Kavitasjonsoperasjon

kavitasjonsoperasjon-20190130-bilde05-banner

På engelsk har vi de to ordene “cavity” og “cavitation”. De betyr forskjellige ting:

 • “cavity” er hull i tannen
 • “cavitation” er hull i beinet, altså skjelettet. Typisk i kjevebeinet, men kan oppstå andre steder også, eksempelvis i hoftebeinet. En kavitasjon kan også være vev av dårlig kvalitet.

Når man trekker en visdomstann vil det være igjen et hull i skjelettet, der tannens rot var. Man ønsker at dette hullet skal gro igjen med benvev. Dersom dette ikke skjer, eller det gror igjen med benvev av dårlig kvalitet, kan man ende opp med en kavitasjon. Dette blir ofte en bakterielomme, der bakteriene kan spre seg ut i kroppen og påvirke helsen i kroppen negativt. Grunnen til at bakterier samles her er fordi:

 • det er altså en fysisk lomme
 • det er dårlig blodsirkulasjon til et slikt område og dermed dårligere helning
 • og dermed lavere immunaktivitet
 • det er mange nerver til et slikt område fordi tannens nerver går hit. En visdomstann har to (nedre, mandible) eller tre (øvre, maxilia) røtter og dermed to eller tre nerver. Tungmetaller beveger seg i kroppen langs nerver og ender derfor ofte opp her. Tungmetaller tiltrekker patogener.

Den periodontale membranen (periodontal ligament) ligger mellom tannen og beinet, og fester tannen til beinet. Dersom denne ikke fjernes når visdomstannen trekkes er det stor sjanse for kavitasjon, fordi membranen vil hindre benet å gro igjen. Så det er viktig at tannlegen gjør dette riktig – og fjerner membranen når tannen trekkes. En kavitasjon kan oppstå også selv om membranen fjernes. Og kan tilogmed oppstå ved visdomstenner som er intakte i munnen. Ofte oppstår det også kavitasjon ved en rotfylt tann.

kavitasjonsillustrasjon06
Kvitasjonsillustrasjon. Hvordan det kan se ut etter at tannlegen har trukket en visdomstann. Dette kan danne grunnlaget for dårlig benvekst og for at en kavitasjon oppstår.
kavitasjonsillustrasjon03
Kavitasjonsillustrasjon Dette er ett år eller mer etter at visdomstannen ble trukket. Der tannen var har det nå dannet en kavitasjon – porøst ben med tungmetaller og patogener. Patogenene kan komme ut i resten av kroppen og skape dårlig helse. Kavitasjon kan også oppstå ved en intakt visdomstann, og ved en rotfylt tann.
kavitasjonsillustrasjon
Kavitasjonsillustrasjon. Her illustreres det hva som gjøres under kavitasjonskirurgi hos Swiss-Biohealth. Gummen åpnes og kavitasjonen renses ut. Enten lar man pasientens blod fylle kavitasjonen, legger på en PRF membran på toppen og syr igjen. Eller fyller hele kavitasjonen med PRF og syr igjen.

Et område med kavitasjon har ofte ben av porøs og dårlig kvalitet. En kavitasjonsoperasjon går ut på å åpne gummen og rense ut området under. Dette gjøres med et piezo instrument som kan borre i benet, slik at man får ut all materie. Deretter bruker mann ozon for å ytterligere desinfisere. Så fylles området med Platelet Rich Fibrin – et materiale som er laget av pasientens eget blod og som stimulerer bendannelse. Gummen syes igjen og tar omtrent en måned på å gro. Kavitasjonen gror med 1mm i måneden fra alle sidene. Så det tar oppimot et år før selve hullet er grodd til. I denne tiden er det viktig å leve sunt slik at helning stimuleres.

Symptomene på en eller flere kavitasjoner er ofte ikke smerter eller andre merkbare symptomer i kavitasjonsområdene. Men man har kanskje symptomer andre steder i kroppen, som ikke har noen god forklaring. De fleste som tar kavitasjonsoperasjon gjør det for å bedre den generelle helsen i kroppen. Noen opplever etterpå at symptomer “mirakuløst” forsvinner, andre opplever mindre grad av lindring, mens noen opplever ingen forskjell. Noen blir også verre.

En venninne av meg hadde precancer. Hun fjernet en rotfylling og opererte kavitasjoner ved alle visdomstennene samt ved rotfyllingen. Og ble mye bedre – mange symptomer forsvant.

Jeg var ganske syk i 2008, og har gjort mange tiltak siden den tid. Nå i 2018 er jeg nesten helt frisk. Men jeg føler fortsatt at det er noe som holder meg igjen. Jeg har fortsatt endel uforklarlige symptomer – blant annet med mat og søvn – selv om dette er mye bedre enn for 10 år siden. Jeg har ingen symptomer i kavitasjonsområdene. Min primære ambisjon med denne operasjonen er å gjennomføre det så godt og sikkert som mulig (vi vil ikke gjøre vond verre). Jeg vil være nøye med å velge klinikk og kirurg. Og jeg vil være meget nøye med å gjøre min del av jobben – anbefalt kosthold, livsstil osv. Mulige påfølgende helsegevinster en bonus.

Klinikken

Min kavitasjonskirurgi ble gjort på klinikken Swiss-Biohealth, som ligger nord i Sveits på grensen til Tyskland, i byen Kreuzlingen (Konstanz). Klinikken drives av Dr Ulrich Volz. Han har utviklet flere teknologier som brukes her, og på SDS – Swiss Dental Solutions. Dr Dietrich Klinghardt, en meget anerkjent tysk helse poineer, er også involvert. Dr Volz gjør ofte kirurgiske inngrep, men kun de vanskeligste. Mitt inngrep ble gjort av tannlege/kjevekirurg Josephine Tietje og hennes medhjelper Anika Harvey.

Swiss-Biohealth har stort fokus på å stryke kroppens naturlige regenerasjonsmekanismer. På denne måten kortes pasientens rekonvalens tid og det er mindre sjanse for at noe går galt. Jeg synes dette konseptet er fantastisk bra.

Jeg skulle trekke to gjenværende visdomstenner og rense ut kavitasjoner ved alle 4 visdomstennene. Samt bildetaking og infusjoner og andre behandlinger før og etter operasjonen. Dette kostet i underkant av 100 000 kroner. De var veldig ryddige med å hele tiden gi oversiktlige kostnadsoverslag, fakturaer og kvitteringer så man visste akkurat hva ting kostet og hva man betalte for. I tillegg kom airbnb, mat, reise. Og fri fra jobb. Jeg ankom Sveits på en søndag og reiste tilbake onsdagen 10 dager senere.

Flere andre klinikker gjør også denne operasjonen:

De to første har opplæring fra Dr Volz hos Swiss-Biohealth. Jeg besøkte også Helena i London, og hun hadde mye kompetanse. Prisen der var under halvparten. Jeg likte henne veldig godt og kunne gjort det hos henne.

Jeg endte opp med Swiss-Biohealth fordi jeg følte at de hadde større ressurser til å reparere dersom noe skulle gå galt. De er Klinghardt anbefalt, og de andre tannlegene er altså opplært av dem. Og jeg tror de gjør denne type operasjon veldig ofte. At operasjonen skjer i utlandet langt fra der man bor gjør at risikoen øker og man vil være ekstra sikker på at noe ikke går galt – så det er et argument for å velge tilbyder med best kvalitet selv om prisen er høyere. Man får gratis diagnostisering med panorama bilde og en halvtimes gratis Skype (google-hangout) med kjevekirurgen før man må bestemme seg. Det er tre personer som jobber i resepsjonen og henvendelser går til dem. Hvis det er spørsmål kirurgen må svare på er det resepsjonen som hører med kirurgen. De er flinke til å svare på alle spørsmål man måtte ha – både på email og telefon (og dette koster ikke noe ekstra) og når man er på klinikken. Noen ganger tar det litt tid før de svarer på email, oppimot noen dager, men det kom tilslutt alltid et svar, og som oftest et bra svar. Dette var viktig for meg – fordi det ga meg følelsen av at de ikke tok lett på dette. Jeg besøkte klinikken og byttet tre fyllinger i november 2018, før jeg bestemte meg for å videre med kavitasjonsoperasjon – og likte meg der og følte at dette var et bra sted å gjøre kavitasjonene.

Diagnostisering

En tannlege eller kjevekirurg kan gjøre en preliminær diagnose av kavitasjoner ved å se på et panoramabilde av kjeven. Kavitasjoner fremgår som områder med lavere bentetthet og dermed mørkere farge enn omkringliggende strukturer.

kavitasjonsoperasjon-20190130-bilde01-panoramabilde-20080324-nm
Panoramabilde 2008-03-04. Her er alle visdomstenner intakte. De to på venstre side (28, 38) ble trukket senere samme dag. Alle fyllingene er amalgam.
Panoramabilde 2018-08-03
Panoramabilde 2018-08-03. Her er visdomstennene på venstre side trukket. Alle fyllingene er Tetric Evo-Ceram.
Panorama Swiss Biohealth diagnostisering av kavitasjoner 2018-08-09
Swiss Biohealth diagnostisering av kavitasjoner 2018-08-09. Sannsynlige kavitasjonsområder er markert med rødt. De to visdomstennene som må trekkes er avkrysset. En bit av en rot av en visdomstann som knakk ved uttrekning er markert med pil og spørsmålstegn.

Diagnostisering begynner gjerne med at man på email sender et panoramabilde til klinikken. Jeg sendte bildet fra 3. august 2018, tatt hos SpesDent i Oslo. Vi kan se at området rundt visdomstennene, både de som er trukket på venstre side og de som er intakte på høyre, er mørkere enn områdene i nærheten. Det tyder på lavere bentetthet og sannsynlig kavitasjon. Jeg fikk beskjed om at jeg burde trekke de to gjenværende visdomstennene og operere alle 4 kavitasjonsområder. De to gjenværende visdomstennene må ut fordi ellers er det ikke mulig å komme til.

Visdomstannen på høyre side nede knakk da den ble trukket. Vi kan se at det ligger igjen en bit av roten. Denne biten skal også ut.

I tillegg til panoramabildet ville Swiss-Biohealth ha blodverdier på LDL (Low Density Lipoprotein, dvs “dårlig” kolesterol) og vitamin D3. Lav LDL er nødvendig for å hindre inflammasjon og dermed redusert benvekst. Høyt nivå av D3 er nødvendig for god benvekst.

Endelig diagnostisering av kavitasjonene gjøres ved oppmøte på klinikken, der de tar 3d-bilder – DVT – Digital Volume Tomography.

Forberedelser

D3 og LDL

Klinikken krever LDL under 3,73 mmol/L (1,4 g/L) og D3 over 166 nmol/L (70 ng/ml) for å gjøre operasjonen. Høy LDL indikerer fare for inflammasjon. Lav D3 reduserer sjansen for å danne benvev av god kvalitet, og korrelerer også med et svakt immunsystem.

Jeg målte disse verdiene 12/11-2018 da jeg var i Sveits for å få en vurdering før eventuell operasjon. (Begge er enkle å måle også i Norge). Jeg var helt på grensen på begge to. På anbefalling fra Swiss-Biohealth begynte jeg

 • å spise vegansk for å få ned LDL. Dette gjorde jeg i over en måned før operasjonen. Og jeg spiste heller ikke ekstra olje. Jeg levde på gryterett med bønner, poteter, grønnsaker, krydder. Og chia-grøt og tofu. Vanligvis spiser jeg både kjøtt og fisk. Det gikk overraskende enkelt å leve som veganer. Kanskje har det noe med at jeg har blodtype A+. Disse skal ha enklere for å leve vegansk.
 • å ta D3 vitamintilskudd. Klinikken har en vitaminblanding “Basic Immune” man skal ta i måneden før operasjonen. Jeg tok denne og litt ekstra, og tok opptil 40 000 IU D3 om dagen, 20 000 til frokost og 20 000 til sen lunch. Når man tar D3 tilskudd er det viktig å også ta K2 for at D3 skal brukes riktig i kroppen. Jeg tok 200 microgram (mcg) K2 per 10 000 IU D3. Også magnesium er viktig å ta.
 • i tillegg er det viktig å leve så sunt som mulig – kosthold, trening, sol, rent vann osv. For å styrke og forberede kroppen.

Swiss Biohealth sier at man skal ta 100 mikrogram K2-mk7 til 10 000 IU D3.

Hele konseptet med at pasienten må gjøre sin del av jobben synes jeg er utrolig bra. Det bevisstgjør pasienten og gir pasienten større kontroll over egen skjebne. Noe som er til fordel både for klinikk og pasient. Her har norsk helsevesen mye å lære.

Da jeg gjorde operasjonen hadde jeg LDL på 2,4 mmol/l og D3 på 390 nmol/l. Altså godt innenfor. Også etter operasjonen er det viktig å ha kontroll på disse verdiene. Fordi nå skal benvevet gro til. Det tar 1 år.

En ting jeg oppdaget var at kokosnøttolje øker LDL. Mens linfrøolje gjør det ikke. Så det går fint å spise vegansk med ekstra linfrøolje, og fortsatt holde LDL lav.

Reisen

Sveits er et ganske lite land med korte strekninger og bra veier og tog. Jeg reiste med Norwegian fra Gardermoen til Zürich. Og tok toget derfra til Kreuzlingen.

Innkvartering

HotelSix er et billig og bra hotel rett ved klinikken, og egner seg godt å bo på når man er pasient hos SB. Det er fint å bo rett ved fordi da kan man gå til klinikken. Bor man lengre unna vil de man skal ta taxi fordi det er ikke gunstig for helbredelsen å gå for mye rett etterpå. Dessverre hadde HotelSix stengt i januar og begynnelsen av februar. Så jeg endte med å bo på en airbnb. Litt risikabelt fordi man vet ikke helt hvordan det blir. Men jeg var heldig og det var et bra sted å bo for å komme seg etter operasjonen. Airbnb’en lå rett ved klinikken og alt var i gangavstand. Lå også rett ved Bodensee, som er vakker.

Mat og drikke

Etter en kavitasjonsoperasjon kan man ikke tygge, kun spise suppe. Og det skal være vegansk for å holde LDL nede. Og økologisk. Jeg var litt usikker på hvordan jeg løste dette før jeg kom ned, men hadde funnet noen økologiske restauranter på nettet.

Klinikken ligger på den sveitsiske siden av grensen. I den tyske delen av byen var det supermarkeder med kun økologisk mat (Alnatura, Dennis Biomarkt) der de hadde suppe på glass. Det var stort sett dette jeg spiste de dagene jeg var i Sveits. Det var også en restaurant Eugenes Bio.

Dagen før operasjonen var jeg innom restauranten og spiste to veganske, økologiske supper (blir ikke mett av bare en). Det var nesten bare damer der. Ble forsøkt sjekket opp av en tysk dame, det gikk helt på trynet, hun syntes sikkert synd på meg siden jeg så så ensom ut!

Med til Sveits hadde jeg Cistus Te. Dette er en detox te som virker mot patogener og mot biofilm. Jeg kjøpte tekanne og vannkoker og drakk 6 kopper Cistus Te hver dag. Det fungerte fint.

Tilbake i Norge spiste (spiser) jeg vegetar gryter med bønner, poteter, grønnsaker, som jeg kjørte i blenderen. Og blandet i proteinpulver laget av gresskarkjernefrø. Etterhvert spiste jeg også kjøtt og fisk – dette gikk også i blenderen. I flere måneder etterpå. Jeg er forsiktig.

Sveits vs Tyskland

Grensebyen heter Kreuzlingen på sveitsisk side og Konstanz på tysk side. I Sveits er alt rolig, litt tilknappet, ordentlig. På tysk side er det mer aktivitet. Rett over grensen til Tyskland var det straks 3 strippeklubber. Ingen i Sveits. Interessant men ikke mitt fokus på denne turen.

Fibrin

Oppdatering 5. juli 2023. Fibrin wikipedia (also called Factor Ia) is a fibrous, nonglobular protein involved in the clotting of blood. It is formed by the action of the protease thrombin on fibrinogen (soluble), which causes it to polymerize. The polymerized fibrin (insoluble), together with platelets, forms a hemostatic plug or clot over a wound site.

Serine protease: can hydrolyse peptide bonds, R1-C-N-C-R2.

When the lining of a blood vessel is broken, platelets are attracted, forming a platelet plug. These platelets have thrombin receptors on their surfaces, as well as fibrinogen receptors, which in turn convert soluble fibrinogen in the serum into fibrin at the wound site. Factor XIII completes the cross-linking of fibrin so that it hardens and contracts. The cross-linked fibrin forms a mesh atop the platelet plug that completes the clot. Fibrin was discovered by Marcello Malpighi in 1666.

Serine proteases are enzymes that cleave peptide bonds in proteins. Thrombin acts as a serine protease that converts soluble fibrinogen into insoluble strands of fibrin, as well as catalyzing many other coagulation-related reactions.

Coagulase. Staphylococcus aureus uses coagulase to form a fibrin coat from fibrinogen present in the bloodstream. This helps the bacteria evade detection and phagocytosis by the immune system. Coagulase is a protein enzyme produced by several microorganisms that enables the conversion of fibrinogen to fibrin. In the laboratory, it is used to distinguish between different types of Staphylococcus isolates. Importantly, S. aureus is generally coagulase-positive, meaning that a positive coagulase test would indicate the presence of S. aureus or any of the other 11 coagulase-positive Staphylococci.

PRF – Platelet Rich Fibrin

Platelet Rich Fibrin lages fra pasientens eget blod. Blod består i utgangspunktet av røde blodceller og hvite blodceller løst i en væske som kalles plasma. Plasma inneholder i tillegg mange kjemikalier og kjemikalieliknende stoffer. Platelets er et slikt stoff, en mellomting mellom celle og kjemikalie. Platelets har viktige oppgaver når man får sår og blødningen opphører – det er de cellene som gjør at blodet koagulere. Platelets kalles også trombocytter. Blodet inneholder også et lite antall stam celler.

Platelet Rich Plasma er, som navnet sier, blodplasma med mange platelet celler. Man lager PRP ved å sentrifugere blodet slik at det deler seg i røde celler (på bunn), hvite celler (i midten) og plasma (øverst). Så tar man ut plasmaet (og muligens også de hvite blodcellene) og sentrifuerer på nytt – da havner platelet cellene på bunnen. Når man så tar ut den nederste tredjedelen i reagensglasset har man PRP.

PRF er en forbedret versjon av PRP, der flere andre komponenter i plasmaet konsentreres og tas med. Fibrin er et protein i blodet med fiber egenskaper – det vil si det kan lage strukturer. Når vi får et sår dannes fibrin etter at plateltes i første omgang har stoppet blødningen.

Swiss Biohealth bruker A-PRF, Advanced PRF. Dette er PRF med leucocytter (hvite blodlegemer) og 1,2% stamceller. I benmargen er blodets stamceller (hematopoietiske stem cells). Disse lager røde og hvite blodceller. Men også i blodet finnes noen hematopoietiske stam celler. Ved sentrifugering kan man oppnå en løsning der konsentrasjonen av disse økes.

Slik jeg forstår det bidrar både platelets og stam celler til raskere og bedre helbred (bendannelse). Fibrin fungerer som et stilas, og kan retningsstyre benveksten. Etter at kavitasjonen er renset ut er jeg usikker på om

 • kavitasjonen fylles med pasientens blod, og så en A-PRF membran over dette, før gummen sys igjen
 • eller om hele kavitasjonen fylles med A-PRF før gummen syes igjen. Se illustrasjon nedenfor.
Kavitasjonsillustrasjon01
Kavitasjonsillustrasjon01 Her har jeg forsøkt å illustrere hvordan en kavitasjon dannes og hva som gjøres under en kavitasjonsoperasjon.
Kavitasjonsillustrasjon02
Kavitasjonsillustrasjon02 Her er siste bildene i serien ovenfor.

Det første som skjer etter at man har satt seg i tannlegestolen og operasjonen skal begynne, er at pasienten tappes for noen reagensglass blod. Med dette blodet lages PRF. Det tar en halv times tid å lage.

Ting kirurgen må være oppmerksom på

Kirurgi har alltid en viss risiko. Å velge riktig klinikk og riktig kirurg reduserer denne. Og å være en bevisst pasient reduserer risikoen ytterligere. En kavitasjonsoperasjon er et relativt lite og enkelt inngrep. Men det er noen åpenbare ting som kan gå galt:

 • I underkjeven går det en nerve. Arm av trigeminalnerven (se bilde). Denne vil vi ikke skade.
 • I overkjeven kan man risikere å lage et hull inn i bihulene (sinus cavity). Dette kan skje dersom tannlegen renser ut for mye. Det kan også skje bare ved å trekke en tann, dersom tannen har en lang rot (kan muligens sees på bilder). Dersom dette skjer er det vanligvis ganske enkelt å reparere for en erfaren kirurg. Men vi ønsker helt klart at det ikke skal skje.
 • Det er viktig å desinfisere kavitasjonen før den fylles igjen. Dette gjøres best med ozon.

Operasjonsdagen

Operasjonsdagen var onsdag 30. januar 2019. De vil at du skal ha en sjekk dagen iforveien. Og at du skal ha minst 3 dager på klinikken i etterkant. Så det mest effektive hadde vært å ha operasjonen på en tirsdag. Da kunne jeg dratt hjem til Norge på fredag eller lørdag. Slik det ble nå så ankom jeg på søndag 27. januar og var i Sveits i 10 dager til onsdag 6. februar. Det var egentlig helt ok – det var fint å ha litt god tid, spesielt etter operasjonen, slik at jeg kunne slappe godt av og fokusere på helbred.

På tirsdagen tok vi blodprøve for å sjekke LDL og D3. Og jeg fikk en Vitamin C infusjon (IV). Jeg tror hovedgrunnen til infusjonen er for å forebygge infeksjon. De var veldig oppmerksomme på å forebygge dette. Vi behøvde ikke ta 3d-bilder fordi det tok jeg da jeg var innom før jul.

På onsdag fikk jeg først en ny Vitamin C infusjon. Deretter kranio-sakral terapi. Jeg har gått på kranio-sakral terapi i Oslo før (Trine Hamvik) og synes egentlig hun i Oslo var flinkere. Deretter kavitasjonsoperasjonen. En kavitasjonsoperasjon foregår mens pasienten sitter i tannlegestolen. På SB behandles man ofte av et team – i dette tilfellet kirurgen Josephine Tietje og hennes assistent Anika Harvey. Et veldig bra team. Det var inn i tannlegestolen, og en sykepleier tappet blod for PRF. Deretter var vi igang. Tietje og Harvey har masse energi, er flinke og forsiktige, rett og slett supre å jobbe med.

Først fikk jeg lokalbedøvelse. Denne ble satt i munnhulen og på innsiden av kinnene. Da en av disse ble satt merket jeg en brå smerte i ansiktet. Og jeg merket at øyenbrynet ble slapt. Jeg tror det var fordi de kom borti en nerve i kinnet. Så jeg ble bekymret. Men så gikk det 5 minutter og jeg merket ikke noe mer til dette.

Første oppgave var nede til venstre. Da jeg trakk visdomstannen der for 11 år siden knakk roten, så det var igjen en tannrot. Å få ut denne visste vi var vanskelig, men det gikk relativt greit. Det tok omtrent 3 kvarter. De bruker et piezo instrument som borrer i beinet ved vibrasjoner. Det er laget slik at det ikke kan skade nerver eller blodårer. Det var ikke behagelig, men heller ikke spesielt ille da det pågikk. De fylte igjen kavitasjonen med A-PRF og sydde igjen.

Oppe til venstre virket det som at beinet var hardt på overflaten, men med en kavitasjon under. Det gikk greit å borre opp og rense ut. Da var det tid for et kvarters pause. Så var det høyre side, hvor visdomstennene var intakte. Tannen nede ble trukket. Roten var krum så den var vanskelig å få ut og kom ut i biter. Den oppe kom ut hel. Kavitasjonene ble renset ut, fylt med PRF og sydd igjen.

Tilslutt fikk jeg en injeksjon med Procaine i mandlene. Dette skulle øke avgiftningen.

Tenner inneholder stamceller så er egentlig verdifulle. Jeg kunne godt tenkt meg å hatt tilbud om å hente ut og preservere stamcellene fra tennene som ble trukket.

Jeg ønsket å gjøre en laboratorie analyse av patogen innholdet i kavitasjonene. Så underveis samlet vi blod fra kavitasjonene i en beholder og benrester i en annen. De to beholderne ble sendt til laboratoriet dnaconnexions i USA for analyse.

Hele operasjonen tok omtrent 2 1/2 timer. Det gikk fort og greit. Kirurgen og hennes assistent gjorde alt perfekt, såvidt jeg kan bedømme. Etterpå tok vi et panorama bilde.

Panorama 20190130-153108
Panorama 20190130-153108 rett etter kavitasjonsoperasjonen.

Jeg følte meg ok etterpå og mente jeg var istand til å gå hjem til airbnb’en. De insisterte på at jeg skulle ta taxi. Så da gjorde jeg det. Taxisjoføren kjørte uvørent, han burde fått bedre beskjed. Men alt gikk bra. Man skal helst unngå både bil, fly og annet som kan gi vibrasjoner de nærmeste dagene. En kort kjøretur er ok.

Neste dag skulle jeg tilbake på klinikken for behandling.

Dagene etter operasjonen

Klinikken er veldig opptatt av å

 • maksimere kroppens egen restitusjonsevne etter operasjon
 • unngå infeksjoner

Konseptet er utrolig bra.

Et hovedprinsipp er at kroppen helbreder kun når man er i parasympatetisk modus. Altså at nervesystemet slapper av. Dit kommer man ved mest mulig avslapning og minst mulig anstrengelser. Man får streng beskjed om ikke å gjøre anstrengende aktiviteter dagene etter operasjonen. Heller ikke se nyheter eller andre medier med foruroligende innhold.

Med seg på “hotellet” (airbnb) får man en hilotherm maskin med kjølemaske. Dette er en maske som kjøler ansiktet og altså områdene man har operert. Brukes ofte ved plastisk kirurgi. Tanken er at området heler mest optimalt ved en temperatur rundt 16 grader Celsius.

swissbiohealth-hilotherm01-20190131_192437
Hilotherm kjølemaske. Det sirkulerer kaldt vann i maskin.
swissbiohealth-hilotherm02-20190131_192649
Hilotherm maske og maskin

Oppdatering 10. nov 2021. Interessant apropos – kalde bad.

Man får også med biodynamiske legemidler – Arnica og Traumeel. Arnica er våtservietter. Man skal holde de på kinnet der man har operert. Det skal redusere hevelsen. Traumeel er en krem man skal smøre i ansiktet der man har operert som også skal redusere hevelsen.

Arnika
Arnika
Traumeel
Traumeel

Man får også med en Vivobase, som er et apparat som skal redusere elektomagnetisk stråling. Swiss Biohealth er veldig opptatt av at stråling reduserer kroppens even til regenerering, og at stråling må minimeres. Jeg har min egen Vivobase som jeg hadde med så slapp å låne av dem.

De neste dagene har man avtaler om infusjoner og behandlinger på klinikken, samt man kan oppholde seg der og slappe av. De har et utrolig fint restitusjonsrom der man kan sitte i gode stoler i en avslappende atmosfære. Med Hilotherm hvis man vil. Rommet er laget slik at det ikke er noe stråling der – det er blant annet brukt reflektiv film på vinduene. På klinikken er det ikke lov med mobil eller andre enheter som ikke er i flymodus. De har kablet internett man kan låne. De lager supergod økologisk vegansk suppe til de som vil ha, dessverre litt for lite til at man ikke behøver ha med mat. De selger også supper på glass – men man kan kjøpe de samme suppene i butikken for halve prisen. Og de selger ferdiglaget bone broth på glass.

Swissbiohealth avslapningsrommet 20190201
Avslapningsrommet

Dagen etter operasjonen følte jeg meg bra, men var endel hoven i ansiktet ved kavitasjonsstedene. Jeg hadde litt vannansamling i kroppen – i ben, knær og armer. Dette er et detox symptom og vanlig. Altså et tegn på at kroppen avgifter. Grunnen er at nå er kroppen kvitt en belastning (patogener og tung metaller fra kavitasjonene) og klarer plutselig å avgifte bedre. Jeg hadde avtale på klinikken klokken 11:00. Jeg fikk en ny vitamin C infusjon og lymfemassasje. Jeg har fått lymfemassasje før i Oslo, hos Andrea Becker på OKklinikken på Majorstua, og synes hun var flinkere enn hun på SB. Deretter Arnica, Traumeel og tid med Hilotherm masken.

Fordøyelsen var blitt annerledes. Avføringen så annerledes ut og jeg hadde en annen følelse i magen.

På fredag var jeg enda mer hoven i ansiktet og hadde mer vannansamling i kroppen (edema). Jeg følte meg stort sett bra og energisk. Jeg hadde mye luft i magen og det føltes som at fordøyelsessystemet var i ferd med å resettes. Jeg hadde avtale på klinikken klokken 12:00 og fikk først en runde med magnetfelt terapi. Deretter en IV “Infusion Mitochondria”. Denne skulle gjøre meg mer energisk neste dag. Det motsatt skjedde, så synes ikke dette fungerte så bra. Jeg var snørrete med gul selvlylsende farge, tolker det som at kroppen avgifter. Tett i sinus-området. Urin varierende farge, noen ganger lite farge, andre ganger selvlysende sterk gul. Avføring – faste “kabler”, annerledes farge, annerledes og stram lukt. Det var mye som skjedde rett etter operasjonen, og det er positivt. Fredagen ble avsluttet med en injeksjon i rumpemuskelen med Celestone chronodose. Dette er et middel som forebygger inflammasjon. Når den settes i en stor muskel fungerer den som time-release. De hadde fokus på at ingenting skulle gå galt i helgen, når jeg var på egenhånd.

Hevelse fredag 1. februar 2019
Hevelse fredag 1. februar 2019

På lørdag var hevelsen i ansiktet på vei ned. Fortsatt edema. Støl og stiv i kroppen. Natt til søndag: god søvn men kun i 4 timer, lå våken resten avnatten. Forstoppet, på en ny måte.

Søndag – omtrent samme som igår. Hevelsen på vei ned.

Mandag – nesten ikke hoven i ansiktet mer. Klokken 09:30 hadde jeg en “Final check” med Dr. Tietje. Alt ok. Sårene så fine ut og var i ferd med å lukke seg. Alt forløp som det skulle.

En fare er at man føler seg sprek etter operasjonen, gjør noe anstrengende og så opplever et tilbakeslag. Jeg var nøye med å ikke gå i denne fella. airbnb’en jeg bodde på lå rett ved Bodensee (Konstanzersee). Jeg gikk tidlig til sengs. Stop opp når jeg våknet og var uthvilt, dvs relativt tidlig. Trakk to kopper Cistus Te og gikk en kort, rolig tur ned til sjøen og gjorde rolige strekkøvelser. Så hjem, spise suppe og og bare sitte og slappe av og lese litt. Leste Hal Huggins: its all in your head og en Rudolf Steiner biografi. Og halvsove innimellom. Og legge seg tidlig, med åpent vindu for frisk luft, med nok dyner til at man ikke fryser.

På klinikken har de mange tilbud for å styrke helbredelsen etter operasjon. Hilotherm, magnetfelt terapi, kranio-sakral terapi etc. Jeg synes denne tankegangen er veldig bra. Men opplevde at det ble litt i meste laget for meg og at ofte var det best å bare sitte helt rolig i restitusjonsrommet og halvsove, se ut av vinduet, tenke over det som hadde vært og det som kommer.

Tirsdag pakket jeg. Og var innom klinikken en siste gang for å sjekke email. Jeg leste email kun to ganger iløpet av disse 10 dagene, for å unngå stress. Og ingen telefonsamtaler – for å unngå stråling. Onsdag tok jeg toget til Zurich og flyet til Gardermoen. Bilen min var helt nedsnødd på utendørsparkeringen på Gardermoen, men fikk den greit ut. Heldigvis hadde det vært 10 kalde dager og ikke varmt og kaldt omhverandre, så bilen var ikke fryst inne.

Tennene skal pusses, med en myk tannbørste fra Swiss-Biohealth og en naturlig, økologisk tannpasta derfra. Vi er forsiktige når vi pusser så vi ikke kommer borti stingene. Vi skal ikke skylle frem og tilbake med vann i munnen fordi det kan forstyrre sårene. Jeg gjorde kun lett renhold med tannbørsten de første par ukene etterpå fordi jeg var redd for å forstyrre stingene. 6 uker etter at jeg var kommet hjem var jeg innom tannlegen i Oslo for sjekk av sår og sting, samt fjerne plakk.

Stingene i gummen ble gjort med en selvoppløsende tråd. Så stingene skal forsvinne av seg selv etter rundt 6 uker. Da er såret helet. Deretter tar det nesten ett år før benet under er grodd tilbake.

Analyse av kavitasjonsinnholdet

Som nevnt ovenfor sendte vi blod og vev fra kavitasjonene til laboratoriet dnaconnexions i USA for analyse for patogener.

kavitasjonsoperasjon-20190130-bilde02-dna01-nr-1-and-32-rct-converted-1-nm
Tolkning av resultater, patogenanalyse kavitasjoner.
kavitasjonsoperasjon-20190130-bilde03-dna02-nr-1-and-16-and-17-cavs-converted-1-nm
Vev (benrester, vevsrester) fra kavitasjoner, patogenanalyse.
kavitasjonsoperasjon-20190130-bilde04-dna03-nr-1-and-32-rct-converted-1-nm
Blod fra kavitasjoner, patogenanalyse (det er ikke Root Canal Teeth).

Det er noe uklart hvordan man skal tolke disse grafene i detalj. Men man ser at det er mye rødt, og dermed “serious risk”. Enn så lenge tolker jeg det som at jeg hadde en betydelig patogen belastning i kavitasjonene. Og at det derfor var lurt å gjøre noe med dem.

Prøvetakingen var ikke helt optimal. Swiss-Biohealth ventet et døgn etter operasjonen med å sende. Og prøvene ble liggende hos dnaconnexions i noen dager fordi jeg hadde glemt å fylle ut noe på det vedlagte papirskjemaet så de sendte meg email som jeg ikke leste før det var gått flere dager. Men de sa det ikke ville påvirke resultatet.

Jeg tenker å høre med dnaconnexions om hvordan dette bør tolkes.

Den første måneden etter operasjon

Den første måneden hjemme i Norge er det viktig å fortsette å holde D3 høy og LDL lav. Så jeg spiser veganer. All mat går i blenderen så jeg ikke behøver tygge. Og jeg fortsetter å ta “Basic Immune” vitaminblandingen.

En ting jeg savnet var klare instruksjoner for hva man gjør, og hva man ikke gjør, når man har kommet hjem og er på egenhånd. SB har mange informasjons hefter og det meste står her. Men de er lange og tildels kompliserte. Jeg savnet ett firesiders ark der det viktigste står. Jeg savnet også en god illustrasjon av hvordan kavitasjonsområdet ser ut etter operasjonen. Mye av denne informasjonen måtte jeg lete etter, resonnere meg frem til og spørre litt mange spørsmål til de i resepsjonen (som gjør alt de kan for at pasientene skal være fornøyde).

Jeg hadde noen spørsmål jeg sendte på email til SB i denne perioden. De var veldig nøye med å svare og å gi gode svar. Jeg følte ikke at de hadde glemte meg selv om jeg hadde betalt og var ferdig på klinikken.

Det neste året

Etterhvert kan man begynne å tygge forsiktig på tennene foran i munnen. Man må føle seg frem. Jeg bruker fortsatt mye blender. Jeg spiser to dager veganer, og to dager kjøtt/fisk gjerne i form av innmat. Uansett en fin rutine, egentlig. Og jeg tar jevnlig blodprøve for D3 og LDL for å sjekke at jeg ikke gjør noe galt. Jeg tar en ny vitaminblanding fra Swiss-Biohealth, “Daily Use”. Denne er for vedlikehold. Som med “Basic Immune” består den av to esker der den ene inneholder blandingen man skal ta tidlig på dagen, og den andre det man skal ta senere på dagen.

Jeg tar i tillegg egne vitaminer og mineraler, eksempelvis B-vitamin, C-vitamin, magnesium, selen og i perioder jod i form av tangtilskudd. Jeg har sluttet å ta ekstra D3 og K3, fordi dette er fettløselige vitaminer så det kan lagres i kroppen og gi forgiftning dersom verdiene blir for høye. Så jeg tror det er lurt å rotere denne bruken. Nå er det snart sommer så da vil jeg prøve å være mye utendørs i solen og få D-vitamin på den måten.

Helseutbyttet

Som beskrevet ovenfor var det endel som skjedde rett etter operasjonen:

 • vannansamling i armer, knær, beina
 • annerledes fordøyelse og avføring
 • gul selvlysende urin
 • gul selvlysende snørr

Disse justerte seg etterhvert tilbake til normalen. Når dette skrives er det 3 måneder siden operasjonen. Jeg har hatt viktig helsemessig fremgang i denne perioden:

 • Bedre døgnrytme. Det vil si – lettere for å legge meg tidlig (mellom 21 og 22 og helst nærmere 21) og lettere for å stå opp tidlig (når jeg våkner, rundt klokken 6). Dette er noe jeg har slitt med i over 10 år, uten å få det ordentlig til.
 • Før var jeg alltid sliten og ukonsentrert på formiddagen. Dette er nesten borte nå.
 • Bedre søvn – behøver færre timer søvn.
 • Mindre følsom for oppvåkning midt på natten pga eksterne hendelser som støy.

Alle disse ser jeg på som meget viktige punkter. Så hvis denne trenden forsetter er jeg meget fornøyd med utbyttet.

Konklusjon

Swiss-Biohealth er dyrt, men bra. Kirurgene der har god opplæring og gjør kavitasjonsoperasjoner ofte. På operasjonsdagen, som er den viktigste dagen, gikk alt perfekt for meg.

Swiss-Biohealth har stort fokus på å forberede og styrke pasienten i månedene før og etter operasjonen for å øke sjansene for at resultatet blir så bra som mulig. I denne perioden får pasienten et opplegg for kosthold, kosttilskudd og livsstil. Jeg synes tankegangen og opplegget var veldig bra.

Selv om SB er dyktige må man ikke glemme å ta ansvar for egen helse og holde seg informert underveis. I tillegg er det selvsagt viktig at pasienten faktisk gjør sin del av jobben – og følger det opplegget man får med kosthold, kosttilskudd, livsstil – også når man har kommet hjem. Sårene i gummene tar 6 uker å hele. Benet tar oppimot et år.

Største minus var at informasjonen for hva man bør gjøre, og ikke bør gjøre, etter at man forlater klinikken, ikke var spesielt lett tilgjengelig.

Referanser

Oppdateringer

Oppdatering 13/10-2019: de siste ukene har jeg hørt på The Sexual Vitality Summit med Susan Bratton. Her var det flere foredrag der man kom inn på stamceller. I ett av disse foredragene, jeg husker ikke helt hvilket, var man inne på PRP og FRP. Det ble nevnt at dette ble også benyttet av tannleger. De snakket om helningstid.

Oppdatering 27. mars 2021. Nå er det litt over 2 år siden min kavitasjonsoperasjon. Så langt har alt gått etter planen og operasjonen må kunne karakteriseres som vellykket. Jeg har hatt permanente forbedringer og ingen negative bivirkninger å snakket om.

 • Jeg har fortsatt en meget god døgnrytme. Dette kom etter operasjonen. Jeg legger meg for tiden i 23-tiden og står opp i 5-tiden. En kort, effektiv natt der jeg sover rett igjennom. Og jeg har stort sett bra energi på dagen. Jeg har også gjort mange andre ting de siste årene. Men jeg tror at kavitasjonsoperasjonen var en viktig faktor. En bra døgnrytme er veldig viktig, helt grunnleggende.
 • Ett halvt år etter operasjonen var jeg i England 10 dager på et kurs. Da hadde jeg noen dager der jeg sov for lite og drakk for mye kaffe. Disse dagene hadde jeg smerter på ett kavitasjonssted, oppe til venstre. Men det var altså bare et par dager, og det gikk over da jeg fikk en god natts søvn. Jeg hadde muligens det samme i januar 2021. Men det var bare et par dager og det gikk over, og det er også mulig det hele var psykisk fordi jeg fikk det rett etter å ha lest på facebook at mange hadde blitt verre etter en slik operasjon.

Jeg har lest andre personers erfaringer og mange er ikke like fornøyde som meg. Ganske mange, anslagsvis 20%, opplever å bli dårligere. Noen sitter igjen med smerter i tenner og kjeve de ikke hadde før operasjonen. Omtrent 20% opplever moderat bedring, slik som meg. Omtrent 10% opplever “mirakuløs” bedring, altså dramatisk bedring. Og omtrent 50% merker ingen forskjell før og etter. Swiss-Biohealth scorer ikke noe bedre eller dårligere enn andre klinikker. Man får inntrykk av at mange av de som har hatt Dr Ulrich Volz som kirurg, sjefen på Swiss-Biohealth og den “alle” vil ha, ofte ender opp med problemer etterpå. Det er jo et paradoks.

Jeg var nøye med forberedelsene. Og jeg var nøye med å ha god tid i Sveits så jeg fikk slappet godt av etter operasjonen. Og jeg har vært nøye i tiden etter operasjonen på å gjøre de riktige tingene. Jeg tror det er mye større sjanse for et dårlig resultat dersom man slurver før, under eller etter. Det tar omtrent 1 år for benvevet å gro tilbake i kavitasjonene. Så man må være nøye med livsstilen minst så lenge hvis man vil ha fullt utbytte.

Mange opplever også at kavitasjoner kommer tilbake og at man må gjøre operasjonen på nytt noen år senere.

Antroposofisk inspirert, slik også Swiss-Biohealth er. Die Kunst des Heilens The Art of Healing – Episode 2. Medical Section at the Goetheanum.

6 thoughts on “Kavitasjonsoperasjon”

 1. Hei. Nå er det en god stund siden operasjonen din. Hvordan har det gått i ettertiden? Jeg lurer også på om dette er et sted du fortsatt anbefaler. tenker meg dit. Er det et hotel du kan anbefale? Og hvilke flyplass er mest praktisk å reise til fra norge (nærmest mulig klinikken). takk!

  1. Hei. Det meste av det du spør om er omtalt i artikkelen. Tar noen ord her allikevel.

   1. Hvordan har det gått i ettertid? Jeg hadde to viktige forbedringer: bedre døgnrytme og mer energi. Kanskje også bedre detox. Både i ukene etterpå, og også de neste par årene. Da ser jeg på det som permanente forbedringer. Men det var ikke slik at operasjonen løste alt.

   Jeg gjorde min operasjon 30 januar 2019. Det er idag nesten 3 år siden. Idag er jeg relativt frisk. I full jobb. Men med noen småting som henger igjen. Disse 3 årene har jeg også gjort mange andre helseting. Så lenge etterpå er det vanskelig å si hvilken rolle kavitasjonsoperasjonen spiller idag.

   På disse årene har jeg hatt to eller tre dager der jeg har hatt vondt ved ett av kavitasjonsområdene. Alltid oppe til venstre. Sist for omtrent ett halvt år siden. Dette har hver gang vært i perioder der jeg har sovet for lite og drukket for mye kaffe. Og det har gått over etter ett døgns tid.

   Jeg ser idag på min kavitasjonsoperasjon som vellykket. Med noen forbedringer og uten uheldige bivirkninger.

   2a. Anbefalle kavitasjonsoperasjon. Kavitasjonsoperasjoner er risikable. Noen blir bedre, noen merker ingen endring og noen blir faktisk dårligere. Jeg leste om en på fb som ikke hadde symptomer før, men endte opp med smerter etterpå (jeg vet ikke om hun gjorde det på SB eller et annet sted). En annen venninne av meg fikk viktige forbedringer men også nye smerter som kom og gikk (hun gjorde det ikke på SB). Men totalt positivt for henne. Jeg ville gjort mange andre billigere, mindre risikable tiltak (kosthold, detox, candida osv) før jeg ev. forsøker kavitasjonsoperasjon.

   2b. Anbefalle SB (Swiss-Biohealth klinikken). Jeg likte godt Josephine Tietje og hennes hjelper Anika Harvey. Mange av de som har negativ erfaring hadde Volz. Selv om han altså er sjefen. Kanskje er det fordi han gjør de kompliserte tilfellene. Eller andre årsaker. Klinghardt liker ofte best kvinnelige tannleger. Jeg er litt både og.

   3. Jeg bodde på en airbnb. Det er risikabelt fordi man vet ikke hvordan det er der. Det er et Hotel Six som ikke er så dyrt nær klinikken. Det var stengt pga ferie i januar-februar da jeg var i Kreuzlingen. Jeg så et rom der og det så bra ut. Men jeg har altså ikke bodd der selv. Det er mange dyre luksushoteller i Kreuzlingen. De er ofte i litt avstand fra klinikken. Min airbnb var i gåavstand til klinikken. Jeg liker det. Brukte taxi bare på operasjonsdagen, etter operasjonen.

   4. Jeg fløy til Zürich og tok tog til Kreuzlingen. Sveits er et lite land med raske veier og annen transport. Det går overraskende fort å reise fra storby til storby. Fra Zürich til Kreuzlingen tok det rundt 1 time med tog.

  1. I rundt 2 måneder. Vitamin D3 er fettløselig. Det betyr at det kan lagres i kroppen. Man skal derfor ikke gå kontinuerlig på D3. Man tar kurer på eksempelvis et par måneder. Og så en pause på minst like lenge. Jeg tar forresten D3 nå. Mest på grunn av corona. Jeg kommer ikke til å ta vaksine. Har ikke vært smittet enda. Tar D3 fordi det er kjent at bra D3 nivå gjør at man smittes mindre og får et enkelt forløp dersom man smittes. Nå tar jeg 30 ooo IU per måltid. Og vanligvis 2 måltider per dag. Man skal spise noe fett sammen med D3 kapslene fordi det gir bedre opptak, jmf at det er fettløselig Man skal alltid også ta vitamin K2 (også fettløselig) når man tar en D3 kur. Og man bør også ta magnesium (vanligvis vannløselig). Jeg har skrevet noen bloggposter om vitamin D3 så se der for mer.

 2. Basert på det du har skrevet kunne man nesten tro at det var større doser med D3 som fikk deg til å føle deg bedre, bedre søvn osv.
  Startet for 3 mnd siden å ta 20 000 IE og følte meg generelt bedre. De to siste mnd har jeg tatt 100 000 IE pr dag, sammen med Magnesium, K2, Sink og Boran.
  Planer om å trappe ned til 30 000 IE som er den optimale dosen ifølge Dr. Judson Somerville, som du kanskje kjenner til.
  Har også lest at 20 000 IE er omtrent det samme som rundt 30 min i solen, så da er ikke 100 000 IE så ekstremt som man kanskje skulle tro.
  En regnefeil ligger til grunn for anbefalte vitamin D-doser (forskersonen.no)

  Har lest mye på bloggen din og synes det er mye interessant info. Likte veldig godt den om vannfaste.

  1. Hei, nei jeg merker egentlig ikke noen umiddelbar forskjell når jeg går på D3 vitamin kur. Det er ikke slik at jeg får mer energi, sover bedre eller andre ting. Eneste vitaminet/mineralet jeg kan si sikkert at jeg merket umiddelbar forskjell med er magnesium. Begynte med det i 2009 etter en hårmineral analyse. Og merket forskjell med en gang. Muligens merker jeg også noe forskjell med C vitamin og Selen.
   Kjenner ikke til Judson Somerville.
   For meg er det litt rart å sammenlikne 30min i solen med D3 vitamin tilskudd. Solen er noe som virker på huden. D3 er noe man spiser. Så det er stor forskjell slik jeg ser det. Ja sol på huden reagerer med kolesterol og danner etterhvert samme stoffene i kropp og blod som D3 piller. Men via forskjellige biokjemiske reaksjonsveier slik jeg forstår det. Og sollys er også så mye mer. En årsak til høyt kolesterol kan faktisk være for lite sol. Jeg tror ikke du får lavere kolesterol ved å ta D3 vitamin. Bare et eksempel på at sollys og D3 kapsler er to forskjellige ting.
   Jeg synes det er lettere å sammenlikne andre kosttilskudd med det naturlige alternativet. Eksempelvis magnesium. Det naturlige alternativet er magnesium rik mat som gresskarkjernefrø. Her er ihvertfall tilskuddet (magnesium kapslene) og det naturlige formen (mat) begge noe man spiser. Så da tenker jeg at de bedre kan sammenliknes. Og at det er mindre risiko for uheldige virkninger av tilskuddet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *