke konserveringsmiddel for å gi denne holdbarheten. Fravær av oksygen, god hygiene og lav nok temperatur er avgjørende faktorer.
- Jeg spurte dem om hvorfor de ikke fryste ned produktet. De oppbevarer varene på superkjøl for å kunne selge det som kjølevare og ikke frysevare. De mener de har en bedre råvare når den ikke fryses, og det er større etterspørsel av ferskt enn fryst kjøtt på det norske markedet.
- I butikken ligger kjøttet i vakuumpakning, i kjøledisken. Det fremstår som ferskt. Det er umulig å vite at det er over 2 måneder gammelt. Det er ingen merking på pakken som indikerer dette. Kanskje bortsett fra at det står at det er fra Namibia. En helsebevisst og informert forbruker vil muligens stille seg et par spørsmål. Men ikke den typiske First Price kunden. Jeg opplever dette som villedende for forbrukeren. Jeg opplevde noe tilsvarende i den betjente fiskedisken på Coop Ullevål. En flaggskipbutikk. Store stykker med ferskfisk på is i betjent fiskedisk (ikke kjøledisk med ferdigpakker). Alt indikerer at dette er relativt fersk fisk. Men så viser det seg at den ble fisket for over 3 uker siden og ble fryst ned på fiskebåten. Når den kommer til Meny blir den tint opp og lagt på is i fiskedisken. Dette var merket i fiskedisken – det sto en lapp med “Har vært nedfryst”. Poenget mitt er: man informerer så lite man kan, og holder seg akkurat innenfor loven. Bedre informasjon ville ført til mer informerte og muligens mer lojale kunder. Men kanskje andre hensyn veier tyngre.
På meg virker det som at First Price kjøttet kan selges billig fordi det kuttes i produksjonsutgiftene. På måter som reduserer kvaliteten.
Nummeret 141 på pakken kalles et eftanummer. Det sier noe om hvem som har produsert produktet og hvor det kommer fra. Det er et godkjenningsnummer for en norsk produsent. Man kan slå det opp på en nettside efta.handlelisten.no og få navnet på produsenten. Når jeg legger inn 141 her får jeg opp Fatland Ølen AS, 5580 Ølen. Også på nettsidene til Kjøtt og Fjørfebransjens landsforbund kan man søke på norske efta numre. Også her på Mattilsynet kan man finne det. Linket til fra Produkter og Virksomheter Mattilsynet godkjenner.
Det Namibiske godkjenningsnummeret 22 kan man søke opp her (https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/output/non_eu_listsPerCountry_en.htm). Klikk på riktig land. Da får man opp en liste med pdf-dokumenter i venstre side. Velg for eksempel Section VI : Meat products (21/11/2018) linken. Da kommer man til dokumentet https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/output/NA/RPM_NA_en.pdf (link her). Her finner man igjen koden NA22. Altså Namibia 22. Vi ser det refererer til bedriften Meatco Namibia. Det er her kjøttet har blitt slaktet i Namibia. Dette er hjemmesiden til Meatco. Det må være disse Unil i Norge kjøper First Price entrecotene fra.
Andre refleksjoner:
- Fra hvilken gård i Namibia kommer dyret? Hvordan er dyrevelferden der? Og menneskevelferden?
- Å hente kjøtt fra Namibia er ikke akkurat kortreist og medfører masse forurensning. Det er et stort tankekors at dette er måten å gjøre det på for å få det billigst mulig. Her er det en systemsvikt.

Bildet øverst i artikkelen, nærbilde av entrecote charloais, er lovlig lånt fra https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Entrecôte_charolais_01_fcm.jpg
Oppdatering 27/1-2020. Det er ikke bare kjøtt som transporteres frem og tilbake over kloden. Dette gjelder også for fisk. Norsk ufiletert torsk sendes til Kina. Der fileteres den og fylles med vann og kjemikalier. For å gi høyere salgsvekt, øke holdbarheten og et hvitere utseende. Så sendes fisken til frysedisker i Frankrike. For et system, og Norge er i høyeste grad medskyldige, vi er pådrivere. Denne torsken sendes sikkert også tilbake til Norge og havner i en Findus pakke i Rema sin frysedisk. Norge er veldig forsiktige med å kritisere noe som har med fisk å gjøre fordi vi er en stor aktør når det gjelder å eksportere forurenset fisk (oppdrettslaks, ethoxyquin og andre kjemikalier, Morgenbladet ved Simen Sætre og Kjetil Østli har en veldig bra sak om dette, Hva vi ikke vet om laksen).
Som en person som er glad i biff, kjøper jeg veldig ofte first price produkter, men kun om de er fra Norge eller Tyskland, står det Nambia eller Urugay som opprinnelseland anbefaler jeg alle å la være, de få gangene jeg har prøvd det har kjøttet hatt en syrlig/bedervet bismak.(Ble ikke syk, men det smakte vondt og jeg kastet resten) Så denne “superkjøl” transporten er nok ikke så effektiv som de skal ha det til.
Great weblog right here! Additionally your site a lot up very fast!
What host are you using? Can I get your affiliate link in your host?
I wish my site loaded up as fast as yours lol
It’s remarkable to visit this web site and reading the views of all colleagues about this
paragraph, while I am also zealous of getting knowledge.
liste listesi listeleri 2022
liste listesi listeleri
Fabulous, what a blog it is! This weblog presents useful
data to us, keep it up.
I am in fact glad to glance at this webpage posts which includes tons of valuable facts, thanks
for providing these kinds of data.
When some one searches for his vital thing, therefore
he/she wishes to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.
Hi, I desire to subscribe for this blog to obtain newest updates, so where can i do it please assist.
I’m gone to say to my little brother, that he should also go
to see this weblog on regular basis to obtain updated from most
up-to-date news update.
Why is it I always really feel like you do?
I have read so many posts about the blogger lovers however this post is really a good piece of writing, keep it up
Great article! That is the type of information that should be shared around the net.
Shame on the seek engines for now not positioning this submit upper!
Come on over and visit my website . Thanks =)
You really make it seem really easy along with your presentation but I in finding this topic to be
really one thing which I think I might by no means understand.
It sort of feels too complex and extremely vast for me.
I am taking a look ahead in your next submit, I’ll attempt to get the hold of it!
I’m not sure why but this blog is loading very slow for me.
Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?
I’ll check back later on and see if the problem still exists.
I was able to find good advice from your blog posts.
I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be
just what I’m looking for. Does one offer guest writers to
write content for yourself? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a few of the subjects you write related to here.
Again, awesome weblog!
Hi, i feel that i noticed you visited my website thus
i got here to go back the favor?.I am trying to to find issues to enhance
my site!I assume its ok to use some of your ideas!!
Hi, this weekend is good for me, for the reason that this moment i am reading this great educational article here at my house.
wonderful issues altogether, you just received a new reader.
What could you suggest in regards to your put up that you just made some days in the past?
Any sure?
I have read so many posts about the blogger lovers howeverthis post is really a good piece of writing, keep it up.
Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just
posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?
Great article.
Greetings from Idaho! I’m bored to tears at work so
I decided to check out your site on my iphone during
lunch break. I love the info you provide here and can’t wait to take
a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded
on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
Anyways, amazing blog!
It’s awesome to go to see this website and reading the views of all friends concerning
this article, while I am also zealous of getting knowledge.
I love reading through a post that can make men and women think.
Also, thanks for allowing me to comment!
Hi to every single one, it’s truly a nice for me to pay a quick visit this web page, it contains helpful Information.
Highly energetic post, I enjoyed that a lot. Will there be a
part 2?
Wonderful article! That is the type of info that are supposed
to be shared across the net. Disgrace on the seek engines for not positioning this
post upper! Come on over and visit my website . Thanks =)
Hello i am kavin, its my first time to commenting anyplace,
when i read this post i thought i could also create comment due
to this brilliant piece of writing.
It’s remarkable designed for me to have a website, which is
valuable designed for my know-how. thanks admin
Thanks for finally talking about > First Price entrecote
fra Namibia – Helsetypen < Liked it!
Peculiar article, totally what I needed.
If you wish for to grow your familiarity only
keep visiting this web site and be updated with the
most up-to-date gossip posted here.
I loved as much as you’ll receive carried out right here.
The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following.
unwell unquestionably come further formerly again as
exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.
Wow, that’s what I was exploring for, what a
material! existing here at this website, thanks admin of
this site.
I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both
educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the
nail on the head. The problem is something which not enough folks
are speaking intelligently about. Now i’m very happy that
I stumbled across this in my hunt for something regarding this.