Allergitest tannmaterialer Biocomp Laboratories

Tannfyllinger består av fremmedmaterialer kroppen kan reagere allergisk mot.

allergitest-tannmaterialer-biocomplabs-20190510-07-banner-cerec

Mange har fremmedmaterialer i kroppen i form av implantater. Det vanligste implantatet er tannfyllinger. Man bør velge implantater av materialer man ikke reagerer allergisk mot. Allergi er en uønsket aktivering av immunsystemet. Dette går det an å teste på forhånd. Jeg gjorde det i 2019 hos Biocomp Laboratories i Colorado, USA.

Jeg har skrevet om egne tannmaterialer. Aftenposten hadde i 2018 en artikkelserie om implantatindustrien og implantater som svikter.

Allergi

Vi har to forskjellige typer uønsket immunaktivering:

  • Allergi
  • Autoimmunitet

Allergi er en uønsket immunrespons på noe som kommer inn i kroppen utenifra. Eksempelvis pollen. Eller et implantatmateriale. Eller nøtteallergi. Autoimmunitet er også en uønsket immunrespons, men mot kroppens eget vev. En immunrespons er uønsket når immunsystemet aktiviseres mot noe som ikke gjør oss syke på annen måte enn akkurat selve immunresponsen. Den vanligste autoimmune sykdommen er Hashimotos. Immunsystemet angriper skjoldbruskkjertelen. Det fører til lavt stoffskifte (hypothyroid).

Mine tannmaterialer

Når dette skrives, 26. november 2021, har jeg 8 tenner med fyllinger i. Jeg har ingen rotfyllinger eller andre tannarbeider med fremmedmaterialer.

7 av de er fra barndommen. De hadde først amalgam. Amalgam er omtrent 50% kvikksølv. Det er et giftig stoff som sakte lekker fra fyllingene og ut i kroppen. Det er ikke sunt og kan føre til sykdom i kropp. I 2009 og 2010 sanerte jeg amalgam på Slemdal Tann og byttet til komposittmaterialet tetric-evo-ceram. To av disse ble hos Swiss-Biohealth i november 2018 sanert og byttet til Cerec. I etterkant forsto jeg at Cerec er ikke et materiale men en maskin og metode. I email med Swiss-Biohealth fikk jeg bekreftet at mine Cerec er av typen Vitablocs Mark II. Mer om dette nedenfor.

Den siste fyllingen kom samtidig som jeg byttet ut de to tetric-evo-ceram fyllingene. Den siste fyllingen er også Cerec.

Det betyr at følgende materialer er mest aktuelle for meg mhp allergi:

  • Kvikksølv
  • Tetric-evo-ceram
  • Cerec Vitablocs Mark II
  • Oppdatering 20. desember 2021. Voco Admira. En Cerec fylling knakk på lørdag og idag fikk jeg en Admira istedenfor.

Tannlegematerialer allergitesting

Oppdatering 13. januar 2022. Jeg er kjent med følgende allergitester for tannlegematerialer:

  • Biocomp laboratories.
  • Clifford labs. Clifford hadde et eget laboratorie der de gjorde denne testen. Dessverre ble dette lukket rundt 2019. De har overlatt testen til andre laboratorier. Elisaact dot com Clifford materials reactivity testing. iaomt a practical guide to compatibility testing for dental materials. Tannlege drgeorgedds dot com Clifford CMRT materials reactivity test.
  • ART, Autonomic Response Testing. Klinghardt sin versjon av energitesting. Swiss Biohealth benytter denne metoden for alle pasienter. Inkludert meg de to gangene jeg var der. De tilbyr dessverre ikke noen av de to nevnt ovenfor.

Biocomp labs metode

Jeg testet ikke allergirespons før jeg fikk disse fyllingene. Men jeg gjorde det i etterkant, våren 2019. Hos laboratoriet Biocomp Labs i USA.

Fra resultatrapporten: Compatibility testing is a blood serum test that determines measurements of immunoglobulins and proteins which are capable of reacting with components and corrosion products from dental materials.

allergitest-tannmaterialer-biocomplabs-20190510-08-info-reaksjonsnivaaer
Testen klassifiserer testet materiale som høyreaktivt, middels reaktivt eller lavreaktivt. Vi ønsker lavreaktive materialer.
allergitest-tannmaterialer-biocomplabs-20190510-09-info-serumkompatibilitet
Testen baserer seg på serum kompatibilitet. Det vil si dannelse av immunystem immuniglobulins (Ig) og proteiner som kan reagere med tannmaterialet.
allergitest-tannmaterialer-biocomplabs-20190510-10-info-porselen-og-aluminium
Porselen og keramiske materialer regnes ofte som biokompatible. Dersom de inneholder aluminium, et giftig stoff som aktiverer immunsystemet, kan dette endres.

For meg virker det som at Biocomp Labs har en database over vanlige og uvanlige tannmaterialer. Samt deres kjemiske sammensetning. Jeg er usikker på om man tester mot

  • hvert enkelt materiale, eller
  • kjemiske molekylene i materialene, eller
  • mot de kjemiske grunnstoffene.

De omtaler aluminiumoksid i porselen og keramiske materialer spesielt. De tester disse også når aluminium er tatt ut. Kanskje det betyr at de tester mot de kjemiske molekylene og ikke det komplette materialet.

Forsendelse av nedfryst biologisk prøve

Man trekker blod i Norge, sentrifugere og tar ut serumet. Jeg gjorde det hos Fürst Furuset. Prøven skal sendes i nedfryst tilstand til USA. Jeg brukte tørris fra TESS på Alnabru (Verkseier Furulunds vei 9, 0614 Oslo), isoporbeholder og den raskeste DHL transporten. Fordi det er biologisk materiale må man ha hjelp av et firma som kontrollerer og merker pakken og så overlater den til DHL. Jeg brukte firmaet Airsped (Valhallavegen 6, Gardermoen), nå Bestgloballogistics. Pakken merkes med UN3373 (Biological Substance Category B).

Jeg gjorde samme prosedyre for en annen test, Willaim Walsh DHAlab jan21.

En slik prøve tar en hel dag. Blodprøve om morgenen, dra til TESS og pakke med tørris, så til Gardermoen for å levere pakken hos Bestgloballogistics. Utfylling av prøveskjema og forsendelsesskjema. Oppfølging med Bestgloballogistics, DHL og Biocomplabs for å sikre at den sendes, kommer frem, legges på bil og plukkes opp. Pakken ble sendt tirsdag ettermiddag og kom frem til Biocomplabs i Colorado torsdag morgen. Tørrisen varte hele veien så prøven var fortsatt nedfryst da den kom frem. Så det hele lyktes.

Resultat kvikksølv, kopper, aluminium, fluor

allergitest-tannmaterialer-biocomplabs-20190510-11-kalibrering-relativ-reaktivitet-aluminium
Det virker som testen først kalibreres med et utvalg kjente materialer der de fleste er metaller.
allergitest-tannmaterialer-biocomplabs-20190510-12-kalibrering-relativ-reaktivitet-aluminium
Kalibrering av test samt reaktivitet til et utvalg metaller og noen andre materialer. Jeg hadde amalgam fyllinger. Amalgam inneholder kvikksølv og kopper. Amalgamet er sanert men jeg kan forsatt ha disse stoffene i vevet. Derfor er disse markert med x. Jeg bruker tannkrem med fluor, og jeg har alltid endel aluminium på hårprøver selv om jeg ikke helt kjenner kilden, så derfor er disse to markert med y.

Cerec Vitablocs Mark II

Resultat

allergitest-tannmaterialer-biocomplabs-20190510-01-resultatrapport-cerec
Porcelain and Ceramics. Least reactive. Cerec Zirconia Block (10008).
allergitest-tannmaterialer-biocomplabs-20190510-02-resultatrapport-cerec
allergitest-tannmaterialer-biocomplabs-20190510-03-resultatrapport-cerec
Porcelain and Ceramics. Highly reactive. Cerec Vitablocs E (10130), Cerec Vitablocs MKI (10130), Cerec Vitablocs MKII (10130).
allergitest-tannmaterialer-biocomplabs-20190510-04-resultatrapport-cerec
Porcelain without aluminium tested. Least reactive. Cerec Zirconia Block (10008).
allergitest-tannmaterialer-biocomplabs-20190510-05-resultatrapport-cerec
Porcelain without aluminium tested. Least reactive. Cerec Vitablocs E (10130), Cerec Vitablocs MKI (10130), Cerec Vitablocs MKII (10130), Cerec Zirconia Block (10008).
allergitest-tannmaterialer-biocomplabs-20190510-06-resultatrapport-cerec

Diskusjon

Jeg har Cerec typen Vitablocs Mark II. Dette ble bekreftet i email fra SwissB:

Svar, forespørsel om mitt Cerec materiale. Jeg har sannsynligvis Vitablocs Mark II materiale.

Swiss Biohealth er fortsatt tilgjengelige og det er bra. Anika Harvey var forresten assistenten til Josephine Tietje under min kavitasjonsoperasjon. De var superflinke begge to.

Anika skriver altså at jeg har Cerec Vitablocs Mark II i 3 tenner. Rapporten viser at jeg tester allergisk mot dette.

I innledningen til testrapporten står det om porselen og keramiske materialer. Disse inneholder ofte aluminiumoksid. Aluminium er et giftig stoff som aktiverer immunforsvaret. (Det brukes ofte som adjuvans i vaksiner noe som er omtalt gjentatte ganger i denne bloggen.) I rapporten har de også testet meg mot Vitablocs Mark II når aluminium er tatt ut. Da havner materialet i Least Reactive kategorien. Det blir dermed rimelig å anta at det er aluminumen i Cerec materialet jeg reagerer mot.

Et relevant spørsmål blir om aluminiumen holder seg i fyllingen eller om det lekker ut i kroppen. På samme måte som kvikksølv lekker fra en amalgamfylling. Hvis den holder seg i fyllingen kan man muligens anta at materialet ikke er så farlig.

Jeg tar hårprøve hvert halvår. Her måles aluminium. Og også kvikksølv. Da jeg hadde amalgam i tennene kom kvikksølv tydelig frem på hårprøven. Det styrker hypotesen om at slike fyllinger lekker. Jeg har laget en oversikt over tidsutviklingen av aluminium i hår 1998-2021. Er det en økning i aluminium etter at jeg byttet fra Tetric Evo-Ceram til Vitablocs Mark II?

haarmineralanalyse-aluminium-26-graf-aluminium-haarmineralanalyse-1998-2021-graf
Aluminium i hår 1998-2021. Totalt 25 hårprøvene. Y aksen Al i mg%. X aksen numererer hårprøvene. Det er relativt tydelig at Al øker fra 2013 og utover. Kanskje en ny Hydro aluminiumsfabrikk ble startet opp rundt dette tidspunktet? Jeg fikk 3 Cerec tannfyllinger med materialet Vitablocs Mark II november 2018. Dette materialet inneholder aluminiumoksid. Hvis det lekker ut i kroppen ville man tro hår aluminium skulle økt. Det er ikke åpenbart at det har skjedd.

Jeg velger å tolke grafen ovenfor som at foreløpig er det usikkert om Cerec fyllingen gir mer hår aluminium. Vi behøver flere punkter, altså flere hårprøver, for å kunne si dette sikrere. Så jeg kommer ikke til å bytte ut Cerec nå. Jeg venter og ser til det kommer flere datapunkter. Jeg sendte hår til USA for en uke siden så det kommer et nytt datapunkt om ikke lenge.

Resultat Saremco eller ceremco cmf bond

anc sement for cerec

Resultat Tetric Evo-Ceram

som jeg har i 5 tenner

Appendix

Min forespørsel til Swiss-Biohealth om Cerec typen. Se svar ovenfor.

allergitest-tannmaterialer-biocomplabs-20190510-13-cerecmateriale-email-ps-swissbiohealth-20211127
Forespørsel om mitt Cerec materiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *