IKEA tilbakekaller krus på grunn av kjemikalieinnhold

IKEA tilbakekaller Troligtvis reisekrus på grunn av kjemikalielekkasje inn i drikken.

IKEA tilbakekaller Troligtvis reisekrus på grunn av kjemikalie lekkasje fra plastkruset inn i drikken.

IKEA tilbakekaller kruset Troligtvis fordi det inneholder kjemikalier. Kruset er laget av et plastmateriale som inneholder ftalatet DBP, dibutylftalat. Ftalater brukes ofte for å gjøre plast mykere. I mennesker påvirker ftalater hormon funksjoner. Noe som kan gi alvorlige helseplager som utmattelse og fertilitetsproblemer. Jeg synes det er rart at IKEA i det hele tatt tillater salg av plastprodukter som inneholder ftalater. Og spesielt de som brukes til mat og drikke. I teksten til IKEA står det også at de for “mange år siden” begynte å forby flatalter i produkter med matkontakt. At dette reisekruset allikevel ble solgt var fordi produsenten i India allikevel hadde brukt ftalater. Det hele ble oppdaget ved en tilfeldighet i en IKEA blindtest, virker det som.

Det er vanskelig å unngå plastemballasje fordi så mye mat kommer dessverre i slik emballasje i butikkene. Selv bruker jeg aldri plast til å oppbevare matrester og annen mat. Jeg bruker glass. Jeg kjøper så lite plastprodukter som mulig også når det gjelder andre ting. Eksempelvis lamper – dersom disse har plast i seg vil plasten fordampe og vi puster det i oss. Ofte har lamper en lysdiffuser, det vil si en plate under pæren, som fordeler lyset og gjør det mykere. Denne er ofte laget i plast, og slike lamper unngår jeg. Mye bedre med en lampe av tre eller metall.

Moralen for meg i denne IKEA historien er en påminnelse om at man ikke alltid kan stole på merkingen på plastprodukter. Spesielt når de kommer fra land som India og Kina, der mye er uoversiktlig.

IKEA tilbakekaller Troligtvis reisekrus på grunn av kjemikalie lekkasje fra plastkruset inn i drikken.
IKEA tilbakekaller Troligtvis reisekrus på grunn av kjemikalie lekkasje fra plastkruset inn i drikken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *