Blogg

14-dagers push-catch detox

De siste 14 dagene har jeg jobbet med “drainage”. Det vil si – øke mengde og flyt av gallesaft fra lever til gallebære til tarm.

De siste 14 dagene har jeg jobbet med “drainage”. Det vil si – øke mengde og flyt av gallesaft fra lever til gallebære til tarm.

Protokollen push-catch er utviklet av Chris Shade i Quicksilver Scientific. Jeg har gjort denne protokollen helt etter boka mange ganger. Nå for tiden har jeg min egen lille variant. Protokollen tar sikte på å øke gallesaft og å avgifte kroppen for toksiner – tungmetaller og annet. Etter at man har ståt topp tar man urter som stimulerer galleproduksjon. Deretter tar man en “binder”, et vil si et stoff som gjør at toksiner i tarmen tas ut av kroppen og ikke resirkuleres. Og tilslutt spiser man et måltid med proteiner og fett, slik at kroppen kontraherer galleblæren og gallesaften kommer ut i tarmen. Nå er vi glade for at vi har en binder der. Har man en middels tarmflora (som jeg og mange andre har) så vil mer resirkuleres og man kan ende opp med vondt i hodet og at protokollen sprer toksinene til mindre gunstige steder i kroppen og egentlig gjøre vondt verre.

Jeg legger meg tidlig, gjerne 21:15. Og står opp tidlig, gjerne 04:15. Første når jeg står opp er å drikke en kopp varmt vann.

Deretter tar jeg “bitters”, det vil si bitre urter. Disse har reseptorer i munnen og de stimulerer produksjonen av galle i leveren. Denne gangen har jeg typisk tatt: 1 teskje Artemisinin fra QuickSilver Scientific (kjøper det på UnoVita), 8 spruter BitterX fra QuickSilver Scientific (også kjøpt på UnoVita), en slurk PC (phosphatidylcholine) fra BodyBio (kjøpt på den tyske nettbutikken CentroSan).

Så venter jeg litt og drikker en kopp varmt vann til.

Minst en halv time etter bitters tar jeg binders. Denne gangen har jeg vekslet litt mellom Ultrabinder fra Quicksilver Scientific (kjøpt på UnoVita), ZeoBind (fra biopureus) og Intestinal Tune-up fra Honeycomb Industries. Den siste har jeg hatt liggende i mange år så det var fint å endelig få brukt den. Jeg håndterer binders med en treskje/trespatel. Mange binders inneholder leire og leire har elektriske egenskaper som kan ødelegges dersom den håndteres med metallbestikk. Jeg tar tilsvarende en teskje i en kopp med varmt vann, blander og drikker rett ned. Alle tre fungerte fint – jeg fikk ikke vondt i hodet noen av dagene.

Minst en halv time etter bitters pleier jeg å ta en god kaffe med et litt spesielt tilbehør. Jeg lager økologisk høykvalitets kaffe. Gjerne etiopisk, i en fransk press. En 3/4 full kopp. Kaffe er digg for hjernen. Og jeg tror også det fungerer som en bitter – dette hørte jeg fra Ann Louis Gittleman. Og så har jeg oppi et par gode spiseskjeer diatomaceus earth. Kjøpt på ebay i en 5kg sekk, billig. Og så har jeg oppi et par spiseskjeer med hvitløkspulver (eller nellik pulver cloves, jeg veksler fra måned til måned) som jeg kjøper på Tidsporten. Både DE og hvitløk/nellik virker mot parasitter. DE virker mekanisk så dette kan man bruke uten å rotere. Hvitløk/nellik virker kjemisk så de bør roteres. Og ikke minst, så har jeg oppi god kvalitet økologisk olivenolje, helt så koppen blir full. Altså en god dose. Så blander jeg det hele med en skje. Og styrter det hele rett ned.

Når denne olivenolje blandingen treffer tarmen går gallblæren amok og spruter galle ut i tarmen for å fordøye fettet. Dette vet jeg fra de mange lever-galleblære rensene (flush) jeg har gjort. Galle fordøyer fett, og det desinfiserer også tarmen for candida, bakterier, parasitter og andre ikke-gunstige mikroorganismer. Så god galle flyt er grunnleggende for god helse. Gallen inneholder toksiner som er filtrert ut fra blodet i leveren. Så nå tar binderen vår tak i disse og fører de ut av kroppen.

Varmt vann, bitters og kaffe er alle ting som setter igang tarmen. Så ofte må man ordentlig på toalettet iløpet av denne morgenprosedyren. Nok en fordel.

Etter å ha tatt denne styrkedrikken kan det hende jeg tar litt kaffe til med bare olivenolje i. Og så holder jeg meg oppreist så tyngdekraften virker til min fordel så alt kommer ned i magen og tarmen. Kanskje hører jeg på en helse summit når jeg står sånn i en halv times tid, og kanskje litt mer.

Så spiser jeg frokost. Gjerne med proteiner og fett. Aller best liker jeg animalske proteiner nå. Men det går fint med en vegansk frokost også. Kaffen har gjort det meste av jobben så frokosten er ikke avgjørende.

I den opprinnelige protokollen til Chris Shade er det ikke noen kaffe. Men derimot er det essensielt at frokosten består av proteiner og fett, fordi det er frokosten som skal få galleblæren til å kontrahere. Så jeg har byttet litt på dette. Den opprinnelige protokollen skal ikke gå over mer enn 10 dager. Jeg endte med å gjøre rundt 14 dager denne gangen. Jeg tror det er bedre å bare gjøre 10.

En måte man kan se om man har god galleflyt er å sjekke fargen på avføringen. En fin brunfarge betyr at det er bra med galle i tarmen.

Klorpyrifos (chlorpyriphos) sprøytemiddel forbudt i EU

Klorpyrifos er et organofosfat middel mot skadedyr. Det brukes i landbruket, i bygninger og andre steder. Det dreper blant annet insekter og ormer. Det virker på insekters nervesystem ved å påvirke acetykolinesterase enzymet. Klorpyrifos var patentert i 1966 av Dow Chemical. (Wikipedia)

Søndag 17/11-2019. Denne teksten er på bakgrunn av en artikkel i Dagbladet, Forbudt insektmiddel funnet i mat over hele Europa. Der avsløres det at selv om insektmiddelet klorpyrifos er forbudt å bruke i Norge, så er det på maten vår allikevel fordi vi importerer mat fra land som bruker det. Klorpyrifos er per idag tillatt i EU, men er i disse dager oppe til ny vurdering.

Fra min facebook november 2019: Et insektmiddel om skader nervesystemet, altså hjernen, selv i meget små doser. Spesielt barn, men også voksne. Godkjent i EU på grunnlag av en enkelt forskningsrapport, utarbeidet av produsenten selv (!). Det er ikke tillatt å bruke i Norge, men vi får det allikevel i oss fordi vi importerer mye mat fra land som bruker det, eksempelvis Spania. Produsentene forsvarer bruken med alle midler (bokstavelig talt) fordi her er det store økonomiske interesser. Og de går gjerne over lik. Også her bruker man forfalsket forskning: “Da artikkelen ble levert og trykket i mars i år, opplyste forskerne som forsvarte klorpyrifos ingen konkurrerende interesser. Men i en rettelse publisert to måneder senere, kom det for dagen at to av dem faktisk var ansatt hos Dow Chemical på tidspunktet for innlevering av artikkelen.” Det kan legges til at Norge ikke er noe bedre, de samme metodene brukes for å forsvare lakseindustrien og kjemikaliet ethoxyquin – Morgenbladet: det vi ikke vet om laksen, dessverre nå bak betalingsmur. Moralen er at man må ta ansvar for egen helse. Og spise økologisk, så unngår man som best man kan å få i seg sprøytemidler og andre kjemikalier.

Jeg har tidligere skrevet om methamidophos. Også et nervetoksisk organofosfat.

Oppdatering 3/12-2019: Klorpyrifos er forbudt på Hawaii.

Oppdatering 8/12-2019: Denne fredagen besluttet EU å forby klorpyrifos. Det er en 3 måneders overgangsperiode slik at alle medlemsstatene kan destruere/bruke de lagrene som allerede finnes. Klorpyrifos brukes blant annet på sitrusfrukter.

Oppdatering 21/12-2019: Her skriver New York Times om situasjonen i USA, der klorpyrifos fortsatt er i bruk. How Has This Pesticide Not Been Banned? Government scientists say chlorpyrifos is unsafe. And yet it’s still in use.

Oppdatering 1/11-2020. Nedbrenning av sukkerrørsåker letter innhøstingen men gjør at kjemikalier fra sprøytemidler frigjøres til luften og gir fare for lungekreft og andre sykdommer. VG fra Florida, Belle Glade. Cancer, asthma risks increased by compounds found in Glades sugar cane burning, studies say. Det er uklart akkurat hvilke sprøytemidler som benyttes.

Skitten nitten fra Ren Mat

Oppdatering 2. november 2021. Ren Mat har laget Skitten Nitten. Norgers svar på EWGs Dirty Dozen. Altså de 19 frukt og grønt i norske butikker som det er mest sprøytemiddelrester i. Det er egen liste for frukt og for grønnsaker. Agurk kom øverst blant grønnsakene. Jeg spiser mye agurk, men alltid økologisk. Jordbær kom øverst blant frukt og bær. Ikke overraskende. De sortene som kommer høyt på listen er det ekstra lurt å kjøpe økologisk. Listen kan derfor brukes til å prioritere hva man vil kjøpe økologisk, og hva det ikke er så nøye med. For egen del kjøper jeg stort sett alt økologisk, så sant det finnes. Papaya er en frukt jeg ofte kjøper ikkeøkologisk fordi frøene i den virker mot parasitter så den har gode egenskaper. Ofte vanskelig å finne økologisk. Den er heller ikke versting når det gjelder sprøytemidler. Selv om den havner opp på listen til Ren Mat. Den er ikke på Dirty Dozen. EWG har også Clean Fifteen listen.

Kornsprøyting nær innhøsting

Oppdatering 16. oktober 2022. Email til Mattilsynet. Er det lov å sprøyte korn nå så nær innhøsting? Hvilke regler gjelder ved sprøyting med glyfosat i modent bygg? Byggåkeren skal være gulmoden. Glyfosatpreparater bør kun brukes i moden byggåker i de tilfeller sprøyting etter høsting blir for seint til å få tilfredsstillende virkning mot ugraset. Hvorfor er det tillatt å sprøyte bygg nær innhøsting men ikke andre kornsorter? Det at glyfosat ble kun godkjent i bygg i sin tid var for å bekjempe kveke i områder hvor det er sen modning av bygg, spesielt i nordlige deler av landet (Trøndelag). For andre kornsorter ble det vurdert at kornet kan høstes før kveken bekjempes. For å finne opplysninger om plantevernmidler som kan brukes i ulike kulturer og tidspunkt for sprøyting kan du bruke nettsiden www.plantevernguiden.no . Der kan du også laste ned PDF-versjon av de ulike preparatenes etikett. Etiketten gir detaljer om godkjent bruk for preparatene, inkludert behandlingsfristen ved sprøyting (antall dager fra sprøyting til høsting). Når det gjelder bruk av Roundup (glyfosat) i moden kornåker, er dette kun tillatt i byggåker.

Atrazine

Oppdatering 11. mars 2023. The Guardian 22. mai 2019. Atrazine is the most widely used herbicide in the US but has been banned in Europe since 2003 due to concerns it pollutes water. Lead-based paints were banned in much of Europe before the second world war but it took the US until 1978 to follow suit.

Vin og vindruer

Oppdatering 5. juli 2023. Stavanger Aftenblad Tatt av vinen. Selv om vindruer bare legger beslag på tre prosent av jordbruksarealet i Frankrike, bruker franske vinbønder 20 prosent av alle landets sprøytemidler. Det samme mønsteret ser man i andre europeiske land. Druer er derfor den frukten man oftest finner rester av ti eller flere sprøytemidler i. Myndigheter og produsenter beroliger ofte forbrukerne ved å fastslå at giftfunnene befinner seg «trygt innenfor de fastsatte grenseverdier». Folk informeres sjelden om at grenseverdiene er fastsatt på basis av forskning finansiert av sprøytemiddelprodusentene, og at det nesten ikke finnes forskning internasjonalt når det gjelder såkalte kombinasjonseffekter. Man informerer heller ikke folk om at grenseverdiene er fastsatt for druer og ikke for vin. Ettersom det på verdensbasis konsumeres ti ganger mer vin enn borddruer, opplever mange dette som uheldig. En av dem er den svenske forskeren Jenny Kreuger.

En giftig pesticidblanding, som bruges på de danske hvedemarker, bliver forstærket seks gange, når den ryger ud i de danske vandløb. Insektgiften alpha-cypermethrin er en nervegift, som bruges til bekæmpelse af bladlus. Den er tilladt i henhold til lovgivningen i Danmark. Men når den bliver blandet med svampemidlet, epoxiconazole, bliver den seks gange giftigere for dafnier, viser nyt speciale. Dafnier, daphnia, muligens plankton på norsk.

NYtimes. No, wine isn’t just fermented grape juice. The European Union permits 59 things to be added to it, some of them seemingly innocuous (water), others icky (“lactic bacteria,” “edible gelatine”), still others downright scary-sounding (“ferrous sulfate,” “polyvinylpolypyrrolidone”). The United States permits many of these things, plus a few dozen more. USA tillater alltid mer også når det gjelder kosmetikk se blogginnlegg.

Oppdatering 20. sept 2023. Publisert 27. nov. 2017 Om glyphosat. EU-kommisjonen har i ettermiddag bestemt at det omstridte ugressmiddelet får fornyet lisensen med fem år. Kompromisset er kontroversielt fordi flere aktører hevder Roundup kan være kreftfremkallende. Publisert 24. aug 2023. Mattilsynet har innvilget dispensasjon for bruk av glyfosatpreparater til nedvisning/tvangsmodning av korn til fôr. Dispensasjonen gjelder i hele landet fra torsdag 24. august til 22. desember 2023. Etterrenning til besvær.

Keto og Amber O’Hearn

Jeg har en venn Pål Vosteneoquisnam på facebook. Han spiser bare kjøtt. Selv kaffe drikker han ikke – fordi det er basert på en plante. Og mener at dette er den eneste riktige måten å spise på. Han sendte meg en link til et intervju med Amber O’Hearn, en personlighet innen keto/zerocarb miljøet. Hvilken vitenskap og andre argumenter har de som går på en zerocarb diett?

Amber O’Hearn blir intervjuet av Fahad Ahmad på dennes Ketogeek youtube kanal. Intervjuet heter The Science of a Carnivorous Diet & Why RDA is Wrong. Det hele varer 1 time og tre kvarter og det var mye interessant informasjon. Ofte synes jeg de litt mer høynivå betraktningene er de mest anvendelige. Men her var det også veldig interessant å høre om hvilke endringer i biomarkører et keto kosthold fører til. Mer høynivå informasjon var rundt masaienes tapping av blod fra sine dyr for å få animalske proteiner uten å måtte drepe dyret. Her er mine betraktninger – mitt svar tilbake til Pål på facebook.

Enig i det med potet. Jeg bare registrerer at jeg selv føler meg bra hvis jeg spiser sild + potet + andre grønnsaker til et måltid. Før spiste jeg ikke potet i det hele tatt, nå spiser jeg litt poteter, og primært selvdyrkede. Men kanskje burde jeg droppe det. Jeg er litt av og på når det gjelder akkurat potet.

Jeg synes det foredraget du linket til, med Amber Ohearn var veldig bra og interessant. De var innom mange emner.

Intervjueren starter med å fortelle hvordan han spiser. På dager han ikke trener spiser han kun mellom klokken 16 og klokken 21. Og kun kjøtt. Jeg vet for egen del at dette aldri hadde fungert for meg (jeg har prøvd). Jeg spiser mellom 8 og 16, animalsk tidlig på dagen (og alltid sammen med grønnsaker) og vegansk senere. Fordi vegansk er lettere fordøyelig og det gir meg derfor bedre søvn. Så folk er forskjellige. Jeg legger meg klokken 21 og står opp klokken 4.

De snakker kort om Weston Price boken (Nutrition and physical degeneration – hun hadde lest boken men husket ikke tittelen da hun ble intervjuet). Dette er en av mine “bibler”. WP var en tannlege som reiste rundt på 1920 og 1930 tallet og besøkte isolerte kulturer (bla i Sveits, Yttre Hebridene i Skottland, Afrika, Australia..). Han studerte kostholdet deres. Og fant at deres tannhelse var usedvanlig bra. (Og at tannhelse og fysisk helse gikk dramatisk ned når det typisk ble laget vei til boplassen deres og de dermed ble introdusert for bearbeidet mat – mat fra byen). Disse isolerte kulturene levde på både plantebasert mat og animalsk mat. De spiste altså begge deler – noe tilsvarende Blue Zones. Alt selvsagt økologisk og laget fra bunnen av. Amber O’hearn sa, såvidt jeg forsto, at hun mente denne boken var viktig.

Sånn jeg oppfatter henne sier hun også at poenget her er at hver person må finne ut hva som passer best for en selv. Hennes primære mål er å formidle at et keto/karnivor/zerocarb kosthold er et alternativ. Og noe en bør prøve dersom man ikke føler seg vel med det kostholdet man har. Og dette er jo jeg 100% enig i. Hun sier ikke at alle mennesker bør spise keto. Hun sier at tidligere led hun av depresjon etc, byttet til keto og ble frisk. Så for henne har det vært veldig viktig.

Blod: jeg spiser mye innmat – lever, tunge, hjerte, nyrer etc. En ting Amber OHearst nevnte var noe masaiene gjør. De tapper dyrene for blod. Og drikker/spiser blodet. Veldig interessant! Altså en måte å få dyreproteiner uten å måtte drepe dyret. Ala å melke. Genialt!

Hun nevner Andrew Scareborough. Han hadde hjernekreft og kurerte det med lav kalori ketogenic diett. Jeg tror gjerne på denne historien. Jeg tror det spiller en rolle hva slags kosthold man kommer fra. Og gener og microbiome og krefttype. Jeg har lest ganske mye om alternativ kreft terapi. Felles for stort sett alle er at de anbefaller et plantebasert, økologisk kosthold. Eks Chris Wark (sjekk google). Og Gerson.

I intervjuet snakker de litt om metabolske markører – altså ting man kan måle i kroppen — når man går på en keto diett. Hun sier at thyroid T3 (triiodothyronine) går ned. Og at stresshormonet kortisol går opp. Kolesterol: LDL går opp (noe jeg også har målt) men at dette ikke spiller så stor rolle for hjertehelse, derimot er HDL og triglyserider viktigere. Mitt syn: det er dumt at T3 går ned fordi T3 er den aktive formen, som påvirker cellen og gir bra metabolisme. Keto gir altså dårlig konvertering fra T4 til T3. Høy kortisol (binyre hormon) er en “langsom” stress respons (i motsetning til adrenalin, som er rask) og ikke gunstig å ha høy over tid. Folk med PTSD har ofte kronisk høy kortisol. Jeg tror det fører til inflammasjon – en immunrespons, som produserer frie radikaler som H2O2 og O- hydroxyion som oksiderer, dvs skader, vevet – som igjen er årsak til mange kroniske sykdommer. Men jeg kan ikke nok om biomarkører. Jeg vet for egen del at hvis man går på en lang vannfaste, så går testosteron i kjelleren. Jeg synes det er litt rart at hun sier høy LDL ikke spiller en rolle for hjerte-og-kar mens høy HDL spiller en rolle. Vanligvis hører man det er omvendt.

Hun tok også resonnementet med at siden planter ikke kan overleve ved å løpe fra fare, så produserer de gift. Og derfor er de skadelige å spise. Men hun er også inne på motargumentet – at isåfall har vi mennesker utviklet evne til å tåle disse giftene. Vi vet jo at mange, mange dyr er planteetere. Så dette argumentet her synes jeg er litt latterlig.

Hun er også inne på å spise rått kjøtt. Noe jeg tester ut – rå lever. Det er også anbefalt av Gerson.

Og hun snakker om at vegansk kosthold fører til minst like mye døde dyr og rasert landskap som keto. Jeg er enig.

Og hun snakker om dyrevelferd. Det er bra.

På slutten er de innom microbiota/microbiome og antibiotika. Her haltet det litt.synes jeg. Kanskje fordi de fikk dårlig tid. Det er jo et viktig tema. Og kanskje årsaken til at noen trives på keto, mens andre trives på et vegansk kosthold.

Har du lest Weston Price boken?

Oppdatering 29/11-2019: i intervjuet never hun også at mennesker begynte å domestisere planter (altså begynne med jordbruk) fordi dyrene hadde ikke nok fett. Så vi behøvde mer energi. Og dette fikk vi fra sukker i jordbruksplanter. Dette var en ny måte å se det på for meg. Jeg forsto ikke helt hvorfor dyrene før hadde nok fett, men så etterhvert hadde de ikke det så vi måtte begynne med jordbruk.

Oppdatering 29/11-2019: tidlig i intervjuet snakker Amber O’Hearn om hvilke kilder hun benytter når hun leser seg opp på et tema. Hun nevnte sci-hub (scihub). Dette er en side som gjør forskning tilgjengelig også for de som ikke kan betale. Ikke helt lovlig side og de må ofte bytte url. Se for eksempel https://whereisscihub.now.sh/go. Hun nevnte også google scholar, pubmed, blogger, vitenskapelige papers (“source papers”), researchgate. Hun nevnte researchgate som et alternativ til sci-hub. For egen del kan jeg legge til ScienceDirect.

Oppdatering 9/6-2020. Jeg gjennomførte en lang vannfaste i februar-mars 2020. Jeg målte stoffskifte blodparametre underveis. TSH gikk ned. Fri T3 gikk i ned. Fri T4 var stort sett uforandret. Altså stort sett det samme som skjer når man går på en ketogenisk diett, ifølge Amber O’hearn.

Zonulin og lekk tarm

Lekk tarm er en tilstand der åpningene mellom cellene som dekker tarmveggen blir større. Slik at større molekyler kan slippe igjennom. Ikke alt er kjent rundt mekanismene. Men det begynner å bli klart at stoffet Zonulin spiller en rolle.

Torsdag 15. november 2019. Lekk tarm (leaky gut) er en tilstand der ufullstendig fordøyd mat kommer inn i blodbanen via tynntarmen. Zonulin er et stoff i kroppen som påvirker dette. Lekk tarm er et problem fordi det fører til en kronisk immunrespons og dermed en kronisk betennelsestilstand, som igjen er årsak til mange kroniske sykdommer. I tynntarmen er det et en-celle tykt lag med epitelceller (epithelial cells). Denne membranen skal slippe inn næringsstoffer i blodbanen, og skal holde ute molekyler som er for store. Man kan tenke seg at molekyler kan gå inn i blodbanen enten ved å gå gjennom epitelcellene (altså først slippe inn “på toppen av” disse cellene, og så gå ut på den andre siden), eller ved å passere mellom cellene (altså i mellomrommet mellom cellene). Mellomrommet mellom cellene kalles TJ, Tight Junctions. Med fungerende TJ er det ikke mulig for store molekyler å komme inn i blodbanen denne veien. Hvete og andre korn inneholder glutenproteiner. Gluten er en samlebetegnelse på mange liknende typer proteiner. Blant annet alfagliadin. På innsiden av tarmen har epitelcellene reseptorer som alfagliadin kan påvirke. Graden av påvirkning er genetisk bestemt. Kanskje er det slik at noen har flere av disse reseptorene enn andre, eller de er mer følsomme for alfagliadin. Når vi spiser brød vil derfor disse reseptorene stimuleres. Resultatet er at det dannes mer av stoffet zonulin inne i cellen. Det skjer deretter en reaksjon der zonulin i en celle påvirker nabocellen på en slik måte at TJ åpnes. Nå er vi i en tilstand der ufordøyd mat kan slippe inn i blodet. Med påfølgende immunrespons.

Det var en facebook diskusjon med min venninne Anna Kathrine Ljøgodt som satte meg på å lære mer om dette. (Legemiddelbransjen skal profitere på glutensensitivitet med Larazotid selv om det er sannsynlig at problemet har årsak i sprøytemiddelrester. Her er hvete en versting. De verste er OWL – Oats, Wheat, Legumes, ifg Jeffrey Smith fra responsibletechnology.) Zonulin ble først oppdaget av Dr Alessio Fasano. Zonulin, regulation of tight junctions, and autoimmune diseases (jeg har sett på denne, men dessverre ikke fått lest den grundig enda). Det er ikke bare zonulin som påvirker TJ og mye rundt dette er fortsatt ukjent.

Rundt dette med gluten er det mange begreper. Hva er forskjellen på Søliaki og gluten sensitiv? Jeg er litt usikker. Jeg hørte akkurat et foredrag med Dr Tom O’Bryan på anxietysummit5 (Trudy Scott). Han nevnte at det å spise gluten fører til en form for skade i epitelcellene. Dette er konsistent med det jeg har skrevet ovenfor, der gliadin påvirker reseptorer. Epitelcellene fornyes iløpet av 24 timer. For en frisk person repares skade iløpet av timer. Så spiser man gluten igjen, skade oppstår, repareres, osv. Men tilslutt skjer ikke denne reparasjonen så fort, og man har en kronisk tilstand. Det er flere mekanismer med potensiale til å forsterke hverandre:

  • Betennelse i selve tarmen på grunn av en immunrespons. Denne tilstanden kalles søliaki (celiac disease). Jeg oppfatter dette som både allergi og autoimmun sykdom. Når gluten kommer inn i tarmen dannes det et enzym (allergisk respons) som setter igang en autoimmun prosess. På sikt ødelegges tarmtottene (villi) og man får dårligere næringsopptak. Av jern?
  • En åpning av TJ som slipper ufullstendig fordøyde matpartikler inn i blodbanen. Som gir kronisk systemisk immunrespons. Som beskrevet ovenfor. En slik tilstand kan utvikle seg til autoimmun sykdom, eksempelvis Hashimotos.
  • Intoleranse for gluten. Dette er ikke en immunrespons men manglende evne til å fordøye gluten. Det kan gi luft i magen og andre fordøyelsesplager. Dette medfører ufordøyde matpartikler i tarmen og kan derfor øke risikoen ved åpning av TJ, som beskrevet ovenfor.

Tom O’Bryan sa på begynnelsen av foredraget at folk med glutensensitivitet har “big forehead”. Dette er noe som oppstår i oppveksten når en glutensensitiv person spiser korn. Og noe som kan gi en diagnostisk indikasjon på glutensensivitet. Jeg har ikke hørt dette før og er usikker på om det er riktig. Isåfall må Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen være meget gluten sensitiv. Jeg har også relativt stort forhode.

Idag hørte jeg et veldig bra foredrag på samme summit, med ND David Brady. Temaet var egentlig fibromyalgia. Han snakket om en GI MAP Stool Test som blant annet målte zonulin.

Scheme of selective permeability routes of epithelial cells (red arrows). The transcellular (through the cells) and paracellular routes (between the cells) control the passage of substances between the intestinal lumen and blood. Author: BallenaBlanca. https://en.wikipedia.org/wiki/Intestinal_permeability.
Scheme of selective permeability routes of epithelial cells (red arrows). The transcellular (through the cells) and paracellular routes (between the cells) control the passage of substances between the intestinal lumen and blood. Author: BallenaBlanca. https://en.wikipedia.org/wiki/Intestinal_permeability.
The opening of intercellular tight junctions (increased intestinal permeability) allows uncontrolled passage of substances into the bloodstream, with consequent possible development of autoimmune and inflammatory diseases, infections, allergies or cancers, both intestinal and in other organs of the body. Author: BallenaBlanca. https://en.wikipedia.org/wiki/Intestinal_permeability.
The opening of intercellular tight junctions (increased intestinal permeability) allows uncontrolled passage of substances into the bloodstream, with consequent possible development of autoimmune and inflammatory diseases, infections, allergies or cancers, both intestinal and in other organs of the body. Author: BallenaBlanca. https://en.wikipedia.org/wiki/Intestinal_permeability.

Takk til wikipedia for bildene.

Tittelbildet, og bildet nederst i denne bloggposten, er fra området Grand Junction i Colorado, USA. Jeg tar hårprøve hvert halvår. Jeg klipper håret selv og sender det til min kontakt Roger Lange som bor i Grand Junction. Jeg fant han gjennom doktor Larry Wilson.

Grand Junction, Colorado, rød stein
Grand Junction, Colorado, rød stein. Bildet er lovlig lånt fra nettsiden til River City Real Estate https://www.rivercitygj.com/2017/04/25/hip-happening-neighborhoods-grand-junction/

Oppdatering20/11-2019: igår hørte jeg et foredrag med David Perlmutter på AnxietySummit5. Han nevnte Zonulin. Og også Occludin.

ZO-1 Zonula Occludens-1 is a Tight Junction protein. Bildet er lovlig lånt fra https://en.wikipedia.org/wiki/Occludin.
ZO-1 Zonula Occludens-1 is a Tight Junction protein. Bildet er lovlig lånt fra https://en.wikipedia.org/wiki/Occludin.

Jeg så akkurat første del av en video med Stephanie Seneff, Glyphosate + aluminum + mercury + glutamate = autism – Seneff. Hun jobber på MIT og ett av hennes fokus er forskning på glyfosfat. Glyfosfat er den aktive ingrediensen i sprøytemiddelet Roundup. Rundt 10 minutter ut i videoen snakker hun om mekanismen for leaky gut. De har analysert fordøyelsesenzymer trypsin, pepsine og lypase hos gris, og funnet ut at alle tre er forurenset med glyfosfat. Konsekvensen av dette er at de ikke fungerer som de skal. Dette igjen betyr at eksempelvis hvete ikke fordøyes ordentlig. Det blir igjen store molekyler. Da vil cellen frigjøre zonulin. Slik at man får åpninger mellom cellene som molekyler med næringsstoffer kan gå gjennom og inn i blodsirkulasjonen og kroppen. Zonulin selv er et protein. Og zonulin mengden reduseres naturlig ved at zonulin selv fordøyes. Men når pepsin ikke fungerer optimalt fordøyes ikke zonuling og blir værende lenge i tarmen og dermed føre til at åpningene mellom cellene blir store. Dermed har vi en leaky gut situasjon.

Oppdatering 26. september 2021. Den siste uken har jeg sett Glutenology summit. Korn er en type gressfrø. Et korn inneholder en spire og lagringsproteiner. Disse proteinene kalles med en fellesbetegnelse gluten, og er næringsstoffer spiren kan bruke den første tiden i jorden. Gluten kan igjen deles i undergrupper. En av disse er gliadin. Hvete, bygg og rug inneholder gluten. Havre regnes ofte som glutenfri, men inneholder små mengder gluten, nok til at noen sensitive reagerer. Kornliknende vekster som quinoa inneholder også små mengder gluten.

I melk er proteinet kasein. Dette likner på gluten og kan gi samme type immunrespons. I melk er det også laktose, som mange har problemer med å fordøye. Det finnes A1 og A2 kuer avhengig av genetikk. Melk fra A2 kuer gir mindre fordøyelsesproblemer. I Norge blander Tine A1 og A2 melka.

  • A1
  • A2. Hør med bonden om kuene er A2.

Glutenproblemer først og fremst er genetisk. Genetikk bestemmer i hvor stor grad en person reagerer på gluten. Det er ikke ett enkelt gen men mange gener som påvirker hverandre. Gentest promokoden Matrix.

zonulin-gluten02
zonulin-gluten01

Neurological conditions. What are gluten related neurological symptoms? The most common neurological symptoms in people with coeliac disease or gluten sensitivity are ataxia and neuropathy. Ataxia includes clumsiness, loss of balance and uncoordinated movements leading to a tendency to fall and slurred speech. Neuropathy causes numbness and tingling, usually affecting feet and hands, but it can affect other parts of the body. Other neurological symptoms can include headaches, sometimes associated with “foggy brain”, slow thinking and cognitive difficulties. Gluten related neurological symptoms can exist even if there is no gut damage.

  • Gluten ataxia is caused by damage to a part of the brain known as the cerebellum. This part of the brain is responsible for controlling walking balance, limb coordination, eye movements and speech.
  • Gluten neuropathy
  • Gluten encephalopathy

Diagnosis: anti-gliadin antibodies may be a useful marker. Coeliac UK funded research has identified another antibody, tTG6, which seems to be particularly associated.

zonulin-gluten03
zonulin-gluten04
zonulin-gluten05
zonulin-gluten06
zonulin-gluten07

Gluten and related proteins from other cereals are classified as “prolamins.” This name was coined by T.B. Osborne, the father of plant protein chemistry who worked at the Connecticut Agricultural experiment station from 1886 till 1928. During this period he published some 250 papers, including studies of seed proteins from 32 species.

Aftenposten. Emily Hermine Walther (8) var fra fødselen en rolig og fornøyd baby. Men da hun etter noen måneder ble introdusert for grøt, fikk hun et rødt utslett rundt munnen. Foreldrene kuttet ut kumelk, og utslettet forsvant. De mistenkte melkeallergi. Kommentar: kommentarfeltet på denne artikkelen, enten på Aftenpostens hjemmeside eller på facebook (husker ikke helt), hadde mye bra info (fra meg og andre). Dessverre kan det se ut som om kommenterane er borte fordi jeg fant de ikke.

Oppdatering 17. februar 2022. New 23andMe Report on Celiac Disease.

Oppdatering 28. april 2022. grains: er både sukker og gluten. Metaboliseres som om det var sukker, sier mange. Og inneholder gluten.

Vibrasjoner i huset

De siste nettene har jeg blitt vekket av vibrasjoner i huset. En ganske merkelig sak.

De siste nettene har jeg våknet her på Vinterbro av at det har vært høyfrekvente vibrasjoner i sengen jeg sover i. Som en følge av høyfrekvente vibrasjoner i gulvet.

  • Det er perioder med vibrasjoner som kan vare fra noen få minutter til rundt et kvarter. Noen ganger enda lengre.
  • Noen ganger er det sterkere vibrasjoner, andre ganger svakere. Periodene med svakere vibrasjoner varer ofte lengre enn periodene med sterke.
  • Jeg blir vekket av det om natten. Flere ganger. Det ødelegger nettene mine.
  • Det er også vibrasjoner om dagen. Jeg kan merke det når jeg har føttene på gulvet når jeg sitter eller står.
  • Det er altså høyfrekvent. Nærmest som en during.
  • Jeg har hørt med nærmeste nabo (30 meter unna) og han har ikke merket noe. Men han sover også mye tyngre enn meg.
  • Det bygges et hus utenfor og det er en gravemaskin i sving og lastebiler. Men sånn har det vært i flere måneder og vibrasjonene har kommet de siste dagene. Jeg har sett på byggeplassen og kan ikke se noe årsak til vibrasjonene.
  • Jeg har faktisk hatt samme opplevelse tidligere, på et annet sted. På småbruket på Aurskog rundt 2012. Der også var det plutselig vibrasjoner i hele huset, som vekket meg om natten. Da jeg opplevde dette på Aurskog lette jeg etter hva som kunne være årsaken. Skogsmaskiner? Vannpumpen eller fryseboks inni huset? Men fant aldri ut av det. Jeg ble vekket av det der også. Det begynte helt ut av det blå. Det var vibrasjoner noen netter, så noen netter uten, osv. De siste 5 årene har jeg ikke merket det der.
  • Jeg vet ikke om årsaken kommer innenifra huset eller utenifra. Jeg har ikke mye utstyr inni huset som kan forårsake noe slikt. Kanskje noe jeg har tatt med meg fra Aurskog, siden jeg hadde samme opplevelsen der? Neppe, har stort sett bare tatt med bøker og klær.
  • Jeg tror ikke jeg merker vibrasjonene når jeg står på bakken utenfor. Men kanskje er årsaken allikevel utenfra, og vibrasjonene blir forsterket inn i huset på et vis. Via husets fundament. På Aurskog er det grunnmur, her er det søyler.
  • Siden jeg har opplevd det samme begge steder – kanskje er det jeg selv som forårsaker det??

Det virker som at kroppen har et system som gjør at man vekkes lett av slike vibrasjoner. Kanskje fordi det minner om jordskjelv?

Det er utrolig slitsomt fordi det ødelegger nattesøvnen. Og søvn er SÅ viktig.

Noen som har hatt tilsvarende opplevelse?

Oppdatering 5. februar 2023. Min hypotese er at kilden til ristingen er utenfor huset, muligens langt avgårde. Vibrasjonene går i bakken og treffer en av husets egenfrekvenser. Dermed blir det merkbare vibrasjoner. Fra og med sommeren 2021 har jeg sovet utendørs stort sett hver eneste natt. Og ikke opplevd risting. Dette er konsistent med hypotesen.

Oppdatering 25. mars-2024. For et par uker siden leste jeg en interessant post på fb. Som jeg videreformidlet på min egen profil.

Pavel Sustaric. Head rushing, headaches, nausea, dizziness were the main symptoms that Christel and Luc Fockaert had. Reason: six wind turbines installed in 2008 and 2009 between 700 to 1300 meters from their house in Fontrieu. In June 2021, a French court ruled in favor of the couple and convicted wind turbine companies, awarding them more than 100,000 euros of compensation for health problems caused by the wind turbines. Wind turbine syndrome was first discovered and described by pediatrician dr. Nina Pierpont. In 2006, she surveyed a total of 38 people, that lived near wind turbines. Symptoms of all described included sleep disorders, headaches, tinnitus (humming, whistling, rattling and other ear sounds), dizziness, nausea, visual disorders, heart failure, and problems with concentration and memory. Doctor published her results in her book “Wind Turbine Syndrome – Report on Natural Experiment” in 2009. The syndrome is mainly a result of infasound. Infrasound is a huge, previously unrecognized threat to whole biodiversity. Although low-frequency noise is inaudible or hardly audible sound waves for people, it is often energetically very strong and exceeds 80, often 100 decibels, up to the point of pain. Because of its vibrations and oscillations, it is dangerous for humans.

Infrasound is defined as sonic waves with a frequency less than 20 hertz (Hz). According to the laws of physics, it is a physical force that flows in air, solids and water. Even less high amplitudes of this wave cause negative effects on the human body. If it lasts several hours or even several days, it has a harmful effect on health even at lower levels. The most common disorders are pressure and pain in the ears, dizziness, unpleasant feeling and even depressive disorders (literature also mentions suicides), but sooner or later the wave can lead to irreparable malfunctions of the nervous and/or cardiovascular system (although the effects of the disorders are not perceived and felt by all people the same way and not everyone equally quickly). Strong enough infrasound, often causes also very audible resonant vibrations of building furniture, which further disturbs and excites residents in exposed buildings. A speciality of infrasound, unlike the usual sound of higher frequencies, is its increased volume in certain parts of closed spaces. The effects of low frequency sound waves it has can be added up because of rebounds and constructive interference in particular parts of buildings (as well as near the external walls). Opening the windows increases the power of the ripple even more!
The following applies: lower than the frequency of sound, longer is its wavelength and lower is its suffocation. Infrasound penetrates walls, people and animals like this. Today’s wind turbines reach very low frequencies up to 0.25 Hz. The length of this wave is almost 1.4 kilometers. Because humans can’t hear frequencies below 16 Hz, we can’t hear most of the sounds the wind turbines make. But we can feel them in the body like a buzzing or a rumble, for example from a loudspeaker. Nevertheless, mechanical forces that originate from inaudible sound frequencies can affect cell and membrane structures without being noticed.

The windmill converts about 40% of the received energy into mechanical and further into electrical energy. Approximately 60 percent of the converted energy is lost as audible sound, infrasound and heat during rotational movement. At the same time, the noise that is caused by constructions gets transferred to the ground through the tower, which can then penetrate into the houses. So the buildings wouldn’t offer infrasound protection. Quite the opposite: in rooms, airborne infrasound and grounded noise can be significantly increased due to interference and standing waves. Many symptoms are known in humans and animals. Infrasound affects microcirculation, this is a fine capillary network bleeding. It regulates itself without any negative influences and provides the body with the amount of oxygen and nutrients it ever needs. Endothel cells, located on the inner capillary wall, respond to infrasound. Besides transporting nutrients, these cells have many vital functions, such as growth, development of the embryo, inflammation and regulation of blood pressure, the doctor describes.

Since approximately 2015, there have been observations that people who were exposed to infrasound and vibrations of technical incubators showed symptoms corresponding to microcirculation disorders. This effect especially appeared after replacing smaller wind turbines with bigger ones. Significant increase in blood pressure, weakness, dizziness, headaches, problems with concentration, chest pressure, heart failure, cardiac arrhythmia, problems with children’s success in school and sleep disorders have been detected.

Besides humans, many animals also responded to wind turbines. Extremely unusual behavior was noticed in their vicinity. Wild animals mostly leave the areas. Domestic animals like horses, cows and pets are supposed to show behavioral changes, such as the decrease in cow milk production. Besides that, everyone’s ability to reproduce has decreased and deformities are appearing more and more frequently.

Symptoms in animals cannot be a night effect. The Nocebo effect describes the negative effect on health caused by negative expectation solely – without expectation, there is no nocebo effect. Infrasound is also responsible for the massive reduction of insects. The decrease in the population of birds and fish stocks is also linked to this. German wind turbines destroy 5 billion insects – every day!

A few months ago, official data revealed an increase in the number of whale encounters and deaths along the Atlantic coast of the United States. There is a time and geographical connection between this excessive mortality of whales and the spread of wind energy at sea. Due to hydroacoustic conditions, persistent low frequency sound presents a very special danger to marine ecosystems. In the ocean, sound travels at a speed of 1480 meters per second – four times faster than in the air. The spreading of sound ends only on land and increases with depth, temperature, pressure and salinity. The depth of the sea does not offer any protection from sound. Considering that a single wheelbarrow is 10 times stronger than a locomotive. It can also be the sound it produces, otherwise due to low frequency we can’t hear, nevertheless very high volume. And there are more than 100,000 such windmills on the coasts and in the seas themselves. There are international speculations about whether the still unexplained aggressive behavior of certain marine mammals should be viewed as a reaction of despair. This noise, which is still spreading across the oceans, does not only affect the “sonars” that whales use for orientation, but also the regulation of vital bodily functions, The consequences for animals are also: lack of energy, chronic inflammation, disorder in reproduction, excessive mortality and population decline.

Min tekst: Infrastøy er reelt. Har opplevd det selv i to boliger, for rundt 10 og 5 år siden. Sannsynligvis ikke fra vindmøller i mitt tilfelle men fra annen ukjent kilde muligens lokalisert langt fra nevnte boliger. Førte til vibrasjoner i boligen som igjen førte til at jeg våknet om nettene og ødelagt nattesøvn. Vanskelig å finne kilden. Vanskelig å bevise årsak-virkning. Men med destruktive konsekvenser da menneskene også i 2024 behøver god nattesøvn.

Opioid rettssak i USA

I USA er en gigantisk rettsprosess igang der legemiddelselskaper saksøkes av mange hundre byer og kommuner for milliarder av dollar. Det er allerede inngått enkelte forlik i hundremillioner dollars klassen.

USA er for tiden i startgropa for en mengde søksmål mot store legemiddelprodusenter, grossister, apotekkjeder og andre aktører (leger?) innen helsebransjen. Legemiddelselskapene har produsert smertestillende medisiner basert på opioider. Som de fortsatte å produsere, selge og markedsføre etter at det viste seg at medisinene var sterkt avhengighetsskapende. Og legene fortsatte å skrive resepter. Smertestillende ble skrevet ut i tide og utide. Pasientene ble avhengige og fortsatte ofte med gatedop som heroin og fentanyl (en syntetisk form for heroin). Det er estimert at firehundretusen (!) mennesker er døde av overdoser. Rettssakene er erstatningssøksmål der ofte stater, kommuner og byer saksøker legemiddelselskaper og andre ansvarlige. Her er det mange skyldige. Ikke minst legene, som har skrevet reseptene. På “medisiner” de må ha visst, eller burde ha visst, er vandedannende. Typisk med insentiver fra legemiddelselskapene, der legene mottar ytelser når de velger disse midlene. Det er påvist at de som lager retningslinjer for legene har mottatt utbetalinger fra legemiddelfirmaene.

Denne artikkelen i The Economist gir endel bakgrunnsinformasjon.

To kommuner i Ohio, Cuyahoga og Summit (inkludert storbyene Cleveland og Akron) har vært meget hardt rammet av opium epidemien. De går foran i rettsoppgjøret i det at de ofte er først ut i retten. Det viktigste som har skjedd så langt:

  • Slutten av August 2019: Oklahoma var første stat som saksøkte et legemiddelfirma, Johnson&Johnson, og vant. De krevde opprinnelig 17 milliarder dollar i erstating, og ble tildelt 572 millioner dollar. Dommen er anket av Johnson&Johnson.
  • Den 8. september 2019: Cuyahoga og Summit avtaler et forlik med Mallinckrodt (produsent av generiske opioider) på 30 millioner dollar.
  • Begynnelsen av oktober 2019: Cuyahoga og Summit har blitt enige med Johnson&Johnson om et forlig på 20.4 millioner dollar.
  • Den 21 oktober 2019 skal en “federal” rettssak igang rundt opioid krisen. Slike saker kan få store konsekvenser. Rett før retten settes blir det avtalt enighet mellom to kommuner i Ohio, Cuyahoga og Summit, og fire saksøkte parter – medisingrossistene McKesson, Cardinal Health og AmerisourceBergen, og medisinprodusenten Teva (fra Israel). Forliket er på 260 millioner dollar.
  • Selskapet Purdue Pharma, produsent og markedsfører av OxyContin jobber i kulissene med å lage en avtale med alle saksøkerne. Slik at det hele kan avsluttes for deres del. Selskapet styres av familien Sackler. Selskapet er i ferd med å slås konkurs som en del av forliksavtalen. Mange mener at Sacklers har gjemt unna mange penger og at de nå prøver å redde stumpene.
  • Her er en lege Joel Smithers som har blitt dømt til 40 års fengsel for å skrive ut for mange opioid resepter. Med høy inntjening.
  • Det er snakk om å forsøke å få istand et totaloppgjør mellom alle saksøkerne og alle de saksøkte. Det verserer et tall på rundt 50 milliarder dollar. Alt dette er foreløpig veldig uvisst.

Hele sakskomplekset er preget av mange ofre og mange skyldige. Det er sikkert mange vurderinger rundt hvem som er ofre, og hvem som kan saksøkes. Er det kun den narkomanes egen skyld når han setter en overdose? Er et legemiddelselskap skyldig når de produserer FDA godkjente legemidler? Er det greit å markedsføre og selge et legemiddel søm fører til avhengighet? Har man visst om problemer med disse legemidlene som ikke har blitt kommunisert? Har markedsføringen vært løgnaktig?

Helt kort om denne saken: det har vært drevet tvilsom virksomhet på mange plan i helsevesenet fordi det har vært store penger involvert for aktørene. Mange har vist få skrupler mot å la folks helse gå på bekostning av egen økonomisk vinning. Denne saken bringer tankene hen til rettsoppgjøret mot tobakksindustrien i 1998. Det endte med utbetalinger på minst 206 milliarder dollar over en 25 års periode. Mange har en forestilling om at helsevesenet har opphøyd moral og arbeider ut fra pasientenes interesser, ikke egeninteresser. Kanskje fordi de håndterer de viktigste sakene i folks liv. Det blir interessant å se om denne saken kan rokke ved den forestillingen.

Når dette kan skje i helsevesenet, kan det selvsagt også skje i mange andre bransjer. To aktuelle eksempler, også med helsekonsekvenser:

  • Telebransjen der mobilnettet kontinuerlig bygges ut i rekordtempo (nå sist 5G) uten at det informeres om farene med stråling. De som gjør utbyggingen kjenner farene og er nøye med å beskytte seg selv.
  • Strømbransjen der “smartmålere” på rekordtid ble installert i hvert eneste hjem landet over. Et instrument som er helseskadelig pga stråling og enkelt kan brukes til overvåkning.

Det er også interessant å se at VG hadde denne legemiddelsaken på forsiden idag morges, men nå er den slettet. Aftenposten har lagt den bak betalingsmur. Man kan lure på om det er konflikt med eiere, annonsører e.l. Den frie presse?

Et annet poeng angående pressedekingen: norsk presse, spesielt VG, har med jevn mellomrom tirader mot alternative helseutøvere. På førstesiden, i ukevis. Nå sist – sjamanen Durek. Det kan være noe så ukontroversielt, hvis det hadde skjedd på et vanlig sykehus, at en pasient betalte penger til en alternativutøver og opplevde å ikke bli kurert. Når det viser seg at hundretusener (!) er døde i USA som et resultat av korrupsjon, grådighet og hensynsløshet i det skolemedisinske systemet, så er avisene svært forsiktige med omtalen. Det lukter det råttent av.

Ett av de store spørsmålene i denne saken er legenes rolle. Foreløpig er ikke så mye kommet frem om det.

Vi vet fra Norge at her er det stort sett fritt frem for korrupsjon for leger. Tjenestemannsloven gjelder for offentlig ansatte. Her står det at offentlig ansatte ikke kan motta gaver som er ment å skulle påvirke beslutninger. Offentlig ansatte leger, altså fastleger og de som jobber på sykehus, er unntatt fra dette. Loven gir åpning for at de selv kan vurdere om en gave er egnet til å påvirke deres beslutninger. En slik selvjustis er ikke egnet til å inngi tillit. På legekontorer er det vanlig at legene inviteres på kurs av legemiddelprodusenter, og får godt betalt for å delta. “Kursene” er i stor grad markedsføring av egne medikamenter. Dette ble godt belyst i en Brennpunkt episode på NRK fra 2003. Hvofor gir loven offentlig ansatte leger tilgang til å motta penger fra pilleprodusentene? Hva er bakgrunnen for dette? Det er også merkelig at ikke legene selv ønsker å gå bort ifra dette fordi det svekker deres autoritet. Legene får et sterkt insentiv til å sette pasientens helse på spill ved å skrive ut medikamentet fra sin “sponsor”, ikke det medikamentet som er best for pasienten. I dokumentaren nevnes forskning som viser at leger endrer atferd når de påvirkes av legemiddelindustrien.

Oppdatering 13. mai 2020: Her er en liste med de største erstatningssakene i USA mot medisin produsenter 1991-2012.

Oppdatering 13. mai 2020: Pfizer i Nigeria – Abdullahi v. Pfizer, Inc and Trovafloxacin (Trovan) Controversy.

Oppdatering 7. september 2020. Rolling Stone artikkel om profitt i legemiddelbransjen. Big Pharmas Covid19 Profiteers. Shark of an executive named Martin Shkreli.

Oppdatering 7. oktober 2020. Fra bloggen til Robert F. Kennedy Jr. Sackler Family of Purdue Pharma Keeps Their Billions Amid Opioid Crisis.

Oppdatering 22. oktober 2020. Legemiddelgigant må betale 73 milliarder i bot etter opiod-krisen i USA. Purdue Pharma, OxyContin opioid (opium). Det er interessant at mange av de samme firmaene som nå dømmes i opioid rettssaker i USA nå skal redde oss fra corona med vaksinene sine. Eksempelvis Johnson&Johnson.

Oppdatering 6. mars 2021. Hørte for første gang begrepet “floxed” fra en kvinne på facebook, fra Georgia, Tbilis. Dette er personer som har tatt en type antibiotika og blitt alvorlig skadet av det. When antibiotics turn toxic. Commonly prescribed drugs called fluoroquinolones cause rare, disabling side effects. Researchers are struggling to work out why. She is not alone. Levofloxacin is one of a class of drugs called fluoroquinolones, some of the world’s most commonly prescribed antibiotics. In the United States in 2015, doctors doled out 32 million prescriptions for the drugs, making them the countrys fourth most popular class of antibiotic. But for a small percentage of people, fluoroquinolones have developed a bad reputation. On websites and Facebook groups with names such as Floxie Hope and My Quin Story, thousands of people who have fallen ill after fluoroquinolone treatment gather to share experiences. Many of them describe a devastating and progressive condition, encompassing symptoms ranging from psychiatric and sensory disturbances to problems with muscles, tendons and nerves that continue after people have stopped taking the drugs. They call it being “floxed”.

Oppdatering 27. oktober 2021. Childrenshealthdefense. Sackler family wins immunity in opioid lawsuit — court should unseal company documents to prevent future crises. Frustration and disappointment have been evident in the settlement reached on Sept. 1, that ended thousands of the lawsuits filed by states, cities, counties and native tribes against Purdue Pharma. Even as Robert Drain, a federal bankruptcy judge in White Plains, New York, approved the deal he observed that it would fail to fully hold Purdue’s owners, the Sackler family, accountable for their role in the opioid crisis. If the deal holds up, it will cap 20 years of litigation against Purdue Pharma, a privately held drugmaker. The company pleaded guilty twice to federal criminal charges in connection with its marketing of OxyContin. No lawsuit against Purdue ever advanced to trial. Cases were settled out of court and records were sealed. The company continued to promote OxyContin to doctors through 2018. By that time, the Sacklers had reaped an estimated U.S. $10.7 billion from sales of Purdue’s signature product. But the family denies that it bears any responsibility for the devastation wrought by the opioid crisis and has sought protection from lawsuits. Under the terms of the settlement, the Sacklers will hand over a total of $4.5 billion over nine years provided they can be released of any liability for their role in the opioid crisis. This immunity would extend to members of the family as well as to hundreds of foundations, trusts, business associates, attorneys, lobbyists, Purdue subsidiaries and other entities. Public access to industry documents altered the course of the litigation against Big Tobacco. For decades, cigarette makers beat back lawsuits with claims that the science about the risks of smoking remained unsettled and that the companies were sincerely trying to mitigate known harms. Given the broad immunity granted to the Sacklers, the disclosure of Purdue’s opioid litigation documents may not lead to new lawsuits against them. But it might strengthen future litigation against other defendants in opioid cases.

Babymat classaction underveis

Oppdatering 24. februar 2023.

Gerber Baby Food Lawsuits by Ronald V. Miller, Jr. October 14, 2022. Current research and testing have shown that Gerber and other major brands of baby food contain dangerously high levels of toxic heavy metals such as lead, arsenic, and mercury. These harmful metals are well known to cause health complications and neurologic damage in developing children. The development of conditions such as ADHD and autism may be linked to the consumption of these toxic baby foods. The product liability lawyers at Miller & Zois are currently seeking cases from children (and their parents) who consumed contaminated Gerber baby foods and were later diagnosed with neurologic health conditions such as autism.

De som gjorde den opprinnelige studien var Healthy babies, bright futures. Our new study finds 95 percent of tested baby foods contain toxic chemicals that lower babies’ IQ, including arsenic and lead. What it means for babies’ health: The chemicals found in baby food – arsenic, lead, cadmium, and mercury – are neurotoxins that can permanently alter the developing brain, erode IQ, and affect behavior.

USAtoday april 2021. Arsenic, toxic metals found in baby food including Walmart, Gerber, Beech-Nut brands. A congressional investigation has found levels of arsenic, lead and other toxic metals that can harm brain development in many popular baby foods, including organic brands. In a report released Thursday, a U.S. House Subcommittee said it requested internal data from seven companies, including Walmart, in 2019 after a nonprofit called Healthy Babies Bright Futures published results of testing it did on baby foods. Four of the companies, Gerber, Beech-Nut, Earth’s Best Organics maker Hain Celestial and Happy Family Organics maker Nurture Inc., shared documents. The subcommittee said Walmart, Sprout Foods and Campbell Soup Co., which makes Plum Organics baby food, didn’t cooperate. Arsenic, lead, cadmium and mercury – metals that the U.S. Food and Drug Administration considers harmful to human health – can remain in the environment for decades from past pesticide and herbicide use, according to Michael Hansen, a senior staff scientist with Consumer Reports.

Risikabel og unødvendig plakkprosedyre i blodårene insentiveres

Oppdatering 17. juli 2023. Hjerte-kar sykdommer er en av de vanligste dødsårsakene i vesten. Et vanlig problem er plakkansamlinger i blodårene. På tennene er plakk en form for forkalket bakteriebelegg (forkalket biofilm). I blodårene er det noe liknede. Det er farlig av to grunner. For det første kan aktuelle blodåre gå helt tett. For det andre, og muligens farligere, er dersom plakk proppen går i mindre biter og inn i blodomløpet. Det som da kan skje er at de små bitene setter seg fast når de når kapillærer og andre små blodårer. Hvis dette er i hjernen kan blodomløpet stoppe opp og man kan få et hjerneslag når hjernen ikke får oksygen. Dette er potensielt invalidiserende og dødelig.

Den grunnleggende årsaken til at noen får plakk i blodårene vet man etterhvert er inflammasjon i blodåreveggene. Vestlig livsstil utsetter oss for mengder av kjemikalier og andre belastninger som kan skade kroppen. Enten via immunsystem aktivitet eller via andre veier. Eksempeler på forurensning er glyphosat og andre sprøytemiddelrester fra maten vi spiser, kvikksølv fra amalgamfyllinger, luftforurensning osv osv. Når arterieveggen skades danner kroppen plakk som en reparasjonsmekanisme. Det er bedre med plakk enn en potensiellt dødelig arterielekkasje. Men etterhvert representerer altså reparasjonen et problem. Kolesterol spiller muligens også en rolle i denne problemstillingen. Skolemedisinen setter all skyld på kolesterol. Sannheten er sannsynligvis mer nyansert. Stikkord her er kolesterol partikkelstørrelse.

Måten å løse dette problemet på er å redusere inflammasjon. Som gjøres gjennom kosthold og andre livsstiltilstak.

En risikabel teknikk er utviklet innen helsevesenet der man kan stikke plaststaver lang inn i blodårene for å stake de opp. Jeg hørte om dette første gang for rundt 5 år siden. En bekjent hadde fått det gjort. De hadde gått inn i armen og staket opp åren helt inn til hjertet. Hvis dette gjøres for å fjerne plakk er det risikablelt. Fordi man risikerer, som nevnt ovenfor, å løsne plakk slik at små plakkbiter kan gå i blodet og sette seg fast i blodårer til hjerne og andre steder. I USA er det nå økonomiske insentiver for legene for denne prosedyren. Både fra myndighetene og fra produsenter av medisinsk utstyr. Resultatet er at leger gjør prosedyren på pasienter selv om det ikke er nødvendig. Legen får økonomisk gevinst mens pasientene ofte ender med alvorlige skader som amputasjon.

New York Times 15. juli 2023. Kelly Hanna’s leg was amputated in 2020, after a Michigan doctor Jihad Mustapha, who called himself the “leg saver”, had damaged her arteries by snaking metal wires through them to clear away plaque. It started with a festering wound on her left foot. Her podiatrist referred Hanna to Dr. Mustapha. Over 18 months, he performed at least that many artery-opening procedures on Hanna’s legs, telling her they would improve blood flow and prevent amputations.

With the financial backing of medical device manufacturers, he has become a leader of a booming cottage industry that peddles risky procedures to millions of Americans. Enriching doctors and device companies and sometimes costing patients their limbs.

The industry targets the roughly 12 million Americans with peripheral artery disease, in which plaque, a sticky slurry of fat, calcium and other materials, accumulates in the arteries of the legs. For a tiny portion of patients, the plaque can choke off blood flow, leading to amputations or death.

But more than a decade of medical research has shown that the vast majority of people with peripheral artery disease have mild or no symptoms and don’t require treatment, aside from getting more exercise and taking medication. Experts said even those who do have severe symptoms, like Hanna, shouldn’t undergo repeated procedures in a short period of time.

Some doctors insert metal stents or nylon balloons to push plaque to the sides of arteries. Others perform atherectomies, in which a wire armed with a tiny blade or laser is deployed inside arteries to blast away plaque. Rigorous medical research has found that atherectomies are especially risky: Patients with peripheral artery disease who undergo the procedures are more likely to have amputations than those who do not.

The volume of these vascular procedures has been surging. The use of atherectomies, in particular, has soared. By one measure, more than doubling in the past decade, according to a Times analysis of Medicare payment data.

There are two reasons. First, the government changed how it pays doctors for these procedures. In 2008, Medicare created incentives for doctors to perform all sorts of procedures outside hospitals, part of an effort to curb medical costs. A few years later, it began paying doctors for outpatient atherectomies, transforming the procedure into a surefire moneymaker. Doctors rushed to capitalize on the opportunity by opening their own outpatient clinics, where by 2021, they were billing $10,000 or more per atherectomy.

The second reason: Companies that make equipment for vascular procedures pumped resources into a fledgling field of medicine to build a lucrative market.

When doctors open their own vascular clinics, major players like Abbott Laboratories and Boston Scientific are there to help with training and billing tips. Electronics giant Philips works with a finance company to offer loans for equipment and dangles discounts to clinics that do more procedures.

Theresa Leipzig, of Burlington, with her daughter, Alesia Porter. Leipzig underwent an unproven and risky procedure to treat her multiple sclerosis in 2012. Following the procedure, which involved placing a stent in a kidney vein, the stent dislodged and migrated to her heart, which required emergency heart surgery.

Innflammasjon og hydrogenvann

Ofte hører man begrep som inflammasjon, oksidasjon og frie radikaler. Og ofte er det litt uklart hva dette egentlig betyr. I dette innlegget vil jeg forsøke å si noen ord rundt dette, fra eget hode.

Den siste uken har jeg hørt på Bodyelectricsummit, arrangert av Dietrich Klinghardt og Christine Schaffner. Her var det et foredrag med Kelly Halderman, om “Molecular Hydrogen Water” (hydrogenvann). Det snakkes mye om inflammasjon, oksidasjon, frie radikaler. Jeg diskuterte foredraget med en venn på facebook. Dette innlegget er tatt fra den diskusjonen.

Nå har jeg hørt det foredraget et par ganger. Det var egentlig veldig bra. Hvis jeg skal prøve å oppsummere. Hydrogenvann er vann med ekstra hygrogengass (H2). Poenget her er hydrogenet og ikke vannet. Vannet er bare en måte å levere H2 til kroppen. Man kan eksempelvis bruke en nesespray med H2 og få det på den måten. Men den beste måten å gjøre det på er å tilsette H2 til vann og så drikke vannet. Man kan tilsette H2 til vann på flere måter. 1) kjøpe tabletter som oppløses i vannet. 2) kjøpe en maskin som behandler vannet og tilsetter H2. Noen maskiner kan samtidig rense vannet (for klor, glyphosphate etc) etc så muligens sånne maskiner er ekstra bra. H2 har den egenskapen at det er et veldig lite molekyl (stemmer, ifølge sånn jeg også ser kjemi) og det kan derfor enkelt komme rundt i hele kroppen, også hjernen. H2 har den egenskapen at det reduserer innflammasjon. Kronisk innflammasjon forårsakes ofte av stoffer som kalles “free radicals”. Free radicals er stoffer kroppen selv produserer, og er en del av immunsystemet.

Kronisk innflammasjon er ofte årsak og pådriver for kroniske sykdommer. Inflammasjon det samme som det vi kaller betennelse på norsk. Dette kan vi observere når vi får et myggestikk – da oppstår det en betennelsesreaksjon ved huden der immunsystemet forsøker å fjerne fremmedstoffer i myggestikket. Dette gjøres ofte ved at immunsystemet genererer “free radicals”. Dette er stoffer som kan ta livet av patogene bakterier, ofte ved å oksidere dem (se nedenfor). Et eksempel på en mekanisme er at ved oksidering så ødelegges bakteriens ytre barriere (bakteriens hud) slik at den dør. Inflammasjon/betennelse kan også forekomme inni kroppen. Et eksempel er en betent akillessene. Denne merker vi at gjør vondt. Tarmen kan ha inflammasjon. Her er det flere typer, blant annet Crons sykdom. I utgangspunktet er betennelse bra – det er kroppens egen måte å fjerne fremmedstoffer og patogene bakterier. Men hvis man har kronisk betennelse i kroppen er det ikke bra. Jeg tror årsaken til dette er at en betennelsesreasjon er ikke 100% spesifikk. Det vil si, den fjerner ikke bare patogene bakterier. Samtidig ødelegges også vev etc (“kan ikke lage omelett uten å knuse noen egg”). I en kortvarig betennelsesreaksjon spiller ikke dette så stor rolle – man blir kvitt bakteriene, og så repareres vevet. Men i en kronisk betennelsesreaksjon er dette ikke bra, fordi da får man vevsendringer hele tiden. Jeg tror vanlige årsaker til kronisk betennelse er tungmetaller og annen forgiftning, og infeksjoner.

“Oxidative stress” er et begrep man ofte hører. Slik jeg forstår det så er dette det samme som inflammasjon, eller det er en undergruppe av inflammasjon. Det vil si, oxidative stress er inflammasjon, og det finnes også andre typer inflammasjon. Jeg tror uttrykket “oxidative stress” henspiller på at betennelsesreaksjoner i kroppen ofte er oksidasjons reaksjoner. I en oksidasjons reaksjon er det et stoff som oksideres (elektroner mistes og oksidasjonstallet øker) mens ett stoff reduseres (elektroner mottas og oksidasjonstallet minker). Dette er reaksjoner der “free radicals” (altså stoffer generert fra immunsystemet) fjerner elektroner fra patogene bakterier, og også altså vev. Når dette skjer sier man at vevet “oksideres”. Dette har ikke nødvendigvis noe med oksygen å gjøre (selv om det ofte har det). Årsaken til begrepet er historisk. Det har å gjøre med at stoffet oksygen, som er nr 16 i det periodiske system, mangler to elektroner i ytterste skall. Dette stoffet har derfor en sterk driver til å motta elektroner, slik at ytterste skall blir fullt. Oksygen har lett for å selv reduseres, og dermed et sterkt oksiderende stoff (sterke evne til å oksidere andre stoffer). Man kaller derfor slike reaksjoner, der elektroner overføres, for redoks reaksjoner – reduksjons-oksidasjons reaksjoner. Også i reaksjoner der det oppstår kovalente bindinger, og elektroner altså ikke overføres fullstendig, snakker man om redoks reaksjon.

Et annet relatert begrep er oksidasjonstallet til et stoff eller et molekyl. For et molekyl kommer man frem til dette ved å anta at all deling av elektroner i molekylet er ionisk (og altså fullstendig overførte). Da er oksidasjonstallet lik ladningen til hvert enkelt stoff/delmolekyl (dette var litt for kort, fordi det er ytterligere regler for hvordan oksidasjonstallet bestemmes.) Blant annet har ett enkelt atom oksidasjonstall 0 når det ikke har ladning. I O2 har hvert molekyl oksidasjonstall 0. “Free radicals” molekyler inneholder ofte oksygen (eksempelvis OH hydroxyradical og O2H2 hydrogenperokside), men ikke nødvendigvis. Man snakker om oksidasjon allikevel.

En viktig “free radical” i kroppen er OH molekylet (og altså ikke OH- ionet hydrogenoksid). H2 kan reagere med OH slik at dette ikke lenger forårsaker kronisk betennelse. Dermed går betennelse/inflammasjon i kroppen ned. Dette er et viktig poeng med hydrogenvann.

Graden av inflammasjon i kroppen kan man vissnok måle med en blodprøve, CRP, C-Reactive-Protein. Jeg er usikker på hvor bra dette målet er. Jeg har hatt både tungmetall forgiftning og infeksjoner, men CRP kommer alltid tilbake ok. Enten stemmer ikke denne testen så bra (i likhet med mange andre blodprøver) eller så er det en annen forklaring.

Skogbilde tatt fra fly
Skogbilde tatt fra fly. “Overflaten” på en skog minner litt om overflaten på tynntarmen, der det er folds, villi og microvilli for å ta opp næringsstoffer.

Oppdatering 3. desember 2020: Idag så jeg et webinar/reklame med Trevor King for echo hydrogen water systems. Det var litt infomercial preget der Trevor King intervjuet Paul Barattiero som selger Echo hydrogen vann maskiner. De snakket blant annet om alkalinitet. Og om hvordan hydrogenvann kan forbedre tarmfloraen. Det var ganske bra selv om det var en infomercial. Varte nesten 2 timer.

Oppdatering 10. juni 2022. George Wiseman er oppfinner av en maskin som lager Browns Gas. Dette er hydrogen. Jeg hørte første gang om han på Tom Cowans podcast nr 49. Wiseman har nettsiden eagle-research dot com. youtube Robert Murray-Smith Cheap And Easy Hydrogen (Browns Gas) Generator.

Oppdatering 28. mai 2023. Joel Fuhrman diskuterer oksidasjon, sammenhengen med oksygenopptaket, ROS reactive oxygen species, inflammasjon, miljøgifter, vevsskade, kronisk sykdom. Oxidation: Good and Bad. Oxidation happens in all of our bodies, as we process the oxygen we breathe and our cells produce the energy we need from it. It is a chemical reaction in our body that also produces free radicals. Molecules that can cause damage to our cells. Free radicals are required to some degree. Causing some damage, they also stimulate repair. It is only when too many free radicals are produced, and they overwhelm the repair processes, that it results in oxidative stress. Free radicals include reactive oxygen species and other molecules with unpaired electrons, which make them unstable and highly reactive. To become more stable, free radicals damage the molecules that make up our DNA, protein and lipids (fats), which leads to tissue injury. The body has innate antioxidant systems to counteract the effects of free radicals. However, when the cell’s antioxidant system is overwhelmed by the amount of ROS and other free radicals, this is the definition of “oxidative stress.” 1 Over many years, accumulated oxidative damage to our tissues contributes to aging of our body and diseases, such as cancer, diabetes, and heart disease.2 In addition to some free radicals being formed during cellular energy production, they also develop due to environmental influences, such as cigarette smoke and UV radiation from sun exposure. A poor diet also increases exposure to free radicals.

Example of Oxidative Damage: Oxidized LDL. A good illustration of how oxidative damage promotes disease is oxidized LDL cholesterol, which contributes to heart disease. Oxidation makes LDL cholesterol more atherogenic (promotes formation of abnormal fatty or lipid plaque in the arterial wall) than regular non-oxidized LDL. Oxidized LDL has additional atherogenic properties, such as attraction of inflammatory cells and toxicity to cells that line the inner wall of blood vessels. LDL is more susceptible to oxidation in an oxidant-rich environment, and less susceptible in the presence of more antioxidants. Eating high-nutrient, high-antioxidant foods and getting regular exercise help to reduce the susceptibility of LDL to oxidation.5,6

Blodtapping detox og blodprosent

Å tappe blod er en form for detox.

Det er sunt å kvitte seg med en halvliter “skittent” blod fordi da lager kroppen nytt, friskt blod. En form for detox. Kvinner gjør dette naturlig en gang i måneden. Vi gutta burde også gjøre det. Min blodtype er A, Rh+.

Blodbank

Blod gitt på en blodbank kan potensielt redde liv. Samtidig som det altså også er sunt for giver. En vinn-vinn.

Morley Robbins om jern og kobber

Jeg hørte dette første gangen i et foredrag med Morley Robbins, på betterhealthguy #73. Jeg har nevnt dette i en blogpost om jern og artemisinin. Morley Robbins mener at det er veldig vanlig å ha for mye jern. De aller fleste av oss er jernforgiftet. De røde blodcellene inneholder proteinet hemoglobin, som frakter oksygen rundt i kroppen. Hemoglobin inneholder jern. Ved å tappe blod fjerner man således jern fra kroppen. Så det å tappe blod, eller menstruere, er en form for jern detox.

Lav jern

Jeg har dessverre lav jern og lav blodprosent og kan derfor ikke gi blod på en blodbank. Men har eksperimentert litt med å tappe eget blod. Har en “blood collection bag” fra ebay. Mer om dette en annen gang.

Blodprosent, aka hemoglobin, Hb, måles i g/dl. Det vil si, antall gram hemoglobin per desiliter blod. Før var det et prosenttall men enheten er nå endret. Er tallet lavt har man “lav blodprosent”. Da kan det være ugunstig å gi blod, fordi man mister røde blodceller, og dermed blir blodprosenten redusert ytterligere. Det er mulig å bare donere plasma og hvite blodceller.

Blodprosenten

Jeg har et hjemmeapparat til å måle blodprosent. Referanseområdet for normal verdi er 13,4 til 17.0.

DatoBlodprosent g/dlKommentar
19/12-200414.70Majorstuen Med, Per J Askim
7/5-200914.10Majorstuen Med, Per J Askim
20/9-201014.9Kilden helse, Roald Strand
11/9-201211.0Heggeli Helhetsmed, Randall Sexton
11/9-2012, 13:5010.3 g/100mlKlinikk liten stor, AG Baumann
9/10-2012, 12:1012.4 g/100mlFürst, Ljogodt, Balderklin
14/12-2012, 10:2513.4 g/100mlFürst, Ljogodt, Balderklin
16/1-2013, 10:4513.5 g/100mlKlinikk liten stor, AG Baumann
3/5-201714.4Maj Med, Per J Askim. Rett e 36d vannf
2/8-2018, 10:1614.7Fürst, Martin Spon, Legene i Oscarsgt
10/10-201914.1Hjemmetest
5/2-202013.2Hjemmetest
14/5-202013.3Hjemmetest, tatt jern på forhånd
9/3-202113.9Hjemmetest, tatt jern på forhånd
15/6-202113.0Hjemmetest, tatt jern på forhånd
28/10-202114.3Hjemmetest, tatt jern på forhånd
11/11-2021, 08:0612.9 g/dlFürst, Bender, Legene i Oscarsgt
22/2-2022
6/10-202214.3Hjemmetest, tatt jern på forhånd
19/6-202311.7Hjemmetest
Hemoglobin
blodtapping-for-detox-20191010-bilde04-blod

Oppdateringer

Oppdatering 27/10-2019: jeg hørte akkurat Jay Davidson på lupussolutionsummit (med Tiffany og Brent Caplan). Han sa blodbanker ofte var infisert med bakterier og virus. For eksempelv EBV, Epstein Barr Virus. Blodbanker tester ikke for denne. Folk med et dårlig immunsystem kan ende med problemer dersom de blir infisert. Man bør derfor si nei takk til blodoverføring så lenge man ikke absolutt behøvde det.

Oppdatering 8. juli 2022. tv2 dot no 6. juli 2022. Skal redde liv ved store blødninger. Haukeland universitetssjukehus skal nå bli landets første til å produsere tørket blodplasma. Arbeidet med å utvikle produktet kan starte opp etter at Helse Bergen nylig fikk tildelt 15 millioner kroner fra Innovasjon Norge. Blodplasma er den svakt gule væsken som blodcellene er i og utgjør omkring
55 prosent av kroppens blodvolum. Et voksent menneske har mellom fem og seks liter blod. Tørket blodplasma skal brukes av ambulanser, luftambulansen, lokalsykehus, Forsvaret og kommunehelsetjenesten. Målet er at Norge skal bli selvforsynt med tørket plasma som benyttes i behandling av pasienter med livstruende blødning. I dag produseres tørket plasma bare i Tyskland, Frankrike og Sør-Afrika. Kun Røde Kors i Tyskland er godkjent som leverandør av plasma til Norge. “Stadige leveringsproblemer gir Norge en usikker tilgang og dårlig beredskap” sier overlege Torunn Oveland Apelseth som leder pionerprosjekt. Tørket plasma fremstilles ved blodplasma isoleres fra fullblod og tørkes. Når den skal brukes, tilsettes sterilt vann. “Fordelen er at tørket plasma har en holdbarhet på 15 måneder, i motsetning til ferskt blod som går ut på dato etter 21-35 dager” sier overlegen.

Boron og hårmineral analyse

Boron, hårmineral analyse og borosilikat glass.

Den siste uken har jeg hørt på “The sexual vitality summit” med Susan Bratton. Mange interessante intervjuer! Blant annet ett med Ben Greenfield. Han snakket om kosttilskudd for å øke testosteron. Her var boron ett av flere. Jeg tar jo hårmineral analyse hvert halvår. Så jeg sjekket den nyeste av disse for å se hva boron nivået var. Det viste seg at Boron var på rapporten, men sto som N/A. Altså Not Applicable. Det tydet på at laboratoriet ikke målte boron i håret. Så da lurte jeg på hvorfor.

Jeg sendte en email til ARL – Analytical Research Laboratories. Det er stort sett disse jeg benytter. Og spurte om hvorfor Boron ikke var målt på hårprøven. I samme omgang sendte jeg det samme spørsmålet til TEI (Trace Minerals Incorporated) og DD (Doctors Data) – to konkurrerende laboratorier, som jeg tidligere også har benyttet.

Jeg fikk et interessant svar fra ARL:

With regard to boron testing, the reason we do not report boron readings is that our laboratory uses borosilicate glass in the testing process of the hair, which contains boron. Due to the leaching of the boron from the glass, all test results run outside the normal test range and are not stable.

Borosilicate glass is a type of glass with the main glass-forming constituents silica and boron oxide.

Borosilicate glasses are known for having very low coefficients of thermal expansion, making them resistant to thermal shock (going from hot to cold), more so than any other common glass. Such glass is less subject to thermal stress and is commonly used for the construction of reagent bottles (laboratory test tubes and beakers).

As for using a different type of glass, all glass contains some boron. Plastic has been considered, however, other contaminants are used in plastic.

Fra Doctors Data fikk jeg som svar at de tester for boron:

Thank you for your email. Boron is tested in our Hair Elements Profile.

Fra Trace Minerals har jeg dessverre ikke fått noe svar på min henvendelse.

"Spring Garden", by Tkachenko Andrey Zinovievich, 1981, Ukraine and Russia.
“Spring Garden”, by Tkachenko Andrey Zinovievich, 1981, Ukraine and Russia.

Tkachenko Andrey Zinovievich, 1926 – 2004. Soviet Ukrainian painter. Honored Artist of Ukraine. Member of the USSR Academy of Arts. Tkachenko Andrei Zinovievich was born April 13, 1926 on the farm Druzhevetsk (Orel region, Russia). In 1957 he graduated from the Penza Art School named after K. Savitsky, where he studied at IS. Goryushkina-Sorokopudova. In 1996, A. Tkachenko was awarded the title “Honored Artist of Ukraine”. His works are in private collections in Ukraine and abroad.

The above picture was kindly allowed me to be used by http://www.oknasocrealisma.com and was downloaded from http://oknasocrealisma.com/authors/tkachenko-andrey-zinovievich/

Oppdatering 26 desember 2022. Calcium fructoborate.

D3 i kalsium tilskudd

Kalsium tilskudd med magnesium og vitamin D3 men ikke K2.

Vitamin D er et fettløselig vitamin og således et vitamin som kan lagres i kroppen. Det betyr at dersom man tar for mye vitamin D tilskudd kan man over tid ende opp med for mye vitamin D i kroppen og således en ubalanse. Vitamin K er også fettløselig.

Jeg lærte på Swiss Biohealth tannklinikken at når man tar vitamin D3 (cholecalciferol) tilskudd må man samtidig ta vitamin K2 (menaquinone) tilskudd. Jeg har lest dette mange andre steder også. Årsaken er at vitamin D3 fungerer ved at opptaket av kalsium i tarmen fra mat forbedres. Dermed økes kalsium i blodet. Vitamin K2 gjør at dette kalsiumet går til riktige prosesser, slik som å styrke benbygningen. Og ikke til uhensiktsmessige prosesser, som å hardne blodårene.

I endel kalsium kosttilskudd er det inkludert vitamin D3. Mens det ikke er vitamin K2. Blant annet i tilskuddet Paramin fra Endo-Met laboratories. Og i et tilskuddet fra Pure Encapsulations. Jeg har lurt på årsaken til denne formuleringen. Jeg ville tenkt at dette gir en dobbel dose kalsium i blodet – både fra kalsium i kosttilskuddet, og fra at D3 øker opptaket av kalsium fra tarmen. Så jeg sendte en email til både ARL (Analytical Research Laboratories, som lager og selger Endo-Met tilskuddene) og til Pure. og spurte om dette.

Fra Pure fikk jeg et godt svar: “Vitamin D3 is included in some of our calcium formulas to promote intestinal calcium and phosphorous absorption and reduce urinary calcium loss, essential mechanisms for maintaining healthy calcium levels in the body and for healthy bone composition.”

Jeg fikk også god informasjon fra ARL angående hvorfor det ikke var K2 med i tilskuddet: “Although vitamin K2 can have a beneficial effect when taking vitamin D, there are many individuals who cannot take vitmain K, particularly those on blood thinners and individuals who have poor kidney and liver function. In addition, most individuals take in adequate amounts of vitamin K in their food. (https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-vitamin-k#section3)”

Og: “You need to keep in mind that one does not just take one supplement. You have to take into account that other products that have been recommended may also contain vitamin D. In addition, many practitioners will also include additional vitamin D supplementation to the program.”

Konklusjon: man tar med D3 i kalsium tilskuddet for å øko opptaket av nettopp kalsiumen i tilskuddet. Med mye kalsium i blodet er det naturlig å tenke at man bør ta K2. Dette er ikke en del av tilskuddet fordi K2 har som bieffekt at det hjelper med blodkoagulasjon (K står opprinnelige for koagulasjon). De som går på blodfortynnende midler ønsker ikke denne effekten. For oss andre er det enkelt å ta et K2 tilskudd i tillegg. Swiss Biohealth sier man skal ta 100mg K2 for hver 10 000 IU D3.

Pure Encapsulations kalsium tilskudd
Pure Encapsulations kalsium kosttilskudd – med vitamin D3, uten K2.

Headerbildet i denne posten viser armen av en statue av Den hellige Dominikus av Nordturm. Armen er begrodd med lav, som er et råmateriale for veganske D3 tilskudd. Det vanligste måten å fremstille D3 tilskudd er fra lanolin fra saueull. Bildet er tatt fra Wikipedia og er brukt innenfor lisensen (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Der_Heilige_Dominikus_am_Nordturm_des_Regensburger_Doms.jpg).