Ismannen Øtsi

Relativt intakte levninger av en over 5000 år gammel mann kaster lys over livet i Europa på den tiden. Også når det gjelder helse.

ismannen-otsi-bilde19-banner

I september 1991 i Øtzal Alpene fant et fjellklatrer par en mummifisert levning av en mann. Mannen hadde ligget der i rundt 5300 år. Det vil si siden kobberalderen. Epoken man hadde kobber men enda ikke jern. Han er nå kjent som Øtsi. Hud, vev, klesdrakt, våpen var godt bevart. Funnet gir unik informasjon om kulturen han levde i.

Øtsi og dagens helseproblemer

Dagens helseproblemer er ofte forårsaket av moderne livsstil. Mange søker derfor tilbake til slik man levde før. Oppfatninger om hvordan man levde før kastes rundt uten dokumentasjon. Eksempelvis “før spiste de aldri frokost fordi de hadde ikke kjøleskap, de måtte ut å sanke/fange maten om morgenen før de kunne spise”. Med konklusjon det er sunnest å heller ikke idag spise frokost. Men vet vi egentlig at de ikke spiste frokost før? Kanskje hadde de andre måter å konservere mat. Øtsi kan gi innsikt i slike spørsmål.

Tidsbetraktninger

Øtsi vandret på jorden før pyramidene i Egypt ble bygd (4500 år siden). Og før Abraham, opphavsmannen til Jødene, Jødedommen og Kristendommen, levde (1996 BC-1821 BC ifølge biography dot yourdictionary dot com).

Øtzi ble funnet høsten 1991. Jeg var akkurat fylt 19 og var rett ut av videregående. Dette halve året var jeg i San Diego sør i California, USA. Jeg gikk på SDSU (San Diego State University), lærte engelsk og tok også faget Criminal Justice Administration. Jeg kan såvidt huske Øtzi saken.

Kopperalderen

Øtsi hadde en kopperøks med seg. Kopperalderen. The Chalcolithic period. Copper predominated in metalworking technology. Hence it was the period before it was discovered that adding tin to copper would create bronze, a metal alloy harder and stronger than either component. The transition from Copper Age to Bronze Age in Europe occurred between the late 5th and the late 3rd millennia BC.

Helse

Det viste seg at Øtsi ikke hadde spesielt god helse. Han hadde slitasje i en del ledd i kroppen. Han hadde en parasitt infeksjon. Og høy kolesterol. Dette siste var genetisk. Tannhelsen?

Tatoveringer

Øtsi hadde mystiske tatoveringer. De var enkel streker. Oftest 3 paralelle streker over eller ved siden av hverandre. Det var også et kors. Ofte plassert ved ledd der det var slitasje. En hypotese er at tatoveringene hadde en helsemessig funksjon. Kanskje en form for terapi. Eller en måte å angi steder for smerte.

Jeg hørte et foredrag med Klinghardt for noen få uker siden. Han sa at en kirurg hadde fått en pasient med brudd på ett av stedene der Øtsi hadde tatovering. Kirurgen tegnet tatoveringen på pasientens hud før han la på gips. Bruddet helet på 10 dager. Vanligvis tok det 30 dager. Så det gikk mye fortere enn vanlig.

Forskningsprosjekt

Øtsi ble funnet i Alpene av østerriske fjellklatrere, på grensen mellom Østerrike og Italia. Det viste seg at funnet var 300 meter inn på italiensk land. Dette førte til en rettslig konflikt. Det hele endte med at Østerrike beholdt Øtsi i 3 år for forskningsøymed. Deretter ble Øtsi fraktet permanent til Italia. Her pågår fortsatt Øtsi forskningsprosjekter.

ismannen-otsi-bilde17
ismannen-otsi-bilde18
ismannen-otsi-bilde01
ismannen-otsi-bilde02
ismannen-otsi-bilde03
ismannen-otsi-bilde04
ismannen-otsi-bilde05
ismannen-otsi-bilde06
ismannen-otsi-bilde07
ismannen-otsi-bilde08
ismannen-otsi-bilde09
ismannen-otsi-bilde10
ismannen-otsi-bilde11
ismannen-otsi-bilde12
ismannen-otsi-bilde13
ismannen-otsi-bilde14
ismannen-otsi-bilde15
ismannen-otsi-bilde16
ismannen-otsi-bilde20

SOME FACTS YOU MAY NOT KNOW

Oppdatering 28. aug 2023. Fb, Neil Bockoven 23. aug 2023 gruppen Geology.

ismannen-otsi-bilde21

1) It took ten years to figure out how he died. The 5300-year-old remains of Otzi were discovered by two hikers in northernmost Italy in 1991, as he melted out of a glacier. First thought to have died from exposure, Otzi was found in 2001 to have an arrowhead in his shoulder that had cut a key artery.
2) He was a wreck – he had severe arthritis, ulcers, whipworms, gallstones, blackened lungs, atherosclerosis and rotten teeth. He had a frost-bitten toe, broken ribs, and genetic markers indicating the world’s earliest known case of Lyme disease.
3) He was in shape – pollen studies indicate that, even though in his mid-40’s and suffering from multiple ailments, he’d climbed from high elevation to low, then back again, perhaps as much as 8500′ each way, all within 33 hours (Dickson et al. 2019).
4) Recent genetic work by Wang et al. (2023) indicates more than 90% of Otzi’s ancestry came from Anatolian farmers, and he had dark eyes and skin. Rather than a forehead, Otzi had a five head (i.e., genes for male pattern baldness). These genetic indicators match up with what’s seen from the mummified body.
5) Otzi had a relatively high level of Neanderthal genes – some reports saying more than 5% compared to a ~2% average for Europeans today.
6) Otzi may have been a part-time coppersmith. His possessions included one of the oldest-known copper axes, and analyses of his hair indicate that it was heavily contaminated with copper and arsenic, a pollutant associated with copper smelting (Brothwell, 1995).
7) Lead isotope and trace element studies indicate the copper in Otzi’s ax came from ores in central Italy’s Southern Tuscany region more than 300 miles away. The flint used for his arrowheads came from about 100 miles to the south. This suggests an extensive trade network.
8) Otzi had traces of cannabis on his tools, clothing and in his digestive system. The traces probably stem from its use for pain relief and/or from working with hemp fibers for rope or clothing (Wacker et al. 2019).
It’s amazing what all we’ve learned from the wonderful discovery of Otzi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *