Legeklager og helsepersonellregisteret

Det offisielle norske helsevesenet er idag høyteknologisk og profittbasert. For akutte tilfeller, eksempelvis bilulykke eller blindtarmen, fungerer det bra. Det redder liv. Men for kronisk sykdom fungerer det ikke bra. Utredning (undersøkelser) og “behandling” (i anførselstegn fordi det er egentlig tidsbegrenset symptomlindring) er ofte forbundet med risiko. Risiko er produktet av sannsynlighet for at en hendelse skjer og konsekvensen av hendelsen dersom den skjer. En undersøkelse er ofte i seg selv risikabel (eksempelvis vevsbiopsi). Er legen ikke på topp øker risikoen ytterligere.

Gastroundersøkelse med risiko

Man kan sjekke leger for om de har tidligere klager og tilsynssaker. Jeg var hos en ny fastlege for noen dager siden og viste frem parasittbildene fra sommeren 2021. Jeg har tidligere gjort kolonoskopi. På Volvat 2012. Men jeg har ikke gjort gastroskopi. Hun satte meg opp for dette. Noen dager senere fikk jeg innkalling fra Oslogastroklinikk med time hos en lege der. En slik undersøkelse går ut på at legen går inn med et lite kamera via munnen ned svelget og ned i magesekken. Man ønsker å visuelt se om det er uregelmessigheter. Kameraet er festet til en fleksibel stang. Slik jeg ser det er risikoen lav men tilstede. Eksempelvis kan kamera og stang gi rifter eller andre skader i svelg og tarmsystem dersom legen er uforsiktig og hardhendt. I verste fall penetrering av fordøyelsessystemet. Da kan man få blodforgiftning og det kan bli alvorlig.

Så jeg ønsket å sjekke ut legen som skal gjøre undersøkelsen. Har han eksempelvis gjort feil før som har blitt meldt inn?

Legeklage til Statsforvalteren i fylket

Statsforvalteren. Hvis man opplever feilbehandling eller skade i helsevesenet kan man melde dette inn til Statsforvalteren i fylket. Statsforvalteren er den gamle Fylkesmannen. De byttet navn 1. januar 2021. https://skjema.no/SF

Helsetilsynet. Statsforvalteren vil vurdere klagen. Hvis de mener klagen bør tas videre sender de den til Helsetilsynet. Her gis klagen en vurdering av lege og jurist. Man ser på om loven er brutt. Hvis den er brutt kan legen gis en form for yrkesbegrensning eller annen sanksjon. Hva slags sanksjon som gis varierer fra sak til sak. Eksempelvis kan legen gis en advarsel. Eller miste retten til å arbeide som lege. Eller bare ha lov til å jobbe ett bestemt sted. Eller miste rett til å skrive ut legemidler (resept). Etc.

Helsetilsynet. Be statsforvalteren vurdere det som har skjedd. Hvis du mener at du er blitt feilbehandlet, eller det av andre grunner kan være grunn til å kritisere helsepersonells opptreden i forbindelse med ditt møte med helse- og omsorgstjenester, kan du be statsforvalteren i ditt fylke om å vurdere dette. Slike saker kan for eksempel gjelde faglig uforsvarlig behandling, dårlig kommunikasjon, at du har blitt avvist fra øyeblikkelig hjelp m.m. Det er ingen frist for å be om en slik vurdering, men statsforvalteren vil som hovedregel ikke vurdere hendelser som ligger mer enn fem år tilbake i tid.

Sjekke legeklager

Helsedirektoratet. Hvis man vil sjekke ut en lege for tidligere klager kan man søke opp vedkommende i Helsepersonellregisteret.

Helsepersonellregisteret (HPR) er helsemyndighetens register over alt helsepersonell med autorisasjon eller lisens etter helsepersonelloven, og veterinærer med autorisasjon eller lisens etter dyrehelsepersonelloven. Ved søk gis opplysning om gjeldende autorisasjon, lisens og forskrivningsrett, og evt. begrensning i disse, samt evt. spesialitet for leger, tannleger og optikere.

For å kunne gjøre søk her må man vite legens HPR nummer. Altså HelsePersonellRegister nummeret. Eller man må vite legens navn og fødselsdato. Man kan ringer Helsetilsynet og få fødselsdato eller be dem søke i registeret for deg.

helsepersonellregisteret-og-legeklager-01-20220214-hpr

VG om legeklager og feilbehandlinger

VG har siste året hatt en rekke artikler om feilbehandling i helsevesenet og klager som har blitt oversett i systemet. Arbeidskonflikten ved nevrokirurgisk Haukeland sykehus. Feilbehandlingen.

helselisten dot no

Man kan søke opp endel leger på helselisten.no. Her kan pasienter legge inn vurdering av legens innsats. Men virker som det er frivillig for leger å stå oppført her. Så de med dårlige vurderinger vil muligens trekke seg fra listen.

Kan leger kritiske til vaksiner klages inn?

Jeg spurte Helsetilsynet om dette. Det er et aktuelt spørsmål idag etter 1 år med corona vaksinering med en eksperimentell vaksine som har medført over 50 000 bivirkningsmeldinger. I Norge. Jeg fikk til svar at når leger gikk imot Statens oppfordringer var det problematisk. Samtidig hadde de ikke noen konkret sak de kunne vise til. Jeg tolket det som at enten var ingen norske leger meldt inn på grunn av dette, eller så var ingen blitt irettesatt.

Pasient og Brukerombudet

Oppdatering 16. februar 2022. Pasient og Brukerombudet. Vi hjelper pasienter, brukere og pårørende med råd, veiledning og bistand i møte med helsetjenesten. All hjelp fra oss er gratis og vi har taushetsplikt. Du kan være anonym når du tar kontakt med oss.

Autorisasjon

Oppdatering 19. april 2022. Med helseutdannelse kan man få “autorisasjon”. Med det følger privilegier. Idag forsøkte jeg å kjøpe et CE system (Capsule Endoscopy9. De ville ikke selge til meg, bare til helsepersonell med autorisasjon.

helsepersonellregisteret-og-legeklager-02-helsepersonelloven-paragraf48-autorisasjon
Helsepersonelloven paragraf 48 om autorisasjon
helsepersonellregisteret-og-legeklager-03-helsepersonelloven-paragraf48-autorisasjon.gif
Helsepersonelloven paragraf 48 om autorisasjon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *