Lam fra øyene er bra mat

Lam som har gått ute og beitet på øyene hele sommeren er fantastisk mat.

lam-okologisk-2020-01-banner

Jeg er meget opptatt av sunn livsstil. Et bra kosthold er en viktig del. Her er det mange oppfatninger. De viktigste prinsippene for meg er:

  • Økologisk. Altså uten kjemikalier.
  • Helst biodynamisk. Altså med max næringsstoffer.
  • Mat laget fra grunnen av. Aldri ferdigmat.

Jeg følger også mange andre prinsipper men disse er de viktigste.

Hver høst kjøper jeg et helt lam. Disse har gått ute hele sommeren på noen øyer sør i landet der de spiser urter. Og det fremkommer av smaken. Jeg tilbereder ofte lam med “slow cooking”. Setter en stor gryte med lam og grønnsaker på komfyren på svak varme på kvelden før jeg legger meg. Rundt 10 timer senere, når jeg skal spise frokost, er det ferdig og helt perfekt. Så godt og så sunt.

Sauen gir oss så mye. Fantastisk mat. Og ull til sunne klær og til varme dyner her i nord. Og melk til sunne og fantastiske oster. Og fermentert yogurt med gode bakterier.

lam-okologisk-2020-02-helt-lam-klar-til-partering
Helt lam klar til partering. Det er “litt” rotete på kjøkkenet. Noe av årsaken var at jeg var midt i en flytteprosess. Resten av årsaken er at jeg eksperimenterer endel på kjøkkenet så det er allting litt som skjer her og ting som står utover.

Med lam og andre økologiske dyr vil jeg også ha med innmaten. Det er det sunneste og mest næringsrike av alt. Og man bruker hele dyret – noe jeg er veldig opptatt av. Dessverre viser det seg vanskelig å få til i norske butikker og hos norske slaktere. For et par uker siden spurte jeg Nortura om dette og hadde en lengre email utveksling. De bedyret stadig hvor opptatt de også var av å bruke hele dyret. Men å kjøpe innmat fra dem eller deres kunder viste seg umulig. Da blir det hele lite troverdig. For eksempel er nyrer nydelig næringsrik mat. Jeg spurte gjentatte ganger hva som skjer med nyrene fra slatedyr. De bare sa at de var så opptatt av å bruke hele dyret men at de ikke ante hva som skjedde med nyrene. Goddag mann økseskaft! Her må Nortura skjerpe seg.

Kelp, eller tang på norsk, er en god kilde til jod. Passer fitn å ha i lammegryten, også smaksmessig. Jodinntak er et omstridt tema. For lite jod kan føre til struma. Man får en kul på halsen pga opphovnet skjoldbruskkjerte. Dette skjedde i Norge før i tiden i innlandet eks Elverum der folk ikke hadde tilgang til sjømat. Ekstrem mangel på jod fører til fysisk og psykisk utviklingshemming kalt kretinisme (cretinism, cretins) og kjent fra blant annet Sveits. Noen tror også at for mye jod gir problemer med skjoldbruskkjertel og stoffskiftet – eksempelvis stoffskiftelegen Alan Christianson. Noen mener vi får i oss for lite jod og at kvinner behøver mer jod enn menn, blant annet legen Jonathan Wright. Jeg tar aldri jod tilskudd men jeg spiser jevnlig tang og sjømat (sei, sild).

Lammegryte med grønnsaker kan gjerne slowcookes over natten. Man sparer tid og slowcooking beholder næringsstoffene i maten godt. Jeg spiser ofte kjøtt til frokost og så et lettere, vegansk måltid i 15 eller 16 tiden som dagens siste måltid. Min fordøyelse er sterkest tidlig på dagen. Og jeg sover best dersom jeg ikke har mat i systemet.

Le Creuset gryter er super fine å tilberede lam og annen mat i. Og dyre. Man kan fint bruke en stålgryte fra IKEA istedenfor. Aluminiumsgryter er ikke en god ide fordi aluminium lekker ut i maten og man får det i seg. Aluminium er, til forskjell fra for eksempel jern, ikke et stoff menneskekroppen bruker. Det er rett og slett giftig. Det er litt rart fordi jordskorpen består av mye aluminium. Det er noe med at silisium, som også finnes i store mengder i jordskorpen, binder opp aluminium og gjør at det ikke kommer i jordsmonnet og dermed i maten. Noen gang hørt om aluminium tilskudd? Det finnes ikke. Vaksiner inneholder aluminium som adjuvans nettopp fordi det er giftig og gir en kraftig immunrespons.

lam-okologisk-2020-03-lammegryte-med-kelp-tang
Tang er fint å ha i lammegryten. Passer bra sammen smaksmessig og tang er en god kilde til jod.
lam-okologisk-2020-04-lammegryte-kaal-pastinakk-kelp-tang
Lammegryte med økologisk kål, biodynamisk pastinakk, tang og andre grønnsaker.
lam-okologisk-2020-05-lammegryte
Le Creuset gryter er super fine. Og dyre. Man kan fint bruke en stålgryte fra IKEA istedenfor. Se for eksempel i bakgrunnen på bildet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *