Intervju med Rolf Rennesvik i BioBag

Mitt intervju med Rolf Rennesvik hos BioBag Norge.

rolf-rennesvik-intervju-01-banner-20210420_103949

I en tidligere bloggpost om hundeposer og biologisk nedbrytbarhet kom vi inn på poser i bioplast og deres komposterbarhet. Jeg var i kontakt med Rolf Rennesvik, Daglig leder hos BioBag Norge, og fikk tilsendt produktprøve fra dem. Bloggposten gir bakgrunn for denne posten.

I Oslo og andre steder i landet får man nå utdelt søppelposer fra kommunen. Disse er ofte i forskjellige farger og kjøkkenavfall og plast skal i hver sin pose for gjenvinning. Posene kommer fra BioBag. Hyttetorget nedbrytbare plastsekker fra BioBag. Separett Compostable waste bag fra BioBag. Novamont Mater-Bi bioplast materialet.

Her er mitt 3-spørsmåls intervju med Rolf. Som ble noe utvidet.

PS: Vanlig plast i havet brytes ned til mikroplast. Hva skjer med BioBag sitt bioplast materiale Mater-Bi når det havner i havet? Hva skjer hvis fisker eller andre dyr spiser plasten?

RR: Se vedlagte fra side 10, spesielt side 17 og 18. Blir den spist blir den myk og kommer ut igjen i avføring.

Rolf har vedlagt dokumentet: Better Alternatives Now, BAN List 2.0. An analysis and call to action to phase out the most polluting plastic products used in the United States. Dokumentet finnes lett ved å søke i google. Det ligger blant annet på hjemmesidene til breakfreefromplastic og plasticpollutioncoalition og 5gyres. Studien er også referert på bloggen på BioBag sin hjemmeside (6. mai 2019 Nye studer fastslår at biobags bioposer brytes helt ned i naturen, https://biobagworld.com/nb/blog/16948-2/).

Dokumentet er en rapport laget av flere organisasjoner som arbeider for miljøvern og spesielt mindre plast i hav og miljø. Jeg har lest rapporten og oppfatter den som bra skrevet og troverdig. Jeg merker meg følgende:

I rapporten bruker de mye tid på akkurat det jeg tok opp med Rolf på telefon for den første bloggposten: merkingen av produkter med hensyn på komposterbarhet og nedbrytbarhet i miljøet er forvirrende og tildels misledende. Et produkt som er merket som “komposterbar” vil man tro forsvinner i en hagekompost. Men det er ikke tilfellet – man må ha en industriell kompost som holder høy temperatur. Produkter merket med “Biologisk nedbrytbar” kan ta år på å nedbrytes hvis det kastes i naturen.

I rapporten har de gjort testen jeg foreslo for Rolf i den første posten. De har testet nedbrytbarheten av en rekke plastprodukter som hevder å være “miljøvennlige” på en eller annen måte. Ved å grave de ned (6 måneder, 1 år, 2 år) og i havet (2 år i en nedsenket metallgitter beholder). De har testet 3 poser, blant annet BioBag. De to andre posene er intakte etter 2 år både i jord og i vann. BioBag er nedbrutt etter 6 måneder (så kanskje gikk det enda fortere) i jord og etter 2 år i vann. Så BioBag kommer godt ut fra testen. Det er bra. Man må merke seg er at testene er gjort i California i USA. Her er det høyere temperaturer enn i Norge. Dermed høyere mikrobiell aktivitet og produktene brytes ned raskere enn i Norsk klima.

Jeg har tidligere spurt Rolf om hva som skjer dersom man spiser Mater-Bi poser. Det er ikke farlig å spise. Det tetter ikke til tarmsystemet. Fisk og sjøfugl dør ikke av det slik de gjør med vanlig plast. Det blir til en type gele i fordøyelsessystemet og kommer ut i avføringen. Jeg har ikke testet dette.

PS: Ser at dere også produserer komposterbar plastbestikk. Er det også laget av Mater-Bi? Hva skjer når dette bestikket havner i havet? Blir det dannet mikroplast? Er det biologisk nedbrytbart? Hva skjer hvis fisk eller andre dyr spiser det? Bestikk på hjemmesiden. (https://biobagworld.com/nb/bestikk/)

RR: Ift EU’s SUP direktiv selger vi ikke lenger bestikk av betydning. Kun til fullsirkulære arrangementer.

PS: jeg tolker “fullsirkulært arrangement” som en type ekstra miljøvennlige arrangementer der man ønsker at det ikke skal være noe avfall. Alt skal kunne komposteres og gjenvinnes. Bestikket er altså et spesialprodukt de ikke får lov av EU til å selge til så mange.

The Single Use Plastic (SUP) Directive 2019 also forms part of the EU’s Plastic Strategy, and will be transposed into Irish Law by 3 July 2021. The main aim of the SUP is the reduction of the impact of certain plastic products on the environment, particularly marine litter. Engangsprodukter i plast blir forbudt. Fra 3. juli 2021 blir det forbudt å omsette en rekke engangsprodukter i plast. Forbudet gjelder også engangsprodukter av biobasert og bionedbrytbar plast.

PS: Kan Mater-Bi erstatte plast i alle plastprodukter? Hvilke begrensninger finnes? Finnes annen miljøvennlig plast, eller som er under utvikling, som kan løse dagens plastforurensning på land og hav?

RR: Mater-Bi er best egnet til produkter som skal ha begrenset levetid og der «end-of-life» er kompostering. Det er også et godt materiale i de tilfeller det er stor risiko for at plasten kommer på avveie ettersom Mater-Bi uansett brytes ned over tid (fyll til fotballbaner, innen fiskeri etc). Mater-Bi er ikke godt anvendbart i produkter som skal vare lenge ettersom plasten mister sin funksjonalitet etter noe tid.

PS: Hva er forskjellen på Home og Industrial sertifiserte produkter? Dette var vi også inne på i den første bloggposten.

RR:

  • Max tykkelse på plastposen. Det er i utgangspunktet to tykkelser. Den tykkeste er bare sertifisert for Industrial. Den tynneste er sertifisert både for Industrial og Home.
  • Material sammensetning. Materialet Mater-Bi består av 3 ting: stivelse, planteoljer og en spesiell type nedbrytbar polyester. Andelen av disse 3 ingrediensene kan variere.
  • Evnen til å brytes ned under lavere temperaturer (HOME)
  • Alle våre produkter er INDUSTRIAL sertifisert men ikke alle er HOME sertifisert.
  • Logo for de enkelte sertifikatene er trykket på produktet

PS: Industrial sertifisert produkt brytes ned iløpet av en måneds tid i en kompost som holder minst 70 grader Celsius. For Home sertifisert produkt er det ikke gitt temperaturgrenser og tidsgrenser. Kaldere kompost gir lengre nedbrytningstid. Nedbrytningstiden er kortere enn for vanlig plast. Det ble demonstrert i Better Alternatives Now rapporten nevnt ovenfor.

PS: Hva er forskjellen i materialsammensetningen på de to kvalitetene (Home og Industrial)? Altså – hva er det som er i den ene men ikke i den andre?

RR: Forskjellen ligger i tykkelsen på materialene. Materialene inneholder fornybare råvarer både av vegetabilsk olje og stivelse.

PS: Hvor tykk er Home og hvor tykk er Industrial?

RR: Her er det ikke et A4 svar men HOME er opp til 26 my og Industrial opp til 220 my. MEN dette vil variere hvordan de ulike materialene er sammensatt.

PS: my er micrometer. 1000 micrometer er 1 millimeter.

Takk til Rolf Rennesvik for godt samarbeid om disse to bloggpostene.

Vi håper verden lager stadig bedre materialer med færre negative konsekvenser for kloden og livet her. BioBag har gjort mye og har mange muligheter til å lykkes videre på dette så viktige området.

Oppdatering 1. september 2021. Email fra Rolf. Min kollega har også gjort egne forsøk: Ellers har jo jeg gjort flere amatørforsøk både i jord og vann. I vann har jeg sett (snitt 10 grader over året) ca 50% nedbrytning av 35my (50%) vekttap ila 18 mnd. I leirrik jord ingen synlige rester etter 2 år. I sand-holdig jord delvis nedbrutt etter 2 år (fant mange store/små fragmenter).

Oppdatering 11. mai 2022. Biobag selger også bioplast aka biofolie til landbruket. Gjøres gjennom firmaet log dot no. Se jordbruk blogpost.

rolf-rennesvik-intervju-02-grener-20210420_103949

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *