Vannfaste 5

En lang vannfaste er den mest effektive måten å rense kroppen for avfallsstoffer og vev av dårlig kvalitet. Det er også en mulighet til økt spiritualitet og innsikt. Se kommentarfeltet for vitamin B12 info.

Jeg har vannfastet flere ganger. Min lengste faste var på 36 dager. Det var våren 2017. Det var under denne faste jeg forsto at jeg hadde parasitter. En parasitt infeksjon jeg sannsynligvis har hatt i over 20 år og ingen leger som har klart å diagnostisere.

Vannfaste våren 2020

Denne våren er planen å gjennomføre en lang vannfaste. Målet er 40 dager. Dette er like lenge som Jesus i Bibelen. Men lengden er ikke bestemt på forhånd. Jeg tar en dag av gangen og bryter fasten dersom kroppen sier ifra. Under fasten drikker jeg kun vann. Ikke elektrolytter, kaffe, cola-light, farris eller annet vann med kullsyre. Kun rent vanlig vann.

Enema

Jeg tar vannenema rundt hver annen dag. Dette er en enkel form for tarmskylling man kan gjøre hjemme. Det er viktig å gjøre dette for å bli kvitt avfallsstoffer som kroppen dumper i tarmen når man faster. Man går jo ikke på toalettet på vanlig måte når man faster.

Kanskje drar jeg på en klinikk og tar noen tarmskyllinger også. Dette har jeg gjort ganske mange ganger før, hos Marianne på Tveitan klinikken.

Motivasjon

Min motivasjon for å faste:

 • Jeg har fortsatt parasitter. Da jeg fastet våren 2017 kom det ut parasitter i enemavannet. Jeg ønsker å bli kvitt parasitter også under denne fasten.
 • En faste kan endre mikrobiomet og gi bedre fordøyelse. Og også korrigere mange andre ting. Under fasten forbrenner kroppen vev av dårlig kvalitet. Jeg ønsker kort sagt bedre helse.
 • En faste har spirituelle sider ved seg. Jeg har hatt opplevelser rundt dette på tidligere faster og ønsker å ha det igjen.
 • En faste er en gratis måte å la kroppen helbrede seg selv. Å beherske fasten, og kunne gå til denne ved behov, er en styrke og en måte å ta kontroll over egen helse.
 • Det er også en test på egen selvdisiplin og vurderingsevner.

Blodprøver og hårprøver i halvåret før fasten

Blodprøve 7. mai 2019
Blodprøve 7. mai 2019
Hårprøve. Håret ble klippet 15. mai 2019. Næringsstoffer.
Hårprøve. Håret ble klippet 15. mai 2019. Næringsstoffer.
Hårprøve. Håret ble klippet 15. mai 2019. Giftige metaller.
Hårprøve. Håret ble klippet 15. mai 2019. Giftige metaller.
Blodprøve 19. juli 2019.
Blodprøve 19. juli 2019.
Blodprøve 23. oktober 2019.
Blodprøve 23. oktober 2019.
Hårprøve. Håret ble klippet 21. november 2019. Mineral næringsstoffer.
Hårprøve. Håret ble klippet 21. november 2019. Mineral næringsstoffer.
Hårprøve. Håret ble klippet 21. november 2019. Giftige metaller.
Hårprøve. Håret ble klippet 21. november 2019. Giftige metaller.

Blodprøve rett før fasten

To uker før jeg startet fasten tok jeg noen blodprøver. Under fasten vil jeg også ta prøver. Så da få vi se om fasten påvirker verdiene. Det er mulig å ta prøver hos Fürst bare ved å møte opp. Og så betale selv. Behøver ikke rekvisisjon fra fastlege.

Blodprøve 3. februar 2020, før vannfaste.
Blodprøve 3. februar 2020, før vannfaste.
 • TSH – Thyroid Stimulating Hormone – er veldig høy. Dette tyder på et skjoldbruskkjertel (thyroid) problem. Jeg har tidligere opplevd at TSH er høy. Og så går den tilbake igjen etter en måned. Uklart hvorfor den oppfører seg slik. Fritt T4 og fritt T3 er begge lave men innefor intervallet. Hypofysen (pituitary) signaliserer til skjoldbruskkjertelen at den skal lage mer T4 og T3. Men den klarer ikke å lage nok.
 • LDL kolesterol er høy men også innenfor intervallet. Fritt T3 fjerner LDL fra systemet. Når når fritt T3 er lav kan det medføre høy LDL. Også mangel på sollys øker LDL, fordi sollys gjør at LDL omdannes til D3 i huden.

Fastedagbok

Dag 0 tirsdag 18 februar 2020. Jeg hadde egentlig tenkt å begynne fasten idag. Men følte ikke helt for det så spiste frokost og deretter ikke noe mer. Pusset tennene med tannpasta og munnskyll. I realiteten begynte fasten idag klokken 10.

Dag 1 onsdag 19. februar 2020. Første dagen på kun vann. Har følt meg ganske dårlig idag med vondt i magen, vondt i hodet, slapp, tidvis sulten, vært mye kald. Men ikke verre enn at det går ganske greit. Idag pusser jeg tennene kun med vann. Og det vil jeg gjøre resten av fasten også.

Dag 2 torsdag 20. februar 2020. Idag har jeg vært slapp og tidvis sulten og endel kald. På ettermiddagen tok jeg en vann enema. Det fungerte egentlig bra. La meg tidlig, klokken 20:30. Våknet 3 ganger iløpet av natten for å pisse. Mye hver gang. Sto opp klokken 07:00.

Dag 3 fredag 20. februar 2020. Begynnende vond smak i munnen. Begynnende hvitt belegg på tungen. Måtte opp 3 ganger inatten. Slike symptom forteller meg at kroppen begynner å gå inn i en renseprosess. Det er bra fordi det er jo derfor jeg gjør dette. Its on! Slapp, kald og vondt i kroppen. La meg klokken 20:30. Sov til rundt 01:00, sto opp pisset tok en slurk vann, lå våken resten av natten til jeg sto opp i 6-tiden.

Dag 4 lørdag 21. februar 2020. En bedre dag enn igår. Jobbet hele dagen og fikk ganske mye gjort. La meg klokken 21:30. Sov til klokken 03:30, sto opp pisset tok en slurk vann, småsov til jeg sto opp klokken 07.

Dag 5 søndag 22. februar 2020. En relativt bra dag. Jeg føler meg sliten og med mindre energi enn vanlig. Ikke så sulten. Litt stiv og vondt i kroppen. Ellers ok. Lavere libido enn vanlig. Libido går helt i kjelleren under en lang faste.

Dag 19 søndag 8. mars. Siden sist har jeg hatt relativt bra jobbdager. Har blant annet hatt noen fysiske gigs uten hos kunder som har gått bra. Men jeg føler meg noe sliten og med mindre energi enn vanlig. Jeg fryser endel. Heldigvis er det mildt i været, det hjelper. Jeg er ikke så sulten. Tenker ikke engang så mye på mat. Fasten er relativt enkel å gjennomføre.

Jeg sover dårlig. Sovner stort sett, men våkner etter 3-4 timer og ligger våken resten av natten. Jeg har veldig forskjellige netter fra tidligere faster. Da var nettene helt “crazy”. Jeg måtte opp 3 ganger og pisse hver eneste natt. Og jeg pisset mye. Når jeg sto opp var jeg også veldig tørst og måtte drikke mye vann. Og så vente til vannet hadde “sunket i kroppen” før jeg kunne legge meg igjen. Så det var veldig urolige netter. Denne gangen er det ikke slik. Så det er egentlig bra. Jeg tror årsaken er at jeg hadde en stor parasittbelastning før, som nå er mye mindre. Men ikke borte. Jeg står opp tidlig, og når jeg har hjemmekontor tar jeg meg often en lur på pulten ved behov. Etter en slik lur får jeg ofte veldig mye gass i magen. Vet ikke helt hvorfor. Noen ganger må jeg også rape mye etter en lur.

Hver morgen gjør jeg mine vanlige Y-Dan øvelser. Nå har jeg i tillegg begynt å lære litt enkel Qi-Gong. Denne 10-minutters videoen Morning Qi Gong på youtube med Lee Holden er veldig bra. Jeg lærer meg en og en av øvelsene. Når jeg står opp drikker jeg 1 kopp vann, går utendørs, får frisk luft og gjør Y-Dan. Går inn, drikker en kopp vann til, går ut og gjør Qi-Gong. Han har også en 20-minutters versjon. Og en hjemmeside, holdenqigong.

Og jeg har begynt å meditere. Gjør det en gang om dagen. Ofte etter en liten lur på pulten. Jeg har lest deler av boken til Emily Fletcher, Stress less, accomplish more. En enkel meditasjon, passer fint for en nybegynner som meg. Emily, Ziva.

Dag 20 mandag 9. mars 2020. Idag var jeg på Fürst laboratorium og tok noen blodprøver.

Vannfaste 2020-03-09, 20dager blodprøve
Vannfaste 2020-03-09, 20dager blodprøve

Interessant å sammenlikne med prøvene fra før fasten.

 • TSH går ned under fasten. Nå er TSH er nesten innefor intervallet. Et tegn på at kroppen forsøker å spare energi under fasten. Hjernen forsøker ikke å stresse skjoldbrusskkjertelen i like stor grad til å produsere hormoner.
 • Fritt T4 er som før fasten. Fasten påvirker ikke fritt T4. Selv om altså TSH har gått mye ned. Det er tydelig at skjoldbruskkjertelen kan fristilles fra TSH signalet og lage like mye fritt T4 selv om TSH går mye ned.
 • Fritt T3 går ned under fasten. Den er nå veldig lav og utenfor intervallet. Fritt T3 dannes fra to prosesser:
  1. Skjoldbruskkjertelen produserer mye T4 og litt T3.
  2. T4 omdannes i leveren (og noen andre organer) til T3 og til reverse T3 (revT3). Det er mulig det er denne prosessen som endres og gjør at fritt T3 blir lavere (og rT3 høyere). Fasten påvirker ikke fritt T4, som dannes i den første prosessen, og da er det naturlig å tro at den første prosessen heller ikke endres for fritt T3.
 • Det er rart at fritt T4 ikke endres når TSH går så mye ned.
 • Det dannes mindre fritt T3 og sannsynligvis mer rT3. Det er kjent at kroppen responderer på denne måten når den sulter. Dessverre kan ikke Fürst måle revT3.
 • T3 er det aktive skjoldbruskkjertel hormonet i cellene. T4 er ikke aktivt (?) på cellenivå. Mye T3 gjør at metabolismen øker, vi får mer energi. RevT3 er ikke aktivt og blokkerer T3 reseptorer. Lite T3 (og mye revT3) gjør at metabolismen i kroppen går ned. Vi blir mindre energiske. Når vi faster vil kroppen spare energi og omdanner mindre T4 til T3, og muligens mer til revT3. Så det er naturlig at T3 går ned.
 • LDL øker (fra 4.5 til 5.6). Det er kjent at T3 fjerner LDL fra blodet. Så når T3 går ned er det naturlig at LDL går opp. Jeg har det siste året målt LDL og notert at jeg har lett for å få høyt LDL. En forklaring på dette kan altså være en ubalanse i skjoldbruskkjertel systemet der det ikke dannes nok T3 til å ta unna LDL. Jeg ønsker å få dette utredet etter at fasten er over. Sollys omdanner kolesterol til vitamin D. Mangel på sollys kan såleds også være med på å øke kolesterolet.
 • Når man faster går libidoet rett i bånn. Man slutter å tenke på damer og seksualdriften reduseres mye. På denne bakgrunn er det rart at testosteron er innenfor intervallet.

Jeg veide meg idag og vekten var 75 kilo. Jeg har nok gått ned noe fordi gamle bukser passer plutselig og jeg bruker beltet på andre hull. Jeg veide meg ikke da jeg startet fasten men tror vekten var i overkant av 80 kilo, jeg vil gjette 82 kilo. Jeg følte meg ikke feit da jeg begynte, heller litt tynn.

Dag 21 tirsdag 10. mars 2020. De siste ukene har jeg følt meg mer sliten enn vanlig og mer behov for søvn. Nettene er relativt dårlige – jeg sovner når jeg legger meg men våkner etter noen timer og ligger våken resten av natten. Jeg får en viss hvile men ikke søvn. Jeg har ok arbeidsdager. Når jeg jobber hjemmefra tar jeg ofte en liten lur på pulten iløpet av dagen. Jeg mediterer stort sett hver dag – det er en bra ting. Ofte etter en slik lur. En slik lur gir meg veldig mye gass i magen av en eller annen grun. Jeg er ikke så sulten. Jeg føler meg ofte ganske dårlig på morgenen og formiddagen. Sliten og på grensen til kvalm. På ettermiddagen og kvelden har jeg mer energi og føler meg bedre. Jeg sjekket tungen igår og den var meget hvit. Så det er noe som skjer.

Jeg tar vann enema hjemme hver 3. eller 4. dag. Igår tok jeg en tarmskylling på Tveitanklinikken. Det kommer ut endel fragmenterte ting og innimellom mindre ormer. Men ingen store ting foreløpig.

En veldig merkbar forskjell fra siste faste er nettene. Forrige faster så har jeg vært veldig tørst på kvelden og natten. Og våknet fordi meg må pisse 3 ganger hver natt. Så ganske slitsomme netter. Slik er det ikke nå. Jeg står ikke opp for å pisse. Men som sagt så sover jeg dårlig.

Dag 21 er på en måte en milesten. Fordi det er nå kroppen begynner en dyptgående renselse. Så hver dag med faste nå er en renselse.

Jeg har akkurt kjøpt 36 liter Volvic mineralvann som jeg skal drikke de neste dagene. Dette er mineralvann som inneholder silica. Dette virker avrensende for aluminium. Så tror det er en god ide å drikke under en faste.

Jeg tar badstu omtrent hver 3. dag. Var redd for at dette skulle være utmattende og at det ville være et stort mineraltap. Når jeg nå gjør det så føler jeg meg bra etterpå. Så jeg har fortsatt. Og jeg tror det virker avgiftende. Jeg har tatt badstu i nesten 2 år nå. Til og begynne med merket jeg stram lukt fra håndkleet jeg brukte i badstuen som ble vått av min svette. Nå er lukten mye mindre stram. Så jeg tar det som et tegn på at jeg avgifter og at det er mindre avfallsstoffer i svetten nå.

Dag 23 torsdag 12. mars. Nå har verden og ikke minst Norge forstått at Coronaviruset er farlig. Idag hadde SATS oppe til klokken 12:00 og skal deretter holde stengt på ubestemt tid. Så nå blir det ikke mer badstu på meg på en stund.

Dag 26 søndag 15. mars. Idag fikk jeg vondt i hjertet om natten. Dette er nøyaktig det samme som har skjedd på tidligere faster. Erfaringen er at årsaken er parasitter. De oppholder seg sannsynligvis også i hjertet. Når de er iferd med å dø på grunn av næringsmangel reagerer de ved å påføre smerte. For å få verten til å bryte fasten og begynne å spise. Noen dager etter at dette skjer kommer de ut i enemavannet. Blir spennende å se om dette skjer også denne gangen.

Dag 29 onsdag 18/3-2020. Etter at jeg var godt igang med fasten viste det seg at det skulle bli en Corona virus epidemi. Ikke akkurat noe jeg hadde planlagt for. Jeg har bestemt meg for å bare fullføre fasten slik jeg hadde tenkt i utgangspunktet, og ikke gjøre noen justeringer på grunn av Corona.

Idag hadde jeg en telefon-konsultasjon med min fastlege. Jeg ønsket å avtale en utredning av skjoldbruskkjertel problematikken nevnt ovenfor. Jeg ønsket spesielt å ta blodprøve av reversT3. Jeg ønsket også å ta mer nøyaktige kolesterolprøver der man får partikkelantall og partikkelstørrelser. Hun kunne informere meg om at hun ikke hadde mulighet til å rekvirere slike prøver. Hun måtte isåfall sende meg videre til en spesialist. Jeg fortalte henne at jeg hadde en TSH på 21 (før fasten). Hun sa da at jeg måtte gå på et hormonpreparat. Jeg synes det er ganske utrolig at fastleger er så raske med å anbefalle hormonpreparater uten å først gjøre en grundig utredning av skjoldbruskkjertel problematikken, med mer detaljerte blodprøver.

Dag 30 torsdag 19/3-2020. De siste dagene har muligens vært litt mindre kald. Jeg føler meg ganske dårlig om morgenen, kvalm og sliten, og det blir litt verre for hver dag. Jeg har høy puls den første halvtimen etter å ha stått opp. Sikkert på grunn av lavt blodtrykk og toksiner som frigjøres. Etter en liten ekstralur på pulten føler jeg meg mye bedre og er istand til å få arbeid gjort. Jeg har sovet mye dårlig, men de siste par nettene har jeg sovet relativt godt. Natt til idag la jeg meg klokken 21:20, sovnet etterhvert og våknet rundt 02:35 fordi jeg måtte pisse. Men det er ihvertfall over 5 timer sammenhengende søvn. Og idag, etter en dårlig morgen, føler jeg meg bra.

Dag 31 fredag 20/3-2020. Igår tok jeg dobbel vannenema på ettermiddagen. La meg klokken 21:20. Sov nesten ingenting hele natten. Følte meg ganske dårlig iløpet av natten. Jeg tror jeg er hypothyroid og er usikker på hvor lurt det er å faste lengre med en sånn tilstand. Så tenker å bryte fasten på søndag, etter 32 dager (muligens 33).

Idag var jeg på Fürst for å gjenta blodprøvene. De opplyste at nå når det var corona så var det ikke mulig å komme innom og ta prøver på eget initiativ. Man måtte ha rekvisisjon fra lege. Fastlegen min rekvirerte noen blodprøver da jeg snakket med henne på telefon tidligere i uken, så da tok jeg de istedenfor. Ikke akkurat de jeg var ute etter, men bedre enn ingenting.

Vannfaste 20200320, 31 dager blodprove
Vannfaste 20200320, 31 dager blodprøve

Blodprøvene viser i korthet:

 • TSH er enda lavere enn for 11 dager sien. Kroppen sparer energi ved å redusere TSH? Skjoldbruskkjertelen presses ikke til å lage hormoner?
 • Fritt T4 er slik den pleier å være når jeg ikke faster. Det virker som at skjoldbruskkjertelen bare fortsetter å gjøre det den alltid gjør selv om TSH signalet endres. Dette er ikke ifølge læreboka. Er det mulig å måle hvor mye fritt T3 som kommer fra skjoldbruskkjertelen (og ikke ta med det som kommer fra omdanning av T4 til T3 i leveren)?
 • Fritt T3 har gått ytterligere ned. Muligens på grunn av to effekter: lavere TSH gjør at skjoldbruskkjertelen produserer mindre T3 (og like mye fritt T4 som før?). Og når kroppen sulter så vil mindre T4 omdannes til T3 i leveren, og mer til revT3.
 • LDL er fortsatt høy, men har gått ned siden forrige blodprøven (4.5 før fasten, 5.6 for 11 dager siden, 5.1 nå). T3 forbruker LDL så når T3 går ned, forventer vi at LDL går opp. Men det er åpenbart også andre mekanismer som spiller inn i og med at siden forrige blodprøve går fritt T3 ned, mens LDL altså går ned nå.

Jeg veide meg idag. Rundt 72 kilo. Har altså gått ned 3 kilo på de siste 11 dagene.

Senere på dagen kjøpte jeg FreeStyle utstyr på apoteket for å måle blodsukker og ketoner. På ettermiddagen ved 17-tiden hadde jeg:

 • blodsukker 3,9 mmol/liter
 • ketoner 5,4 mmol/liter

Altså etter 31 dagers vannfaste.

Dag 32 (Dag 1) lørdag 21/3-2020. Idag ved 8-tiden på morgenen hadde jeg

 • Klokken 07:57, blodsukker 4,5 mmol/l
 • Klokken 07:59, blodketoner 5,4 mmol/l

Jeg tenker å bryte fasten på formiddagen idag. Da har jeg fastet 32 dager og noen timer. Jeg begynte på dag0 etter frokost.

Jeg har ikke noen direkte fysiske symptomer som gjør at jeg må bryte. På tidligere faste har jeg eksempelvis fått krampeliknende symptomer i en fot som ikke ville gå over. Slik er det ikke nå. Jeg kan fortsette, men velger å bryte. Grunnen til det er:

 • Jeg er ganske sikker på at jeg er hypothyroid (underaktiv skjoldbruskkjertel). Jeg har hatt mistanke om dette lenge, men ble veldig klar over det iløpet av denne fasten. Jeg så en video på youtube, Paul Saladino with Elle Russ – How Broccoli is Destroying Your Thyroid! Dette var nesten en åpenbaring. Vurderte mye av informasjonen som pålitelig. Og mye ny informasjon. Under denne fasten, og også tidligere faster, har jeg følt meg mye sliten. Nå rundt dag 30 av denne fasten er det såvidt jeg orker å gå fra bilen og til huset. Jeg drar meg rundt. Så jeg er bare veldig sliten. Og sover dårlig – det vil si, nå på slutten sover jeg nesten ikke i det hele tatt på natten. Jeg tror dette også er symptomer på hypothyroid. Jeg har også vært kald under hele fasten. Nå på slutten veldig kald. Jeg kan ligge og fryse hele natten, selv om jeg har ullundertøy, sovepose og to dyner. Ja, jeg har vinduet åpent, men jeg fryser selv om det ikke er særlig kaldt ute, rundt 0 grader. Dette er også symptom på hypothyroid. Jeg tror symptomene forsterkes under en faste. Blodprøvene jeg har tatt viser jo også hypothyroid. Jeg tror min thyroid er litt hoven og noen ganger er den øm. Poenget er – jeg er usikker på hvor lurt det er å faste flere dager når man er hypothyroid. Kanskje gjør jeg mer skade enn gagn. Og det gidder jeg ikke. Jeg gidder ikke gjøre jobb og så viser det seg at jeg bare gjør vondt verre. 32 dager er i seg selv en lang faste og en faste jeg vil få mye utbytte av dersom jeg er flink nå de neste ukene når fasten skal brytes og gjør alt riktig. Deretter blir det å jobbe med thyroid, parasitter og avgiftning. Det kan fungere fint.
 • Jeg er nå også på et punkt hvor jeg har problemer med å jobbe. Jeg sitter ved dataen men får ikke ting gjort. Fordi jeg er sliten og kald. Dette er også et argument, om enn sekundært, for å bryte.

Jeg kunne sikkert ha listet opp flere grunner til å bryte. Men det er dette med hypothyroid det koker ned til. Hadde det ikke vært for dette hadde jeg forsøkt å nå 40 dager.

Jeg avsluttet fasten med et vann enema. Det kom ut litt sopp og muligens biter av orm. Ingen store ting. Deretter brøt jeg fasten.

Klokken 15:00 drakk jeg 1 kopp økoklogisk (Demeter) tomatjuice og vann blandet 50-50. Dette gjordet jeg også klokken 16, 17, 18 og 19. La meg klokken 21 og sto opp i 6-tiden. I en av koppene blandet jeg litt væske fra en sauerkraut hjemmefermentering. For å få med noen bra bakterier. Jeg tror dette var helt greit å gjøre. Jeg har en ikke-optimal bakteriesammensetning i munn og tarm. Kanskje er det mulig å påvirke dette nå når tarmen er “ren” etter en lang faste.

Jeg brukte Listerine munnskyll da jeg pusset tennene. Denne smakte nå veldig sterkt. Sansene forsterkes, og spesielt smakssansen, under en faste. Tror jeg skal vente litt med Listerine.

Dag 2 søndag 22/3-2020. Idag har jeg drukket tomatjuice og vann blandet 50-50 hver time. Har også til tider blandet oppi litt himalaya salt. Jeg merker at kroppen har en hunger etter salt. Noen ganger blander jeg i væske fra hjemmefermentering.

Idag måtte jeg etterhvert på toalettet. Flere ganger. Og ut kom det – tomatjuice. Virket som endel gikk rett igjennom meg. Kanskje har jeg drukket for mye? Har ikke opplevd sånn før.

Jeg kan merke og se at leggene og føttene har hovnet opp. De er harde og hovne. Jeg tror dette er vannretensjon (edema)? Trodde først at det hadde å gjøre med at blodtrykket går ned når man faster. Eller at jeg hadde tatt for mye salt i tomatjuicen. Så sjekket jeg litt på nettet og det er et typisk tegn på hypothyroid. Så da har jeg den også. Jeg har hatt tilløpp til dette på tidligere faster også.

Jeg våkner opp flere ganger iløpet av natten. Og ofte med tørr munn. Det er ubehagelig og ikke bra for tennene. Jeg tror spyttproduksjonen er redusert nå i disse overgangsdagene. Tørr munn er det verste man kan ha med hensyn på å utvikle karies.

De nærmeste dagene blir veldig viktige med tanke på å bryte fasten riktig. Mat må introduseres gradvis ellers kan jeg få problemer.

Dag 3 mandag 23/3-2020. Den tredje dagen er ofte kritisk for meg. To dager med juice har stimulert fordøyelsen og den tredje dagen kommer often en meget sterk sult. Spiser man for mye da, eller feil mat, kan man få alvorlige problemer.

Måten jeg håndtere dette på er å spise små, hyppige måltider med lettfordøyelig mat. For eksempel agurk og tomat. Eller dampede/kokte grønnsaker. Man kan for eksempel spise hver time eller hver andre time. Unngå for all del store måltider og feil mat. Trår du feil her kan du få alvorlige problemer og da må man gå tilbake til fasten i 5 dager og så bryte på nytt. Ikke noe man ønsker nå.

Det går an å bryte fasten med bone broth. Jeg hadde dessverre ikke margbein i huset (burde ha planlagt bedre). Men jeg hadde en sauenakke. Som jeg slang i en diger brothgryte igår kveld sammen med det jeg hadde av grønnsaker i kjøleskapet – løk og ihjeltørket kålrot etter å ha ligget i kjøleskapet i over en måned. Pluss en pose tang (kelp), og epleeddik. Satte det hele på lett putring over natten. Jeg begynte mandag morgen med en kopp av dette brygget. Det fungerte veldig bra. Ingen problemer med fordøyelsen. Og det virket styrkende.

Jeg fortsatte med flere kopper av dette. Blandet i litt smør – det gikk ok. Tok en tallerken med kålrot og tang fra gryta og spiste. Det fungerte, ingen problemer. En time senere en ny tallerken. En time senere en ny tallerken, nå med litt smør på grønnsakene. Det gikk.

Nå måtte jeg ut og handle. Og dusje. Økologiske grønnsaker på coop for 1400 kroner. Jeg blir veldig fort sulten idag. Spiste cherry tomater inne på coop. (det var idiot å gjøre nå når det er corona – først ta på handlevogn håndtak som er kjent sted for bakterier – også ta på tomater å døtte i seg). Og tomat og agurk i bilen. Så hjem og et nytt måltid – først to pestoglass og så kokte grønnsaker med smør. Dette var nesten i overkant. Heldigvis bare nesten. Klokken var nå 15. Jeg dro til Oslo, handlet på Røtter blant annet margbein, dusjet. Dro hjem, tok sauenakken ut av gryta og fylte opp med margbein og grønnsaker, og la meg klokken 22. Sovnet.

Dag 4 tirsdag 24/3-2020. Våknet veldig tidlig, anslagsvis 02. Sto opp 03. Tok min første strykedrikk fra gryta. Helt nydelig. Deretter flere. Med smør. Etterhvert ble jeg mer sulten. Tid for å introdusere nøtter (proteiner). Jeg spiste mandler, cashew nøtter og tomat. Det gikk fint.

Klokken 11:30 idag tok jeg den første kaffen på over en måned. En liten kopp med høykvalitets økologisk kaffe. Det var helt himmelsk. Under fasten har jeg fantasert endel om å drikke kaffe. Tarmen ble stimulert og jeg måtte på toalettet. Her kom det ut en stor kabel, lysebrun og litt andre farger også (bilde kommer). Måtte lukte litt på den og den luktet – fjøs. Luktet som i et storfe fjøs. Som på landsbygda i Sveits. Altså en sunn god naturlig lukt. Sånn pleier ikke mine kabler å lukte. Jeg tror ikke all maten blir fordøyd godt foreløpig. Det var utrolig digg å gå på toalettet for første gang etter at jeg brøt fasten. En lettelse. Bra å se at systemet har våknet opp og er godt igang.

Jeg har fortsatt hovne legger og føtter. Det er ikke så galt om morgenen. Og så blir det verre utover dagen.

Jeg våkner fortsatt etter 2-3 timers søvn med tørr munn.

Dag 5 onsdag 25/3-2020. Frokost ble sauenakken med tomater og agurk til. Første dagen med kjøtt. Litt tungt fordøyelig, men det gikk. Merker jeg er litt uforsiktig.

Merker at kroppen er i ubalanse etter en lang faste. Slik har det vært under tidligere faster også. Føles som at det er lite som skal til før man gjør noe feil. Å bryte en lang faste er rett og slett ruglete. Vanskelig å gjøre 100% riktig. Sålenge man ikke gjør noen store feil så går det greit. Jeg tar en dag av gangen og forsøker å unngå feil så godt jeg kan.

Jeg laget dampede grønnsaker og spiste mer sauenakke. Plutselig på ettermiddagen spiste jeg et grønnsakmåltid – uten at jeg var så sulten. Da jeg la meg til å sove følte jeg meg litt for mett. Men det gikk.

Idag tok jeg noen bilder av tannkjøtt som jeg sendte til Joseph Choukroun.

Dag 6 torsdag 26/3-2020. Jeg drakk bonebroth og spiste nøtter til frokost. Var ute hos en kunde. Spiste det siste av sauenakken ved 10:30-tiden, med grønnsaker. Handlet på Røtter, drakk fermentert råmelt i bilen. Blir fort sulten. Dro hjem, spiste et godt måltid. La meg klokken 22. Våknet 23:30, pisset. La meg igjen, våknet 02, pisset. La meg igjen og lå våken til jeg sto opp klokken 03:40.

Dag 7 fredag 27/3-2020. Sto altså opp 03:40. Drakk bonebroth og spiste grønnsakene og kjøttet i bonebroth gryten (som nå var tom). Var mer sulten og lagde omelett med egg og bacon med kruspersille og tomater. Tilslutt spiste jeg et godt stykke Ommang ost. Et solid måltid. Til lunch spiste jeg seifilet med grønnsaker og hjemmelaget pesto. Det var helt nydelig. På ettermiddagen er jeg småsulten. Men gidder ikke spise mer nå før jeg skal legge meg. Begynner å nærme meg “out of the woods”. Men må fortsatt være forsiktig. Nå er jeg snart istand til å vaske gulv, noe jeg ikke har gjort på altfor lenge.

Dag 8 lørdag 28/3-2020. Idag har jeg lest om hypothyroid, dvs underaktiv skjoldbruskkjertel. De store tindebestigerne i Alpene rundt 1800 kom over landsbyer i alpene der omtrent alle var hypothyroid til cretin nivå. De ble ganske sjokkerte (Fergus Fleming Killing Dragons: The Conquest of the Alps). Det var først i 1820 at man forsto at goiter (struma) hadde sammenheng med jod i kosten. Dette var det Jean Francois Coindet som først forsto.

Dag 9 søndag 29/3-2020. La meg ved 21-tiden. Våknet ved 01-tiden med tørr munn. Sto opp. Leggene var nesten normale, ikke hovne, bare litt i føttene. Pisset, drakk en slurk vann, la meg. Lå strot sett våken til jeg sto opp klokken 05. Leggene var ok – ikke hovne, men røde i fargen. De ble hovne utover dagen så er ikke helt kvitt dette.

Tok en liten kopp kaffe med olivenolje. Deretter en porsjon bonebroth. En liten kaffe til. En porsjon lammekjøtt med grønnsaker. Avsluttet frokosten med et godt stykke Ommang ost. En solid frokost. Og jeg var ikke engang mett enda – jeg spiste en porsjon fermentert fløte tilslutt. Så en lur på pulten. Jeg var bare trøtt og sliten. Tok jeg en liten kaffe klokken 11:30 det var digg, jobbet i noen timer. Deretter lunch i 13:30-tiden – sauerkraut, fisk og grønnsaker restemat fra kjøleskapet. Og et solid stykke Ommang ost.

Leste om underaktiv skjoldbruskkjertel. På slutten av dagen har jeg sett på et Amazing webinar. Nå er klokken 20:30, jeg er iferd med å avslutte for dagen og kommer til å legge meg rundt 21:20. Imorgen har jeg en telefon avtale med fastlegen om underaktiv thyroid.

Dag 10 mandag 30/3-2020. Legen sa at prøvene jeg tok på fastens dag 31 var helt normale! Tror vi er litt uenige der – men vi ble uansett enige om at vi skal vente til 20. mai (det er nesten nøyaktig 2 måneder etter at jeg brøt fasten) og ta nye prøver. Jeg fortalte henne at jeg hadde fastet og at det vil påvirke prøvene. Det var litt klønete at jeg brukte hennes rekvisisjon til blodprøvene på fastens siste dager, men det var coronaens feil.

Når jeg driter er avføringen gul i farge. Ofte en velformet kabel – noen ganger løs, men vanligvis fast. Fargen minner meg om det som kommer ut av små babyer. Der er fordøyelses systemet under utvikling. En lang vannfaste kan påvirke fordøyelsen og gjøre den bedre. Kanskje er det en form for resett av fordøyelsen som er igang.

Dag 11 tirsdag 31/3-2020. Jeg sover fortsatt dårlig. Våkner opp flere ganger iløpet av natten, ofte med tørr munn. Jeg legger meg rundt 21:30 og står opp rundt 05. Beina er fortsatt hovne. Jeg har problemer med å drikke vann om morgenen, men er veldig sulten. Dette løser jeg ved å ofte spise en agurk rett etter at jeg står opp, eller drikke bone broth. Og jeg spiser ikke så mye tørr mat. Jeg er veldig sulten om morgenen og spiser en stor frokost rett etter at jeg står opp. Jeg blir ofte trøtt på morgenen og formiddagen og må ta en liten lur på pulten. Jeg klarer å jobbe men er ikke veldig effektiv – jeg er ofte trøtt og sliten. Jeg tror det går sakte men sikkert riktig vei. Må bare være tålmodig. Det har vært slik på tidligere faster også.

På slutten av dagen fikk jeg søtsug. Og spiste endel honning. Rundt 10 toppede teskjeer. Jeg tror en liten honning-fest en gang iblant er bra, også for skjoldbruskkjertelen.

Dag 12 onsdag 1/4-2020. Spiste agurk og kaffe med fløte rett etter jeg sto opp. Lagde en god frokost med egg og bacon. Idag var den første dagen på over en måned jeg stort sett har følt meg bra, med ok energi og ok humør. Så da tror jeg det går sakte men sikkert fremover. Lunch var bonebroth gryte med kyllingkjøtt og noen grønnsaker.

Dag 20 torsdag 9. april 2020. Dette er Skjærtorsdag og 80 år siden Norge ble invadert av Tyskland. Status så langt er

 • Jeg sover fortsatt dårlig. Vanligvis sovner jeg, men våkner etter 3-4 timer og har ofte problemer med å sovne igjen. Ofte er jeg sulten når jeg ligger sånn og ender med å stå opp tidlig og lage frokost. Og etter bare få timer bli veldig trøtt og ta en lur på pulten. Ofte tar jeg flere lurer på pulten iløpet av en dag.
 • Leggene er fortsatt hovne. Det er tegn til at de er normale om morgenen når jeg står opp. Og så blir de helt gale iløpet av dagen.
 • Jeg er mye sulten. Jeg spiser ikke for mye og føler muligens at fordøyelsen har blitt bedre.
 • Viktig å senke skuldrene, ikke stresse, og la kroppen få tid til å justere seg. En 32 dager lang vannfaste er en belastning, spesielt når man er hypothyroid.
 • Igår døde 11 nordmenn av Corona. Totalt 103 nordmenn er nå døde. Idag ble det meldt om 106 nye dødsfall fra Sverige. Totalt 793 svensker er så langt døde av corona.
 • Jeg har enda ikke vasket gulvet her jeg bor. Nå må det være over en måned siden sist. Jeg venter til beina er litt mer normale og jeg har litt mer energi og overskudd.

Jeg tror ikke en lang vannfaste er ideelt for oss som er hypothyroid. Tom Brimeyer, Forefronthealth, Why You Shouldn’t Detox with Hypothyroidism.

Dag 25 tirsdag 14. april 2020. Annerledes søvn de siste dagene. Nå sover jeg sånn som jeg gjorde under siste halvdel av tidligere vannfaster. Jeg sover som en stein i 2-4 timer, våkner for å pisse en haug, legger meg igjen og sovner som en stein, repeat. Første gang våkner jeg etter under 2 timer. Deretter rundt 3 timer. Og tilslutt etter rundt 4 timer. Igår la meg meg klokken 22, våknet etter under 2 timer av at jeg måtte så salig pisse. La meg igjen og våknet rundt 2:15 igjen av at jeg måtte salig pisse. Tilslutt våknet jeg klokken 6, måtte salig pisse da også, og sto opp. Kanskje er det kroppen som har begynt å få nok energi til å avgifte, og at den pisser så mye for å få ut dritt?

Leggene begynner å bli bedre. De er best om morgenen. Bare litt hovne. Fortsatt ganske harde. Samme med føttene Utover dagen går det fortsatt helt galt og når jeg legger meg ser de rare ut – hovne, harde. Jeg snakket med en thyroid lege på telefon om dette i helgen og han sa at det er en væskeansamling i og rundt fascia i leggene. Jeg tolket han som at dette er typisk for hypothyroid pasienter. Han sa at får man dette i hjernen er det alvorlig fordi der er det ikke rom for opphovning. Jeg er også ganske støl i leggene om dagen. Det føles som dagen etter en løpetur der man ikke strakk ut leggene. Jeg føler for å tøye leggene iløpet av dagen. De siste dagene har jeg ikke hatt behov for å ta en lur på dagen. Så det er fremgang.

En annen ting han sa som var veldig interessant er at folk som har low thyroid ofte også har SIBO – Small Intestinal Bacterial Overgrowt. Jeg testet positivt for SIBO for noen år siden.

Jeg er ikke bekymret for noen av faste symptomene jeg har nå. Vet at en faste er en belastning og at kroppen behøver tid for å hente seg inn. Når det gjelder low thyroid så har jeg begynt å jobbe med saken. Jeg har bestilt noen tilskudd og skal ta tester om en ukes tid.

Siste om corona er at folk som har gjennomgått sykdommen igjen kan få den. Så det er ikke åpenbart at gjennomgått sykdomsforløp gir immunitet.

Dag 26 onsdag 15. april. Idag hadde jeg en ny telefonkonferanse med min fastlege. Vi hadde jo en konsultasjon den 30/3. Jeg ønsket ny konsultasjon fordi jeg har lest meg opp på thyroid og er uenig i hennes tolkning av blodprøvene mine. Dagens konferanse endte med at hun oppgraderte blodprøven som allerede lå inne med noen flere tester. Og hun skal referere meg til en SpesialistSenteret Pilestredet Park, som er eksperter på endokrinologi. Det blir interessant.

Dag 31 mandag 20. april. Ting går sakte men sikkert riktige veien. Leggene blir litt og litt bedre. De fleste morgener ser de nesten normale ut. Igår vasket jeg gulvet her jeg bor for første gang på over en måned. Har ikke hatt energi til det før nå. Nå er det ganske nøyaktig en måned siden jeg brøt fasten. Og jeg er enda ikke helt tilbake der jeg var. Så det stemmer det man sier at det tar minst like lang tid å bryte fasten som selve fasteperioden.

Idag morges var jeg på Fürst laboratoriet på Furuset og tok blodprøvene som fastlegen hadde lagt inn på konsultasjonene vi hadde 30/3 og 15/4. Jeg følte meg ok på morgen. Men egentlig ble denne mandagen en veldig dårlig dag. Årsaken var at forrige natt, lørdag-søndag, sov jeg usedvanlig godt. På søndagen jobbet jeg på hjemmekontor og hadde bra energi men ble ukonsentrert i 15-tiden. Og da tok jeg en liten kopp med 50% kaffe og 50% fløte. Vanligvis drikker jeg aldri kaffe etter klokken 12. Men gjorde altså et unntak idag. Og det var nok til at det påvirket søvnen min. Så utover mandagen følte meg meg sliten og trøtt. Jeg vet ikke om dette påvirker verdiene på blodprøven.

Her er resultatene fra dagens blodprøve:

Blodprøve 2020-04-20 31 dager etter å ha brutt 32 dager lang vannfaste
Blodprøve 2020-04-20 31 dager etter å ha brutt 32 dager lang vannfaste

Dette er den første blodprøven etter at fasten ble brutt.

 • TSH har nå gått i taket. Den har gått fra moderat under fasten, til nå veldig høy.
 • Fritt T4 er stort sett uforandret.
 • Fritt T3 har økt siden fasten. Den er tilogmed litt høyere enn det den pleide å være før fasten.
 • LDL har gått ned. Det er å forvente at LDL går ned når fritt T3 går opp.

Spørsmål jeg har:

 • Hvorfor varierer ikke fritt T4 med TSH?
 • Er det faktorer som kan endre andelen T4 og T3 som produseres i skjoldbruskkjertelen? Kan fasten gjøre at skjoldbruskkjertelen begynner å produsere mindre av bare en av disse?
 • Hypofysen (pituitary) produserer TSH signalet til skjoldbruskkjertelen. Den gjør dette ved å måle fritt T4 og fritt T3. Eller er det bare fritt T4 som avgjør signalet? Eller også andre ting?

Dag 35 fredag 24. april. Leggene er bedre. Igår var jeg hos en stoffskifte lege for å få en vurdering av hypothyroid. På kontoret hans veide jeg meg – 85kg. Så har lagt på meg 10kg på 35 dager. Det er mye på så kort. Jeg har spist meget sunt, men vært meget sulten. Mer sulten enn på tidligere faster. Så jeg tror det har med hypothyroid å gjøre. Møtet med legen var veldig bra. Han lærte meg blant annet hvor thyroiden sitter i halsen. Over thyroiden er det en brusk konstruksjon, også kalt adamseplet. Under denne er thyroiden. Jeg trodde at adamseplet var thyroiden, men det er altså ikke riktig. Thyroiden er lokalisert under adamseplet, altså rett over der halsen går ned i kroppen. På internett kan man se bilder av folk med struma, goiter på engelsk, de har en thyroid som er hovnet opp og som derfor er veldig tydelig. Dette kan man få dersom man har jod mangel. Har man en thyroid av vanlig størrelse er det vanskelig å kjenne den med fingrene. Den ligger bak mange halsmuskler. Er den opphovnet er det mulig man kan kjenne den. Man vil da typsik kunne kjenne broen mellom de to vingene på den.

Dag 37 søndag 26. april. Idag tok jeg min første løpetur på over to måneder – altså siden jeg startet fasten. Det ble omtrent 50% løping og 50% gåing. Jeg var tung i både beina og pusten. Men føler at nå er jeg godt igang med livet etter fasten. Jeg er snart helt back in business. Eneste som mangler nå er at søvnen blir litt bedre.

Helsegevinster 1 måned etter fasten:

 • Føler jeg har fått bedre fordøyelse. Før kunne jeg ikke spise mat “sent” på kvelden – da fikk jeg alltid dårlig søvn. Sånn har jeg hatt det i over 10 år. Sent i denne sammenhengen er i 15-tiden. Mine måltider har vært en solid frokost med animalske proteiner, og en god lunch. Ofte spiser jeg ikke middag. Hvis jeg gjør det så er det et lett vegansk måltid i 15-tiden. Nå etter fasten har jeg ofte blitt veldig sulten i 16-tiden og spist et måltid med animalske proteiner. Og det har gått fint, har ikke fått dårlig søvn. Så jeg tror noe har skjedd med fordøyelsen.
 • Jeg er også i godt humør og med mer energi og fokus på fremtiden. Jeg har mer retning. Vi får se hvordan det går. Det er fortsatt kort siden jeg brøt fasten.

Dag 59 etter fasten mandag 18. mai 2020. Nå skal jeg ta prøvene rekvirert av stoffskifte legen jeg var hos torsdag 23. april. Idag er dagen for jod døgnurin prøve. Jeg ønsker svar på spørsmålet – har jeg jod mangel? Så jeg ønsker en prøve som i best mulig grad sier noe om min typiske jodstatus, uavhengig av hva jeg spiser akkurat disse dagene. De siste 3 dagene har jeg ikke tatt jod tilskudd i noen form og heller ikke spist tang eller annen mat som inneholder mye jod. Og heller ikke tatt andre kosttilskudd. Jeg har fått en flaske jeg skal pisse på. Jeg pisset rett etter at jeg sto opp, ikke på flasken. Resten av dagen, og første urinering neste dag, går på flasken. Deretter noteres volumet og tidspunktene for første og siste urinering. Så rister jeg flasken for å blande det og så tar jeg en prøve av det hele ned på et reagensglass. Så setter jeg meg i bilen og drar til Fürst lab på Furust for å levere reagensglass prøven til analyse. Denne morgenen spiser jeg ikke (bare drikker litt vann) fordi jeg skal også ta blodprøver.

Dag 60 etter fasten tirsdag 19. mai 2020. Idag leverte jeg urinprøven og tok blodprøver. Les denne posten om stoffskifte utredningen.

Dag 62 etter fasten torsdag 21. mai 2020. Jeg sov godt inatt og idag hadde jeg mye energi. Gikk først en tur i Maridalen med broren min og de to småkidsa hans. Senere på dagen dro jeg tilbake til Maridalen og jogget den samme runden. Min første ordentlige løpetur etter fasten. Det gikk ganske tungt. Men jeg løp hele runden.

Dag 67 etter faste tirsdag 26. mai. Nå er det over 2 måneder siden jeg brøt fasten. Nå er jeg stort sett tilbake i vanlig rutine med mat og livsstil. Jeg vil prøve å løpe en eller to ganger i uken. I fastebøker står det ofte at det tar dobbelt så lang tid å bryte fasten som selve fasten. Og det stemmer. For meg tar det nesten enda litt lengre tid.

Oppdatering 8. juni 2020. Tom Brimeyer om hypo og konstipert.

Oppdatering 15. februar 2021. Hva som er i blod – serum, fullblod.

vannfaste-20210215-serum-fullblod
Blodprøver er ikke like enkelt som legen vil ha det til. Blod gir mer informasjon for noen mineraler enn for andre.

Oppdatering 26. oktober 2021. Tom Brimeyer, Forefront Health. Why you should not detox with hypothyroidism. Fasting detox. Much like over-exercising, fasting in any way shape or form is generally bad for your thyroid health. Fasting also depletes liver and muscle glycogen, elevates stress hormones, elevates estrogen, increases blood PUFA levels etc, which again, all suppress your thyroid. This includes intermittent fasting as well.

Oppdatering 2. juni 2023. Stikkord vitamin b12. Mye bra info om dette i kommentarfeltet. Dessverre inkluderer ikke WordPress fritekstsøket kommentarer. For at denne posten skal komme opp dersom noen søker på B12 må søkeordet stå i hovedteksten. Noe det gjør nå.

22 thoughts on “Vannfaste 5”

 1. Jøss! Samtidig som du gjennomførte denne fasten, holdt jeg på med en egen faste som var skremmende lik: Kun vann, mål om 40 dager, brutt etter 32 dager, med mange av de samme opplevelsene fra dagboken.

  Nå er jeg i gang med en ny faste, i kombinasjon med No Nut November. Jeg tror det er en sikker vinner. Forrige gang onanerte jeg mye, slik det var lett å ta seg til når man bare lå og hvilte. Men det sa omsider kroppen ifra om, for rett etter en orgasme prøvde kroppen å kaste opp alt som var. Bare at det ikke var noe å kaste opp, så jeg lå og gispet til det ga seg. Brøt fasten dagen etter med aldeles himmelske kokte egg.

  For min egen del har det ikke tatt mer enn én dag før jeg er akkurat like mottakelig igjen for mat som før. Utenom den gangen jeg brøt fasten med en altfor rå biff, hvor jeg ble kvalm av bare å bevege meg, og ikke orket mat på flere dager.

  Grunnene til at jeg faster er å bli kvitt kroppsfett, forebygge sykdom, og få en fornyet tilfredsstillelse med livet. Jeg har tidligere brukt faste som en nødbrems fordi jeg virkelig har havnet i en ond sirkel av depresjon og utskeiing med kostholdet. Det har funket veldig bra, og jeg kan ikke anbefale det nok til dem som er nedfor! Men nå faster jeg etter å allerede vært på en fire måneders sunnhetsstreak med OMAD, uprossessert mat, daglig mosjon, og ellers personlige fremskritt.

  En annen grunn til at jeg faster er å kanskje kunne kurere de svært sjenerende lipomene jeg har på ryggen. De har vært forsøkt operert i det norske helsevesenet da jeg gikk på videregående. Men jeg aner ikke hva i helvete kirurgene drev med, for lipomene er fortsatt noen håndfuller store, pluss at jeg fikk stygge arr. Om jeg hadde vært voksen, og om jeg ikke hadde foreldre som gaslighta meg med at det liksom var blitt så bra, skulle noen blitt holdt ansvarlig. Men nå tar jeg altså saken i egne hender og håper kroppen begynner å spise av lipomene bare jeg kommer i lav nok fettprosent og langt nok ut i fasten.

  Man er nok best tjent med å prøve å finne ut av ting selv. For leger er det en timelønn, for deg er det livskvaliteten din – hvem har sterkest incentiv til å komme til bunns i noe som helst?

  Takk for at du skrev innlegget. Mye annet interessant på bloggen også! Cheers.

  1. Hei, takk for innlegg.

   Du skriver ikke hvor gammel du er. Over 20? Hvis du fortsatt er i vokseperioden skal man være litt forsiktig med lange faster. Man behøver næring for at kroppen skal utvikle seg etter planen.

   Man får lavere fettprosent av en lang vannfaste. Men man mister også muskler. For meg er ikke faste en måte å gå ned i vekt på eller få lav fettprosent. Fordi når man begynner å spise igjen går man opp i vekt igjen relativt fort.

   En lang vannfaste kan være en veldig fin spirituell opplevelse. Man kan oppleve å ha endel negative følelser i det daglige – sinne, misunnelse etc. Og så faster man. Og etterhvert forsvinner de negative følelsene og man føler istedet takknemlighet og tilgivelse. Og man blir bedre istand til å se det store bildet.

   Det med lipomer kjenner jeg ikke til. Vet ikke om en lang vannfaste kan gjøre noe med de. Vet du hvorfor du får det?

 2. Hei.
  Det var interessant det du skriver om vannfaste. Jeg har tenkt å prøve å starte en av dagene.
  På YouTube ligger det et program fra NRK, Scrødingers Katt: Sult. Den handler om vannfaste fra en klinikk i Sibir. Vært å se.

 3. Takk for en veldig oversiktig og bra dagbok om din opplevelse av vannfasten.

  Har du sjekket B12 og de andre B-vitaminene?
  Hvis ikke burde du sjekke det fult ut, før du eventuelt tar noe kosttilskudd med B vitaminer.

  Når jeg leste beskrivelsene dine så kjenner jeg meg igjen i flere av symptomene som også er relatert til B12 mangel og de andre B-vitaminene.

  Når homocystein er så høy og Jern er lav, så vil jeg tippe at du er lav på både Folat, B12 og B6.

  Med dårlig søvn har du sikkert lite av B1 (Thiamine) og B5 (Pantothenic Acid) som man trenger for å lage acetyl coa.
  Disse B vitaminene er også med på å lage hormonet acetylcholine som styrer din evne til søvn. Søk etter artikler om “sleep switch”.

  B3 (Niacin) trenger du for NAT+ og krebs cycle (som gir noen essensielle mollekylier for at vi skal kunne reparere DNA skade og kraft produksjonen til cellene ATP) Min hypotese at “fatigue” er et resultat av lite ATP

  Ellers vil jeg tipse om Ninja Nerd om du ønsker dybdekunskap på hvordan Bio kjemien henger sammen:
  https://www.youtube.com/c/NinjaNerdScience/playlists

  Et annet tips er å søke opp “Role of the gut microbiota”

  Jeg er ikke lege eller medisinsk utdannet.
  Bare en erfaren B12 pasient, med mye frustrasjon på at noe så enkelt som vitaminer kan skape så mye problemer.

  1. Hei, takk for kommentar. Den gikk først i spamfilteret pga den inneholdt en link. Men det er helt ok, jeg fant den altså.

   B12: jeg har stort sett høy B12 på blodprøver. Noen ganger tilogmed over intervallets øvre grense. Jeg tar ikke B12 tilskudd. Så det er litt rart at den ofte er så høy. Kanskje er årsaken at jeg har en metabolisme som har problemer med å ta opp B12 fra blodet slik at det går inn i cellene. Jeg tror det går an å ha underskudd på B12 (i cellene) selv om blodprøven viser høy B12. Dette er ting jeg er igang med å undersøke. Det står om “Paradoxical high B12” i bloggposten om min genprøve hos Bob Miller. https://www.helsetypen.no/2020/09/06/genanalyse-med-bob-miller/

   Jeg er MTHFR compound heterozygous. Dette kan være en faktor i B vitamin metabolismen.

   Jeg er enig med deg i at B vitaminer kan spille en rolle. Jeg har eksperimentert med B1, B2 og B7 (biotin) de siste par månedene. Og mener at alle 3 hjelper for min energi og velvære. Sannsynligvis også for avgiftning. Urinen blir gulere, og klar. For et par dager siden sluttet jeg brått med alle. Bare for å se hva som skjedde. Resultatet var at jeg følte meg dårlig dagen etterpå – lav motivasjon, dårlig arbeidslys. Og urinen endret seg til lysere og uklar. Jeg har tidligere forsøkt B9 (metylert variant) og også B6 (p5p) men uten at jeg merket noen endring på energi, humør, søvn etc. Men vil sannsynligvis gi det et nytt forsøk, i kombinasjon med andre B vitaminer.

 4. Jeg har desverre ikke lest meg opp på emnet “Paradoxical vitamin B12 deficiency” så kan ikke uttale meg mye om det.
  Men det ser ut som “Conditions associated with Paradoxical B12 Deficiency” har en felles nevner med dysbiose i Microbiotaen.

  I sommer ble en Norsk studie publisert om emnet: https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-021-01114-w

  I Norge kan man få en gentest av microbiotaen til kr 1900,- de holder til i Oslo. Jeg tror ikke man får hele taxonomy resultatet, kun 40 av de største gruppene i en ferdig raport:
  https://www.genetic-analysis.com/products/

  Om jeg skulle tatt bakterie gentesten, vil jeg også ha ønsket hele taxonomien, slik at man kan gjennomført egene analyser.
  Da vil man kunne søke etter genmarkøren for bakterier “16s rRNA” og funnet studier relatert til bakterier og sykdommen.

  For andre som leser bloggen din, så kan det hende at høy B12 verdi i Norge, er et lavt nivå i et annet land.
  Se f.eks japan som er lav ved 500-1300 pg/mL

  Jeg ble ikke trodd av legen min først, siden jeg bare var “litt” under det Norske kravet for minimum.
  Jeg startet da opp med egenbehandling og testet tabletter og B12 sprøyter, med ulike dose og frekvens. Dette var høsten 2017 etter en antibiotikakur. Etter denne kuren ble alle mine B12 symptomer tydlig for meg, og jeg følte meg nesten dårligere etter sykehus oppholdet.

  B12 tabletter har desverre ikke hjulpet meg og mine nevrologiske symptomer ble bare verre i perioden 2017 til sommeren i år. Da var jeg ikke konsekvent nok med behandlingen.

  Nå har jeg endelig blitt hørt av en ny fastlege og er på 3 sprøyter i uken. Ved regelmessig intramuskulær B12 behandling føler jeg meg utmerket. Og alle mine nevrologiske symptomer borte.
  Stopper jeg med sprøyter i en uke kommer en etter en av B12 symptomene tilbake, det kan virke som om den magiske grensen for når jeg får symptomer er:
  P-Vit B12, total (Kobalamin): < 1000 pmol/L.

  1. Jeg tok microbiome test hos Genetic Analysis høsten 2016. Ifølge den har jeg ikke bra tarmflora. Man får presentert et utvalg “genera and species”, totalt 15 stk. Jeg også ønsket å vite flere men fikk til svar at den infoen fikk jeg ikke.

   Friske tarmer er nå fullstendig kartlagt, så nå blir det lettere å sammenligne med syke. En ny database gjør det enklere å sammenligne ulike tarmfloraer.
   https://forskning.no/bakterier-data-medisin/friske-tarmer-er-na-fullstendig-kartlagt-sa-na-blir-det-lettere-a-sammenligne-med-syke/1901324?

   Interessant at du tilsynelatende hadde nok B12, men så var det mer B12 som skulle til allikevel. Hva slags symptomer hadde du før du begynte med B12 sprøytene?

 5. Jeg håper Genetic Analysis gir ut den komplette taxonomi listen de får fra illumina maskinen, da vil det bli aktuelt for meg også.
  Legen kan godt få en oppsummering tilsendt, men som analytiker så ønsker jeg å tolke mine egne data.

  Oppsummert siste 26 årene (Desverre INGEN lege har gitt meg en anbefalning eller råd for å komme frem til protokollen jeg bruker nå).

  – jeg har regelmessig hatt varierende mage/tarm og B12 Symptomer-
  – Kronisk tretthet i ungdommen og frem til jeg ble ca 30. Da kunne jeg sove til 14-15 tiden om jeg fikk lov. Fra ca 2002 ble det motsatt, sover typisk 5t til 7t.
  – Urytme i hjertet (uforklarlig lyd i hjertet når jeg dimmet fra militæret, husker ikke om jeg hadde hjertebank allerede da)
  – Begynte å få grå hårstrå før jeg var 30, helt grå i slutten av 30 årene, grått skjegg midten av 40 årene.
  – Svimmel og stikking i brystet (innlagt på legevakten for observasjon)
  – Søvnapne, og uregelmessig søvn, gjennomført 2 snorkeoperasjoner
  – Glemmer fort, har veldig dårlig korttidshukommelse, (begynner å bli bedre).
  – Hjernetåke (trenger å skrive det ned og lese det på nytt)
  – Leamus spesielt høyre øye
  – Perioder med sår i munnen
  – Litt stiv og vondt i leddene, knær, albuer, fingre, korsrygg.
  – Av og til føles hode tungt.
  – Av og til kan det føles som noen holder på hode/ansiktet.
  – Prikking/stikking i ben
  – Noe slapp.

  – Innlagt med mage/tarm problem (Legevakten i Oslo)
  – Av og til stikker det inne i tarmen, det føles ut som nålestikk.
  – Kløe, kjennes ut som det kiler og beveger seg i tarmen.
  – Mye luft i magen, magesmerter hvis jeg spiser ren hvete-mat som f.eks boller.

  Akutt “B12” symptomer etter antibiotikakur 2017
  – Endret kroppslukter og fikk dårlig ånde
  – Veldig prikkende følelse i ansiktet
  – En trykkende følelse i ansiktet
  – Hodet føles veldig tungt, og vanskelig å holde det oppe.
  – Veldig svimmel (Som å gå av en ferje etter å ha vært i høye sjø i lang tid)
  – Fikk flere nye B12 symptomer etter at jeg sluttet med B12 sprøyter og gikk over til bare tabletter i 2021.
  – 2 veldig forskjellige synsforstyrrelser på høyre øye, ble feildiagnosert som blodpropp. Fant ingen feil på MR, CT eller ultralyd.
  – Dårligere syn
  – Nummen tunge
  – Ofte leamus høyre øye. I april 2019 skrev jeg (hatt leamus i øyet i noen måneder før legebesøket.)
  – Dårlig temperaturregulering, noe som er ekstremt unormalt. (ref termobilder)
  – Energi tom (som om cellene har brukt opp all energien sin).
  – Dårlig restitusjon (Var fremdeles vondt/støl i senene venstre rist, etter en gåtur i februar som varte i mange måneder.)

  Nå føler jeg meg veldig bra, så lenge jeg tar ofte B12 sprøyter flere ganger i uken og følger de nye rutinene mine:)
  I en periode logget jeg alt jeg spise i ca 3 måneder, slik at jeg fikk et bilde på hvilke næringsstoffer jeg
  kunne være lav på. (Noe også urin og blodprøver har bekreftet av det de har testet).

  -Jeg har lagt om kostholdet noe (droppet sukker og brød) og økt fiber innholdet betydelig.
  -Jeg tar kosttilskudd for å bygge opp lagrene av det jeg ser jeg har fått lite av.
  (Blant annet D vitamin + kofaktorene samt B12 og kofaktorene der, jeg tar også Jod og C vitamin, som jeg har fått alt for lite av gjennom kosten.
  -Jeg går ofte en tur for å prosessere og analysere det jeg har jobbet med (har en stillesittende jobb foran PC)
  – Fokus på å få mye søvn
  – B12 sprøyter 3 ganger i uken eller oftere

  1. Hei, takk for interessant innlegg. Det du skriver er ikke helt ulikt det jeg selv har opplevd. Mange symptomer – og her er det sikkert mye som henger sammen. Når jeg leser teksten din tenker jeg først og fremst:
   1) kvikksølvforgiftning fra amalgamfyllinger og/eller fisk, og ev andre mindre vanlig kilder. Har du eller har du hatt amalgam? Har du rotfylling(er)? Kvikksølv gir ofte synsforstyrrelser.
   2) MTHFR genetisk mutasjon som gjør det vanskelig å detox . Kan også forklare hvorfor B12 hjelper.
   3) candida ubalanse i tarmfloraen. Veldig vanlig når man har kvikksølv. Typisk symptom er sår i munnen.

   Temp regulering: kanskje har du lavt stoffskifte. Som en følge av de 3 ovenfor. Det kan du sjekke på blodprøve av TSH, fri T3, fri T4 og andre skjoldbruskkjertel hormoner. Men jeg ville aldri gjort som legene sier å begynne på stoffskifte medisiner. De er du på for livet. Mye bedre å finne årsaken til at stoffskiftet er lavt. Da er vi på de 3 ovenfor.
   Tar du magnesium? Veldig viktig mineral som mange har for lite av. Magnesium malata og magnesium glycinate er to bra. Har det på iherb dot com. Magnesium er viktig for detox, og søvn, og mye annet. Også for vit D opptak.
   Hvis du tar D vitamin ville jeg også tatt K2. K2 gjør at D fungerer riktig. Sjekk google. Skriver om det her på bloggen også. Thorne 3-K er bra. Sjekk iherb. https://www.helsetypen.no/2019/10/05/d3-i-kalsium-tilskudd/

   Har du tatt hårprøve? Hårprøve og magnesium var de to første gjennombruddene mine. Mange næringsstoff mangler synes ikke på blodprøve. Men sees bedre på hårprøve. Eksempelvis magnesium. Magnesium “bor” ikke i blodet så å sjekke magnesium status med blodprøve er veldig misforstått. Leger gjør det hele tiden.
   MTHFR kan du sjekke med en 23andme gentest og laste ned rådataene.

   Hva tenker du om det jeg skriver? Er jeg på riktig banehalvdel? Hvis svaret er ja bør du legge en god plan og ikke bare hoppe på det første og beste. Mange av disse tingene henger sammen. Magnesium og vit K2 er det bare å begynne med, det skader ikke. Magnesium er vannløselig og kan brukes uten opphold. Vit D og K2 er fettløselig og bør brukes i kurer med opphold imellom.

   Skriv gjerne noen ord om hva du tror om det jeg skriver her.

 6. Jeg tror du har veldig mye rett. Også det du skriver om hvordan K2 regulerer kalsiumet i kroppen:-)

  Du har helt rett i at det er mye bedre å finne årsaken til at problemet har oppstått, slik at man kan reparere årsaken og ikke bare behandle symptomene.
  Jeg anser B12 sprøyter som en midlertidig fix og er ute etter å finne årsaken til at jeg og min mor trenger B12.

  Jeg ønsker derfor å se på de samme tingene du har nevnt, som f.eks håranalyse og gentest.
  Jeg leste det var en lab i USA som kunne sjekke hvilke Micronutrients man hadde i cellene også, men da måtte man til England for å ta testen.

  Vedrørende synsforstyrrelser:
  – Første gangen “mistet” jeg synet i en liten periode tror det var nesten 5 minutter, da hadde jeg googlet meg frem til “Netthinneløsning” men legen sa det måtte være “Amaurosis fugax”, en blokkering i et blodkarr til synsnerven. Jeg fikk en full gjennomgang uten at de kunne finne noe galt.

  – Neste episode var det som å se gjennom et prisme. Jeg så et fargespekter i is krystaller, da var symptomene i ca 20 minutter.
  Synsforstyrrelser er et kjent B12 problem som jeg ikke tenkte på og det viser seg at min mor også har det.

  Vedrørende kvikksølvforgiftning, så hadde jeg tidligere 1 amalgamfylling, og jeg spiser lite fisk.
  Jeg har bare 2 hull, så munnhelsen har vært bra, helt til jeg fikk dårlig ånde i 2017 etter en antibiotikakur, som da gjorde meg meget bevist på hvor dårlig helsen hadde blitt, og spurte om utvidet blodprøve.
  Uten den utvidede prøven, hadde jeg ikke sett at jeg var under minimumsnivå på D-vitamin og B12.

  Temp regulering har blitt normal igjen med tilstrekkelig B12.

  Min mor har vært kronisk syk i over 40 år og fått nå mange diagnoser inklusive lavt stoffskifte samt lav folat/B12. Hun har garantert en dysbiose i microbiotaen også, uten at jeg har noe data.
  Hun begynner å bli veldig bra nå, etter at hun startet egenbehandling med ulike vitaminer og daglig B12 injeksjoner.

  Hvis jeg får laget en plan for hvordan microbiotan vår skal bli bra, tror jeg mye vil løse seg av seg selv.

  B vitaminene produseres i hovedsak av bakteriene selv, hvor flere av artene er såkalt B-vitamin Auxotrophy. Dette betyr da at man mangler evnen til å syntetisere en bestemt organisk forbindelse, som er nødvendig for dens vekst. I stedet deler mikrobiotaen på B vitaminene som produseres. Det ser ut til at det i hovedsak bare er B12 som må bli tilført mikrobiotaen for at den skal kunne bli metabolisert og utnyttet av bakteriene (prototrophy) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6615432

  Jeg har sikkert arvet mye av hennes microbiota og ble født med pollenallergi som utviklet seg til mat allergi i barndommen. Det har gitt meg litt ensidig kosthold som gjør at jeg nå tar 13 ulike vitaminer som også inkluderer K2 og Magnesium.

  Jeg har ikke hatt noen kroniske smerter, så jeg har bare oppsøkt legevakt ved akutte tilstander.
  Og derfor ikke gått til fastlegen før etter 2017 med “akutte” B12 symptomer.
  Kroppen har sikkert vært syk de siste 15-20 årene, jeg har bare ikke tatt tak i det før nå.

  Jeg synes det du skriver er veldig bra, og kan føre til at flere får ideer om hvordan de kan finne ut av sin egen helse, når legen ikke har noen svar.
  Jeg har en venn med MS, så jeg har blitt opptatt av å finne riktig protokoll for reperasjoner og god helse. Finner vi en, som kan bremse eller reversere hans sykdomsforløp, skal jeg poste et innlegg.

  1. Siden moren din har mye av det samme virker det som noe arvelig. Og at det har med B12 å gjøre. MTHFR genet er som sagt en kandidat.

   Tarmfloraen etableres under fødselen. Du kunne hørt med moren din om detaljene rundt det. Eksempelvis om du ble født med keisersnitt. Eller om det var andre uregelmessigheter. Du burde også høre med henne om hun har amalgam. Fordi det overføres til ungen. Dere burde ta hårtest, og andre tester, sammen. Jeg er veldig nøye med å kartlegge det som skjedde tidlig i livet. Har ofte betydning.

   Tarmbakterier: har forsøkt endel probiotika selv uten at det har fungert. For meg fungerer det bedre å spise fermenterte grønnsaker. Som jeg fermenterer selv. Eksempelvis sauerkraut. Rødbeter og brokkoli og gulrot er også bra å fermentere. Hos meg står det gjerne et år før jeg spiser det. Har alltid en haug med krukker gående. Beste tiden å starte noen krukker er nå, fordi nå spruter de beste økolgiske grønnsakene opp av jorda. Dra på Bondens Marked og kjøp økologiske og helst biodynamiske grønnsaker og fermenter dem. Spis det som forrett før et måltid. Jeg gjør det hver dag.

   MS: en som ble bra bare med mat er Terry Wahls. Hun har laget en egen protokoll, Wahls protokollen. Mye info om det på youtube og andre steder. Tror hun har skrevet bok også.

 7. Jeg tror du har helt rett, det virker som du har forstått det mange leger ikke lærer i studietiden sin:)

  Jeg har hørt på flere av MS presentasjonene hennes, hun har hatt en imponerende fremgang.
  Det er påfallende hvor mye felles alle disse kroniske og autoimune sykdomene har tilsammen.
  Dr. Dale Bredesen som spesialiserer seg på alzheimers, ser også ut til å ha forstått det og protokollen deres er påfallende lik med Wahls protokollen.

  Cleveland Clinic som driver med Funksjonell helse tenker også i samme baner som deg.

  Min oppsummering for å bli frisk vil være:
  – Ta en gensekvensiering av både microbiota og egne celler, det vil gi føringer for kost og medisiner.
  – kartlegge giftstoffer og inflamasjoner som kan være til stede i kroppen.
  – Få oversikt over hvilke micronutrients man er lav på og bygge opp disse lagrene.
  – Lag en plan basert på gensekvensieringen og blodprøve svarene, eventuelt en diagnose.
  – Lag en action plan for å normalisere verdiene fra prøvesvarene.
  – Les forskningen selv og be legen om kilderer når de kommer med påstander. Ref EU retningslinjer for d-vitamin, som er basert på (minimal endogenous vitamin D synthesis) “minste nivå for god benhelse”, ikke god folkehelse som trolig er langt høyere.
  – Få normal til god søvn.
  – Reduser sukker og ultra prossesert mat, tilfør betydelig mer fiber i kosten, spis fermentert mat.
  – Rett opp microbiotaen (jeg har en del ideer, men må teste det først før jeg skrive noe).
  – Tiltak som aktiverer: Heat shock protein, Autophagy, DNA reperasjoner (ref longevity genes)..
  – Få flere datapunkter vedrørende helsen din, smartklokke, kontinuerlig glukose måler…

  Det man ikke vet, kan man heller ikke fikse og forskning er bare en midlertidig sannhet.

  Min huske regel er: hvis jeg ikke kan replikere og gjenskape feilen i et annet system, så har jeg ikke forstått problemet fullt ut og jeg kan derfor ikke tilbakestille feilen på riktig måte heller.

  Så tanken er at man heller skal rette det som er årsaken til sykdommen/symptomene.
  Ikke bare dempe symptomene.

  1. B vitaminer er interessant. Jeg prøver ut det endel nå. For øyeblikket med B1, B2 og B7 (biotin).

   Jeg har alltid hatt “gode” B12 verdier på blodprøver. Verdien har ligget i refereanseintervallet, eller over. Jeg tar ikke B12 tilskudd. Eksempelvis sist jeg målte: 22. juni 2021 klokken 08:39. Furst Furuset laboratorium. S-Vitamin B12: 755 picomol/liter (referanseområde: 170-650). Altså over referanseområdet.

   Men jeg lurer litt på om min B12 status er så bra allikevel. Kanskje har jeg et problem med å ta opp B12 fra blod til celler. Og at det er årsaken til at B12 er høy i blodet. Hvor høy B12 har du på blodprøver? Altså verdien når du ikke tar tilskudd eller B12 injeksjoner. Blodverdien i din “normaltilstand”. Er den høy eller lav?

   Har du målt homocystein i blod? Det er en MTHFR markør.

 8. Den første prøven P-Vit B12 aktivt (Holo-Transkobalamin-2) var målt til 31 (normal verdi er 32-207) og D-vitamin var 48.

  Den gang viste jeg ikke, at man trengte flere prøver for å få status B12 mangel:
  https://www.legeforeningen.no/contentassets/032228f21383459987f94f80615ea957/retningslinjer-vitamin-b12_endelig-120318.pdf

  Desverre har man ikke en god protokoll for å følge opp personer som ligger i grensen, og kompetansen på B12 symptomer er fraværende. Jeg fikk ikke legetime før lenge etterpå og følte meg tvunget til å prøve med vitamintilskudd, noe som også mildnet symptomene mine.

  Derfor blir min første P-Vit B12 aktivt (Holo-Transkobalamin-2) kunstig forhøyet, men den var like over minimum på 170.
  En av de siste prøven jeg tok, var etter 70+ sprøyter samt mange vitamintabletter av B12, D vitamin, Folat, Jern…. da ble den målt til 750 (uten B-vitamintilskudd i 78 timer før blodprøve) og 960 uten B-vitamintilskudd i 24 timer. Det betyr at den faller raskt på meg uten tilskudd.

  Jeg har alltid ligget under 1000 på prøvene, noe som ikke er normalt når man tar sprøyter. Da skal den ligge på et ikke målbart nivå som er over 1450.

  Min P-Homocystein ble målt til 7,3 i 2021 (Friske skal være mellom 5 og 7) ref Dr. Dale Bredesen og Alzheimer protokollen.
  Når homocystein prøven ble tatt, hadde jeg gått på egenbehandling siden 2017 med regelmessig B12, B6 og B9 som inngår i homocystein kretsløpet.

  Skal du følge B12 rådene fra Japan, så er anbefalt verdi mellom 500 – 1300. Mulig de bruker andre metoder, eller leser andre studier?

  Har du nevrologiske symptomer må du ligge over 1000 sies det, det er få studier og legene jeg har snakket med, kan desverre ikke gi noen råd.

  Jeg har ikke lest om overdoser på B12, og det brukes i forbindelse med cyanid forgiftning, da gis det opp til 10g med hydroxocobalamin.
  En musestudie jeg leste for å reparere nerveceller, så var anbefalningen 1g pr kg daglig, i 44 dager.

  Prisen i Norge er kunstig høy, Spania er ca kr 5,- pr sprøyte i India er det under kr 1,-

  Hvis du ser på biokjemi sekvensen av de ulike B vitaminene og hvilken rolle de har f.eks i produksjonen av de ekstremt viktige mollekyliene NAT+ og ATP, så vil alle bli veldig viktig. Ref første posten min.
  Om det er bakterier som er ansvarlig for at disse blir riktig metabolisert. Så bør man enten forsikre seg om at disse bakteriene er der i “riktige” mengder, eller at man får i seg tilstrekkelig av dem alle sammen. Desverre tror jeg ikke det er noen målemetode for samtlige B vitaminer, i hvertfall ikke Norge.

  Nevrolog og spesialist på søvn dr. Gominak, anbefaler en “kur” på 90 dager med B-50 eller B-100, hvor alle B’ene er i like store mengder. Har du riktig nivå av D-vitamin da (ref dr. Gominak), så sies det at man bør kunne komme igang med egen produksjon av b-vitamin metaboliseringen.

  Min hypotese er at det er ditt totale genuttrykk som avgjør hvilket nivå som er bra for deg, og som vil diktere metabolismen og opptaket i cellene.
  Bare spør deg selv hvordan evolusjonen har designet oss og hvor ensformig kosthold mange har. f.eks Eskimoer som ikke hadde appelsiner eller fruktfat. Sherpaer som bor i fjellområdene øst i Himalaya, Saharas nomader, Sea Nomads… Det er enorme kontraster og de blir alle “gammle” med det samme kostholdet år etter år.

  Har vi ikke bakteriene til å metabolisere den riktige biokjemien, blir vi raskt syke.

  Det lille jeg har klart å lære av biokjemien fra Ninja Nerd og de forskerene jeg liker å følge, er at det henger veldig sammen med din Epigenome, som dikterer hvilke proteiner og ensymer de ulike cellene lager. Men også hvor god kopiene blir, i forhold til orginal cellen.

  Personlig ønsker jeg å ligge mellom 150 til 200 nmol/l for D-vitamin og over 1000 på B12.

 9. Hei. Imponerende dagbok, og lengde på faste. Har selv vannfastet tre ganger, en uke hver gang. Skjønt, ikke helt ekte vaffaste, for jeg var nøye med å få meg salt og andre elektrolytter, og visse mineraler. Mitt inntrykk er at det kort sagt er farlig å unnvære dem.

  1. Jeg tar ikke mineraler når jeg faster. Og opplever ikke det som farlig. Men folk er forskjellige og man må finne sin egen vei. En ukes faste er å betrakte som en kort faste. Tror de fleste klarer seg uten mineraler over en slik periode. Men som sagt, man må finne sin egen vei.

 10. Du skriver ho at du jar faster så og så lenge og det er jo helt sykt sånn hvordan er det mulig å gå så lenge uten mat? Jeg har selv faster to ganger i en periode på 6 dager, kun inntatt vann. Jeg ble først smittet med parasitter i 2020, og fikk det jeg tror er såkalt barnemark (valset ned en leilighet uten hansker, og hadde naturlig lange negler som jeg tror er årsaken til at jeg ble smittet). Men uansett, jeg blir 18 om en uke, og grunnen til at jeg gjør denne fasten er for at parasittene skal dø. Det er såå vanskelig å late som at jeg spiser for mamma og pappa i den her perioden hvor jeg må holde meg unna mat…Jeg har forsøkt gjentatte kurer med Vermox og Zentel som visstnok skal ta knekken på parasittene, men uten hell. Det forsvinner gjerne i noen måneder, men så får jeg de samme symptomene igjen. Det klikker for meg. Klarer ikke å leve som normalt når jeg har det (trolig nok har jo hatt det i 4 år nå men usikker). Jeg må vøre superbøye med hygienen (vakser meg GODT morgen og kveld fordi jeg er redd for at parasittene skal legge egg som jeg kan puste inn eller få under neglene, også begynner hele prosessen på nytt. Vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Dropper alt av fester og sosiale sammenkomster bare fordi jeg er redd for å få i meg typ sukker som jeg vet parasitter liker. I dag var jeg til fastlegen og spurte om det var mulig at jeg tok en tarmskylling. Da bare lo han. Han påstår at jeg ikke jar parasitter, men jeg vet at jeg har det. Hvordan fant du ut alt dette med parasitter og alle de ulike tingene du har gjort sånn det er jo helg sykt alt du har funnet ut av blir jo nesten redd. Og jeg er så redd for å bli smittet eller få i meg noe via mat og derfor begynner jeg nesten å grine når jeg må spise noe som jeg ikke selv lager eller har fått vasket osv. Legen min sier at i Norge er det nesten ingen som går med parasitter, og derfor tar han meg ikke på alvor. Kan sikkert ha noe med alderen min også å gjøre. Jeg har også OCD, og og dette gjør alt mye verre. Jeg tenker konstant over at alt må vaskes for at jeg skal kunne slå meg til ro. Er så redd for å innta noe som kan være parasitter osv.

  1. Hei,
   takk for kommentar.

   Du skriver at du er 18 år. Jeg ville droppet alt som heter vannfaste når du er så ung. Det er tvilsomt om det hjelper for parasittene du ev har. Og i den alderen du er så behøver du næringssoffer i maten for å utvikle deg. Det er rett og slett ikke sunt for så unge mennesker å faste. Du bør være minst 26 år før du vannfaster, og helst over 30. Var jeg deg ville jeg heller fokusert på sunt kosthold. Mat laget fra grunnen av. Økologisk er bra. Grønnsaker, villfanget fisk (sei, makrell, sild etc), kjøtt, økologisk havregryn som du kan lage grøt av og ha nøtter og annet i for proteiner, sunt fett eksempelvis øko smør og øko olivenolje, og mye annet. Husk Hippocrates, Food is thy medicine.

   Du bør være kritisk til om du har parasitter. Dessverre er labtester ofte unøyaktige og kan komme negative tilbake selv om du har en parasitt. At du har brukt Vermox og merket en symptom bedring er, slik jeg ser det, et tegn på at du har en parasitt. Hva sier legen din til dette? At Vermox endrer symptomene dine. Forøvrig tror jeg at urter ofte er bedre mot parasitter enn Vermox og med færre bivirkninger.

   Parasitter er mest aktive rundt fullmåne. Kjenn etter om symptomene dine endres i dagene rett før og rett etter fullmåne. Det er en indikasjon på om du har parasitter.

   Parasitter er komplisert. Måten å bli kvitt de permanent er å ha et sterkt immunforsvar. Det får du blant annet gjennom et sunt kosthold og en sunn livsstil.

   Tenk også på å unngå kjemikalier. Mange jenter bruker sminkeprodukter og andre hygiene produkter. Vær nøye på at disse er naturlige, og helst økologiske, og ikke fulle av kjemikalier. Og ikke bruk så mye av disse tingene uansett.

   Ikke stress for mye over disse tingene. Bygg kunnskap over tid og etterhvert etablerer du en bra livsstil. Ta tiden til hjelp. Bra sosiale relasjoner er viktig midt i det hele. Snakk med foreldrene dine, venninner og venner. Mange ting spiller inn for vår helse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *