Eloverfølsomhet og databruk

Tips til hvordan beskytte seg mot stråling når man bruker datamaskin. Dette er av interesse for eloverfølsomme, men også for andre som vil forebygge helseproblemer.

Jeg er eloverfølsom. Det vil si at jeg får fysisk ubehag dersom jeg oppholder meg i menneskeskapte elektromagnetiske felt. Et annet ord for slike felt er stråling.

På facebook var det en som lurte på hvordan elektrosensitive personer kunne være på facebook. Fordi da må man jo bruke en datamaskin eller mobil. Begge deler kan generere elektromagnetiske felt. Her følger mitt svar.

Eloverfølsomhet varierer fra person til person. Man deler inn strålingen i lavfrekvent elektromagnetisk (strøm i hus), høyfrekvent (mobil, wifi, dect telefon, smartmåler etc) og magnetiske felt (høyspent, trafostasjoner, biler etc). Jeg er følsom for høyfrekvent elektromagnetisk stråling og magnetfelt. Ikke så mye for lavfrekvent. Men jeg forsøker å unngå alle de 3 formene fordi eksponering kan føre til ytterligere følsomhet.

En datamaskin med wifi genererer høyfrekvent stråling. Uten wifi (det vil si en maskin uten trådløskort eller med trådløskortet avslått) genererer ikke wifi. (Har man trådløs ruter genererer denne wifi så wifi her må selvsagt også slås av). Mus og tastatur er selvsagt kablet, ikke noe bluetooth. Så det er enkelt å fjerne høyfrekvent stråling fra en datamaskin.

En datamaskin går på strøm. Den tar inn 50Hz 230V vekselstrøm fra strømnettet. En spenningsomformer omgjør dette til 12V likestrøm. Fra omformeren er det ledninger med 12V likestrøm, 5V likestrøm og 3V likestrøm som koples til forskjellige komponenter i maskinen. Komponenter i maskinen, eksempelvis selve omformeren og prosessoren, genererer lavfrekvent elektrisk felt og magnetiske felt. Begge feltene avtar raskt med avstanden.

En LED skjerm lager også lavfrekvent elektrisk felt og magnetisk felt. En annen ting å tenke på når det gjelder skjerm er at den genererer lys. Dette er høyfrekvent stråling i det synlige området. Forskjellige lysspektre kan være mer eller mindre sunne. Nok et moment er avgassing av kjemikalier fra en skjerm. Og i hvilken grad det er brukt giftige materialer. Jeg har hatt skjermer som har avgasset så mye at jeg ikke kunne bruke de.

Jeg jobber mye på datamaskin og det går stort sett ok. Jeg bruker en stasjonær maskin. Uten wifi, den er selvsagt kablet, samme med mus og tastatur. Selve maskinen (selvbygget) er plassert 2 meter fra meg. Avstand er din venn – lang avstand betyr mindre stråling. Tett inntil maskinen kan man måle høye lavfrekvente elektriske felt og magnetiske felt, spesielt ved strømomformeren og prosessoren. På 1 meters avstand er disse feltene null.

Min LED skjermen (Dell P2312H) er plassert rundt 80cm meter fra meg. Den er laget i miljøvennlige materialer og har ikke gitt plagsom avgassing. Tett inntil skjermen kan man måle høye lavfrekvente elektriske felt og magnetiske felt. På 1 meters avstand er disse feltene null. I 80cm avstand er feltene tilnærmet null.

Jeg har en mobiltelefon, Og fasttelefon. Jeg har mobilen på bare på hverdager i arbeidstiden. Og kun på GSM (tale og sms), ikke data og ikke wifi, ikke bluetooth etc. Den ligger den på en hylle 5 meter fra meg. Jeg bruker mobilen bare til sms og korte samtaler. For lange samtaler bruker jeg fasttf. Om natten er mobilen i flymodus og den ligger også i en stråletett metallboks.

Når jeg bruker mobil til samtale er det alltid med handsfree. Dersom jeg ikke har handsfree tilgjengelig tar jeg ikke innkommende anrop. Samtale uten handsfree er helt uaktuelt. Jeg holder også mobilen på strak arm borte fra kroppen når jeg snakker. Min handsfree har en air tube på siste delen som går inn i ørene, noe som reduserer stråling. I Apple sin produkt manual står det at mobilen skal oppbevares minst 1 inch (2,5cm) fra kroppen. Noe veldig få gjør – de fleste har den jo i lomma og holder den mot øret når de snakker. Så Apple sikrer seg fordi de vet at søksmål kan komme. Stevie Jobs, og mange andre av dagens ledere i Silicon Valley er meget restriktive overfor egne barn mhp teknologibruk. Lederne i Telenor er nøye med å slå av wifi om natten hjemme hos seg selv (jeg har snakket med en av dem) men ikke så nøye med å informere kundene sine.

Det er mange eksempler på uvettige teknologier – asbest (mesothelia lungekreft), thalidomid (fødselsskader), røyking (lungekreft), bly i bensin (fødselsskader, nedsatt iq), amalgam, ta røntgen i skobutikken av føttene for å bestemme skostørrelse, DDT osv. Og nå en eksponensiell økning i strålebelastning. Og overvåkning.

Når jeg jobber på datamaskinen bruker jeg tidvis også en “hoodie”, en type finnlandshette som bare dekker halsen. Denne har metalltråder vevd inn. Poenget med dette er at den beskytter skjoldbruskkjertelen (thyroid) mot stråling fra dataskjermen. “Low thyroid” fører til nedsatt energi og er en av dagens folkesykdommer. Mange har det selv om de ikke er klar over det (som meg, i mange år). Og blodprøvene for å detektere dette er ikke pålitelige (thyroxin, triiodothyronin, thyroid stimulating hormone etc). De kan være innenfor refereanseområdene selv om du har symptomer.

Tidligere, da jeg jobbet i Accenture rundt år 2000, hadde vi CRT skjermer (Cathode Ray Tube). Jeg var begynnende eloverfølsom på dette tidspunktet og følte at skjermen ga meg symptomer. Da brukte jeg en type gjennomsiktig filterplate som ble plasser over skjermen. Denne reduserte strålingen.

Jeg reagerte på stråling første gang i 1998 da jeg fikk min første mobil. Jeg merket med en gang at jeg fikk vond i hodet når jeg brukte mobilen. Med handsfree gikk det greit. Idag vet jeg at stråling påvirker søvn. Jeg er 99% sikker på at med stråling i rommet har jeg inneffektiv søvn. Jeg sovner, men føler meg ikke uthvilt neste morgen,heller utbrent. Jeg kan merke dagen derpå om det var stråling eller ikke i rommet og er villig til å stille opp i en veldesignet test for dette.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *