Blogg

14-dagers push-catch detox

De siste 14 dagene har jeg jobbet med “drainage”. Det vil si – øke mengde og flyt av gallesaft fra lever til gallebære til tarm.

De siste 14 dagene har jeg jobbet med “drainage”. Det vil si – øke mengde og flyt av gallesaft fra lever til gallebære til tarm.

Protokollen push-catch er utviklet av Chris Shade i Quicksilver Scientific. Jeg har gjort denne protokollen helt etter boka mange ganger. Nå for tiden har jeg min egen lille variant. Protokollen tar sikte på å øke gallesaft og å avgifte kroppen for toksiner – tungmetaller og annet. Etter at man har ståt topp tar man urter som stimulerer galleproduksjon. Deretter tar man en “binder”, et vil si et stoff som gjør at toksiner i tarmen tas ut av kroppen og ikke resirkuleres. Og tilslutt spiser man et måltid med proteiner og fett, slik at kroppen kontraherer galleblæren og gallesaften kommer ut i tarmen. Nå er vi glade for at vi har en binder der. Har man en middels tarmflora (som jeg og mange andre har) så vil mer resirkuleres og man kan ende opp med vondt i hodet og at protokollen sprer toksinene til mindre gunstige steder i kroppen og egentlig gjøre vondt verre.

Jeg legger meg tidlig, gjerne 21:15. Og står opp tidlig, gjerne 04:15. Første når jeg står opp er å drikke en kopp varmt vann.

Deretter tar jeg “bitters”, det vil si bitre urter. Disse har reseptorer i munnen og de stimulerer produksjonen av galle i leveren. Denne gangen har jeg typisk tatt: 1 teskje Artemisinin fra QuickSilver Scientific (kjøper det på UnoVita), 8 spruter BitterX fra QuickSilver Scientific (også kjøpt på UnoVita), en slurk PC (phosphatidylcholine) fra BodyBio (kjøpt på den tyske nettbutikken CentroSan).

Så venter jeg litt og drikker en kopp varmt vann til.

Minst en halv time etter bitters tar jeg binders. Denne gangen har jeg vekslet litt mellom Ultrabinder fra Quicksilver Scientific (kjøpt på UnoVita), ZeoBind (fra biopureus) og Intestinal Tune-up fra Honeycomb Industries. Den siste har jeg hatt liggende i mange år så det var fint å endelig få brukt den. Jeg håndterer binders med en treskje/trespatel. Mange binders inneholder leire og leire har elektriske egenskaper som kan ødelegges dersom den håndteres med metallbestikk. Jeg tar tilsvarende en teskje i en kopp med varmt vann, blander og drikker rett ned. Alle tre fungerte fint – jeg fikk ikke vondt i hodet noen av dagene.

Minst en halv time etter bitters pleier jeg å ta en god kaffe med et litt spesielt tilbehør. Jeg lager økologisk høykvalitets kaffe. Gjerne etiopisk, i en fransk press. En 3/4 full kopp. Kaffe er digg for hjernen. Og jeg tror også det fungerer som en bitter – dette hørte jeg fra Ann Louis Gittleman. Og så har jeg oppi et par gode spiseskjeer diatomaceus earth. Kjøpt på ebay i en 5kg sekk, billig. Og så har jeg oppi et par spiseskjeer med hvitløkspulver (eller nellik pulver cloves, jeg veksler fra måned til måned) som jeg kjøper på Tidsporten. Både DE og hvitløk/nellik virker mot parasitter. DE virker mekanisk så dette kan man bruke uten å rotere. Hvitløk/nellik virker kjemisk så de bør roteres. Og ikke minst, så har jeg oppi god kvalitet økologisk olivenolje, helt så koppen blir full. Altså en god dose. Så blander jeg det hele med en skje. Og styrter det hele rett ned.

Når denne olivenolje blandingen treffer tarmen går gallblæren amok og spruter galle ut i tarmen for å fordøye fettet. Dette vet jeg fra de mange lever-galleblære rensene (flush) jeg har gjort. Galle fordøyer fett, og det desinfiserer også tarmen for candida, bakterier, parasitter og andre ikke-gunstige mikroorganismer. Så god galle flyt er grunnleggende for god helse. Gallen inneholder toksiner som er filtrert ut fra blodet i leveren. Så nå tar binderen vår tak i disse og fører de ut av kroppen.

Varmt vann, bitters og kaffe er alle ting som setter igang tarmen. Så ofte må man ordentlig på toalettet iløpet av denne morgenprosedyren. Nok en fordel.

Etter å ha tatt denne styrkedrikken kan det hende jeg tar litt kaffe til med bare olivenolje i. Og så holder jeg meg oppreist så tyngdekraften virker til min fordel så alt kommer ned i magen og tarmen. Kanskje hører jeg på en helse summit når jeg står sånn i en halv times tid, og kanskje litt mer.

Så spiser jeg frokost. Gjerne med proteiner og fett. Aller best liker jeg animalske proteiner nå. Men det går fint med en vegansk frokost også. Kaffen har gjort det meste av jobben så frokosten er ikke avgjørende.

I den opprinnelige protokollen til Chris Shade er det ikke noen kaffe. Men derimot er det essensielt at frokosten består av proteiner og fett, fordi det er frokosten som skal få galleblæren til å kontrahere. Så jeg har byttet litt på dette. Den opprinnelige protokollen skal ikke gå over mer enn 10 dager. Jeg endte med å gjøre rundt 14 dager denne gangen. Jeg tror det er bedre å bare gjøre 10.

En måte man kan se om man har god galleflyt er å sjekke fargen på avføringen. En fin brunfarge betyr at det er bra med galle i tarmen.

Klorpyrifos (chlorpyriphos) sprøytemiddel forbudt i EU

Klorpyrifos er et organofosfat middel mot skadedyr. Det brukes i landbruket, i bygninger og andre steder. Det dreper blant annet insekter og ormer. Det virker på insekters nervesystem ved å påvirke acetykolinesterase enzymet. Klorpyrifos var patentert i 1966 av Dow Chemical. (Wikipedia)

Fra min facebook november 2019: Et insektmiddel om skader nervesystemet, altså hjernen, selv i meget små doser. Spesielt barn, men også voksne. Godkjent i EU på grunnlag av en enkelt forskningsrapport, utarbeidet av produsenten selv (!). Det er ikke tillatt å bruke i Norge, men vi får det allikevel i oss fordi vi importerer mye mat fra land som bruker det, eksempelvis Spania. Produsentene forsvarer bruken med alle midler (bokstavelig talt) fordi her er det store økonomiske interesser. Og de går gjerne over lik. Også her bruker man forfalsket forskning: “Da artikkelen ble levert og trykket i mars i år, opplyste forskerne som forsvarte klorpyrifos ingen konkurrerende interesser. Men i en rettelse publisert to måneder senere, kom det for dagen at to av dem faktisk var ansatt hos Dow Chemical på tidspunktet for innlevering av artikkelen.” Det kan legges til at Norge ikke er noe bedre, de samme metodene brukes for å forsvare lakseindustrien og kjemikaliet ethoxyquin – Morgenbladet: det vi ikke vet om laksen, dessverre nå bak betalingsmur. Moralen er at man må ta ansvar for egen helse. Og spise økologisk, så unngår man som best man kan å få i seg sprøytemidler og andre kjemikalier.

Jeg har tidligere skrevet om methamidophos. Også et nervetoksisk organofosfat.

Oppdatering 3/12-2019: Klorpyrifos er forbudt på Hawaii.

Oppdatering 8/12-2019: Denne fredagen besluttet EU å forby klorpyrifos. Det er en 3 måneders overgangsperiode slik at alle medlemsstatene kan destruere/bruke de lagrene som allerede finnes. Klorpyrifos brukes blant annet på sitrusfrukter.

Keto og Amber O’Hearn

Jeg har en venn Pål Vosteneoquisnam på facebook. Han spiser bare kjøtt. Selv kaffe drikker han ikke – fordi det er basert på en plante. Og mener at dette er den eneste riktige måten å spise på. Han sendte meg en link til et intervju med Amber O’Hearn, en personlighet innen keto/zerocarb miljøet. Hvilken vitenskap og andre argumenter har de som går på en zerocarb diett?

Amber O’Hearn blir intervjuet av Fahad Ahmad på dennes Ketogeek youtube kanal. Intervjuet heter The Science of a Carnivorous Diet & Why RDA is Wrong. Det hele varer 1 time og tre kvarter og det var mye interessant informasjon. Ofte synes jeg de litt mer høynivå betraktningene er de mest anvendelige. Men her var det også veldig interessant å høre om hvilke endringer i biomarkører et keto kosthold fører til. Mer høynivå informasjon var rundt masaienes tapping av blod fra sine dyr for å få animalske proteiner uten å måtte drepe dyret. Her er mine betraktninger – mitt svar tilbake til Pål på facebook.

Enig i det med potet. Jeg bare registrerer at jeg selv føler meg bra hvis jeg spiser sild + potet + andre grønnsaker til et måltid. Før spiste jeg ikke potet i det hele tatt, nå spiser jeg litt poteter, og primært selvdyrkede. Men kanskje burde jeg droppe det. Jeg er litt av og på når det gjelder akkurat potet.

Jeg synes det foredraget du linket til, med Amber Ohearn var veldig bra og interessant. De var innom mange emner.

Intervjueren starter med å fortelle hvordan han spiser. På dager han ikke trener spiser han kun mellom klokken 16 og klokken 21. Og kun kjøtt. Jeg vet for egen del at dette aldri hadde fungert for meg (jeg har prøvd). Jeg spiser mellom 8 og 16, animalsk tidlig på dagen (og alltid sammen med grønnsaker) og vegansk senere. Fordi vegansk er lettere fordøyelig og det gir meg derfor bedre søvn. Så folk er forskjellige. Jeg legger meg klokken 21 og står opp klokken 4.

De snakker kort om Weston Price boken (Nutrition and physical degeneration – hun hadde lest boken men husket ikke tittelen da hun ble intervjuet). Dette er en av mine “bibler”. WP var en tannlege som reiste rundt på 1920 og 1930 tallet og besøkte isolerte kulturer (bla i Sveits, Yttre Hebridene i Skottland, Afrika, Australia..). Han studerte kostholdet deres. Og fant at deres tannhelse var usedvanlig bra. (Og at tannhelse og fysisk helse gikk dramatisk ned når det typisk ble laget vei til boplassen deres og de dermed ble introdusert for bearbeidet mat – mat fra byen). Disse isolerte kulturene levde på både plantebasert mat og animalsk mat. De spiste altså begge deler – noe tilsvarende Blue Zones. Alt selvsagt økologisk og laget fra bunnen av. Amber Ohearst sa, såvidt jeg forsto, at hun mente denne boken var viktig.

Sånn jeg oppfatter henne sier hun også at poenget her er at hver person må finne ut hva som passer best for en selv. Hennes primære mål er å formidle at et keto/karnivor/zerocarb kosthold er et alternativ. Og noe en bør prøve dersom man ikke føler seg vel med det kostholdet man har. Og dette er jo jeg 100% enig i. Hun sier ikke at alle mennesker bør spise keto. Hun sier at tidligere led hun av depresjon etc, byttet til keto og ble frisk. Så for henne har det vært veldig viktig.

Blod: jeg spiser mye innmat – lever, tunge, hjerte, nyrer etc. En ting Amber Hearst nevnte var noe masaiene gjør. De tapper dyrene for blod. Og drikker/spiser blodet. Veldig interessant! Altså en måte å få dyreproteiner uten å måtte drepe dyret. Ala å melke. Genialt!

Hun nevner Andrew Scareborough. Han hadde hjernekreft og kurerte det med lav kalori ketogenic diett. Jeg tror gjerne på denne historien. Jeg tror det spiller en rolle hva slags kosthold man kommer fra. Og gener og microbiome og krefttype. Jeg har lest ganske mye om alternativ kreft terapi. Felles for stort sett alle er at de anbefaller et plantebasert, økologisk kosthold. Eks Chris Wark (sjekk google). Og Gerson.

I intervjuet snakker de litt om metabolske markører – altså ting man kan måle i kroppen — når man går på en keto diett. Hun sier at thyroid T3 (triiodothyronine) går ned. Og at stresshormonet kortisol går opp. Kolesterol: LDL går opp (noe jeg også har målt) men at dette ikke spiller så stor rolle for hjertehelse, derimot er HDL og triglyserider viktigere. Mitt syn: det er dumt at T3 går ned fordi T3 er den aktive formen, som påvirker cellen og gir bra metabolisme. Keto gir altså dårlig konvertering fra T4 til T3. Høy kortisol (binyre hormon) er en “langsom” stress respons (i motsetning til adrenalin, som er rask) og ikke gunstig å ha høy over tid. Folk med PTSD har ofte kronisk høy kortisol. Jeg tror det fører til inflammasjon – en immunrespons, som produserer frie radikaler som H2O2 og O- hydroxyion som oksiderer, dvs skader, vevet – som igjen er årsak til mange kroniske sykdommer. Men jeg kan ikke nok om biomarkører. Jeg vet for egen del at hvis man går på en lang vannfaste, så går testosteron i kjelleren. Jeg synes det er litt rart at hun sier høy LDL ikke spiller en rolle for hjerte-og-kar mens høy HDL spiller en rolle. Vanligvis hører man det er omvendt.

Hun tok også resonnementet med at siden planter ikke kan overleve ved å løpe fra fare, så produserer de gift. Og derfor er de skadelige å spise. Men hun er også inne på motargumentet – at isåfall har vi mennesker utviklet evne til å tåle disse giftene. Vi vet jo at mange, mange dyr er planteetere. Så dette argumentet her synes jeg er litt latterlig.

Hun er også inne på å spise rått kjøtt. Noe jeg tester ut – rå lever. Det er også anbefalt av Gerson.

Og hun snakker om at vegansk kosthold fører til minst like mye døde dyr og rasert landskap som keto. Jeg er enig.

Og hun snakker om dyrevelferd. Det er bra.

På slutten er de innom microbiota/microbiome og antibiotika. Her haltet det litt.synes jeg. Kanskje fordi de fikk dårlig tid. Det er jo et viktig tema. Og kanskje årsaken til at noen trives på keto, mens andre trives på et vegansk kosthold.

Har du lest Weston Price boken?

Oppdatering 29/11-2019: i intervjuet never hun også at mennesker begynte å domestisere planter (altså begynne med jordbruk) fordi dyrene hadde ikke nok fett. Så vi behøvde mer energi. Og dette fikk vi fra sukker i jordbruksplanter. Dette var en ny måte å se det på for meg. Jeg forsto ikke helt hvorfor dyrene før hadde nok fett, men så etterhvert hadde de ikke det så vi måtte begynne med jordbruk.

Oppdatering 29/11-2019: tidlig i intervjuet snakker Amber O’Hearn om hvilke kilder hun benytter når hun leser seg opp på et tema. Hun nevnte sci-hub. Dette er en side som gjør forskning tilgjengelig også for de som ikke kan betale. Ikke helt lovlig side og de må ofte bytte url. Se for eksempel https://whereisscihub.now.sh/go. Hun nevnte også google scholar, pubmed, blogger, vitenskapelige papers (“source papers”), researchgate. Hun nevnte researchgate som et alternativ til sci-hub. For egen del kan jeg legge til ScienceDirect.

Zonulin og lekk tarm

Lekk tarm er en tilstand der åpningene mellom cellene som dekker tarmveggen blir større. Slik at større molekyler kan slippe igjennom. Ikke alt er kjent rundt mekanismene. Men det begynner å bli klart at stoffet Zonulin spiller en rolle.

Torsdag 15. november 2019. Lekk tarm (leaky gut) er en tilstand der ufullstendig fordøyd mat kommer inn i blodbanen via tynntarmen. Zonulin er et stoff i kroppen som påvirker dette. Lekk tarm er et problem fordi det fører til en kronisk immunrespons og dermed en kronisk betennelsestilstand, som igjen er årsak til mange kroniske sykdommer. I tynntarmen er det et en-celle tykt lag med epitelceller (epithelial cells). Denne membranen skal slippe inn næringsstoffer i blodbanen, og skal holde ute molekyler som er for store. Man kan tenke seg at molekyler kan gå inn i blodbanen enten ved å gå gjennom epitelcellene (altså først slippe inn “på toppen av” disse cellene, og så gå ut på den andre siden), eller ved å passere mellom cellene (altså i mellomrommet mellom cellene). Mellomrommet mellom cellene kalles TJ, Tight Junctions. Med fungerende TJ er det ikke mulig for store molekyler å komme inn i blodbanen denne veien. Hvete og andre korn inneholder proteinet gluten. Gluten består igjen av mange proteiner, blant annet gliadin. På innsiden av tarmen har epitelcellene reseptorer som gliadin kan påvirke. Graden av påvirkning er genetisk bestemt – kanskje er det slik at noen har flere av disse reseptorene enn andre, eller de er mer følsomme for gliadin. Når vi spiser brød vil derfor disse reseptorene stimuleres. Resultatet er at det dannes mer av stoffet zonulin inne i cellen. Det skjer deretter en reaksjon der zonulin i en celle påvirker nabocellen på en slik måte at TJ åpnes. Nå er vi i en tilstand der ufordøyd mat kan slippe inn i blodet. Med påfølgende immunrespons.

Det var en facebook diskusjon med min venninne Anna Kathrine Ljøgodt som satte meg på å lære mer om dette. (Legemiddelbransjen skal profitere på glutensensitivitet med Larazotid selv om det er sannsynlig at problemet har årsak i sprøytemiddelrester. Her er hvete en versting. De verste er OWL – Oats, Wheat, Legumes, ifg Jeffrey Smith fra responsibletechnology.) Zonulin ble først oppdaget av Dr Alessio Fasano. Zonulin, regulation of tight junctions, and autoimmune diseases (jeg har sett på denne, men dessverre ikke fått lest den grundig enda). Det er ikke bare zonulin som påvirker TJ og mye rundt dette er fortsatt ukjent.

Rundt dette med gluten er det mange begreper. Hva er forskjellen på Søliaki og gluten sensitiv? Jeg er litt usikker. Jeg hørte akkurat et foredrag med Dr Tom O’Bryan på anxietysummit5 (Trudy Scott). Han nevnte at det å spise gluten fører til en form for skade i epitelcellene. Dette er konsistent med det jeg har skrevet ovenfor, der gliadin påvirker reseptorer. Epitelcellene fornyes iløpet av 24 timer. For en frisk person repares skade iløpet av timer. Så spiser man gluten igjen, skade oppstår, repareres, osv. Men tilslutt skjer ikke denne reparasjonen så fort, og man har en kronisk tilstand. Men jeg er usikker på om denne fremstillingen er helt riktig. Tom O’Bryan sa på begynnelsen av foredraget at folk med glutensensitivitet har “big forehead”. Dette er noe som oppstår i oppveksten når en glutensensitiv person spiser korn. Og noe som kan gi en diagnostisk indikasjon på glutensensivitet. Jeg har ikke hørt dette før og er usikker på om det er riktig. Isåfall må Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen være meget gluten sensitiv.

Idag hørte jeg et veldig bra foredrag på samme summti, med ND David Brady. Temaet var egentlig fibromyalgia. Han snakket om en GI MAP Stool Test som blant annet målte zonulin.

Scheme of selective permeability routes of epithelial cells (red arrows). The transcellular (through the cells) and paracellular routes (between the cells) control the passage of substances between the intestinal lumen and blood. Author: BallenaBlanca. https://en.wikipedia.org/wiki/Intestinal_permeability.
Scheme of selective permeability routes of epithelial cells (red arrows). The transcellular (through the cells) and paracellular routes (between the cells) control the passage of substances between the intestinal lumen and blood. Author: BallenaBlanca. https://en.wikipedia.org/wiki/Intestinal_permeability.
The opening of intercellular tight junctions (increased intestinal permeability) allows uncontrolled passage of substances into the bloodstream, with consequent possible development of autoimmune and inflammatory diseases, infections, allergies or cancers, both intestinal and in other organs of the body. Author: BallenaBlanca. https://en.wikipedia.org/wiki/Intestinal_permeability.
The opening of intercellular tight junctions (increased intestinal permeability) allows uncontrolled passage of substances into the bloodstream, with consequent possible development of autoimmune and inflammatory diseases, infections, allergies or cancers, both intestinal and in other organs of the body. Author: BallenaBlanca. https://en.wikipedia.org/wiki/Intestinal_permeability.

Takk til wikipedia for bildene.

Tittelbildet, og bildet nederst i denne bloggposten, er fra området Grand Junction i Colorado, USA. Jeg tar hårprøve hvert halvår. Jeg klipper håret selv og sender det til min kontakt Roger Lange som bor i Grand Junction. Jeg fant han gjennom doktor Larry Wilson.

Grand Junction, Colorado, rød stein
Grand Junction, Colorado, rød stein. Bildet er lovlig lånt fra nettsiden til River City Real Estate https://www.rivercitygj.com/2017/04/25/hip-happening-neighborhoods-grand-junction/

Oppdatering20/11-2019: igår hørte jeg et foredrag med David Perlmutter på AnxietySummit5. Han nevnte Zonulin. Og også Occludin.

ZO-1 Zonula Occludens-1 is a Tight Junction protein. Bildet er lovlig lånt fra https://en.wikipedia.org/wiki/Occludin.
ZO-1 Zonula Occludens-1 is a Tight Junction protein. Bildet er lovlig lånt fra https://en.wikipedia.org/wiki/Occludin.

Jeg så akkurat første del av en video med Stephanie Seneff, Glyphosate + aluminum + mercury + glutamate = autism – Seneff. Hun jobber på MIT og ett av hennes fokus er forskning på glyfosfat. Glyfosfat er den aktive ingrediensen i sprøytemiddelet Roundup. Rundt 10 minutter ut i videoen snakker hun om mekanismen for leaky gut. De har analysert fordøyelsesenzymer trypsin, pepsine og lypase hos gris, og funnet ut at alle tre er forurenset med glyfosfat. Konsekvensen av dette er at de ikke fungerer som de skal. Dette igjen betyr at eksempelvis hvete ikke fordøyes ordentlig. Det blir igjen store molekyler. Da vil cellen frigjøre zonulin. Slik at man får åpninger mellom cellene som molekyler med næringsstoffer kan gå gjennom og inn i blodsirkulasjonen og kroppen. Zonulin selv er et protein. Og zonulin mengden reduseres naturlig ved at zonulin selv fordøyes. Men når pepsin ikke fungerer optimalt fordøyes ikke zonuling og blir værende lenge i tarmen og dermed føre til at åpningene mellom cellene blir store. Dermed har vi en leaky gut situasjon.

Vibrasjoner i huset

De siste nettene har jeg blitt vekket av vibrasjoner i huset. En ganske merkelig sak.

De siste nettene har jeg våknet her på Vinterbro av at det har vært høyfrekvente vibrasjoner i sengen jeg sover i. Som en følge av høyfrekvente vibrasjoner i gulvet.

  • Det er perioder med vibrasjoner som kan vare fra noen få minutter til rundt et kvarter. Noen ganger enda lengre.
  • Noen ganger er det sterkere vibrasjoner, andre ganger svakere. Periodene med svakere vibrasjoner varer ofte lengre enn periodene med sterke.
  • Jeg blir vekket av det om natten. Flere ganger. Det ødelegger nettene mine.
  • Det er også vibrasjoner om dagen. Jeg kan merke det når jeg har føttene på gulvet når jeg sitter eller står.
  • Det er altså høyfrekvent. Nærmest som en during.
  • Jeg har hørt med nærmeste nabo (30 meter unna) og han har ikke merket noe. Men han sover også mye tyngre enn meg.
  • Det bygges et hus utenfor og det er en gravemaskin i sving og lastebiler. Men sånn har det vært i flere måneder og vibrasjonene har kommet de siste dagene. Jeg har sett på byggeplassen og kan ikke se noe årsak til vibrasjonene.
  • Jeg har faktisk hatt samme opplevelse tidligere, på et annet sted. På småbruket på Aurskog rundt 2012. Der også var det plutselig vibrasjoner i hele huset, som vekket meg om natten. Da jeg opplevde dette på Aurskog lette jeg etter hva som kunne være årsaken. Skogsmaskiner? Vannpumpen eller fryseboks inni huset? Men fant aldri ut av det. Jeg ble vekket av det der også. Det begynte helt ut av det blå. Det var vibrasjoner noen netter, så noen netter uten, osv. De siste 5 årene har jeg ikke merket det der.
  • Jeg vet ikke om årsaken kommer innenifra huset eller utenifra. Jeg har ikke mye utstyr inni huset som kan forårsake noe slikt. Kanskje noe jeg har tatt med meg fra Aurskog, siden jeg hadde samme opplevelsen der? Neppe, har stort sett bare tatt med bøker og klær.
  • Jeg tror ikke jeg merker vibrasjonene når jeg står på bakken utenfor. Men kanskje er årsaken allikevel utenfra, og vibrasjonene blir forsterket inn i huset på et vis. Via husets fundament. På Aurskog er det grunnmur, her er det søyler.
  • Siden jeg har opplevd det samme begge steder – kanskje er det jeg selv som forårsaker det??

Det virker som at kroppen har et system som gjør at man vekkes lett av slike vibrasjoner. Kanskje fordi det minner om jordskjelv?

Det er utrolig slitsomt fordi det ødelegger nattesøvnen. Og søvn er SÅ viktig.

Noen som har hatt tilsvarende opplevelse?

Opioid rettssak i USA

I USA er en gigantisk rettsprosess igang der legemiddelselskaper saksøkes av mange hundre byer og kommuner for milliarder av dollar. Det er allerede inngått enkelte forlik i hundremillioner dollars klassen.

USA er for tiden i startgropa for en mengde søksmål mot store legemiddelprodusenter, grossister, apotekkjeder og andre aktører (leger?) innen helsebransjen. Legemiddelselskapene har produsert smertestillende medisiner basert på opioider. Som de fortsatte å produsere, selge og markedsføre etter at det viste seg at medisinene var sterkt avhengighetsskapende. Og legene fortsatte å skrive resepter. Smertestillende ble skrevet ut i tide og utide. Pasientene ble avhengige og fortsatte ofte med gatedop som heroin og fentanyl (en syntetisk form for heroin). Det er estimert at firehundretusen (!) mennesker er døde av overdoser. Rettssakene er erstatningssøksmål der ofte stater, kommuner og byer saksøker legemiddelselskaper og andre ansvarlige. Her er det mange skyldige. Ikke minst legene, som har skrevet reseptene. På “medisiner” de må ha visst, eller burde ha visst, er vandedannende. Typisk med insentiver fra legemiddelselskapene, der legene mottar ytelser når de velger disse midlene. Det er påvist at de som lager retningslinjer for legene har mottatt utbetalinger fra legemiddelfirmaene.

Denne artikkelen i The Economist gir endel bakgrunnsinformasjon.

To kommuner i Ohio, Cuyahoga og Summit (inkludert storbyene Cleveland og Akron) har vært meget hardt rammet av opium epidemien. De går foran i rettsoppgjøret i det at de ofte er først ut i retten. Det viktigste som har skjedd så langt:

  • Slutten av August 2019: Oklahoma var første stat som saksøkte et legemiddelfirma, Johnson&Johnson, og vant. De krevde opprinnelig 17 milliarder dollar i erstating, og ble tildelt 572 millioner dollar. Dommen er anket av Johnson&Johnson.
  • Den 8. september 2019: Cuyahoga og Summit avtaler et forlik med Mallinckrodt (produsent av generiske opioider) på 30 millioner dollar.
  • Begynnelsen av oktober 2019: Cuyahoga og Summit har blitt enige med Johnson&Johnson om et forlig på 20.4 millioner dollar.
  • Den 21 oktober 2019 skal en “federal” rettssak igang rundt opioid krisen. Slike saker kan få store konsekvenser. Rett før retten settes blir det avtalt enighet mellom to kommuner i Ohio, Cuyahoga og Summit, og fire saksøkte parter – medisingrossistene McKesson, Cardinal Health og AmerisourceBergen, og medisinprodusenten Teva (fra Israel). Forliket er på 260 millioner dollar.
  • Selskapet Purdue Pharma, produsent og markedsfører av OxyContin jobber i kulissene med å lage en avtale med alle saksøkerne. Slik at det hele kan avsluttes for deres del. Selskapet styres av familien Sackler. Selskapet er i ferd med å slås konkurs som en del av forliksavtalen. Mange mener at Sacklers har gjemt unna mange penger og at de nå prøver å redde stumpene.
  • Her er en lege Joel Smithers som har blitt dømt til 40 års fengsel for å skrive ut for mange opioid resepter. Med høy inntjening.
  • Det er snakk om å forsøke å få istand et totaloppgjør mellom alle saksøkerne og alle de saksøkte. Det verserer et tall på rundt 50 milliarder dollar. Alt dette er foreløpig veldig uvisst.

Hele sakskomplekset er preget av mange ofre og mange skyldige. Det er sikkert mange vurderinger rundt hvem som er ofre, og hvem som kan saksøkes. Er det kun den narkomanes egen skyld når han setter en overdose? Er et legemiddelselskap skyldig når de produserer FDA godkjente legemidler? Er det greit å markedsføre og selge et legemiddel søm fører til avhengighet? Har man visst om problemer med disse legemidlene som ikke har blitt kommunisert? Har markedsføringen vært løgnaktig?

Helt kort om denne saken: det har vært drevet tvilsom virksomhet på mange plan i helsevesenet fordi det har vært store penger involvert for aktørene. Mange har vist få skrupler mot å la folks helse gå på bekostning av egen økonomisk vinning. Denne saken bringer tankene hen til rettsoppgjøret mot tobakksindustrien i 1998. Det endte med utbetalinger på minst 206 milliarder dollar over en 25 års periode. Mange har en forestilling om at helsevesenet har opphøyd moral og arbeider ut fra pasientenes interesser, ikke egeninteresser. Kanskje fordi de håndterer de viktigste sakene i folks liv. Det blir interessant å se om denne saken kan rokke ved den forestillingen.

Når dette kan skje i helsevesenet, kan det selvsagt også skje i mange andre bransjer. To aktuelle eksempler, også med helsekonsekvenser:

  • Telebransjen der mobilnettet kontinuerlig bygges ut i rekordtempo (nå sist 5G) uten at det informeres om farene med stråling. De som gjør utbyggingen kjenner farene og er nøye med å beskytte seg selv.
  • Strømbransjen der “smartmålere” på rekordtid ble installert i hvert eneste hjem landet over. Et instrument som er helseskadelig pga stråling og enkelt kan brukes til overvåkning.

Det er også interessant å se at VG hadde denne legemiddelsaken på forsiden idag morges, men nå er den slettet. Aftenposten har lagt den bak betalingsmur. Man kan lure på om det er konflikt med eiere, annonsører e.l. Den frie presse?

Et annet poeng angående pressedekingen: norsk presse, spesielt VG, har med jevn mellomrom tirader mot alternative helseutøvere. På førstesiden, i ukevis. Nå sist – sjamanen Durek. Det kan være noe så ukontroversielt, hvis det hadde skjedd på et vanlig sykehus, at en pasient betalte penger til en alternativutøver og opplevde å ikke bli kurert. Når det viser seg at hundretusener (!) er døde i USA som et resultat av korrupsjon, grådighet og hensynsløshet i det skolemedisinske systemet, så er avisene svært forsiktige med omtalen. Det lukter det råttent av.

Ett av de store spørsmålene i denne saken er legenes rolle. Foreløpig er ikke så mye kommet frem om det.

Vi vet fra Norge at her er det stort sett fritt frem for korrupsjon for leger. Tjenestemannsloven gjelder for offentlig ansatte. Her står det at offentlig ansatte ikke kan motta gaver som er ment å skulle påvirke beslutninger. Offentlig ansatte leger, altså fastleger og de som jobber på sykehus, er unntatt fra dette. Loven gir åpning for at de selv kan vurdere om en gave er egnet til å påvirke deres beslutninger. En slik selvjustis er ikke egnet til å inngi tillit. På legekontorer er det vanlig at legene inviteres på kurs av legemiddelprodusenter, og får godt betalt for å delta. “Kursene” er i stor grad markedsføring av egne medikamenter. Dette ble godt belyst i en Brennpunkt episode på NRK fra 2003. Hvofor gir loven offentlig ansatte leger tilgang til å motta penger fra pilleprodusentene? Hva er bakgrunnen for dette? Det er også merkelig at ikke legene selv ønsker å gå bort ifra dette fordi det svekker deres autoritet. Legene får et sterkt insentiv til å sette pasientens helse på spill ved å skrive ut medikamentet fra sin “sponsor”, ikke det medikamentet som er best for pasienten. I dokumentaren nevnes forskning som viser at leger endrer atferd når de påvirkes av legemiddelindustrien.

Innflammasjon og hydrogenvann

Ofte hører man begrep som inflammasjon, oksidasjon og frie radikaler. Og ofte er det litt uklart hva dette egentlig betyr. I dette innlegget vil jeg forsøke å si noen ord rundt dette, fra eget hode.

Den siste uken har jeg hørt på Bodyelectricsummit, arrangert av Dietrich Klinghardt og Christine Schaffner. Her var det et foredrag med Kelly Halderman, om “Molecular Hydrogen Water” (hydrogenvann). Det snakkes mye om inflammasjon, oksidasjon, frie radikaler. Jeg diskuterte foredraget med en venn på facebook. Dette innlegget er tatt fra den diskusjonen.

Nå har jeg hørt det foredraget et par ganger. Det var egentlig veldig bra. Hvis jeg skal prøve å oppsummere. Hydrogenvann er vann med ekstra hygrogengass (H2). Poenget her er hydrogenet og ikke vannet. Vannet er bare en måte å levere H2 til kroppen. Man kan eksempelvis bruke en nesespray med H2 og få det på den måten. Men den beste måten å gjøre det på er å tilsette H2 til vann og så drikke vannet. Man kan tilsette H2 til vann på flere måter. 1) kjøpe tabletter som oppløses i vannet. 2) kjøpe en maskin som behandler vannet og tilsetter H2. Noen maskiner kan samtidig rense vannet (for klor, glyphosphate etc) etc så muligens sånne maskiner er ekstra bra. H2 har den egenskapen at det er et veldig lite molekyl (stemmer, ifølge sånn jeg også ser kjemi) og det kan derfor enkelt komme rundt i hele kroppen, også hjernen. H2 har den egenskapen at det reduserer innflammasjon. Kronisk innflammasjon forårsakes ofte av stoffer som kalles “free radicals”. Free radicals er stoffer kroppen selv produserer, og er en del av immunsystemet.

Kronisk innflammasjon er ofte årsak og pådriver for kroniske sykdommer. Inflammasjon det samme som det vi kaller betennelse på norsk. Dette kan vi observere når vi får et myggestikk – da oppstår det en betennelsesreaksjon ved huden der immunsystemet forsøker å fjerne fremmedstoffer i myggestikket. Dette gjøres ofte ved at immunsystemet genererer “free radicals”. Dette er stoffer som kan ta livet av patogene bakterier, ofte ved å oksidere dem (se nedenfor). Et eksempel på en mekanisme er at ved oksidering så ødelegges bakteriens ytre barriere (bakteriens hud) slik at den dør. Inflammasjon/betennelse kan også forekomme inni kroppen. Et eksempel er en betent akillessene. Denne merker vi at gjør vondt. Tarmen kan ha inflammasjon. Her er det flere typer, blant annet Crons sykdom. I utgangspunktet er betennelse bra – det er kroppens egen måte å fjerne fremmedstoffer og patogene bakterier. Men hvis man har kronisk betennelse i kroppen er det ikke bra. Jeg tror årsaken til dette er at en betennelsesreasjon er ikke 100% spesifikk. Det vil si, den fjerner ikke bare patogene bakterier. Samtidig ødelegges også vev etc (“kan ikke lage omelett uten å knuse noen egg”). I en kortvarig betennelsesreaksjon spiller ikke dette så stor rolle – man blir kvitt bakteriene, og så repareres vevet. Men i en kronisk betennelsesreaksjon er dette ikke bra, fordi da får man vevsendringer hele tiden. Jeg tror vanlige årsaker til kronisk betennelse er tungmetaller og annen forgiftning, og infeksjoner.

“Oxidative stress” er et begrep man ofte hører. Slik jeg forstår det så er dette det samme som inflammasjon, eller det er en undergruppe av inflammasjon. Det vil si, oxidative stress er inflammasjon, og det finnes også andre typer inflammasjon. Jeg tror uttrykket “oxidative stress” henspiller på at betennelsesreaksjoner i kroppen ofte er oksidasjons reaksjoner. I en oksidasjons reaksjon er det et stoff som oksideres (elektroner mistes og oksidasjonstallet øker) mens ett stoff reduseres (elektroner mottas og oksidasjonstallet minker). Dette er reaksjoner der “free radicals” (altså stoffer generert fra immunsystemet) fjerner elektroner fra patogene bakterier, og også altså vev. Når dette skjer sier man at vevet “oksideres”. Dette har ikke nødvendigvis noe med oksygen å gjøre (selv om det ofte har det). Årsaken til begrepet er historisk. Det har å gjøre med at stoffet oksygen, som er nr 16 i det periodiske system, mangler to elektroner i ytterste skall. Dette stoffet har derfor en sterk driver til å motta elektroner, slik at ytterste skall blir fullt. Oksygen har lett for å selv reduseres, og dermed et sterkt oksiderende stoff (sterke evne til å oksidere andre stoffer). Man kaller derfor slike reaksjoner, der elektroner overføres, for redoks reaksjoner – reduksjons-oksidasjons reaksjoner. Også i reaksjoner der det oppstår kovalente bindinger, og elektroner altså ikke overføres fullstendig, snakker man om redoks reaksjon.

Et annet relatert begrep er oksidasjonstallet til et stoff eller et molekyl. For et molekyl kommer man frem til dette ved å anta at all deling av elektroner i molekylet er ionisk (og altså fullstendig overførte). Da er oksidasjonstallet lik ladningen til hvert enkelt stoff/delmolekyl (dette var litt for kort, fordi det er ytterligere regler for hvordan oksidasjonstallet bestemmes.) Blant annet har ett enkelt atom oksidasjonstall 0 når det ikke har ladning. I O2 har hvert molekyl oksidasjonstall 0. “Free radicals” molekyler inneholder ofte oksygen (eksempelvis OH hydroxyradical og O2H2 hydrogenperokside), men ikke nødvendigvis. Man snakker om oksidasjon allikevel.

En viktig “free radical” i kroppen er OH molekylet (og altså ikke OH- ionet hydrogenoksid). H2 kan reagere med OH slik at dette ikke lenger forårsaker kronisk betennelse. Dermed går betennelse/inflammasjon i kroppen ned. Dette er et viktig poeng med hydrogenvann.

Graden av inflammasjon i kroppen kan man vissnok måle med en blodprøve, CRP, C-Reactive-Protein. Jeg er usikker på hvor bra dette målet er. Jeg har hatt både tungmetall forgiftning og infeksjoner, men CRP kommer alltid tilbake ok. Enten stemmer ikke denne testen så bra (i likhet med mange andre blodprøver) eller så er det en annen forklaring.

Skogbilde tatt fra fly
Skogbilde tatt fra fly. “Overflaten” på en skog minner litt om overflaten på tynntarmen, der det er folds, villi og microvilli for å ta opp næringsstoffer.

På blodbanken

På blodbanken hjelper man mennesker som behøver blodoverføring. Samtidig som man gjør noe sunt for seg selv.

Idag torsdag 10/10-2019 var jeg på blodbanken på Ski Sykehus for å gi blod. Det hele var en god og interessant opplevelse.

Dette var første gangen jeg har gitt blod. Men jeg har tatt mange blodprøver før så det er ikke helt ukjent territorie.

Når jeg tar blodprøve så liker jeg å ikke spise på forhånd. Jeg liker å faste i minst 12 timer, ta blodprøve på morgenen og så spise etterpå. Både fordi prøven blir mest nøyaktig og reproduserbar, og fordi det føles best fysisk. Når jeg står opp slike dager liker jeg å drikke varmt vann og ta noen fysiske øvelser. Strekkøvelser, kanskje hoppe på trampoline. Dette gjør at blodårene blir mer synlige og at blodet renner lettere. Det gjør jobben enklere for sykepleieren. Jeg gjorde det på denne måten også nå når jeg skulle gi blod.

Jeg hadde time på blodbanken klokken 07:45. Først må man svare på endel spørsmål rundt egen helse. Dette skjer på en datamaskin. Deretter er det et lite intervju med en sykepleier der vi går igjennom svarene og prater litt rundt det hele. Dette er for å redusere risikoen for at blodgiver har infeksjon i blodet og på den måten kan forurense blodbanken. Jeg synes dette fungerte fint. Sykepleieren var flink og hyggelig.

I intervjuet nevnte jeg at jeg ikke hadde spist denne morgenen. Da fikk jeg beskjed om at de ikke hadde lov til å tappe blod fra meg på tom mage. Jeg tror årsaken til dette var at de mener man kan bli svimmel o.l. dersom man tapper blod på tom mage. Så jeg ble bedt om å spise en yogurt. Noe jeg gjorde. Dette var ingen stor sak. Men jeg er uenig i resonnementet. Når man spiser vil kroppen komme i fordøyelsesmodus og blod beveger seg fra ekstremitetene mot tarmen og sentrale organer. Det blir dermed mindre blod i venene i armen og vanskeligere å tappe. Jeg syntes det var litt ubehagelig å spise rett før. Jeg ville foretrukket å først tappe blod og så spise etterpå. Men det gikk greit allikevel.

Deretter tappet vi blod. Jeg lå på en skrå fysioterapibenk slik at overkroppen var hevet. Sykepleieren brukte en nål som var tykkere enn det man bruker når man tar blodprøve. Nålen gikk inn i en plastslange som endte opp i en plastbag. Plastbaggen ble plassert under benken. Sikkert for å dra nytte av tyngdekraften. Hun satte nålen i en blodåre (vene, ikke arterie) i armen. Og blodet fløt fint inn i baggen. Vi tappet 0.45 liter blod. Selve tappingen tok omtrent 10 minutter. Føltes som at det gikk fort. Nesten litt skummelt. Det første blodet gikk inn i en separat liten bag, som hun tok blodprøver fra, til glass. Disse blir sendt til laboratoriet for analyse. Så de vet at blodet mitt ikke inneholder infeksjon e.l. Jeg ble bedt om å drikke vann underveis.

Etter at blodet var tappet måtte jeg ligge i ro i ett kvarter på benken. Rett og slett for å slappe av litt. Det er jo et lite inngrep som gjøres. Kroppen har omtrent 5 liter blod. Så man tapper ut omtrent 10%. Baggen med blodet hadde dyprød farge, omtrent som storfelever. Den var lunken å ta på.

Natt til idag sov jeg middels godt. Jeg la meg klokken 21:45 og sto opp klokken 06:45. Jeg sov natten igjennom, uten å stå opp underveis. Men følte ikke jeg var helt uthvilt. Kanskje fordi idag er nettopp 3 dager før fullmåne – min verste dag. Og muligens fordi det var endel støy utenfor iløpet av natten – som ikke vekket meg men førte til at jeg nesten ble vekket og derfor sov lettere. Så jeg var litt groggy da jeg kom på sykehuset. Til tross for dette – etter at vi hadde tappet blod følte jeg meg veldig bra. Så jeg lurer rett og slett på om dette med å gi blod er sunt. Jeg følte meg aldri svimmel, kvalm eller hadde andre negative reaksjoner.

Man må veie minst 50 kg for å kunne gi blod. Jeg spurte om de tappet like mye fra ei lita jente på 50 kg som på en diger mann på 120. Ja, det gjorde de. Man kunne jo tenkt seg at de ville tappet mer fra en større person, og mindre fra ei lita ei.

En grunn til at jeg vil tappe blod er fordi jeg tror det er sunt for meg selv. Effekten er at blodet fornyes. Gammelt blod tas ut. Og så vil kroppen lage nytt, friskt blod. Jeg hørte dette første gangen i et foredrag med Morley Robbins, på betterhealthguy #73. Jeg har nevnt dette i en tidligere blogpost. Morley Robbins mener at det er veldig vanlig å ha for mye jern. De aller fleste av oss er jernforgiftet. De røde blodcellene inneholder proteinet hemoglobin, som frakter oksygen rundt i kroppen. Hemoglobin inneholder jern. Ved å tappe blod fjerner man således jern fra kroppen. Så det å tappe blod, eller menstruere, er en form for jern detox.

Blodprosent måles i g/dl. Det vil si, antall gram hemoglobin per desiliter blod. Hvis dette tallet blir for lavt har man “lav blodprosent”. Da kan det være ugunstig å gi blod, fordi man mister røde blodceller, og dermed blir blodprosenten redusert ytterligere. Det er mulig å bare donere plasma og hvite blodceller. Da jeg var på sykehuset idag var det en mann som gjorde akkurat dette. Han tappet blod, blodet ble så sentrifugert slik at røde blodceller, hvite blodceller og plasma ble separert. Han fikk tilbake sine røde blodlegemer i en infusjon etter at han hadde tappet. Jeg så baggen som ble donert, den hadde gul farge, altså plasma uten røde blodceller. Når man gjør det på denne måten får man ikke jern detox effekten.

På sykehuset var det et bilde av “sykehus klovnene”, som skapte “magiske opplevelser” for syke barn. Mitt innspill er at hvorfor ikke bytte ut klovnene med hund. Hunder er mer helbredende for barn og voksne enn klovner. I Oslo nå for tiden skal sykhjem få tilbud om å ha hund. Dette burde man ha også på sykehus. Og droppe klovnene.

Jeg liker jo å ta ansvar for egen helse, og kunne tenke meg å tappe eget blod her på gutterommet. Så nå har jeg kjøpt en “blood collection bag” på ebay. Mer om dette her på bloggen – følg med!

Oppdatering 27/10-2019: jeg hørte akkurat Jay Davidson på lupussolutionsummit (med Tiffany og Brent Caplan). Han snakket om at blodbanker ofte var infisert med bakterier og virus. For eksempelv EBV – Epstein Barr Virus. Blodbanker tester ikke for denne. Og folk med et dårlig immunsystem kan ende med problemer dersom de blir infisert. Og at man derfor burde si nei takk til blodoverføring så lenge man ikke absolutt behøvde det.

Smør i kaffe - bulletproof kaffe
Smør i kaffe – bulletproof

Boron og hårmineral analyse

Boron, hårmineral analyse og borosilikat glass.

Den siste uken har jeg hørt på “The sexual vitality summit” med Susan Bratton. Mange interessante intervjuer! Blant annet ett med Ben Greenfield. Han snakket om kosttilskudd for å øke testosteron. Her var boron ett av flere. Jeg tar jo hårmineral analyse hvert halvår. Så jeg sjekket den nyeste av disse for å se hva boron nivået var. Det viste seg at Boron var på rapporten, men sto som N/A. Altså Not Applicable. Det tydet på at laboratoriet ikke målte boron i håret. Så da lurte jeg på hvorfor.

Jeg sendte en email til ARL – Analytical Research Laboratories. Det er stort sett disse jeg benytter. Og spurte om hvorfor Boron ikke var målt på hårprøven. I samme omgang sendte jeg det samme spørsmålet til TEI (Trace Minerals Incorporated) og DD (Doctors Data) – to konkurrerende laboratorier, som jeg tidligere også har benyttet.

Jeg fikk et interessant svar fra ARL:

With regard to boron testing, the reason we do not report boron readings is that our laboratory uses borosilicate glass in the testing process of the hair, which contains boron. Due to the leaching of the boron from the glass, all test results run outside the normal test range and are not stable.

Borosilicate glass is a type of glass with the main glass-forming constituents silica and boron oxide.

Borosilicate glasses are known for having very low coefficients of thermal expansion, making them resistant to thermal shock (going from hot to cold), more so than any other common glass. Such glass is less subject to thermal stress and is commonly used for the construction of reagent bottles (laboratory test tubes and beakers).

As for using a different type of glass, all glass contains some boron. Plastic has been considered, however, other contaminants are used in plastic.

Fra Doctors Data fikk jeg som svar at de tester for boron:

Thank you for your email. Boron is tested in our Hair Elements Profile.

Fra Trace Minerals har jeg dessverre ikke fått noe svar på min henvendelse.

"Spring Garden", by Tkachenko Andrey Zinovievich, 1981, Ukraine and Russia.
“Spring Garden”, by Tkachenko Andrey Zinovievich, 1981, Ukraine and Russia.

Tkachenko Andrey Zinovievich, 1926 – 2004. Soviet Ukrainian painter. Honored Artist of Ukraine. Member of the USSR Academy of Arts. Tkachenko Andrei Zinovievich was born April 13, 1926 on the farm Druzhevetsk (Orel region, Russia). In 1957 he graduated from the Penza Art School named after K. Savitsky, where he studied at IS. Goryushkina-Sorokopudova. In 1996, A. Tkachenko was awarded the title “Honored Artist of Ukraine”. His works are in private collections in Ukraine and abroad.

The above picture was kindly allowed me to be used by http://www.oknasocrealisma.com and was downloaded from http://oknasocrealisma.com/authors/tkachenko-andrey-zinovievich/

D3 i kalsium tilskudd

Kalsium tilskudd med magnesium og vitamin D3 men ikke K2.

Vitamin D er et fettløselig vitamin og således et vitamin som kan lagres i kroppen. Det betyr at dersom man tar for mye vitamin D tilskudd kan man over tid ende opp med for mye vitamin D i kroppen og således en ubalanse. Vitamin K er også fettløselig.

Jeg lærte på Swiss Biohealth tannklinikken at når man tar vitamin D3 (cholecalciferol) tilskudd må man samtidig ta vitamin K2 (menaquinone) tilskudd. Jeg har lest dette mange andre steder også. Årsaken er at vitamin D3 fungerer ved at opptaket av kalsium i tarmen fra mat forbedres. Dermed økes kalsium i blodet. Vitamin K2 gjør at dette kalsiumet går til riktige prosesser, slik som å styrke benbygningen. Og ikke til uhensiktsmessige prosesser, som å hardne blodårene.

I endel kalsium kosttilskudd er det inkludert vitamin D3. Mens det ikke er vitamin K2. Blant annet i tilskuddet Paramin fra Endo-Met laboratories. Og i et tilskuddet fra Pure Encapsulations. Jeg har lurt på årsaken til denne formuleringen. Jeg ville tenkt at dette gir en dobbel dose kalsium i blodet – både fra kalsium i kosttilskuddet, og fra at D3 øker opptaket av kalsium fra tarmen. Så jeg sendte en email til både ARL (Analytical Research Laboratories, som lager og selger Endo-Met tilskuddene) og til Pure. og spurte om dette.

Fra Pure fikk jeg et godt svar: “Vitamin D3 is included in some of our calcium formulas to promote intestinal calcium and phosphorous absorption and reduce urinary calcium loss, essential mechanisms for maintaining healthy calcium levels in the body and for healthy bone composition.”

Jeg fikk også god informasjon fra ARL angående hvorfor det ikke var K2 med i tilskuddet: “Although vitamin K2 can have a beneficial effect when taking vitamin D, there are many individuals who cannot take vitmain K, particularly those on blood thinners and individuals who have poor kidney and liver function. In addition, most individuals take in adequate amounts of vitamin K in their food. (https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-vitamin-k#section3)”

Og: “You need to keep in mind that one does not just take one supplement. You have to take into account that other products that have been recommended may also contain vitamin D. In addition, many practitioners will also include additional vitamin D supplementation to the program.”

Konklusjon: man tar med D3 i kalsium tilskuddet for å øko opptaket av nettopp kalsiumen i tilskuddet. Med mye kalsium i blodet er det naturlig å tenke at man bør ta K2. Dette er ikke en del av tilskuddet fordi K2 har som bieffekt at det hjelper med blodkoagulasjon (K står opprinnelige for koagulasjon). De som går på blodfortynnende midler ønsker ikke denne effekten. For oss andre er det enkelt å ta et K2 tilskudd i tillegg. Swiss Biohealth sier man skal ta 100mg K2 for hver 10 000 IU D3.

Pure Encapsulations kalsium tilskudd
Pure Encapsulations kalsium kosttilskudd – med vitamin D3, uten K2.

Headerbildet i denne posten viser armen av en statue av Den hellige Dominikus av Nordturm. Armen er begrodd med lav, som er et råmateriale for veganske D3 tilskudd. Det vanligste måten å fremstille D3 tilskudd er fra lanolin fra saueull. Bildet er tatt fra Wikipedia og er brukt innenfor lisensen (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Der_Heilige_Dominikus_am_Nordturm_des_Regensburger_Doms.jpg).