Jordbruk 101

Jeg er en ivrig hobbyjordbruker og forsøker hele tiden å lære mer.

jordbruk-101-biilde01-banner-20220310_073154

Hvert år dyrker jeg litt. Omtrent alt skjer for hånd når dette skrives mai 2022. Og så lærer jeg så mye som mulig underveis. Når høsten kommer og det modner er det verdens sunneste og beste mat. Avling 2021.

Frø fra Menytomater

Vil man dyrke tomater kan man gå på butikken, kjøpe økologiske tomater, og bruke frøene fra en av de. Istedenfor å kjøpe mye dyrere frø på en blomsterbutikk. Dette har fungert for meg.

Frøsanking

Samle frø fra hagen: Hovedprinsippet ved frøsamling er at frøet skal få være på planta lengst mulig. Dette fordi det stadig foregår en mating av næringsstoffer og energi ut i frøet, og dette bør få pågå så lenge som mulig for best spireevne og en god oppstart for spirene.

Når planta gradvis avslutter denne matingen vil frøstand, belg eller frukt gjerne oppfattes av oss som overmoden og anta en brunlig farge fordi planta stopper saftstrømmen. Da er det om å gjøre å samle frøene før de faller i bakken og forsvinner for oss.

For erter, bønner, ruccola, reddik og vikker, som alle ligger i belger, bør man vente til belgen begynner å blir seig eller læraktig før den høstes. Fargen varierer etter art fra lys gulgrønn til mørkebrun. Ettertørk inne til belgen blir hard, åpne, ta ut frøene og tørk dem godt.

For skjermplanter som dill, koriander, karve, persille m.m. er det en stor fordel om man venter til de fleste frøene i samme skjerm har mistet grønnfargen. Høst hele skjermen og heng/legg den til tørk på en måte som gjør at du kan samle opp frø som evt faller av. Når alt er tørt plukker du av frøene.

Tomat, paprika, agurk, squash osv bør få bli godt modne på planten. Den naturlige prosessen her er at frøene ville blitt liggende inni den råtne massen av frukten, og i de fleste tilfeller gjennomgå en naturlig fermentering. Dette kan vi godt etterligne inne.

Squash og gresskar kan få ligge i mange måneder innendørs hvis den er godt moden før høsting. På ettervinter/vår åpnes den og de fyllte frøene samles og tørkes godt. Tomme eller flate frø er ikke spiredyktige. Det er viktig å minne om giftstoffet curcubitacin i denne plantefamilien. Curcubitacin er for det meste avlet bort i de sortene vi bruker til mat, men mutasjon eller krysspollinering (med f.eks prydgresskar) kan gi frø som igjen gir planter som har mye gift. Dette vil man kjenne på frukten som en bitter smak. Det har vært meldt om dødsfall pga dette.

Agurk bør henge på planta til den blir ganske tykk og antar en gulaktig farge. Så kan den ligge til den begynner å bli ganske slapp. Plukk forsiktig ut frøene og tørk dem godt. Også her er det fylte, harde frø som skal tas vare på. De myke og “tomme” er ikke spiredyktige.

For tomat er det mye brukt å skrape/klemme ut saft og frø. Ha dette i en beholder med lokket lett på i noen dager(til det lukter vondt), fyll opp med en del vann, rist godt, la det stå til alt faller til ro. De frøene som flyter på toppen (ikke bra frø) samt evt fruktkjøtt og lett mugg tømmes ut. De frøene som ligger på bunnen tømmes i f.eks en tesil. Skyll godt og tørk på f.eks bakepapir. Mange tomater spirer også godt uten denne fermenteringen, men da får man ikke sortert ut dårlige frø.

Paprika- og chillifrø kan tas ut av frukten og tørkes direkte.

Det anbefales ikke å ta frø fra kåltypene og rotgrønnsaker med mindre man har minst 30, helst 100-150 individer. Dette for å unngå innavlsdepresjon. Disse er svært spissavlede, mer ustabile, og går lett tilbake til urformen. Kåltypene er i tillegg svært genetisk like slik at krysninger lett oppstår og man får planter som er hverken hummer eller kanari.

Lagring: Alle frø må være godt tørket for å lagres. Bruk minst mulig ekstra varme. Det er nok noe ulikt for ulike arter, men for enkelhets skyld nevner jeg 45⁰ som max. Merk frøene godt. Art, sort og årstall. Skulle man få dårlig resultat av frøene fra 2020, eller mistenke en uønsket kryssing, kan det være mulig å gå tilbake og så frøene fra 2018 eller 19 neste år. På sikt kan man f.eks avle frem en stamme av en sort som kan bli spesielt tilpasset området. Lagre TØRT. Fukt kan få frøene til å starte spireprosessen under lagring. Da vil de ikke spire igjen når du ønsker det. Temperaturen er ganske viktig og litt kjølig er best. Mørkt er også bra, da noen frø trigges av lys. For lagring i ett til to år er litt kjølig romtemperatur helt greit. Kjøleskap er ikke nødvendig, og er også som oftest svært fuktig. Bruk i så fall helt lufttett beholder. Langtidslagring av frø kan gjøres i fryser. Da er det ekstra viktig at frøene er skikkelig tørre. Bruk minst ett lag lufttett beholder, gjerne to. F.eks zipperposer og syltetøyglass eller plastboks. Ikke åpne boksen før alt innhold er temperert for å unngå kondens på frø og frøpakker.

Jeg minner også om at det ikke er lov til å selge egenproduserte frø i Norge, men det er lov å gi bort eller å bytte. Vær kritisk til frø av rotgrønnsaker og kåltyper. Mattilsynets siden om omsetning av frø: Omsetning av såvarer https://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/savarer_og_annet_formeringsmateriale/savarer/omsetning_av_saavarer.34554

Biofolie

Jeg intervjuet Rolf i BioBag Norge. De lager biologisk nedbrytbar plast. Mange dyrkere i Norge dekker jorden med plast slik at bare planten står opp. Man øker temperaturen og grohastigheten. Og reduserer ugress. BioBag i Norge selger slik bioplast dekke gjennom log dot no.

Plansiloplast

Det største problemet med økologisk jordbruk er ugress og luking. Har man et område med kveke eller annet rotugress er dette veldig vanskelig å luke bort. Man kan dekke området med Plansiloplast fra Felleskjøpet. Den hvite siden ned, den sorte opp. Det kommer ikke lys og ikke vann til jorden. Etterhvert dør røttene og området er klar for plantedyrking.

Urin som gjødsel

Menneskelig urin er en misforstått ressurs. Urin kan drikkes og er sannsynligvis sunt. Det kan også benyttes som gjødsel.

New York Times 17. juni 2022. Meet the peecyclers. Human urine is full of the same nutrients that plants need to flourish: nitrogen, phosphorus and potassium. A lot more than than nr 2. Instead of chemical fertilizer one can use human and animal urine. We avoid the high environmental cost from fossil fuels and mining. In Paris, officials plan to install pee-diverting toilets in 600 new apartments, treat the urine and use it for the city’s tree nurseries and green spaces. Samme artikkel på Yahoo.

The Rich Earth Institute turns human urine into fertilizer. This pioneering work supports sustainable agriculture and protects vital water resources. Abraham Co-Founder/Research Director has been working with dry sanitation systems since 1990. He holds a B.A. in Human Ecology with concentrations in agroecology and compost science from the College of the Atlantic, where his interest in recycling human manure was solidified by an internship at Woods End Research Laboratory and a thesis project, “An Experiment in Thermophilic Composting.” He has operated Full Circle Compost Consulting since 2001, providing complete design, manufacture, and maintenance services to individuals and institutions with dry toilet systems. Arthurs first experience working with alternative human waste systems was at Oberlin where he worked as an operator of a Living Machine Wastewater System, a closed-loop grey-water recycling system designed to mimic the nitrogen removal processes of wetlands. Jeg hørte om dette fra Doctor Adiel Tel-Oren Health and Nutrition Science Expert, Farmer, Founder of the “Tel-Oren MucoCutaneous Therapy” – a Non-Surgical, Non-Medical Approach to Skin and Mucous Lesions.

At Cornell, Nelson and colleagues are trying to bind urine’s nutrients onto biochar. Biochar is a kind of charcoal made, in this case, from feces. Poop contributes carbon, another important part of healthy soil, along with smaller amounts of phosphorus, potassium and nitrogen.

Russland økolandsby

Vi besøker økolandsbyene i Russland. Kulturverk, 29. mai 2016.

Russland er og blir et spennende rike. Ikke minst fordi folk flest i Norge ikke får fullverdig informasjon via hovedstrømsmedia om hva som foregår i det langstrakte landet i øst. Verdens største land og det landet i verden med minst utenlandsgjeld per innbygger. Stort og mektig med sine endeløse jorder og sletter blir det omtalt som Mor Russland av russerne selv. Vikingene omtalte landet som Gardarike, som direkte oversatt betyr: Gårdenes land. Og eldre russisk historie bekrefter nettopp vikingenes opplevelse av Russland. Et land for landbruk, hvor folket og naturrikdommen var i sentrum.

Den russiske stat gir midler til småbønder for å gjøre dem mer levedyktige. Stikk motsatt av det vi gjør i Norge forøvrig. Folk kan bo og bruke jorda uten å betale tilleggsskatter og avgifter. Og prioriteringen har lønt seg godt for Russland. Nå i dag er de 80 prosent selvforsynte på grønnsaker, og Putin ønsker å bli ennå bedre på økologisk matprodusjon. I november 2015 gikk han ut og sa at Russland skal bli 100 prosent selvforsynt på alt av mat innen 2020, og han har gjort GMO forbudt.

Tilbake til naturen igjen. Kovcheg er den første økolandsbyen vi besøker. Stedet ligger 23 mil sør for Moskva. Landjorda her er på 200 hektar og hver familie har litt over 1 hektar hver, med noe felles arealer. De er selvforsynte med det meste av mat, og har et enormt rikt kulturliv som vi snart skulle oppdage.

De hadde en egen økoskole basert på filosofien Mikhail P. Shchetinin og Anton Makarenko. Dette vil kort fortalt si at barna lærer via kreativ utfoldelse. Kunst, kultur og læringsbasert arbeid står sentralt hos disse pedagogene. Dette er et spennende utdanningsprinsipp jeg er helt sikker på vi får høre mer om i årene som kommer. For barna utvikler seg og lærer enormt kjapt ved disse medtodene. Verdt å sjekke ut for den nysgjerrige. Makarenko.

Shchetinin Mikhail Petrovich is the author of a new pedagogical methodology for the personal and patriotic development of children and teenagers. The program of Shchetinin’s school is based on the free choice of the kind of activity using work skills, athletic training, and creativity development. The main part of the innovative program is the pedagogy of cooperation with immersion in different subjects and the combination of several special schools into one. Thanks to the information dissemination on the Internet and television, Shchetinin’s school in the vicinity of Gelendzhik became widely known.

Starostelje ligger 20 mil sørvest for Moskva. Området er privateid mark, og folk fra Russland og Europa har kjøpt seg jord der for å leve i økolandsbyen. Over halvparten av de som bodde her kom fra Europa. Vi ble kjent med et ektepar på Tyskland som hadde bygd flere hus i Starostelje. Standarden var svært høy og tyskerne bodde og levde helt etter vestlig standard.

One thought on “Jordbruk 101”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *