Søvntips

Fullmåne invertert 20180102 klokken 065044

Søvn er et fascinerende emne. Om natten går kroppen inn i en annen modus, der vi er bevisstløse. Vi vet litt om søvn, blant annet at hjernen arbeider på andre frekvenser. Dette kan måles. Men akkurat hva som skjer under søvnen er det ingen som vet. Det er heller ingen som helt vet hvorfor alle mennesker og dyr må ha søvn for å fungere. Man kan tenke seg at det å sove har vært en evolusjonistisk fordel. Så kan man lure på hvorfor.

Jeg er veldig opptatt av søvn. Både for egen del – det beste jeg vet er en god natts søvn, og noe av det verste jeg vet er en dårlig natts søvn. Og jeg er interessert i søvnbiologien. Denne posten, sammen med min søvndagbok, er mine begynnende forsøk på å skrive om søvn.

Her er noen tips for hva vi vil ha mer og mindre av for god søvn. Noen er velkjente, andre er ikke så velkjente.

 • Støyfritt soverom.
 • Soverom så mørkt som mulig. Jeg bruker ofte sovebrille for fly i min egen seng. Jeg liker en som heter Go Travel contoured eye mask. De har den på reisebutikken Nomaden i Oslo i Uranienborgveien.
 • Soverom uten generende lukt. Også lukt kan påvirke søvnene. Jeg har opplevd flere ganger å våkne på grunn av lukter. Typisk vond lukt som har oppstått utendørs og som har kommet inn mitt åpne vindu om natten. For eksempel eksos fra en lastebil. Se søvndagboken. Jeg har også opplevd problemer med innsoving på grunn av ubehagelig lukt.
 • Ikke drikk kaffe etter klokken 12. Koffein har vissnok en laveringstid i kroppen på 6-8 timer. For meg fungerer det best å ta et par bulletproof kaffe før frokost. Og så ikke drikke mer kaffe resten av dagen.
 • Soverom uten stråling. Så lite menneskeskapt stråling som mulig. Tyske byggbiologer vil ha under 10 microwatt/m2. Noen eksempler:
  1. Høyfrekvent -wifi, mobil, babymonitor, basestasjoner, trådløs hjemmetelefon, mikrobølgeovn i bruk. All slik teknologi bør man slå av om natten. Stråling er ikke sunt, og aller viktigst er det å unngå om natten. Da skal kroppen regenerere (reparere seg selv). Det er mulig å skjerme. Jeg har prøvd mye her, blant annet baldakin. Noen bruker “devices” (dingser) som skal redusere stråling. Jeg har prøvd noen av disse og den eneste som har fungert for meg var “Home&Office Harmonizer” (www dot harmonizer dot no). Den ser ut som en liten firkantet trekubbe og skal stå på et punkt høyt i boligen (øverst i bokhylla i 2. etg?). Når jeg går inn på den nettsiden ser det ut som den ikke eksisterer mer. Jeg kjøpte den rundt 2010 og en til rundt 2015. Han som solgte den heter Thomas Aksnes, fra Bergen, og når jeg sjekker litt rundt så ser det ut som at han nå driver med noe som heter Health Tech Sciences. Jeg har aldri møtt han eller snakket med han men mener akkurat den dingsen fungerte – den gjorde natten 2% bedre.
  2. Lavfrekvent – elektriske felt fra husets 220Volt strømledninger. Vi bør ta ut sikringen på strømkursen på soverommet om natten. Et alternativ er å installere en dobbelpolet bryter på kursen slik at man enklere kan skru den av (det er en slik jeg har, det er helt enkelt å få en elektriker til å sette opp).
  3. Magnetfelt – fra høyspentledninger i nærheten, fra varmekabler i gulvet. Høyspentledninger i nærheten har man ikke så god kontroll på. Varmekabler i eget gulv bør slås av og sikringen på kursen bør tas ut.Benytt skjerming. Ikke ha nattbordlampe. Osv.
  4. Skittenstrøm
 • Geopatisk stress. Vi vil heller ikke ha “stråling” fra diverse naturlige kilder. Dette kalles geopatisk stress. Å sove over en vannåre vet man fra gammelt av ikke er bra. Gir dårlig søvn og potensielt kreft. I tillegg er det Ley lines, Hartman lines, Curry lines, Peyre lines etc. For å diagnostisere dette bruker man ofte en kvistgjenger (dowser). Jeg fikk gjort en slik analyse av mitt hus for endel år tilbake. Han første fant ikke ut så mye. Men han andre gjorde noe med energiene i huset, Hans Christer Rask Arnesen.
 • Sove med hodet pekende mot nord (magnetisk nordpol). Jeg sover best på denne måten. Noen liker det motsatt, hodet mot sør.
 • Unngå “bluelight” fra skjermer før man skal legge seg. Windows har en egen funksjon for å justere dette (Settings-System-Display). Og så er det programmene f.lux og Iristech. Det beste er å skur av datamaskin og andre skjermer klokken 19 og så lese bok i en time før man begynner å forberede seg på å legge seg.
 • Bruke briller om kvelden som stenger ute blått lys.
 • Parasitt infeksjon kan påvirke søvnen. Jeg har hatt parasitter i over 25 år, med tiltagende alvorlighetsgrad, og har opplevd å våkne etter ganske nøyaktig 4 timer hver eneste natt i 15 år. Inntil jeg gikk på effektive parasitt kurer. Plutselig snudde det (2019) – da fikk jeg ut massive mengder med parasitter og plutselig sover jeg natten igjennom. Noe jeg ikke har gjort på 15 år. Stråling øker sannsynligvis et parasitt problem fordi parasittene blir mer aktive når det er stråling og lager mer avfallsstoffer. Dette sier også Klinghardt. Jeg hørte akkurat et intervju på Sleep Succees Summit med Michael Breus og Ben Lynch der Michael Breus (27 min) nevnte at de fleste pasientene hans sovner når de legger seg, men lider av oppvåkning midt på natten. Akkurat samme som jeg har gjort. Så kanskje jeg ikke er den eneste som har parasitter?
 • Andre infeksjoner påvirker kanskje også søvnen? Jeg hadde candida og gikk på en kur i 2012-2015 og ble kvitt candida. Det gjorde magen/fordøyelsen bedre, men det påvirket ikke søvnene.
 • Kavitasjoner med infeksjoner. Jeg var på Swiss-Biohealth og fikk mine kavitasjoner operert. Viktigste endringen etter dette var bedre døgnrytme. Plutselig var det enkelt å legge seg rundt 21 og stå opp tidlig.
 • En bra døgnrytme. Dette er noe av det mest grunnleggende og viktige vi prøver å få på plass. Problemet idag er at det er så mye kunstig lys og annen stimuli som forstyrrer kroppens naturlige døgnrytme. En god døgnrytme inkluderer:
  1. Vi legger oss tidlig. Spesielt på vinteren når det blir tidlig mørkt ute. Søvn før midnatt er dobbelt så mye verdt som søvnen etter midnatt.
  2. Vi legger oss til samme tid hver kveld.
  3. Noen sier man skal stå opp til samme tid hver morgen. Jeg er egentlig uenig i dette. Jeg liker å sove uten vekkerklokke og stå opp når jeg våkner naturlig. Dette betyr at noen netter er litt lengre enn andre. Men jeg ligger aldri å drar meg i sengen. For å beholde en god døgnrytme. Jeg legger meg mellom klokken 21 og 21:30, og helst klokken 21. Og da våkner jeg ved 5-tiden, pluss minus, og ofte litt tidligere. Det fungerer fint for meg.
 • Inclined bed therapy. Det vi si – vi vil sove i en seng som er litt skrå, slik at vi ligger litt høyere med hodet enn med beina. Omtrent 10 eller 15 centimeter. Det er lett å få til, bare legge noen planger, for eksempel 3 stk 2-tom-4, under beina på sengen på den siden der hodet er. En mer naturlig måte å sove på. Og gir bedre avgiftning av lymfesystemet og glymphatic system (hjernen) fordi vi spiller på lag med tyngdekraften.
 • Ikke fryse, og heller ikke være for varm, iløpet av natten. Dette justerer vi med påkledning (jeg liker å sove naken), antall dyner og romtemperatur.
 • Sov med vinduet vidt åpent i frisk luft. Også om vinteren. Gir bedre søvn og avgiftning (mye dritt kommer ut i pusten når vi sover). Husk å bruke sovepose og dyner sånn at du ikke fryser.
 • Et rent og støvfritt soverom. Vask soverommet med jevne mellomrom. Jeg vasker hver 14. dag. Også under sengen. Støv er en belastning på systemet og ikke noe vi vil ha på soverommet. Ikke bruke sterke vaskemidler som salmiakk fordi vi vil ikke ha kjemikalier på soverommet (eller noe annet sted). Jeg vasker med vann uten såpe eller noe annet i, og en gulvklut.
 • Vask sengetøyet med jevne mellomrom. I økologisk vaskemiddel, for eksempel med vaskenøtter (ebay – organic soap nuts, organic soap berries).
 • Et soverom med sunne materialer. Der det ikke avgasses kjemikalier. Ikke ha teppe. Ikke gjør malerarbeider på soverommet eller ellers – gir masse helseskadelige avgasser. Ubehandlet trepanel er bra på veggene.
 • Et soverom som er ryddig og uten for mange gjenstander. Gir mindre avgassing og mer ro i sjelen.
 • En god seng og madrass og sengetøy i naturlige, økologiske materialer. Det skal ikke være for mye metaller i sengen. Madrass helt uten metaller (ikke fjærer). Fordi metaller konsentrerer stråling (virker som antenner). Samina fra Østerrike? Greensleep fra Norge? Norsk sengesenter. Grimstad sengen fra Skeidar er laget i sunne materialer (ubehandlet tre).
 • Jording (grounding). Men fungerer bare dersom det ikke er stråling eller elektriske (eller magnetiske?) felt i rommet. Ellers kan det fort gjøre vondt verre.
 • Baldakin? For å beskytte mot stråling.
 • Jeg liker å sove naken. Er det kaldt tar jeg en eller to ekstra dyner/soveposer. Er det fortsatt kaldt tar jeg på økologisk bomull eller ull.
 • Forberedelsene for en god natts søvn begynner i det du står opp!
 • Ikke spis rett før du skal legge deg. Om dagen er kroppen i en fordøyelses modus, assimilasjons modus, der vi spiser og fordøyer og opptar næring. Om natten er kroppen i en avgiftningsmodus. Hvis man spiser sent forstyrrer man denne delen av døgnrytmen. Jeg liker å spise frokost klokken 8 og ikke spise etter klokken 16. Frokost er ofte det største måltidet, med kjøtt/fisk. Siste måltidet på dagen er rundt klokken 15 og lett, gjerne vegetar. Da har jeg et godt utgangspunkt for en god natts søvn.
 • Ikke stress før leggetid. Å ha veldig dårlig tid for å rekke å legge seg klokken 21 kan fort virke mot sin hensikt. Å for eksempel sitte å svare på email som det siste man gjør på dagen er ikke en god ide. Kroppens stresshormoner (kortisol) øker og det gir oss fort en dårlig natt. Det aller beste er å ha lite lys og lese en bok på slutten av dagen. For egen del sitter jeg ofte å jobber på en datamaskin. Det påvirker ikke søvnen min så mye – men her er folk forskjellige. Men jeg sitter ikke å gjør ting som er stressende eller krever stor grad av oppmerksomhet. Kanskje sitter jeg og flikker litt på helsetypen dot no, gjerne med noen bilder. Eller jeg hører på en helse summit.
 • Sove sammen med noen. Det beste er å sove sammen med noen, en man har god energi med. Og ha hudkontakt gjennom hele natten.
 • Jeg liker å dusje en time eller to før jeg legger meg. Og gjerne ta badstu.
 • Fjerne nesehår og andre luftveis obstruksjoner.
 • Være sliten og trøtt, men ikke utslitt. God søvn krever også energi. De som har opplevd utbrenthet kjenner til dette.
 • Hvis du våkner iløpet av natten og ikke får sove så hjelper det å gjøre en enkel meditasjon mens du ligger i sengen. Fokuser på pusten. Og kroppens sensasjoner. Det hjelper meg å falle i søvn igjen. Det kan også lønne seg å stå opp bare for et minutt eller to, ta en slurk vann og så legge seg igjen. Og så meditere.
 • Essential oils, essensielle oljer, på huden. Jeg blander ekte essential oils i en carrier olje, eksempelvis kokosnøttolje. Og så smøre på huden, for eksempel i pannen. Man får dobbelt inntak – både gjennom huden og ved innånding. Jeg prøver meg litt frem med forskjellige oljer. Så langt (10. august 2020) liker jeg frankinscense. Eric Zielinski har mye informasjon om essensielle oljer. Oppdatering 1/12-2020: jeg har kjøpt 3 essential oils fra PlantTherapy, orange, lavender og peppermint. Mange sier at Lavender er bra for søvn. Jeg har forsøkt både med Peppermint og Lavender – tatt det på huden rett før jeg legger meg. Det har ikke fungert for meg. Tvert imot – jeg har hatt dårlige netter de gangene jeg har gjort det så det tolker jeg som at for meg fungerer ikke dette, tvert imot det gir dårligere søvn.
 • Jeg bor på et småbruk på Aurskog. Her er det en Jøtul ovn på soverommet der man kan fyre med ved. Nå om vinteren fyrer jeg på ovnen om dagen for å holde varmen i huset. Rett før jeg legger meg liker jeg å legge på et par ekstra kubber slik at det er god fyr i ovnen når jeg har innsoving. Da er det et flammeskjær fra ovnen på den ene veggen i rommet og det spraker fra kubber og ovn. I tillegg til varmen. Jeg tror dette gjør at jeg sover bedre. Og jeg tror det har å gjøre med både med flammeskjær, lydene og varmen. Vanligvis er jeg veldig sensibel for lyder når jeg skal sovne, men ikke altså denne type lyder. Jeg er vanligvis også sensibel for lys på soverommet, men ikke dette flammeskjæret (og muligens ikke så mye månelys heller? ). Min teori er at vi er hardkodet i hodet til å falle til ro ved bålet – kanskje fordi det beskyttet mot rovdyr og andre farer om natten. Å ha en ovn eller annet ildsted på soverommet som man fyrer opp før man legger seg kan gi bedre søvn. Kanskje går det an å lage en batteridrevet sak som har samme effekt, for de som ikke har et ekte ildsted.
 • Gir månelys bedre eller dårligere søvn?
 • Jeg tror vakker beroligende kunst og andre vakre visuelle inntrykk bringer nervesystemet inn i parasympatetisk ventral modus. Så noe beroligende vakker kunst på soverommet kan være en tanke. Jeg har et bilde av Maria med Jesusbarnet. Og et annet bilde en venninne av meg har malt med rosa farger og en menneskefigur i bakgrunnen som bare er veldig fint. Å se på slik kunst gjør at jeg faller til ro.
 • Hvit fisk. Dette skrives 6/1-2021. Er på carnivore dietten, tester det ut en måneds tid. Lurer på om hvit fisk er bra for søvn. Synes jeg sover bra etter å ha spist hvit fisk på dagen. Nevte dette for min venn Pål på fb og han sa at hvit fisk var en super sovemedisin.
 • Svettelukt. Og muligens pisselukt? Kort sagt kroppsvæsker som inneholder hormoner og andre naturlige ting. Thyroid legen Jonathan Wright nevnte nevnte i et foredrag (summit) boken om Kinesisk teknologi og medisin oppigjennom tidene, skrevet av en engelskmannen Joseph Needham. Needham skriver om urinterapi der unge kvinners urin samles opp i kar som står i et spesielt helserom, eller vanlig rom. Som det er helbredende å oppholde seg i. Fordi man puster inn hormoner og andre bra ting som dette inneholder. Bioidentiske hormoner. På soverommet har jeg for tiden en skittentøyskurv som er full. Mye av det er svett og godt. Og det lukter. Kom hjem etter en lang dag på jobb og svettelukten slo imot meg. La meg noen timer senere – og sov som en stein hele natten igjennom. Vanligvis sover jeg dårlig når det er lukter i rommet, eksmpelvis matlukt eller essensielle oljer. Så jeg lurer på om det er annerledes med lukt fra kroppsvæsker. Foreløpig en hypotest jeg må undersøke litt mer.
 • Kan man ved å spise sopp avgifte? Sopp som vokser er kjent for å kunne binde tungemtaller og andre forurensninger. Hva med sopp man spiser – kan det binde toksiner i tarmen? Isåfall har det en avgiftende effekt og gir kanskje bedre søvn. Jeg spiser endel sopp nå høsten 2021 og prøver å teste ut dette. Jeg hadde soppmiddag igår og sov bedre enn vanlig inatt.
 • ext. under arbeid!

Precursors (forløpere) for melatonin

Vi ønsker høy melatonin når vi legger oss og igjennom natten. Vi behøver Magnesium for å lage melatonin. Og vi behøver Sink for å ha et bra magnesium opptak. Dette hørte jeg på The Truth About Cancer Asia med Ty Bollinger, episode 7 som var fra India, tror det var doktor Tanvir Hussain som sa dette. Intervjuet med han begynner ved 57 minutter.

Underernæring

Underernæring kan føre til søvnproblemer. For eksempel med jod. Mange av tilbakemeldingene på Maine Coast Kelp og Natures Way Kelp (som er de to jeg bruker) går på at folk har fått bedre søvn

Melatonin supplementering

Melatonin supplementering. Mange sier at dette er bra både for søvn og for detox av hjernen. Klinghardt sier at detox av pineal gland er mulig med high dose melatonin. Spesielt for fluor. Melatonin er akkurat blitt lov å selge på helsekonsten i Norge, i lave doser. Jeg har såvidt testet melatonin og det har ikke fungert for meg foreløpig.

Denne artikkelen er under arbeid!

Drømmer

Oppdatering 1. april 2021 (dette er ikke aprilsnarr): de siste månedene har jeg hatt veldig gode netter. Jeg har sovet inne i huset i 1. etasje. Jeg legger meg rundt klokken 23. Og sover natten igjennom til rundt klokken 5. Da står jeg opp. Og er uthvilt og fit for fight. Men jeg drømmer ikke, ihvertfall ikke som jeg kan huske. Før har jeg drømt innimellom. Men ikke de siste månedene, ikke i det hele tatt. Det har vårt påtakelig.

Denne uken ble stabburet vasket ut. Det er et uisolert hus på tunet. Jeg testet å sove der. De to første nettene ble ikke så bra fordi jeg hadde ikke tatt med nok dyner og endte med å fryse under natten. Ikke lurt, og det ødelegger søvnen. De to neste nettene hadde jeg nok dyner og sov godt. Og plutselig begynte jeg å drømme. Da jeg våknet opp om morgenen begge disse to nettene var jeg i en drøm og husket deler av drømmene. Det var bare veldig rart at jeg ikke har drømt på måneder og så plutselig når jeg sover i stabburet så er det der. Jeg aner ikke hvorfor. Jeg liker egentlig å drømme om nettene.

Kandidater:

 • Tapping før man legger seg
 • Pusteøvelser dersom man ikke får sove
 • Yoga, mindfullness
 • Styrke nervesystemet, endokrine systemet
 • Laser?
 • 5HTP (5-hydroxytryptophan) er en aminosyre som er en precursor til serotonin. Hørte på lupussolutionsummit foredraget med Dr Rodger Murphree at 5HTP kan øke melatonin (søvnhormon) med 200% dersom man tar det før man legger seg. Jeg har prøvd 5HTP men merket egentlig ikke noe – hverken serotonin eller melatonin.
 • cbd for sleep https://hiddenwithindocuseries.com/episode-3-the-perfect-solution-natures-tailor-made-healing-answer/ også omtalt på cbd expert summit med Mary Clifton i intervjuet med Elisa Song. Det nevnes at pineal gland (epifysen) styrer døgnrytmen og at den har CB1 reseptorer. Se mer her.
 • Traumer fra barndommen (Tror jeg hørte om dette her: https://theanxietysummit5.com/expert/peter-bongiorno/)
 • Aswagandha Somnifera. Anbefalt av David Brady på anxietysummit5 (Trudy Scott). Han snakket om at poenget er å ro ned et overaktivt nervesystem. Et overaktivt nervesystem er ofte en konsekvens av trumer fra barndommen. Han nevte også german chamomile.
 • B12 påvirker melatonin. Fra foredrag med Dr Edward F Brook III på anxietysummt5, her.
 • Castor oil på leverområdet. Og i pannen? Hørte om dette på anxietysummit5, “Hidden Jewels in your stool” fra doktor Marisol Teijeiro. Også kjent som Queen of the Thrones. Har brukt castor oil i noen dager selv nå og liker det. NB: castor oil bør ikke kjøpes i plastflaske. Fordi plast lekker inn i oljen. Slik er det med alle oljer.
 • VitaGeo behandling for blodsirkulasjon med kopper. Termografibilde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *