Nutrahacker detoxgener og kosttilskudd anbefalling

Nutrahacker gir råd om kosttilskudd på bakgrunn av genetikk.

nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-21-banner-nat2-comt

Jeg gjorde en gentest hos firmaet 23andme høsten 2009. Man får tilsendt en beholder for spyttprøve. Prøven returneres. På bakgrunn av denne kartlegges en god del Single Nucleotide Polymorphisms. SNPs er typiske steder i DNA molekylet som kan variere mellom mennesker. Nutrahacker gir råd om kosttilskudd på bakgrunn av genanalysen herfra. I dette blogginnlegget er formålet å forbedre detox katasiteten. Det er en grunnleggende egenskap for god helse. Et godt startpunkt for å sette opp en tilskuddsplan.

Mat og kosttilskudd

Det er, som ordet indikerer, noe man tar som et tillegg til mat. Hvilke kosttilskudd er bra å ta? Blodprøver er øyeblikksbilder og er ofte ikke bra til å gi svar på dette. Mange leger er ikke klar over dette. Hårprøver er bedre egnet. De sier noe om hva som skjer i cellene, over en periode på måneder. Man går ofte etter symptomer. Til syvende og sist så må man også prøve å feile litt.

Er gentester egnet til å gi kosttilskudd anbefallinger? Det er tema her.

Jeg er meget nøye med et rent, næringsrikt kosthold og forsøker å få så mye som mulig av næringsstoffene derfre. Jeg tar så lite kosttilskudd som mulig da jeg tror det er lett å lage ubalanser og dermed gjøre vondt verre. Men noe tar jeg. Jeg prøver ofte nye ting. Og bruker det i perioder, for så å ha pauser. Magnesium er unntaket. Det tar jeg stort sett alltid. Jeg har også tatt C vitamin en god stund. Begge disse er vannløselige så man risikerer ikke at de lagres i kroppen. I det siste har jeg eksperimentert med B vitaminer. Noen ganger tar jeg vitamin D. Men bare i perioder da D er fettløselig. Og jeg tar det alltid sammen med vitamin K2 og magnesium. Jeg forsøker å få så mye vitamin D på den naturlige måten – fra solen.

23andme rådatafilen

23andme benytter noen få av SNP resultatene til egne rapporter. Tjenesten er dermed todelt:

 • en kartlegging av det genetiske materialet (rådata fil)
 • en tolkning av hva genene betyr i praksis (rapporter)

Mange av rapportene til 23andme er ikke så interessante. De er mest “fun facts”. Eksempelvis om man kan smake bitterstoff og sannsynligheten for at man har kløft i haken. Det mest interessante er rådata filen. Denne inneholder alle kartlagte SNP. Det finnes mange nettsider som kan bruke denne og gi ytterligere tolkning av genenes betydning. Mange av disse rapportene er mer interessante enn 23andme sine. Man kan laste ned sin rådata fil fra 23andme sin hjemmeside.

Nutrahacker detox

Nutrahacker kan bruke 23andme rådata. Som navnet indikerer er de opptatt av ernæring. De gir anbefallinger på kosttilskudd på bakgrunn av genetikk. De har noen gratisrapporter, og noen som koster penger. Jeg var i første omgang interessert i

 • Nutrahacker gratis Detox rapport, samt
 • Nutrahacker gratis Detox supplement visualization tool. Anbefallingene her bygger på Detox rapporten og skal forbedre kroppens evne til avgiftning.

Jeg lastet opp min 23andme rådatafil på hjemmesiden dere. Ventet noen minutter. Og fikk tilgang til alle lovede rapporter og andre data.

Nutrahacker oppsummering

Nutrahacker undersøker 58 SNP som de mener er aktuelle for detox egenskapene. Jeg hadde avvik i 14 av disse. Se bilder fra rapporten nedenfor. Vet ikke helt om dette er mye eller lite. For hvert avvik gir de forslag til tilskudd du bør ta, og også tilskudd du bør holde deg unna. Jeg ønsker å ta det viktigste. Og selvsagt holde meg unna det som gjør vondt verre.

I rapporten anbefalles noen ganger ett tilskudd for ett gen, mens det frarådes for et annet. Jeg gjorde en enkel analyse der ett tilskudd får 1 poeng hver gang det anbefalles, og ett minuspoeng hver gang det frarådes. Herfra får man et utgangspunkt for hva som er riktig for meg. Mye av det som anbefalles og frarådes har jeg erfaring med. Dette bruker jeg når jeg setter opp det endelige programmet. Når jeg forsøker et nytt tilskudd gjør jeg ingen andre endringer i daglige rutine og forsøker legge merke til om jeg føler meg bedre, sover bedre, har mer energi osv etter jeg la til det nye tilskuddet.

Jeg endte med følgende programmer:

 • Prog1 enkelt: NAC, b2 (riboflavin-5-phosphate?), b3 niacin ikke timerelease, vit c mercola liposomal. Magnesium. Jeg har brukt NAC og b2 før og synes begge har fungert bra for meg. Rett og slett ved at jeg har følt meg bedre og har mer energi. b3 (vanlig, ikke timerelease) liker jeg også fordi det gir en blodflush. Kan ikke si jeg har følt meg bedre av den. Den er billig og enkel å få tak i. Vitamin C liker jeg, synes jeg føler meg bedre av den. Spesielt Mercola sin. Den er liposomal. På min organic acids test fikk jeg lav vitamin C.
 • Legg til Vit E tocotrienol form. Jeg hørte et foredrag med Jonathan Lizotte, sjefen i høykvalitets kosttilskudds firmaet Designs for Health. Han nevnte nevnte en dansk undersøkelse der vitamin E i tocotrienol form beskytter mot kreft. Så jeg kjøpte to bokser av deres vitamin E.
 • Prog2 avansert: legger til en og en av b5, b6, diindolylmethane, molybdenum, manganese, b12 hydroxycobalamin (?)
 • Prog3 mer avansert: legger til en og en av progesterone, potassium, ornithine, rooibos. Prøve v9 varianter.

Jeg skal unngå versjoner av tilskuddene som er metyldonorer. Jeg tar PC PhosphatidylCholine hver morgen. Er det en metyl donor?

Oppdatering 17. februar 2022. Jeg har en MTHFR gendefekt. Både A1298C og C677T heterogen på begge – compound heterozyg. Et resultat er at det homocystein ikke omdannes til methionin. Så jeg får for høy homocystein. Noe jeg ser på blodprøver. Og muligens for lav methionin. Og lav glutathione, noe jeg så på organic acids test. NAC er en methionin precursor. Så derfor bør jeg ta NAC. Learn About N-Acetyl Cysteine in 5 Minutes. N-acetyl cysteine (NAC), a form of cysteine, is an amino acid that can become essential when you are deficient in the essential amino acids methionine and serine. Your body needs cysteine to produce glutathione, but this amino acid is only considered to be semi-essential since it is usually synthesised in your tissues using serine and methionine. Is NAC water-soluble or fat-soluble? NAC is highly soluble in water. In fact, this substance is considered to be even more water-soluble than L-cysteine, another popular form of cysteine. Når jeg tar NAC synes jeg også jeg merker en positiv forandring.

Oppdatering 17. februar 2022. Igår leste jeg kapittel 10 i Firstenberg boken Usynlige Regnbuen (Invisible rainbow). Det handler om porfyriner. Jeg har testet positivt for HPU. HemoPyrrolactam-Uria. Så jeg er utsatt for porfyri sykdom. Det medfører større risiko for toksisitet. Så det er et argument i seg selv til å ta glutathione precursoren NAC. Firstenberg skriver at sink ikke nødvendigvis er så lurt å ta. Han mener man ikke bør ta sink. Jeg er tilbøyelig til å være enig. Jeg tror muligens sinktilskudd gjør at jeg føler meg litt mindre bra.

Nutrahacker email

nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-01-email-20210923-detoxreport-detoxsupplements
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-01-email-20210923-detoxreport-detoxsupplements

Nutrahacker intro resultatrapport

nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-02-detoxrapport-intro01
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-02-detoxrapport-intro01
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-03-detoxrapport-intro02
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-03-detoxrapport-intro02
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-04-detoxrapport-intro03
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-04-detoxrapport-intro03

Nutrahacker resultatrapport

nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-05-detoxrapport-detoxgener01
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-05-detoxrapport-detoxgener01
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-07-detoxrapport-detoxgener02
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-07-detoxrapport-detoxgener02
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-09-detoxrapport-detoxgener03
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-09-detoxrapport-detoxgener03
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-06-detoxrapport-kosttilskudd01
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-06-detoxrapport-kosttilskudd01
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-08-detoxrapport-kosttilskudd02
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-08-detoxrapport-kosttilskudd02
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-10-detoxrapport-kosttilskudd03
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-10-detoxrapport-kosttilskudd03

Enkel analyse

Hvert tilskudd får en 1 hver gang det anbefalles, og en 0 (egentlig -1) hver gang det frarådes. Summen her, samt erfaring jeg har med mange av tilskuddene, brukes for å sette opp et tilskuddsprogram.

diindolylmethane 1
NAC 1
vit b2 1,1,1, (riboflavin for high blood pressure) (ribo-5-phosphate r5p riboflavin-5-phosphate?)
vit b3 1,1
vit b5 1
vit b6 1,1
l-methylfolate 1,1
methyl donors 0,0
folini acid 0,0
folate 0,0
vit b12 1,1,1
hydroxy b12 hydroxycobalamin 1,1
methyl b12 0,0,1,1,1
vit c 1
vit e in tocotrienol form 1
molybdenum 1
manganese 1,1
cannabis 0
progesterone 1
curcumin 0
estrogens 0
androgens 0
probiotcs 1
low fat diet 1
cholesterol 0
potassium 1
ornithine 1
roiboos 1

diinolylmethane, b2, b3 ikke teamrelease, b5, vitb12 ikke methyldonor hydroxycobalamin?, vit e tocotrienol,molybdenum, manganese, progesterone, probiotics (ferments), low fat diet, potassium, ornithine, rooibos,

 • b2 har vært bra. har også prøvd b1 samtidig så vet ikke om det er b1 eller b2 som fungere. Men har fungert veldig bra.
 • diinolylmethane har jeg aldri prøvd før
 • nac har jeg prøvd før og det har vært bra
 • b2 har vært bra. har også prøvd b1 samtidig så vet ikke om det er b1 eller b2 om fungerer.
 • b3 niacin har jeg prøvd uten at jeg merket noen forskjell. kanskje pga teamrelease.
 • b5 har ikke prøvd før pantothenic acid
 • b6 har prøvd men syntes ikke det ga noen forskjell. men ønsker prøve igjen.
 • methylfolate (b9) har prøvd men syntes ikke det ga noen forskjell. kanskje pga jeg ikke skal ha methyl donors.
 • vit b12 har forsøkt en type som ikke fungerte kanskje pga feil type
 • vit c liker jeg
 • vit e tocotrienol kan jeg gjerne forsøke
 • moly og manganes har jeg og vil jeg prøve
 • NAC. Har jeg erfaring med. Den har fungert bra for meg.
 • Vit b2. Jeg har erfaring med. Bra for meg.
 • Vit b3. Har jeg prøvd før uten at jeg merket så mye forskjell. Men kanskje var det fordi det var en time-release versjon. Jeg ønsker å prøve en vanlig b3 igjen.
 • Vit b5. Har jeg ikke forsøkt før.
 • Vit b6.

Jeg har forsøkt methylfolate før. Dette er vit b9 i metylert form. Det er ofte anbefalt for slike som meg som har MTHFR. Men jeg merket aldri noen forskjell. Så ikke så høyt prioritert nå. Andre gener tilsier jeg skal ikke ha methyl donors så kanskje derfor den ikke fungerte.

Take supplements

Screenshots fra Nutrahacker Detox supplement visualization tool.

nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-11-kosttilskudd-graf-take01
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-11-kosttilskudd-graf-take01
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-12-kosttilskudd-graf-take02
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-12-kosttilskudd-graf-take02
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-13-kosttilskudd-graf-take03
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-13-kosttilskudd-graf-take03

Avoid supplements

nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-14-kosttilskudd-graf-avoid01
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-14-kosttilskudd-graf-avoid01

Take-avoid konflikt

nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-15-kosttilskudd-graf-take04
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-15-kosttilskudd-graf-take04
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-16-kosttilskudd-graf-take05
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-16-kosttilskudd-graf-take05
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-17-kosttilskudd-graf-avoid02
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-17-kosttilskudd-graf-avoid02
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-18-kosttilskudd-graf-avoid03
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-18-kosttilskudd-graf-avoid03
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-19-kosttilskudd-graf-avoid04
nutrahacker-detoxgener-kosttilskudd-20210923-19-kosttilskudd-graf-avoid04

Explore what to Take and what to Avoid using a Collapsible Tree Diagram (click on the blue nodes to expand the tree)

Vitaminlab

De har kosttilskudd tilpasset Nutrahacker rapporten. Tror de er Nutrahackers eget kosttilskudds firma.

Genetic Genie

gg bruker også 23anme rådata gggg abc. TODO legge ut min Genetic Genie analyse.

One thought on “Nutrahacker detoxgener og kosttilskudd anbefalling”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *