Om fløte

Jeg trodde fløte var et naturlig produkt. Slik er det ikke.

Regndraaper paa vann

I butikken er det mange typer fløte å velge mellom – kremfløte, matfløte, kaffefløte, med flere. Jeg trodde i utgangspunktet at fløte var produktet som blir dannet når råmelk (ikke homogenisert) står et døgn. Da skilles (separeres) melken – fløten kommer øverst og skummetmelk nederst. Jeg hørte litt med Tine om dette.

Separering

Først separeres melken. Dette skjer i en roterende separator som skiller melk i skummet melk og kremfløte. Det skjer altså ikke naturlig. Dette er for at separasjonen skal skje hurtigere.

Kremfløte tas altså rett ut av separatoren.

For å lage Matfløte med 18% fett blandes riktig mengde fløte og skummetmelk igjen for å få ønsket fettprosent. For Lett Matfløte 10% er det et annet blandingsforhold for å få ønsket fettprosent. Deretter homogeniseres blandingen.

Homogenisering

Matfløte har mye lenger holdbarhet enn fersk Kremfløte. For å forhindre oppfløting av fløte gjennom holdbarheten, homogeniseres matfløten.

Matfløte og kaffefløte er homogenisert, men ikke kremfløten. Det er ikke nødvendig, på grunn av den høye fettprosenten (38 prosent). TINE Smør er heller ikke homogenisert.

Pasteurisering

Til slutt blir melken pasteurisert.

Alle meieriprodukter fra TINE er laget av pasteurisert melk. Dette er pålegg fra myndighetene.

Også kremfløtedelen fra separator pasteuriseres.

Matfløten er ultrapasteurisert og aseptisk tappet. Den høye varmebehandlingen kombinert med den aseptiske tappingen gjør at Matfløten får lang holdbarhet, da den er å anse som steril før åpning.

Min kommentar

Jeg synes Tines behandling av melken er omfattende og fører til produkter som ikke lenger er naturlige. Dette viser seg sannsynligvis i at flere og flere mennesker utvikler allergi mot melkeprodukter. Også innhold av sprøytemidler og antibiotika er sannsynlige årsaker til slike allergier.

Kremfløte er det det mest naturlige alternativet. Kremfløte er mekanisk separert og pasteurisert, men ikke homogenisert. Kremfløte, helst økologisk, er den eneste fløten jeg vil være interessert i å kjøpe og bruke.

Det virker som at all melk Tine får inn først må gjennom en separasjonsprosess. Og så blandes fløte og skummetmelk herfra til ønsket fettprosent før det homogeniseres. Selv helmelk lages på denne måten.

Jeg mener homogenisering omdanner melken til et kunstig produkt fordi strukturen i melken endres dramatisk. Weston Price skriver om dette – microphotography of raw and processed milk. Her har de bilder av strukturen av råmelk og homogenisert melk. Det vises tydelig at strukturen på melken endres.

De fleste mennesker er fra evolusjonens side er tilpasset å drikke råmelk. Men ikke kunstig pasteurisert og homogenisert melk, attpåtil med sprøytemidler og antibiotika.

Tine er umåtelig glad i å fortelle befolkningen at melk er helt nødvendig for sterk benbygning. Vi vet at asiater ikke drikker melk fordi de genetisk ikke er i stand til å fordøye melk. Det er gjort studier der det fremkommer at asiatisk-amerikanske kvinner har mindre osteoporose enn hvite og sorte amerikanske kvinner. Mange tror derfor at melk ikke reduserer sjansen for osteoporose, melk tvert imot øker sjansen for osteoporose. Jeg synes derfor at markedsføringen til Tine er kriminell fordi den fører til sannsynligvis til at nordmenn får økt benskjørhet. Og jeg synes de lager veldig mange utrolig dårlige produkter. De burde lage økologiske, ubearbeidede produkter. Produkter fra naturen.

Bannerbildet øverst i denne posten er lånt med tillatelse, fra https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Waterwaves_raindrops_on_water_surface.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *