Corona og Christian Drosten

Corona viruset (sars-cov-2) som gir sykdommen COVID19 (corona virus disease 2019) smitter lett. Nye smitte tilfeller blir fort smittekilder men det tar ofte lengre tid før de får symptomer og forstår at de er smittet. Tyskland har fått en ny superstjerne, Christian Drosden. Han er ekspert på virus sykdommer.

For en måned siden var ingen innlagt i Norge og det var ingen døde. Første smittetilfelle i Norge var 26. februar 2020. Første døde var 10. mars. Igår var 5000 smittet og 10 personer døde her tillands av corona. Grafen for antall døde er eksponensiell. Fordoblingstiden for antall døde er 5 dager. Dvs at 1. mai skal det være 1000-2000 døde nordmenn. Det er mye. Blir interessant å se om det slår til.

Mine dager er relativt uendret. Jeg jobber endel. Men er forsiktig og oppholder meg ikke i store folkemengder. Handler mat en gang i uken og prøver å være rask. Vasker hendene med vann flere ganger iløpet av dagen.

Jeg synes Norske politikere var trege til å forstå at corona var farlig. Og ganske spesielt det som skjedde helt i starten der en øyelege ba om å bli testet, fikk nei, og endte med å smitte både pasienter og kolleger. Man burde hatt en refleks som sier at det viktigste er at helsearbeidere ikke smittes. Det var også interessant å se Øystein Stray Spetalen forutsi begivenhetene mye bedre enn politikerne. Men jeg synes de gjør det rette nå fordi de lukker ned landet og med det kjøper seg tid. Ingen vet alt om egenskapene til viruset og det er lettere å åpne opp dersom man har lukket for mye, enn omvendt. Men nå er det viktig at man lager en plan for hvordan ting skal åpnes opp igjen. Hvis kuren er verre en sykdommen så går det dårlig. Jeg synes man skulle åpne opp sakte men sikkert og akseptere at lavrisiko grupper blir smittet, og utvikler immunitet, uten å dø eller skape krise i helsevesenet.

Og det hadde vært interessant å vite mer om hvordan slike epidemier utvikler seg – dør de ut av seg selv? Når de er så smittsomme?

Dette viruset er jo tricky fordi det smitter så lett. Ett nys på bussen og plutselig er 10 personer til smittet. Og det er tricky at en person kan ha viruset i 14 dager uten symptomer og altså uten å vite det, og være en smittekilde i denne perioden. Så tror ikke det fungerer å lukke alt, få smitten til null, og så åpne opp. En smittet person fra utlandet e.l. og så er man igang igjen. For egen del er jeg ikke så veldig redd for å bli smittet, selv om det sikkert er lettere sagt nå enn dersom det faktisk skjer. Men jeg er redd for å være en smittekilde – så jeg er som sagt forsiktig. Og prøver å sette meg litt og litt inn i hvordan virus og corona fungerer. Slik at man kan forberede seg. Jeg har kjøpt noen naturlige midler, blant annet c-vitamin og Andrographis, som jeg vil bruke dersom jeg blir smittet. Liposomal c-vitamin er bra. Man kan enten kjøpe det eller man kan lage det selv. Badstu er bra, også kald dusj. Rett og slett styrke immunforsvaret i påvente at man blir smittet selv. Søvn viktig, økologisk og næringsrik mat. Det beste er jo egentlig å bli smittet, ha et kort og enkelt sykdomsforløp, og ende opp med å være immun og med et styrket immunforsvar.

Det kommer stadig nye og ganske overraskende opplysninger om hvordan dette viruset oppsto. Muligens en natrulig smitte fra dyr til menneske (zoonose). Men det er rart at man etter bare en uke eller to kjente virusets fulle genetiske sammensetning. Fordi et slikt arbeid tar lang tid. Det er også rart at mange av de som dør, dør av en bakteriell infeksjon.

Bill Gates har akkurat trappet ned i styret både i Microsoft og Berkshire Hathaway. Og er nå hele tiden er i media angående corona. Og skal redde verden med mer vaksiner. Det er jo litt rart. Man må ta det hele med en klype salt og tenke litt selv.

I Norge dør det rundt 40 000 personer per år, dvs 110 personer/dag. Så av de som dør nå så dør nesten 10% av corona. Ganske mye. Så det har gått så fort. Og dobligstiden for antall døde er 5 dager! Dvs 1. mai vil det være rundt 1000-2000 døde i Norge. Mye. Lurer på om det slår til.

Hørte et interessant foredrag idag tidlig med Christian Drosten som er en tysk ekspert på infeksjonssykdommer. Det var Drosdens podcast nummer 15. Tror det er en ny hver dag. Mye bra info med vekt på vårt iboende immunsystem. Das Coronavirus-Update mit Christian Drosten. En fin anledning til både å friske opp tysken og til å lære mer om corona. Av mange interessante ting han nevnte:

  • De har gjort et eksperiment med 3 aper. Hensikten var å finne ut om man blir immun etter å ha blitt smittet. Alle apene ble smittet med sars-cov-2 viruset. De ble etterhvert friske. Etter at de var blitt friske utsatte de hver av apene for en massiv dose coronavirus – en dose på 1 million infeksjons enheter – dvs en million ganger minimumsdosen for å bli smittet. Apene ble ikke smittet. Så det tyder på at man etter et syksomdsforløp utvikler immunitet.
  • Det ble snakket om hvorfor noen unge, friske mennekser med godt immun system blir veldig syke. Drosden sa at ofte vil sars-cov-2 viruset gå inn i kroppen via luftveiene. Deretter vil viruset oppholde seg i halsen i en periode. I denne perioden er viruset ikke farlig og pasienten har ikke symptomer. Men viruset replikerer også nå og det vil være en immunresons. Etterhvert går viruset ned i lungene. Nå vil pasienten få symptomer. Det er gunstig med denne første perioden der viruset bare er i halsen fordi dette gir kroppen tid til å utvikle naturlig immunitet. Dersom man puster viruset rett ned i lungene uten denne første perioden er viruset straks farligere fordi da får man en immunresopns i lungene med en gang, uten å ha utviklet noen naturlig immunitet. Drosdens hypotese at dette kan forklare de tilfellene der unge friske mennesker blir veldig syke av sars-cov-2.
  • Han snakket om at kroppen danner to typer naturlige antistoffer – en type som fester seg til virusets proteiner (antigens) uten å nøytralisere viruset, og en type som kan nøytralisere viruset. En måte å stoppe viruset på er å lage monoklonale antistoffer – det vil si i laboratoriet fremstille nøytraliserende antistoffer som så gis pasienten.
  • Idag bruker man en genetisk test (PCR) for å påviske sars-cov-2 viruset. Dette er en indirekte test. Den er beheftet med unøyaktigeter. En alterntiv test er en test for virusets antigens. Dette er en direkte test.

Eller så er det litt luksus også å ha en periode der det skjer mindre og man kan bruke tid på å samle løse tråder og også lære seg nye ting.

Andrew Kaufman – a breakdown of current testing procedures. Endel detaljer rundt testing. Men med feil konklusjon, spør du meg.

Oppdatering torsdag 16/4-2020. Interessant Reuters informasjon rundt spredningen, Pass the salt, av COVID-19 til Tyskland og Italia. Når dette skrives har Tyskland 134 000 smittetilfeller. Italia har 165 000. Disse tallene er altså omtrent like. Tyskland har gjort mer testing enn Italia. De har gjennomført et større antall tester. Vi kan anta at med samme testing ville Italia hatt flere tilfeller. Anta smittetallet for Italia er dobbelt så høyt som for Tyskland. Når det gjelder antall døde så har Italia 35 corona døde per 100 000 mennesker. Mens Tyskland bare har 4,5. Virker som italienere dør lettere av corona enn tyskere.

Oppdatering 17. august 2020. Nå har corona epidemien vart over et halvt år. Mange firmaer forsker på hvordan covid19 fungerer og hvordan viruset kan beseires. Det har vært mye snakk om vaksine men det er lite konkret foreløpig. Jeg leste en interessant artikkel idag på yahoo news, opprinnelig fra nytimes om cytokine storms, om hvordan covid19 i mange tilfeller manipulerer immunsystemet vårt og vender det mot oss. Vi har et innate immunsystem og et adaptivt immunsystem. Innate reagerer raskt ved infeksjon (og skade) og er ikke-spesifikt. Har man ikke immunitet tar det lang tid før det adaptive reagerer, dager og kanskje uker. Covid19 er litt enten eller:

  • Noen har ikke engang symptomer
  • Noen blir syke men greier seg
  • Noen dør

Det virker nesten som at i det første tilfellet håndterer det innate immunsystemet infeksjonen. For de som ikke har et godt innate immunsystem som tar knekken på viruset mens det er i halsen, går det etterhvert ned i lungene. Her får man en cytokine storm, enten fra det innate eller det adaptive immunsystemet. Noen dør av dette.

Artikkelen skriver om midler for å redusere immunresponsen så man ikke får en immun repons. Faren er at et redusert immunsystem når man har en virusinfeksjon går galt. anakinra er middel som varer bare i noen timer slik at det er mindre fare for feil virkning. Dette middelet har fungert for typisk problematiske tilfeller. Det er viktig at middelet ikke gis for sent, og heller ikke for tidlig, i sykdomsforløpet. Det er opprinnelig et middel mot revmatisme. Anakinra blokkerer cytokinet IL-1, interlukin-1. Både interferons og interlukins regnes som cytokiner. Det er mange flere cytokiner så cytokin storm er et veldig upresist begrep. youtube video om human physiology – innate immun system. Tocilizumab, the longer-lasting drug that blocks the cytokine interleukin-6. Sarilumab. Steroid dexamethasone. Recovery study – anakinra. Barn – naturally high levels of interferons and other cytokines circulating in their bodies. “Kids are just off the charts with inflammation — without symptoms,” says Paul Thomas. Crucially, too, they have high levels of an anti-inflammatory cytokine called interleukin-10. Antiviral er også en vei å gå. Leronlimab. Nonsteroidal anti-inflammatory ibuprofen, better known in the United States as Advil. Researchers are even looking into low-dose X-ray radiation as a way to calm the immune system, a method that was used in the early 20th century to treat pneumonia but has since fallen out of use. There’s an intriguing trial on an old drug originally developed to treat gout, a painful inflammatory condition of the joints, called colchicine. Two of the strongest trials to date on the IL-6 blockers tocilizumab and sarilumab suggest no benefit. There’s a very delicate window where immunomodulators can help. The term cytokine storm encompasses an array of syndromes with different causes, including trauma, burns, infections, cancer, genetic disorders, autoimmune diseases and more. All of these patients have cytokines that are elevated, but what cytokines are you following, and for what?

Oppdatering 3. september 2020. Tyskland har sporet opp det første tilfellet av covid19 i landet. Det kom fra en kineser som besøkte en bilfabrikk i Bavaria. German health authorities claim great success in testing and contact tracing, even pinpointing the country’s first coronavirus transmission to the passing of a salt shaker in a Bavarian mess hall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *