De siste 10 årene har jeg stort sett sovet innendørs, i ett rom der vinduet står på vidt gap om natten, sommer som vinter. Om vinteren når det er kalt bruker jeg sovepose, vanlig dyne, og om nødvendig en stor ekstradyne med saueull. Det er – nesten – som å sove utendørs. Ofte bruker jeg jordingslaken. I rommet er det minimalt med elektromagnetisk stråling.
For et par uker siden snekret jeg et soveskur. En mobil enhet en person (såvidt) kan flytte rundt på tomta og finne en bra soveplass. I gamle dager slapp man ofte sauene ut på tomta og så hvor de la seg til rette om natten. Det var det beste stedet å bygge. Her ville man sove godt. Det går blant annet på energier i bakken og omgivelsene. Kanskje vannårer.
Digg å sove utendørs:
- Gir bedre søvn når man blir litt vant til det.
- Viktig å ikke fryse og holde seg tørr.
- Frisk luft gir bedre avgiftning av avfallsstoffer (via lungene, pusten).
- Seng rett på bakken gir jording.
- Fint å sove i en liten nedoverbakke med hodet øverst – bra for avgiftning av hjernen, lymfesystemet får hjelp av tyngdekraften, ref “inclined sleep therapy”. Kan gjøres innendørs med et par 2″x4″ under sengebena.
- De fleste liker å sove med hodet mot nord. For noen få er sør best. Soveskuret er i bildene her lokalisert med hodet mot nord.
Jeg kjøpte 10 takplater på finn dot no i våres for 3500 kroner. Det gikk med 3 av de til soveskuret. Det kostet omtrent 1000 kroner i trematerialer og et par hundre kroner i festemateriell på Maxbo. Takplatene er ikke festet, de bare ligger løst oppå. De er så tunge at det skal endel vind til før de blåser av.
Når jeg flytter skuret tar jeg av takplatene og legger de på bakken. Så går jeg inn i skuret og løfter i den midterste rammen. Det er tungt men det går akkurat noen titalls meter før jeg må hvile. Så tar jeg takplatene etterpå.
Kjernen i konstruksjonen er 3 “rammer” satt sammen av 2″x4″ bord. Rammene er 150cm brede og 110cm høye. Reisesengen fra IKEA er 90cm bred. Takplatene er 240cm lange og 70cm brede. Lengden på disse var den begrensende faktoren på størrelsen til soveskuret i lengderetningen. 3 slike takplater dekker skuret. Jeg kjøpte takplatene av en privatperson på finn dot no i våres. De var ikke helt rene, det var en type belegg på. Noe jeg overså der og da. Tror belegget inneholder olje fordi det lukter olje av fingerene etter hver gang jeg håndterer platene. Men lukter jeg på platene direkte, helt inntil, merker jeg ingenting (og jeg har god luktesans). Og jeg lukter det heller ikke når jeg ligger i sengen i skuret om natten og skal sove. Så det er ingen showstopper for søvnen. Men det hadde vært best om platene var helt rene uten smuss. Det samme gjelder selvsagt for de andre materialene. Dette er et soverom, ikke et vedskjul! Vi vil ikke ha kjemikalier eller andre lukter i dette rommet. Det forstyrrer søvnen. Skuret forblir nok umalt.
Ett minus med å sove utendørs idag er at elektromagnetisk stråling kan være høyere. Husets vegger beskytter mot yttre kilder som mobilmast i gaten og naboens wifi nett. På den annen side – å flytte ut gjør at man flytter bort fra egne kilder inni huset, dersom man har slike. Punkt 1 for god søvn idag er vel å kvitte seg med slike kilder. De man har kontroll på selv.
Som nevnt ovenfor ønsker jeg ikke å male skuret fordi maling er en type kjemikalie som i verste fall kan gi lukt. På den annen side – umalt treverk får lettere mugg (tror jeg). Og mugg er heller ikke så sunt. Så dette blir en avveining. Har ikke helt bestemt meg for hvordan jeg gjør det. Bygget en kompostbinge ifjor som ikke er malt så ser hvordan det går der. Ett år senere ser den faktisk ikke så gal ut, det er ikke mye mugg. Den er først og fremst litt solfalmet så virker som solen beskytter treverket. Kanskje dette med maling ikke er så viktig som alle skal ha det til.
Her er flere søvntips. Også for de viderekommende av oss.
Andre ting å tenke på når man sover utendørs:
- Det blir tidligere lyst.
- Insekter. Mygg. Gir ekstra motivasjon til å holde gresset kort fordi når gresset gror så kommer det mer insekter.
Oppdatering 28. august 2021. Nå har jeg sovet i soveskuret endel netter.
- Søvnen. Jeg sover ofte veldig godt. Bedre enn innendørs. Så dette er et meget spennede prosjekt.
- Leggetid og våknetid. Jeg legger meg ofte klokken 23 og våkner naturlig rundt klokken 5, pluss minus. Så ligger jeg en halv times tid og så står jeg opp. Jeg burde legge meg litt tidligere men har ikke fått til dette enda.
- Insekter. Er et lite problem. Etter jeg har våknet er det ofte små mygg som er plagsomme og gjør at jeg ikke får slappet ordentlig av. Og så står jeg opp istedenfor. Men de er ikke en showstopper.
- Svettelukt. Jeg tror myggen tiltrekkes av kroppslukt. Det lønner seg derfor å være ren og nybadet når man legger seg. Hvis man er litt svett og uvasket når man legger seg blir det mer mygg om morgenen. Av samme grunn tror jeg det lønner seg å ha ren sovepose, dyne, sengetøy, madrass.
- Gress. Det er mer mygg dersom det er vegetasjon. Mitt soveskur står for tiden på gressplenen utenfor huset. Så det lønner seg å klippe gresset. Hvis man slurver på det og lar gresset gro så blir det mer insekter og mygg. Så soveskuret er en god motivasjon til å holde plenen nyklippet.
- Buksere sengen. Det er viktig at soveskuret er “høyere enn bredden på sengen”. Man har ofte behov for å ta sengen ut og inn av soveskuret. Da vil man buksere sengen på høykant. Så det er viktig at soveskuret har en høy nok åpning til dette. Ellers blir det tungvint å få sengen ut og inn. Jeg tenkte ikke på dette da jeg designet mitt skur. Heldigvis så ble dette riktig allikevel. En ting som er superfint er å ta sengen ut av skuret om dagen når det er solskinn og så ta seg en halvtime på den som solseng. Så utrolig digg og livgivende og masse bra d-vitaminer og annet.
- Regndråper og vind. Oppdatering 2. oktober 2021. Nå regner og blåser det om nettene. Et problem er at vinden blåser regndråpene inn i soveskuret og jeg får det i ansiktet. Og det forstyrrer søvnen min. Jeg vekkes av det, eller delvis vekkes. Jeg tror det er spesielt fra kortveggen ved hodet det kommer. Kanskje man kan fikse det ved å ha et større soveskur. Eller en form for vegger. Eller ha en soveterrasse tilknyttet huset istedenfor.
- Snø og vind. Oppdatering 12. november 2021. Nå er det kommet snø. Hvis det snør om natten skal det ikke mye vind til før man får snøfnuggene i ansiktet. Det er litt annerledes enn regn. Istedenfor at det føles som vann så kiler det mer. Det kan forstyrre søvnen. Man kan beskytte seg ved å legge en tskjorte halveis over ansiktet. Eller legge seg så langt ned i soveposen at bare nesen stikker opp. Første natten det snødde og blåste ble søvnen forstyrret av det. Neste natt det skjedde sov jeg godt.
Oppdatering 1. september 2021. Lyden av regn er positivt for søvnen. Når det regner trommer det godt på bølgeblikk taket. Denne lyden forstyrrer hverken innsoving eller søvnkvalitet. Tvert imot har jeg mine beste netter når det regner. Jeg tror det er på grunn av lyden. Jeg merker det nesten hver gang det regner. Som nevnt ovenfor – hvis det blåser og jeg får regn i ansiktet blir jeg vekket og da ender natten ikke så bra. Det skjedde også inatt og det ødela siste del av natten. Regn er altså en balansegang. Virker som noen typer naturlige lyder og noen typer naturlig lys virker bra for søvn. Eksempelvis lyset og lyden fra en vedovn.
Oppdatering 2. september 2021. Inatt hadde jeg besøk av en mus. Så den ikke men merket den og kan ikke forstå annet enn at det var en mus. Den var nesten inni soveposen da jeg våknet. Jeg bare feide den ut. Jeg ble vekket av den så den ødela noe av søvnen min. Så dette er en ting man vil unngå. En venn på fb nevnte også dette som et problem da han sov ute. Her ute hvor jeg bor er det mye mus men første gang jeg opplever besøk i soveskuret.
Oppdatering 15. november 2021. Jeg sover fortsatt utendørs i soveskuret. Jeg har en rød Mammut sovepose. Kjøpt på Speidersport for 4 år siden. Den er beregnet for -14 grader Celsius. Denne designtemperaturen er beskrevet som en overgangstemperatur (Transition) mellom Comfort og Risk. Problemet er at den er satt altfor optimistisk. Dvs altfor lavt. Det er foreløpig såvidt frostnetter. De kaldeste nettene er foreløpig ned mot -5 grader. Da har jeg ullstilongs, ullsokker, to ullundertrøyer og en god lue. Og holder meg akkurat varm. Konklusjonen blir at skal man holde varmen i -14 grader i denne posen må man kle seg i veldig mye ull. Og jeg er usikker på om det i det hele tatt går.
Jeg er vanligvis varm når jeg legger meg og når jeg sovner. Men kan ofte våkne ganske kald, ganske tidlig. Jeg har hatt litt dårlig døgnrytme de siste par månedene. Lagt meg for sent, rundt halv tolv. Og ofte stått opp for sent, rundt klokken 7. Jeg tror noe av årsaken til at jeg legger meg sent er nevnte kuldeproblem. Det skaper en fysisk-psykisk effekt. Det blir viktigere å sovne med en gang man legger seg ellers risikerer man å bli liggende å fryse. For å sikre rask innsoving legger man seg litt senere enn vanlig. Kuldefaktoren endrer risikobildet. Litt som kronisk sykdom endrer risikobildet for ens økonomiske disposisjoner og man handler annerledes. Mer om dette en annen gang.
Jeg driver med endel kaldsvannsbading for tiden. Jeg lurer på om dette gjør mer mer hypothyroid. Og altså utendørssovingen gjør at jeg sover dårligere. Begge deler trekker energien ned. Beste hadde vært om jeg klarte å snu denne trenden og fortsatt med begge delene.
Oppdatering 16. februar 2022. Inatt var det mildt. Det var over 0 grader og mye snø og is smeltet. Det kommer kondens på undersiden av bølgeblikk platene. Stort sett drypper det ikke på meg. Men jeg hører at det drypper andre steder. Det drypper spesielt der de 3 tverosverbjelkene går, som bølgeblikken ligger på. Det kommer dråper på undersiden som faller ned ved disse bjelkene. Det er ikke lurt å ligge med ansiktet rett under en av disse. Dette bør man tenke på når man designer soveskuret. Å ligge rett under noe som drypper vil helt klart forstyrre søvnen.
Mammut rød sovepose
Oppdatering 12. desember 2021.
Soveposer er merket med nedre temperaturgrensen. Ofte er denne grensen satt for lavt. Mammut soveposen er merket med minus 14 grader Celsius. Jeg vet ved test at den ikke holder så langt ned. Langifra. Hos meg var det rundt den temperaturen. Da brukte jeg ullundertøy (langermet trøye, ullbukse og sokker) samt en diger dyne med saueull inni fra Ullkorga. Og det var kaldt.
Nikken madrass
Oppdatering 12. desember 2021.
Nikken er en madrass med magneter. Ment å bedre søvnen. Jeg kjøpte 2 stk på finn dot no i sommer. Brukte de i et par måneders tid. Jeg merket ikke noe forskjell på søvnen. Ble hverken bedre eller verre. Jeg hørte med eielivetselv dot no. De selger Nikken produkter. De sa Nikken beskyttet mot wifi stråling og annen menneskeskapt stråling og magnetfelt. Her jeg bor er det ikke noe slikt. Fordi jeg har ikke det fordi jeg vet det er usunt. Så kanskje det var derfor jeg ikke merket noen forskjell. Det var ikke noe å beskytte mot. Kanskje jeg hadde merket forskjell dersom jeg brukte Nikken i en leilighet i byen der det er mye stråling. Eietlivetselv var veldig hjelpsomme og svarte bra på alt jeg hadde av spørsmål.
Forsvaret sovepose og Ullkorga ulldyne
Oppdatering 12. desember 2021. Når dette skrives er det slik jeg sover. Da det begynte å bli kaldt om nettene med bare Mammut soveposen kledde jeg meg i ullundertøy. En tynn langermet trøye, lang stillongs og sokker. Så ble det også kaldt og jeg la til Ullkorga ulldynen. Så ble det også kaldt og jeg byttet fra Mammut soveposen til Forsvaret soveposen. Forsvaret soveposen er litt varmere enn mammut. Når det er minus 10 grader Celsius er det kjølig med Mammuten men det går fint med Forsvaret soveposen og ulldynen. Ned mot minus 20 tror jeg det også blir kaldt også med Forsvaret soveposen. For noen få dager siden bestilte jeg Fjellreven Polar -30 soveposen. Den har også sunne materialer. Mammuten har sunne materialer. Det sjekket jeg da jeg kjøpte den for 4 år siden. Forsvaret sin er jeg litt usikker på. Når Fjellreven soveposen kommer er den forhåpentligvis både varmere enn Forsvaret og med sunnere materialer.
Insekter
Oppdatering 13. september 2022. Da det ble juni 2022 kom insektene. Det ble mer og mer mygg og knott for hver natt. Helt umulig å sove i. Jeg ble vekket både av
- lyden av dem
- at de landet på huden min
- og at de stakk meg
Det hele kostet meg rundt 1 måned med dårlige netter.
Jeg forsøkte først å løse problemet med en insektnetting fra Clas Ohlson. Den kostet 200 kr. Den var som en baldakin. Jeg monterte den på undersiden av taket i soveskuret. Den dekket hele sengen. Nettingen stoppet mygg men hullene i nettingen var så store at knott kom igjennom. Jeg lå i sengen og så selv hvordan de smøg seg inn. Også edderkopper klarte på merkelig vis å komme inn de små hullene. En annen ting med edderkopper som var rart var hvordan de satte opp tråder over lange distanser. De må slynge ut tråden på ett vis slik som Spiderman. Vet ikke hvordan de gjør det.
Neste forsøk, 7. juli 2022, var en insektnetting beregnet for hengekøye. Den heter Convertible BugNet 3 og kostet 799 kroner på Intersport. Her var nettingen så tett at heller ikke knott kom inn. Samtidig var det god nok lufting. Nettingen er som en pose og så legger man soveposen inni.
Det første jeg merket var at nettingen kom i ansiktet på meg og vekket meg. Jeg monterte noen kroker på innsiden av soveskuret og bandt hyssing i nettingposen for å spenne den opp. Slik at den ikke blåste i ansiktet på meg. Nå fungerte det endelig. Jeg har brukt denne nettingposen helt til nå, 13. september 2022. Den løste insektproblemet. Det er fortsatt litt insekter men på langt nær så mye som i sommer.
Nettingen løste også problemet med å bli vekket av insektlyd. De surret til tider rundt nettingen. Men kom ikke helt opp i ørene på meg. Og det vekket meg ikke.
Oppdatering 5. august 2023. DN idag. Bengt-Are Barstad (52) har sovet utendørs over 1000 netter. Han ligger i fosterstilling under en tarp, en slags presenning, soveposen følger kroppen som et nymfeskall. Ansiktet er dynket i myggolje og lukter av sitrus og barndommens lystige sensommerkvelder. Han ligger i midten. Rundt sover alaskahuskyene Tapper, Kaos, Kvikk og Kvass. Stillheten her oppe i Dividalen i Troms er påtagelig – en fjern foss bruser lett i bevisstheten. En rypestegg kakler seg inn i den. En gjøk banker på.
Lys fra huset
Lys fra huset må slås av. Ellers påvirker det søvnen.
Munntape
Det er sunnere å puste med nesen enn munnen. Munnen er en nødløsning og munnpust omgår mange mekanismer i kroppen blant annet immunsystemet. På samme måte er det ikke gunstig å munnpuste om natten. Man bør sove med lukket munn. Jeg puster med nesen men sover allikevel ofte med åpen munn. Av en eller annen grunn. Jeg har forsøkt munntape. Dette har ikke fungert så godt. Har hatt problemer med å få den til å sitte ordentlig. Og så liker jeg best å sove uten så mye ekstra ting på meg. Eksempelvis tror jeg ikke en CPAP hadde vært noe for meg dersom jeg hadde hatt et stort snorkeproblem. Å våkne med tørr munn er ikke gunstig. Saliva (spytt) beskytter tennene mot karies og andre ting så man er da mer utsatt for hull i tennene.
James Nestor snakker om munnpust. Sjekk youtube og hjemmesiden hans. Norge har Pimp Lotion rapper. Scott Saunders og hans Healthy Mouth Media snakker mye om dette og relaterte tingene. De arrangerer en gratis summit hvert år med superbra foredrag. Jeg kjøpte munntapen på Patrick McKeown sin Buteyko klinikk. Oppkalt etter russeren Buteyko. Buteyko klinikken i Moskva, fra opprinnelsen Konstantin Buteyko.
Oppdatering 5. august 2023. Det siste halve året har forsøkt å nesepuste på løpetur og også når jeg svømmer. Det var litt ubehagelig i begynnelsen men nå går det ganske naturlig å bare puste med nesen på løpetur. Jeg tror denne pustetreningen har hjulpet også for nesepusting om natten fordi de siste månedene har jeg stort sett våknet opp med lukket munn og har altså ikke munnpustet men nesepustet under søvnen.
Kalde netter -15 liggeunderlag og ulldyne
Når det blir kaldere enn minus 15 grader Celsius oppstår det et fenomen der madrassen i mitt soveskur ikke er nok beskyttelse mot kulde. Plutselig blir man kald underifra. Det er ikke behagelig og det forstyrrer søvnen. Et liggeunderlag oppå madrassen løser problemet.
Når det er kaldt må man typisk også ha en ekstra dyne. I mitt oppsett har jeg ullundertøy, en varm Fjellraven Polar -30 sovepose, en vanlig dyne og en stor Ullkorga ulldyne. Når det er -20 behøver man alt dette for å holde varmen.
Snøføyk og regnføyk
I sommer var insekter et problem. Nå om høsten og vinteren er regnføyk og snøføyk et problem. Når det regner og snør samtidig med at det blåser kommer nedbøren inn på meg i ansiktet. Da får jeg ikke sove. Eller blir vekket dersom det begynner å blåse om natten. Jeg har så langt løst det med å ha en tskjorte tilgjengelig som jeg legger over ansiktet. En bedre løsning er sannsynligvis å ha noen avtagbare vegger man kan sette opp.
Jeg ønsker å ikke få snø/regn i ansiktet når det både snør/regner og blåser samtidig. Første forsøk var å henge opp håndklær og laken. Dette fungerte ikke bra fordi snøen kom gjerne gjennom åpningene. Metoden var også arbedskrevende.
Andre forsøk gikk ut på å sove med hodet inni en pappeske for på den måten unngå snø/regnføyk. Jeg kuttet til en flytteeske. Som jeg så sov med hodet inni. Dette fungerte faktisk. Det beskyttet mot snøføyk og regnføyk. Samtidig som det ikke var åpenbare bakdeler. Største bakdel var at pappesken luktet bittelitt papp. Men ikke nok til at det forstyrret søvnen. Ihvertfall ikke mye.
Jording
I hundretusen år, eller mer, har vi mennesker vandret barføtt på jorden. Det betyr at vi har vært i kontakt med jordens elektriske egenskaper. Da vi tok på sko forsvant denne kontakten. Mange mener at det er sunt å opprettholde den elektriske kontakten med jorda. Man kan gjøre dette på flere måter. Blant annet å jorde seg når man sover.
I dagens moderne livsstil har vi et utall av strålekilder. Mobilmaster. Mobiltelefon. Wifi ruter, trådløse datamaskiner etc etc. Jording fungerer bare dersom man har null ekstern stråling. I vanlige hus vil dette altså ikke fungere. Årsaken er at jordingspunktet (altså en selv) blir punktet med lavest elektrisk potensial. Elektriske felt vil derfor søke mot dette punktet. Man får all strømmen gjennom seg. Så man gjør fort vondt verre.
Det er etterhvert mange som har oppdaget fordelene med jording. Det finnes endel butikker der man kan kjøpe utstyret som behøves.
Muselyder fra huset
Oppdatering 5. august 2023. Huset mitt på småbruket har et museproblem. Ett eller annet sted i konstruksjonen klarer mus å komme seg inn i vegger og tak. Jeg har gjort noen helhjertede forsøk på å finne ut hvor de kommer seg inn men enda ikke lykkes. Resultatet er krafse og gnage lyder fra mus i veggene. Dette er ødeleggende for min søvn. Jeg våkner av det. Og føler meg ikke opplagt neste dag. Det finnes dingser som lager ultralyd. Dette er lyd på frekvenser mennesker ikke hører, men som mus (og sikkert noen andre dyr også) fanger opp. Musene liker ikke bråktete ultralyd og rømmer huset etter noen uker når man setter inn noen slike dingers i huset der de oppholder seg. Hos meg fungerte dette. Og museproblemet er betydelig mindre.
For en uke siden slo jeg av ultralyd dingsene. Det tok noen dager og så var det mus i veggene igjen. Jeg kunne tilogmed høre dem utendørs fra soveskuret. Jeg ble vekket av det når jeg sov utendørs! Så nå har jeg slått på ultralyd dingesene igjen og håper musene igjen forsvinner.
Grunnen til at jeg slo dem av var fordi jeg tror pulset belastning ofte er bra. Slik at musene ikke blir vant til lyden. Det jeg gjorde feil var at jeg lot ultralyden være slått av for lenge. Rundt en ukes tid. Musene fikk tid til å finne frem og hente forsterkninger. Jeg burde hatt den av i ett døgn og så på igjen.
Vekkerklokke i kaldt vær -21 C
Oppdatering 25. des-2023. Dager jeg har avtale tidlig om morgenen bruker jeg vekkerklokke. Jeg legger den på en bjelke rett under bølgeblikktaket. I mildt vær fungerer dette fint. I kaldt vær oppstår problemer
- Vil den batteridrevene vekkerklokken i det hele tatt fungere?
- Vil jeg høre den og våkne når jeg har en varm lue godt nedover ørene?
- Og vil jeg høre den når jeg i meget kaldt vær gjerne ender med å ligge også med hodet inni soveposen?
Igår morges skulle jeg treffe en venninne i Oslo klokken 0800 på morgenen og kjøre henne til Gardermoen. Denne natten var det veldig kaldt, under 20 minus. Det var så kaldt at det var smertefult å puste uten å dekke til nese og ansikt. Så jeg endte med å ligge også med hodet inni soveposen. Sovner man slik, også med en varm lue trukket nedover ørene, er det stor sjanse for at man ikke hører vekkerklokken. Jeg “løste” dette denne natten ved å ikke krype ned i soveposen. Jeg endte med å fryse endel natten igjennom og få veldig dårlig søvn.
Måten å løse dette på er muliges:
- Man må ha minst 2 vekkerklokker. Så man er sikker på at ihvertfall en fungerer.
- Er det så kaldt at man må ligge med hodet inni soveposen er en mulighet å også legge en vekkerklokke inni soveposen.
Også i andre situasjoner er det bra å ha to vekkerklokker. Må man bruke pappeske trikset i snøføyk eller regnføyk skjermer denne for vekkerklokkelyden. I føyk er det også en sjanse for at man ender med å sove med hodet inni soveposen.
Da jeg dro hjemmefra denne dagen klokken 06:30 målte jeg -21 grader Celsius.
Hei, dette er en podcast forspørsel! Er du interessert i å delta i en podcast for å snakke om forskjellige tema du er interessert i? Send meg gjerne en e-post så tar vi opp tråden der hvis det er av interesse! mvh Håkon
Takk for bra podcast intervju. Jeg skrev en bloggpost om erfaringen. https://www.helsetypen.no/2021/10/09/nar-helsevesenet-svikter-helsetypen-pa-elefanten-i-rommet-podcast/