Kvinnelig vokal

I magen og som små barn er mors stemme den vanligste lyden vi hører. Og noe vi forbinder med trygghet og mat.

kvinnelig-vokal-comet-neowise-c-2020-f3-banner

Musikk er en måte å påvirke hormoner og andre gode stoffer i kroppen. En fin melodi som passer til situasjonen og plutselig føler man seg annerledes. Jeg har alltid likt musikk med kvinnelig vokal.

Jeg har alltid hørt på mye forskjellig musikk og ikke vært så opphengt i genre. Alt fra death metal (Satyricon – repined bastard nation) til Morten Harket. Jeg liker fine melodier og fin vokal. For eksempel Alanis Morrissette, Lykke Li, Nirvana, Alice in Chains “Jar of flies”, Slipknot “Iowa”, U2 Joshua Tree, guns-n-roses, Jesus and Mary Chain, Christine&Queens, Cranberries “Linger” og Dolores O’riordan, Tad “Jinx”, Elio Reve “Esa soy yo”. Jeg har aldri helt fått det til med klassisk musikk. Primært liker jeg popmusikk.

I en periode, ca 1998-2003, jobbet jeg som sykkeinstruktør på SATS Sjølyst. Da var Napster det store. Jeg laget egen musikk til timene på brenne-cder.

Jeg har alltid likt musikk med kvinnelig vokal. For noen dager siden så jeg et intervju med Stephen Porges på Traumasuperconference summiten: how to regulate the nervous system. Han snakket blant annet om hvordan vi påvirkes av lyd og spesielt en kvinnes stemme. Når man er helt liten er dette sikkert noe man forbinder med mat og trygghet. Og som setter sitt avtrykk i hjernen. Han sa det jeg har merket – at spesielt kvinnelig vokal har en effekt. Oppdatering 9. juli 2023. Stephen Porges har et eget audiobasert program Safe and Sound Protocol. Finnes mange steder på internett. Søk i google.

Et annet poeng her er hvordan vi mennesker automatisk forstår musikk – vi liker melodier og musikk selv uten opplæring.

Stephen Porges er opphavsmannen til The polyvagal theory. Polyvagal navnet spiller på Vagus nerven, som er en todelt nerve med varierende funksjoner. Vagus nerven er den 10. kranienerven, og er den eneste av de 12 kranienerveparene som går fra hjernen og nedover i kroppen – de 11 andre går ut i ansiktet. Vagus nerven kopler mange av organene direkte til hjernen. Hvert vagusnervepar er todelt. Den ene delen går til overkroppen over mellomgulvet og er myelinert slik at signalene overføres hurtigere. Den andre grenen går til nedre deler av overkroppen, blant annet tykktarmen.

Her vil jeg liste opp musikk jeg liker og som virker helbredende for meg. Listen er under arbeid. Kanskje blir det mest kvinnelige vokaler? Aller best å spille på platespiller, ikke CD eller mp3, pga mer komplett lydbilde.

 • Dolores O’Riordan, vokalisten fra Cranberries. Linger er en av mange fine melodier og tekster. Linger. When you are gone.
 • Alanis Morrisette. Singer-songwriter som gikk fra ukjent til amerikas største stjerne over natten med albumet Alanis. Thank you. Receive.
 • Sinead O’Connor. Irland har så mye bra musikk. Engaging her public, Seeking her peace. Why dont I be me and you be you. Oppdatering. Sinead døde 26. juli 2023. Rest in peace. Trist hun døde så tidlig. Jeg har hørt så mye på musikken hennes, spesielt senere år.
 • Oppdatering 5. februar 2023. Eurythmics og Annie Lennox. Hun fremsto feministisk, muligens lesbisk, den ufeilbarlige sterke kvinnen med en stemme som aldri sviktet. Med Dave Stewart bak henne alltid pumpende ut drivende melodier. Hun sang om temaer i bevissthetens grenseland. Urlåten for meg var When tomorrow comes. Jeg var 14 da den kom ut i 1986. Albumet Revenge.
 • Mazzy Star
 • Suzanne Vega
 • Kylie Minogue
 • Goldfrapp og albumet Felt Mountain
 • Rihanna
 • Bangles. Manic monday. Susanna Hoffs.
 • Blondie
 • Gretchen Wilson, Redneck woman
 • Blondie og Debbie Harry.
 • Dido
 • Dixie Chicks
 • Sophie Ellis-Bextor
 • The Corrs – Breathless
 • Tanita Tikaram. Ble introdusert for henne i tenårene og stemmen hennes er en del av ryggmargen min / nervesystemet mitt.
 • Marit Larsen
 • Lene Marlin
 • Bertine Zetlitz. Girl like you. Moren til en nær venn av meg var lærerinnen hennes i jeg tror det var barneskolen, muligens barnehagen.
 • Bjork, Big time sensuality
 • Oppdatering 6. jan-2023. Tori Amos. Tear In Your Hand lyrics. All the world just stopped now. So you say you dont wanna stay together anymore. Let me take a deep breath babe. Tittelen spiller på at eksen kan gjøre så lite som å åpne hånden og tårene strømmer.
 • Oppdatering 7. august 2023. Duetten med Aretha Franklin og George Michael, sangen I knew you were waiting for me. To vakre vokaler, utrolig fengende låt med oppløftende tekst og video. De siste ukene har jeg lest til konteeksamen i mikrobiologi på OsloMet og har hørt denne låten *mange* ganger. When the river was deep I didnt falter, When the mountain was high I still believed, When the valley was low it didnt stop me, because I knew you were waiting I knew you were waiting for me. På lister over verdens beste vokaler er Aretha Franklin en gjenganger helt i toppen.
kvinnelig-vokal-comet-neowise-c-2020-f3

Jeg liker disse også:

 • Pretenders og Chrissie Hynde
 • Alicia Keys
 • Taylor Swift. Oppdatering 23. okt 2023. Låta Karma fra albumet Midnights er utrolig fengende. Taylor valgte for lenge siden å ikke ha musikken sin på Spotify. Et smart og modig trekk og noe hun har tjent mye på. On Oct. 24, 2006, a little-known singer-songwriter from Wyomissing, Penn., released her self-titled debut album. That 16-year-old was Taylor Swift, who went on to become one of the most successful and influential recording artists of the past two decades, shattering sales, chart and box-office records. But 17 years before she was selling out a historic six-night “Eras Tour” run at Los Angeles’s SoFi Stadium (and four months before Taylor Swift came out), she performed at Yahoo Entertainment’s office in Santa Monica, Calif., on July 12, 2006. She was in her very first era, just a kid with corkscrew curls, cherub cheeks and a dream.
 • Lady Gaga
 • Katy Perry
 • Meghan Trainor
 • Michelle Shocked
 • Pink
 • Arianna Grande
 • Shania Twain
 • Sheryl Crow
 • Marion Ravn
 • Bandet Waxahatchee. 2021 Album Saint Cloud. Sangen Lilacs. Frontfigur Katie Crutchfield.
 • Bandet Big Thief med frontfigur Adrianna Lenker. Bandet Big Thief med frontfigur Adrianna Lenker. 2021 albumet Dragon New Warm Mountain I Believe In You med sangene Spud Infinity og Red Moon.
 • Oppdatering 1. des 2023. Hess Is More, Yes Boss. With Mikkel Hess and Bang Chau https://www.youtube.com/watch?v=OPqV4ipyMsg

Annen musikk jeg liker

 • Morten Harket, Wild Seeds
 • Oppdatering 6. des 2023. Calexico.
 • Alice in Chains, albumet Jar of flies
 • Mad Season, albumet Above
 • Woody Guthrie
 • U2. Irland igjen.
 • Bruce Springsteen
 • Israel “IZ” Kamakawiwoʻole Somewhere over the Rainbow youtube o w
 • Elito (Elio?) Revé y su Charangón – Esa soy yo youtube og inst
kvinnelig-vokal-dolores-oriordan-01
Dolores O’Riordan, vokalist i irske Cranberries. RIP.

Bildet av Comet Neowise er lovlig lånt fra https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Comet_C2020_F3_NEOWISE_Zhou1.jpg Kometen ble første gang oppdaget i mars 2020 og var synlig fra jorden 22. juli 2020.

Bildet av Dolores O’Riordan er lovlig lånt fra https://live.staticflickr.com/4630/24841154297_20b6c30d88_b.jpg

Oppdatering 22. oktober 2021. Kunne tenke meg å begynne å synge i kor. Bra for traumer.

Forbes Nov 30, 2019. Underwater Speakers Help Revive Dying Coral Reefs, Study Finds. Lyden av friske korallrev tiltrekker fisk som lever i friske korallrev. Fiskene reparerer korallrevet.

Acoustics Scientist and inventor of the CymaScope John Stuart Reid. Effects of music tempo upon submaximal cycling performance.

Oppdatering 12. august 2023. De siste ukene har jeg hørt på afrikansk popmusikk. Afrobeats er ikke en sjanger, men et paraplybegrep. Det omfatter populærmusikk fra Vest-Afrika og diasporaen som fusjonerer tradisjonelle, vestafrikanske rytmer med vestlige sjangere. Blant de mange artistene som har slått seg opp internasjonalt, er Wizkid, Burna Boy, Davido, Tiwa Savage, Rema og Ayra Starr, CKay, Tems, Fireboy. Afrobeats eller afrobeat? Afrobeats slekter på afrobeat (uten s), men er ikke det samme. Afrobeat er en sjanger skapt av den nigerianske musikklegenden Fela Kuti på slutten av 1960-tallet. Artisten N’Chant Nguru med Sounds of Africa youtube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *