Søvntips

Fullmåne invertert 20180102 klokken 065044

Søvn er et fascinerende emne. Om natten går kroppen inn i en annen modus, der vi er bevisstløse. Vi vet litt om søvn, blant annet at hjernen arbeider på andre frekvenser. Dette kan måles. Men akkurat hva som skjer under søvnen er det ingen som vet. Det er heller ingen som helt vet hvorfor alle mennesker og dyr må ha søvn for å fungere. Man kan tenke seg at det å sove har vært en evolusjonistisk fordel. Så kan man lure på hvorfor.

Jeg er veldig opptatt av søvn. Både for egen del – det beste jeg vet er en god natts søvn, og noe av det verste jeg vet er en dårlig natts søvn. Og jeg er interessert i søvnbiologien. Denne posten, sammen med min søvndagbok, er mine begynnende forsøk på å skrive om søvn.

Her er noen tips for hva vi vil ha mer og mindre av for god søvn. Noen er velkjente, andre er ikke så velkjente.

  • Støyfritt soverom.
  • Seng som knirker. Jeg har opplevd tilsynelatende støyfritt soverom men en seng som knirker hver gang jeg snur meg eller beveger meg i sengen. Man merker det ikke når man er våken fordi man ligger stille. Men når man sover beveger man seg og knirkingen forstyrrer søvnen og gjør at den ikke blir så dyp. Selv om man ikke fullstendig vekkes. En slik seng bør byttes ut. Jeg har opplevde dette to ganger. En seng jeg fikk på finn.no. Og en metall reiseseng fra IKEA (andre identiske senger herfra har ikke knirket så det må ha vært noe med akkurat den ene).
  • Soverom så mørkt som mulig. Jeg bruker ofte sovebrille for fly i min egen seng. Jeg liker en som heter Go Travel contoured eye mask. De har den på reisebutikken Nomaden i Oslo i Uranienborgveien.
  • Soverom uten generende lukt. Også lukt kan påvirke søvnene. Jeg har opplevd flere ganger å våkne på grunn av lukter. Typisk vond lukt som har oppstått utendørs og som har kommet inn mitt åpne vindu om natten. For eksempel eksos fra en lastebil. Se søvndagboken. Jeg har også opplevd problemer med innsoving på grunn av ubehagelig lukt.
  • Ikke drikk kaffe etter klokken 12. Koffein har vissnok en laveringstid i kroppen på 6-8 timer. For meg fungerer det best å ta et par bulletproof kaffe før frokost. Og så ikke drikke mer kaffe resten av dagen.
  • Soverom uten stråling. Så lite menneskeskapt stråling som mulig. Tyske byggbiologer vil ha under 10 microwatt/m2. Noen eksempler:
    1. Høyfrekvent -wifi, mobil, babymonitor, basestasjoner, trådløs hjemmetelefon, mikrobølgeovn i bruk. All slik teknologi bør man slå av om natten. Stråling er ikke sunt, og aller viktigst er det å unngå om natten. Da skal kroppen regenerere (reparere seg selv). Det er mulig å skjerme. Jeg har prøvd mye her, blant annet baldakin. Noen bruker “devices” (dingser) som skal redusere stråling. Jeg har prøvd noen av disse og den eneste som har fungert for meg var “Home&Office Harmonizer” (www dot harmonizer dot no). Den ser ut som en liten firkantet trekubbe og skal stå på et punkt høyt i boligen (øverst i bokhylla i 2. etg?). Når jeg går inn på den nettsiden ser det ut som den ikke eksisterer mer. Jeg kjøpte den rundt 2010 og en til rundt 2015. Han som solgte den heter Thomas Aksnes, fra Bergen, og når jeg sjekker litt rundt så ser det ut som at han nå driver med noe som heter Health Tech Sciences. Jeg har aldri møtt han eller snakket med han men mener akkurat den dingsen fungerte – den gjorde natten 2% bedre.
    2. Lavfrekvent – elektriske felt fra husets 220Volt strømledninger. Vi bør ta ut sikringen på strømkursen på soverommet om natten. Et alternativ er å installere en dobbelpolet bryter på kursen slik at man enklere kan skru den av (det er en slik jeg har, det er helt enkelt å få en elektriker til å sette opp).
    3. Magnetfelt – fra høyspentledninger i nærheten, fra varmekabler i gulvet. Høyspentledninger i nærheten har man ikke så god kontroll på. Varmekabler i eget gulv bør slås av og sikringen på kursen bør tas ut.Benytt skjerming. Ikke ha nattbordlampe. Osv.
    4. Skittenstrøm
  • Geopatisk stress. Vi vil heller ikke ha “stråling” fra diverse naturlige kilder. Dette kalles geopatisk stress. Å sove over en vannåre vet man fra gammelt av ikke er bra. Gir dårlig søvn og potensielt kreft. I tillegg er det Ley lines, Hartman lines, Curry lines, Peyre lines etc. For å diagnostisere dette bruker man ofte en kvistgjenger (dowser). Jeg fikk gjort en slik analyse av mitt hus for endel år tilbake. Han første fant ikke ut så mye. Men han andre gjorde noe med energiene i huset, Hans Christer Rask Arnesen.
  • Sove med hodet pekende mot nord (magnetisk nordpol). Jeg sover best på denne måten. Noen liker det motsatt, hodet mot sør.
  • Unngå “bluelight” fra skjermer før man skal legge seg. Windows har en egen funksjon for å justere dette (Settings-System-Display). Og så er det programmene f.lux og Iristech. Det beste er å skur av datamaskin og andre skjermer klokken 19 og så lese bok i en time før man begynner å forberede seg på å legge seg.
  • Bruke briller om kvelden som stenger ute blått lys.
  • Parasitt infeksjon kan påvirke søvnen. Jeg har hatt parasitter i over 25 år, med tiltagende alvorlighetsgrad, og har opplevd å våkne etter ganske nøyaktig 4 timer hver eneste natt i 15 år. Inntil jeg gikk på effektive parasitt kurer. Plutselig snudde det (2019) – da fikk jeg ut massive mengder med parasitter og plutselig sover jeg natten igjennom. Noe jeg ikke har gjort på 15 år. Stråling øker sannsynligvis et parasitt problem fordi parasittene blir mer aktive når det er stråling og lager mer avfallsstoffer. Dette sier også Klinghardt. Jeg hørte akkurat et intervju på Sleep Succees Summit med Michael Breus og Ben Lynch der Michael Breus (27 min) nevnte at de fleste pasientene hans sovner når de legger seg, men lider av oppvåkning midt på natten. Akkurat samme som jeg har gjort. Så kanskje jeg ikke er den eneste som har parasitter?
  • Andre infeksjoner påvirker kanskje også søvnen? Jeg hadde candida og gikk på en kur i 2012-2015 og ble kvitt candida. Det gjorde magen/fordøyelsen bedre, men det påvirket ikke søvnene.
  • Kavitasjoner med infeksjoner. Jeg var på Swiss-Biohealth og fikk mine kavitasjoner operert. Viktigste endringen etter dette var bedre døgnrytme. Plutselig var det enkelt å legge seg rundt 21 og stå opp tidlig.
  • En bra døgnrytme. Dette er noe av det mest grunnleggende og viktige vi prøver å få på plass. Problemet idag er at det er så mye kunstig lys og annen stimuli som forstyrrer kroppens naturlige døgnrytme. En god døgnrytme inkluderer:
    1. Vi legger oss tidlig. Spesielt på vinteren når det blir tidlig mørkt ute. Søvn før midnatt er dobbelt så mye verdt som søvnen etter midnatt.
    2. Vi legger oss til samme tid hver kveld.
    3. Noen sier man skal stå opp til samme tid hver morgen. Jeg er egentlig uenig i dette. Jeg liker å sove uten vekkerklokke og stå opp når jeg våkner naturlig. Dette betyr at noen netter er litt lengre enn andre. Men jeg ligger aldri å drar meg i sengen. For å beholde en god døgnrytme. Jeg legger meg mellom klokken 21 og 21:30, og helst klokken 21. Og da våkner jeg ved 5-tiden, pluss minus, og ofte litt tidligere. Det fungerer fint for meg.
  • Inclined bed therapy. Det vi si – vi vil sove i en seng som er litt skrå, slik at vi ligger litt høyere med hodet enn med beina. Omtrent 10 eller 15 centimeter. Det er lett å få til, bare legge noen planger, for eksempel 3 stk 2-tom-4, under beina på sengen på den siden der hodet er. En mer naturlig måte å sove på. Og gir bedre avgiftning av lymfesystemet og glymphatic system (hjernen) fordi vi spiller på lag med tyngdekraften.
  • Ikke fryse, og heller ikke være for varm, iløpet av natten. Dette justerer vi med påkledning (jeg liker å sove naken), antall dyner og romtemperatur.
  • Sov med vinduet vidt åpent i frisk luft. Også om vinteren. Gir bedre søvn og avgiftning (mye dritt kommer ut i pusten når vi sover). Husk å bruke sovepose og dyner sånn at du ikke fryser.
  • Et rent og støvfritt soverom. Vask soverommet med jevne mellomrom. Jeg vasker hver 14. dag. Også under sengen. Støv er en belastning på systemet og ikke noe vi vil ha på soverommet. Ikke bruke sterke vaskemidler som salmiakk fordi vi vil ikke ha kjemikalier på soverommet (eller noe annet sted). Jeg vasker med vann uten såpe eller noe annet i, og en gulvklut.
  • Vask sengetøyet med jevne mellomrom. I økologisk vaskemiddel, for eksempel med vaskenøtter (ebay – organic soap nuts, organic soap berries).
  • Et soverom med sunne materialer. Der det ikke avgasses kjemikalier. Ikke ha teppe. Ikke gjør malerarbeider på soverommet eller ellers – gir masse helseskadelige avgasser. Ubehandlet trepanel er bra på veggene.
  • Et soverom som er ryddig og uten for mange gjenstander. Gir mindre avgassing og mer ro i sjelen.
  • En god seng og madrass og sengetøy i naturlige, økologiske materialer. Det skal ikke være for mye metaller i sengen. Madrass helt uten metaller (ikke fjærer). Fordi metaller konsentrerer stråling (virker som antenner). Samina fra Østerrike? Greensleep fra Norge? Norsk sengesenter. Grimstad sengen fra Skeidar er laget i sunne materialer (ubehandlet tre).
  • Jording (grounding). Men fungerer bare dersom det ikke er stråling eller elektriske (eller magnetiske?) felt i rommet. Ellers kan det fort gjøre vondt verre.
  • Baldakin? For å beskytte mot stråling.
  • Jeg liker å sove naken. Er det kaldt tar jeg en eller to ekstra dyner/soveposer. Er det fortsatt kaldt tar jeg på økologisk bomull eller ull.
  • Forberedelsene for en god natts søvn begynner i det du står opp!
  • Ikke spis rett før du skal legge deg. Om dagen er kroppen i en fordøyelses modus, assimilasjons modus, der vi spiser og fordøyer og opptar næring. Om natten er kroppen i en avgiftningsmodus. Hvis man spiser sent forstyrrer man denne delen av døgnrytmen. Jeg liker å spise frokost klokken 8 og ikke spise etter klokken 16. Frokost er ofte det største måltidet, med kjøtt/fisk. Siste måltidet på dagen er rundt klokken 15 og lett, gjerne vegetar. Da har jeg et godt utgangspunkt for en god natts søvn.
  • Ikke stress før leggetid. Å ha veldig dårlig tid for å rekke å legge seg klokken 21 kan fort virke mot sin hensikt. Å for eksempel sitte å svare på email som det siste man gjør på dagen er ikke en god ide. Kroppens stresshormoner (kortisol) øker og det gir oss fort en dårlig natt. Det aller beste er å ha lite lys og lese en bok på slutten av dagen. For egen del sitter jeg ofte å jobber på en datamaskin. Det påvirker ikke søvnen min så mye – men her er folk forskjellige. Men jeg sitter ikke å gjør ting som er stressende eller krever stor grad av oppmerksomhet. Kanskje sitter jeg og flikker litt på helsetypen dot no, gjerne med noen bilder. Eller jeg hører på en helse summit.
  • Sove sammen med noen. Det beste er å sove sammen med noen, en man har god energi med. Og ha hudkontakt gjennom hele natten.
  • Jeg liker å dusje en time eller to før jeg legger meg. Og gjerne ta badstu.
  • Fjerne nesehår og andre luftveis obstruksjoner.
  • Være sliten og trøtt, men ikke utslitt. God søvn krever også energi. De som har opplevd utbrenthet kjenner til dette.
  • Hvis du våkner iløpet av natten og ikke får sove så hjelper det å gjøre en enkel meditasjon mens du ligger i sengen. Fokuser på pusten. Og kroppens sensasjoner. Det hjelper meg å falle i søvn igjen. Det kan også lønne seg å stå opp bare for et minutt eller to, ta en slurk vann og så legge seg igjen. Og så meditere.
  • Essensielle oljer kan fungere for noen men foreløpig ikke for meg. Jeg blander ekte og økologiske essential oils i en carrier olje, eksempelvis kokosnøttolje. Og så smøre på huden, for eksempel i pannen. Man får dobbelt inntak – både gjennom huden og ved innånding. Jeg prøver meg litt frem med forskjellige oljer. Så langt (10. august 2020) liker jeg frankinscense. Eric Zielinski har mye informasjon om essensielle oljer. Oppdatering 1/12-2020: jeg har kjøpt 3 essential oils fra PlantTherapy, orange, lavender og peppermint. Mange sier at Lavender er bra for søvn. Jeg har forsøkt både med Peppermint og Lavender – tatt det på huden rett før jeg legger meg. Det har ikke fungert for meg. Tvert imot – jeg har hatt dårlige netter de gangene jeg har gjort det så det tolker jeg som at for meg fungerer ikke dette, tvert imot det gir dårligere søvn.
  • Lyset fra en flamme. Jeg bor på et småbruk på Aurskog. Her er det en Jøtul vedovn på soverommet. Nå om vinteren fyrer jeg på ovnen om dagen for å holde varmen i huset. Rett før jeg legger meg liker jeg å legge på et par ekstra kubber slik at det er god fyr når jeg har innsoving. Da er det et flammeskjær fra ovnen på den ene veggen i rommet. Og det spraker fra kubber og ovn. I tillegg til varmen. Jeg tror dette gjør at jeg sover bedre. Jeg tror det har å gjøre med både med flammeskjær, lydene og varmen. Vanligvis er jeg veldig sensibel for lyder når jeg skal sovne. Men altså ikke denne type lyder. Jeg er vanligvis også sensibel for lys på soverommet. Men ikke dette flammeskjæret. Min teori er at vi er hardkodet i hodet til å falle til ro ved bålet – kanskje fordi det beskyttet mot rovdyr og andre farer om natten. Å ha en ovn eller annet ildsted på soverommet som man fyrer opp før man legger seg kan gi bedre søvn. Kanskje går det an å lage en batteridrevet sak som har samme effekt, for de som ikke har et ekte ildsted.
  • Gir månelys bedre eller dårligere søvn? For meg fungerer ikke månelys på samme måte som lyset fra vedovnen. Jeg sover ikke bedre når det er fullmåne og mye månelys. Tvert imot. Det kan være på grunn av parasitter, de er mest aktive rundt fullmåne, som omtalt andre steder her på bloggen. Men jeg tror også at månelyset mer forstyrrer søvn enn forbedrer søvn.
  • Lyden av regn. Jeg begynte å sove utendørs sommeren 2021 i et enkelt soveskur med bølgeblikktak. Når det regner trommer det godt på taket. Men denne lyden forstyrrer hverken innsoving eller søvnkvalitet. Tvert imot har jeg mine beste netter når det regner. Jeg tror det er på grunn av lyden av regn. Jeg merker det nesten hver gang det regner. Hvis det blåser og jeg får regn i ansiktet blir jeg vekket og da ender natten ikke så bra. Så her er det en balansegang.
  • Også andre naturlige lyder, eksempelvis fra en bekk eller elv, er bra for min søvn.
  • Jeg tror vakker beroligende kunst og andre vakre visuelle inntrykk bringer nervesystemet inn i parasympatetisk ventral modus. Så noe beroligende vakker kunst på soverommet kan være en tanke. Jeg har et bilde av Maria med Jesusbarnet. Og et annet bilde en venninne av meg har malt med rosa farger og en menneskefigur i bakgrunnen som bare er veldig fint. Å se på slik kunst gjør at jeg faller til ro.
  • Hvit fisk. Dette skrives 6/1-2021. Er på carnivore dietten, tester det ut en måneds tid. Lurer på om hvit fisk er bra for søvn. Synes jeg sover bra etter å ha spist hvit fisk på dagen. Nevte dette for min venn Pål på fb og han sa at hvit fisk var en super sovemedisin.
  • Svettelukt. Og muligens pisselukt? Kort sagt kroppsvæsker som inneholder hormoner og andre naturlige ting. Thyroid legen Jonathan Wright nevnte nevnte i et foredrag (summit) boken om Kinesisk teknologi og medisin oppigjennom tidene, skrevet av en engelskmannen Joseph Needham. Needham skriver om urinterapi der unge kvinners urin samles opp i kar som står i et spesielt helserom, eller vanlig rom. Som det er helbredende å oppholde seg i. Fordi man puster inn hormoner og andre bra ting som dette inneholder. Bioidentiske hormoner. På soverommet har jeg for tiden en skittentøyskurv som er full. Mye av det er svett og godt. Og det lukter. Kom hjem etter en lang dag på jobb og svettelukten slo imot meg. La meg noen timer senere – og sov som en stein hele natten igjennom. Vanligvis sover jeg dårlig når det er lukter i rommet, eksmpelvis matlukt eller essensielle oljer. Så jeg lurer på om det er annerledes med lukt fra kroppsvæsker. Foreløpig en hypotest jeg må undersøke litt mer.
  • Kan man ved å spise sopp avgifte? Sopp som vokser er kjent for å kunne binde tungemtaller og andre forurensninger. Hva med sopp man spiser – kan det binde toksiner i tarmen? Isåfall har det en avgiftende effekt og gir kanskje bedre søvn. Jeg spiser endel sopp nå høsten 2021 og prøver å teste ut dette. Jeg hadde soppmiddag igår og sov bedre enn vanlig inatt.
  • Jeg lurer på om vitamin b1 spiller en rolle. thiamin. Jeg tror jeg sover bedre når jeg tar vitamin B1. Jeg tar Ecological Formulas Allithiaminr TTFD. Jeg tar også B2 og B3. Men tror spesielt B1 spiller en rolle.
  • Parasitter påvirker søvnen. Vi ønsker lite parasitt aktivitet under natten. Derfor bør dagens siste måltidet bestå av antiparasittisk mat. Eksempelvis dampet gresskar, gresskarkjernefrø, fiken eller tørket fiken, muligens dadler eller tørkede dadler, etc. Det er ganske mange forskjellige matvarer som virker antiparasittisk.
  • Muligens forstyrrer også andre infeksjoner søvnen.
  • Parasitters favorittmat er melk. Derfor er det ikke lurt å drikke melk eller spise/drikke melkeprodukter sent på dagen. Altså ost, yougurt, cottage cheese, creme fraiche osv. Kremfløte? Da vil dette være i tarmen og tilgjengelig for parasitter iløpet av natten. Og påvirke søvnen. En mulig parasitt strategi er å spise proparasittisk tidlig på dagen, antiparasittisk sent på dagen.
  • Sove på venstre side. Kroppen er symmetrisk på utsiden, men ikke på innsiden. Å sove på venstre side er riktig i forhold til kroppens geometri. Det styrker også flere naturlige funksjoner. Eksempelvis ligger magesekken i en mer naturlig stilling når vi ligger på venstre side enn når vi ligger på høyre. Et annet eksempel er at blodet ut fra hjertet pumpes ut i en liten nedoverbakke når vi ligger på venstre side, i motsetning til en liten oppoverbakke når vi ligger på høyre. Så å ligge på venstre styrker blodomløpet – og dermed avgiftning osv. Se bilde og mer informasjon rundt dette nedenfor under egen overskrift.
  • Sove utendørs. Se soveskur bloggposten. Oppdatering 5. august 2023 fra DN artikkel idag, Uteliggeren. Snart skal Bengt-Are Barstad (52) våkne. Den 1226 dagen ute i villmarken. Sin 445 teltplass på fire år. Til en helt vanlig tirsdag morgen. Han ligger i fosterstilling under en tarp, en slags presenning, soveposen følger kroppen som et nymfeskall. Ansiktet er dynket i myggolje og lukter av sitrus og barndommens lystige sensommerkvelder. Han ligger i midten. Rundt sover alaskahuskyene Tapper, Kaos, Kvikk og Kvass. Stillheten her oppe i Dividalen i Troms er påtagelig. En fjern foss bruser lett i bevisstheten. En rypestegg kakler seg inn i den. En gjøk banker på. Han drømmer nå, skal han fortelle etterpå. Bengt-Are Barstad drømmer at han står ved en stor innsjø og fisker med garn sammen med indianerne, og ved siden av dem ligger en kano, og oppi kanoen er det masse fisk. Han drømmer, forteller han, mye mer og langt livligere her oppunder fjellene enn han gjorde nede i sivilisasjonen. Den han forlot i 2019. Trolig for godt. -Jeg tror aldri jeg var ordentlig uthvilt nede i sivilisasjonen. Det er noe av det beste med livet her ute. -Å sove!? -Ja, rett og slett. Og våkne til dette.
  • Nikken madrass. Ett system med magneter. Skal beskytte mot wifi og andre menneskeskapte felt. Jeg prøvde Nikken noen måneder sommeren 2021 men merket ikke noe forskjell. Kanskje var det fordi her jeg sover er det ingen felt å beskytte mot. Mer om dette i soveskur bloggposten. Man kan snu madrassen for å snu retningen på magnetfeltet.
  • Gnissing av tenner. Jeg gnisser sannsynligvis tenner om natten. Uten at jeg merker det. Jeg var ikke klar over det før jeg tok et tannlege røntgenbilde av hodet i profil. Tannflatene bak i kjeven var helt rette. Jeg har opplevd at to fyllinger har falt ut av seg selv. Og jeg har slitte tenner. Så her er 3 argumenter for at jeg gnisser tenner om natten. Jeg har hørt dette kan ha sammenheng med parasitter. Og ubalanser i nervesystemet. Jeg tror det forstyrrer søvnen.
  • Sove med åpen munn. Det beste er å sove med lukket munn og puste gjennom nesen. Det stimulerer parasympatetisk nervesystem. Og gir dermed bedre søvn. Jeg sover ofte med åpen munn samtidig som jeg puster med nesen. Tror det er på grunn av en feil i TMJ leddet.
  • Insekter. Insektbitt. Lyden av insekter.
  • under arbeid!

Precursors (forløpere) for melatonin

Vi ønsker høy melatonin når vi legger oss og igjennom natten. Vi behøver Magnesium for å lage melatonin. Og vi behøver Sink for å ha et bra magnesium opptak. Dette hørte jeg på The Truth About Cancer Asia med Ty Bollinger, episode 7 som var fra India, tror det var doktor Tanvir Hussain som sa dette. Intervjuet med han begynner ved 57 minutter.

Underernæring

Underernæring kan føre til søvnproblemer. For eksempel med jod. Mange av tilbakemeldingene på Maine Coast Kelp og Natures Way Kelp (som er de to jeg bruker) går på at folk har fått bedre søvn

Melatonin supplementering

Melatonin supplementering. Mange sier at dette er bra både for søvn og for detox av hjernen. Klinghardt sier at detox av pineal gland er mulig med high dose melatonin. Spesielt for fluor. Melatonin er akkurat blitt lov å selge på helsekonsten i Norge, i lave doser. Jeg har såvidt testet melatonin og det har ikke fungert for meg foreløpig.

Denne artikkelen er under arbeid!

Drømmer

Oppdatering 1. april 2021 (dette er ikke aprilsnarr): de siste månedene har jeg hatt veldig gode netter. Jeg har sovet inne i huset i 1. etasje. Jeg legger meg rundt klokken 23. Og sover natten igjennom til rundt klokken 5. Da står jeg opp. Og er uthvilt og fit for fight. Men jeg drømmer ikke, ihvertfall ikke som jeg kan huske. Før har jeg drømt innimellom. Men ikke de siste månedene, ikke i det hele tatt. Det har vårt påtakelig.

Denne uken ble stabburet vasket ut. Det er et uisolert hus på tunet. Jeg testet å sove der. De to første nettene ble ikke så bra fordi jeg hadde ikke tatt med nok dyner og endte med å fryse under natten. Ikke lurt, og det ødelegger søvnen. De to neste nettene hadde jeg nok dyner og sov godt. Og plutselig begynte jeg å drømme. Da jeg våknet opp om morgenen begge disse to nettene var jeg i en drøm og husket deler av drømmene. Det var bare veldig rart at jeg ikke har drømt på måneder og så plutselig når jeg sover i stabburet så er det der. Jeg aner ikke hvorfor. Jeg liker egentlig å drømme om nettene.

Sove på venstre side

Oppdatering 22. november 2021. Jeg har for egen del lenge vært klar over at det er bedre å sove på venstre enn høyre side. Jeg sovner lettere da. Jeg har også visst at det eksisterer teori rundt dette spørsmålet. Igår leste jeg en artikkel på fb om dette.

sovntips-01-sove-paa-venstre-side-20211122
Magesekken ligger i en mer naturlig stilling når vi sover på venstre side istedenfor på høyre. Fordøyelsen forstyrres i mindre grad.

Sleeping on the right side!
According to oriental medicine, whether it is Indian, Chinese, Tibetan or Thai, the left side of the body is totally different from the right side. Even some Buddhist monastic traditions include in their precepts for monks sleeping on their left side. Although it may seem strange to rest and sleep on your left side, there are many health benefits.
Lymph flowing to the left
The left side of the body is the dominant side of the lymph system. Most of the lymph is flushed down the thoracic canal, located on the left side. On its path, the lymph transports proteins, glucose metabolites, and waste that are purified by the lymph nodes to be drained to the left side.
Derived from the above, it is common to infer in Oriental medicine that diseases on the left side of the body can be caused by chronic congestion of the lymphatic system.
The priorities of the body.
According to Ayurveda, congestion occurs in the body according to certain priorities. If the lymphatic system is coagulated, the liver and blood are saturated with toxins. The main symptoms of congestion appear on the left side of the body before moving to the right side where they appear later on.
Lazy after a meal?
Indian suggestion is that if you take a break after eating, you do it by lying down on your left side. Nap time should not exceed 10 minutes and is different from an afternoon nap which usually lasts 20 minutes or more.
Stomach and pancreas hanging on left side When you lie down on the left side, they both hang naturally, allowing for optimal and effective digestion. Food is brought to move naturally in the stomach and pancreatic enzymes are secreted progressively and not all at once, which happens if you lie on the right side.
When you lie on the left side, liver and gallbladder hang on the right side. Resting on their left side allows them to suspend and secret their precious enzymes in the digestive tract, emulsifying fats and neutralizing gastric acids.
When the digestive system is stimulated like this, your digestive cycle is shorter and doesn’t leave you drowsy for the rest of the afternoon. Do the 10 minute rest test on your left side after eating.
Feel energetic and not tired after eating.
Try to eat relaxed at noon and remember to rest on your left side and check that you will feel more energetic and with better digestion.
The magic of sleeping on the left side.
Best pick up ever.
The small intestine evacuates toxins through the ileo-caecal valve (VIC) on the right side of the body at the beginning of the large intestine. The large intestine goes down the right side of your body, through your stomach and onto your left side.
Thanks to VIC, sleeping on your left side allows gravity to more easily stimulate body waste in the large intestine from the small intestine.
As the night passes and you continue to sleep on your left side, the trash will move easier down the downward column and morning disposal will be easier.
Best heart function .
More than 80% of the heart is located on the left side of the body. If you sleep on the left side, the lymph drained to the heart will be driven by gravity, training your heart to work while you sleep.
The aorta, which is the body’s largest artery, leaves the upper part of the heart and shifts toward the left before going down into the abdomen. By sleeping on the left side, the heart pumps blood more easily to the descending aorta.
Sleeping on the left side allows the intestines to move away from the cavity vein that transports blood to the heart. In particular, the vein rests on the right side of the spine, so when you lie down on the left side, the visins move away from the vein. Once again gravity makes the heart work easier.
The rat is on the left side.
The spleen is part of the lymphatic system and is also found on the left side of the body. Its function is that of a large lymph node that filters the lymph and also filters the blood. When you lie on the left side, the fluid return to the spinal is easier and occurs more easily by gravity.
The lymphatic system drains every cell in the body through contractions and muscle movements rather than heart pumping. Helping the lymph flow to the spleen and heart by gravity is an easy way to cleanse your body.
And while there are no scientific protocols for this, sleeping on your left side makes sense. Understanding ancient wisdom based on knowledge of modern anatomy raises many doubts about the reasons in the East to sleep a certain way.
Original article written by Dr John Doull
Via Cecile Temperance

Huberman NSDR Non Sleep Deep Rest

Oppdatering 24. nov 2021. Andrew Huberman, Stanford neuroscientist og opthalmologist, snakker på podcasten sin ofte om NSDR. En hvileteknikk like effektiv som søvn. Jeg har foreløpig ikke forsøkt det selv enda.

Kandidater:

  • Tapping før man legger seg
  • Pusteøvelser dersom man ikke får sove
  • Yoga, mindfullness
  • Styrke nervesystemet, endokrine systemet
  • Laser?
  • 5HTP (5-hydroxytryptophan) er en aminosyre som er en precursor til serotonin. Hørte på lupussolutionsummit foredraget med Dr Rodger Murphree at 5HTP kan øke melatonin (søvnhormon) med 200% dersom man tar det før man legger seg. Jeg har prøvd 5HTP men merket egentlig ikke noe – hverken serotonin eller melatonin.
  • cbd for sleep https://hiddenwithindocuseries.com/episode-3-the-perfect-solution-natures-tailor-made-healing-answer/ også omtalt på cbd expert summit med Mary Clifton i intervjuet med Elisa Song. Det nevnes at pineal gland (epifysen) styrer døgnrytmen og at den har CB1 reseptorer. Se mer her.
  • Traumer fra barndommen (Tror jeg hørte om dette her: https://theanxietysummit5.com/expert/peter-bongiorno/)
  • Aswagandha Somnifera. Anbefalt av David Brady på anxietysummit5 (Trudy Scott). Han snakket om at poenget er å ro ned et overaktivt nervesystem. Et overaktivt nervesystem er ofte en konsekvens av trumer fra barndommen. Han nevte også german chamomile.
  • B12 påvirker melatonin. Fra foredrag med Dr Edward F Brook III på anxietysummt5, her.
  • Castor oil på leverområdet. Og i pannen? Hørte om dette på anxietysummit5, “Hidden Jewels in your stool” fra doktor Marisol Teijeiro. Også kjent som Queen of the Thrones. Har brukt castor oil i noen dager selv nå og liker det. NB: castor oil bør ikke kjøpes i plastflaske. Fordi plast lekker inn i oljen. Slik er det med alle oljer.
  • VitaGeo behandling for blodsirkulasjon med kopper. Termografibilde.

Oppdatering 20. mai 2022. Aftenposten 12. mai 2022. Hun slet med å få sove i ti år. Nå har hun funnet en behandling som virker. En krevende periode et tiår tilbake, har ført til daglige utfordringer med å få mer enn tre timer søvn. Nå får Piyachat Andreassen endelig hjelpen hun trenger. Kommentar. denne damen hadde alt for mye å gjøre med jobb, studier, barn osv i flere år. Hun begynte å studere på natten istedenfor å sove. Etterhvert ble hun ferdig på studiene og fikk en mer normal hverdag. Men hun hadde nå en søvnforstyrrelse som ikke ville gi seg. Hun gjør nå mange av de riktige søvngrepene og er blitt bedre men ikke med et virkelig godt sovehjerte slik hun hadde før. Det er litt rart at en stressende periode kan forårsake kronisk søvnproblemer som ikke går tilbake.

GHB Gamma-Hydroxy-Butarate

Oppdatering 26. august 2024. substack A Midwestern Doctor The FDA’s War Against Sleep. Exploring the Critical Importance of Sleep and the Treatments for Insomnia. Aug 22-2024. Gamma-Hydroxy-Butarate While most sleeping medications are unsafe and ineffective, one drug, gamma-hydroxybutyrate (GHB), has shown remarkable results. Developed in 1874, GHB was marketed in Europe as an intravenous anesthetic in 1964. Despite its benefits, it wasn’t practical for surgeries but was useful in intensive care due to its unique properties:
Slows heart rate without blood pressure loss
Doesn’t irritate veins
Doesn’t suppress respiratory centers
Relaxes muscles
Induces sleep without reducing oxygen consumption
Protects tissues from injury
Decades of research followed and demonstrated GHB’s extraordinary properties and low toxicity. It metabolizes to succinate and water, has a high LD50, and no deaths have been conclusively attributed to it. GHB is a powerful sleep aid, restoring deep sleep cycles and leaving individuals refreshed—in many cases after just 3-4 hours of sleep. As more scientists (and then members of the public) began exploring the drug, according to Ward Dean MD (who provided extensive references to support his claims), through decades of research, they found a variety of benefits from GHB including:
Dramatically increases growth hormone levels, enhancing strength, stamina, muscle mass, and healing (hence making it very popular with bodybuilders).
Effective in treating addictions, particularly opioids, alcohol, and benzodiazepines.
Increases dopamine levels, counteracting Parkinson’s disease effects.
Aids childbirth by relaxing the mother, dilating the cervix and protecting the fetus (whereas alternatives like opioids endanger the fetus).
Acts as an aphrodisiac, enhancing sexual intimacy, performance and female orgasm.
Facilitates therapeutic breakthroughs by reducing inhibitions.
Has a disinhibiting effect similar to alcohol, but makes individuals friendly rather than aggressive.
Temporarily alleviates anxiety without the side effects of benzodiazepines.
Given these remarkable benefits and the decades of research supporting its use, why has no one ever heard of it?
The Ivermectin of Sleep Medicines. The medical industry often uses public relations to create campaigns that generate profits at the expense of public health. For instance, dermatologists rebranded themselves as skin cancer fighters, spreading hysteria about skin cancer and sunlight dangers. This transformed dermatology into a lucrative field, despite the essential health benefits of sunlight. Similarly, during COVID-19, the FDA downplayed the benefits of ivermectin and hydroxychloroquine, creating unwarranted fear and blocking their use. GHB’s story mirrors this pattern. In the early 1990s, as it gained popularity as a supplement (largely due to bodybuilders recognizing the value of it increasing growth hormone in the body), the FDA and CDC publicized adverse reactions to it, despite no fatalities (e.g., hospital doctors misinterpreted the brief deep sleep it created as a coma requiring intubation). As recounted by Ward Dean M.D., this led to an FDA ban, highly deceptive press releases, and a variety of illegal enforcement actions that were eventually overturned in court.
The FDA then helped create a media hysteria over GHB, fueled by comparisons to Rohypnol (“Roofies”) and made up GHB tragedies, led to its portrayal as a dangerous date-rape drug. This culminated in a 2000 Federal anti-date rape drug law 2000 that made GHB a Schedule I drug, while simultaneously enshrining a pharmaceutical GHB preparation as a Schedule III drug.
Note: to be a schedule I drug, there can be no acceptable medical use for the substance—which is hence irreconcilable with the FDA approved preparation of it being a schedule III drug.
In reality, GHB was rarely involved in sexual assaults and had a distinct easily detectable taste. Misleading media reports and government actions overshadowed the actual data and research. Most remarkably GHB, Rohypnol (Roofies) avoided similar bans due to effective lobbying by its manufacturer, is still a schedule IV drug in America (where it was never brought to market) and remains legal in many countries.
Here, Comedian Jimmy Dore covers the GHB saga in more detail. https://www.midwesterndoctor.com/p/the-fdas-war-against-sleep
The Aftermath. Because of this debacle, it became almost impossible to get GHB, and many leading integrative doctors at the time were disgusted with the FDA as they saw how much GHB benefitted their patients and treated a variety of immensely challenging illnesses.
Patients occasionally ask me for GHB, and I sadly have to explain the criminal penalties associated with schedule I drugs. Ironically, while GHB was outlawed, the off-patent and easy to manufacture schedule III pharmaceutical preparation of it sodium oxybate (Xyrem), remained legal but is prohibitively expensive, costing between $60,000 to $100,000 annually, a figure desperate patients will pay for this life changing medication.
Despite evidence supporting GHB’s efficacy for conditions like alcohol addiction, fibromyalgia, and numerous dehabilitating sleep disorders, efforts to change the FDA’s perception of GHB as merely a date-rape drug have been unsuccessful. At the same time, underground GHB use has persisted, both recreationally and amongst certain patient groups (e.g., veterans with PTSD) due its unique effects (e.g., enhanced sensory experiences and sociability alongside its myriad of remarkable therapeutic benefits). Here, Joe Rogan and Jimmy Dore discuss where things currently stand with GHB: Joe Rogan Experience #2173 – Jimmy Dore.
Overall, one of the most extraordinary things about the GHB saga is that its many of benefits discovered over the decades of research it received were then subsequently discovered by the sleep research community to result from healthy sleep. This again illustrates how often the research we really need (and hence spend billions on each year) already exists but was simply buried due to it being inconvenient for industry.
More than anything else, I believe the GHB story demonstrates the importance of not being overly biased. For example, while many doctors hold a strong prejudice against any “natural” (e.g., non-drug) therapy, I am the opposite and typically avoid using pharmaceutical drugs because of how frequently I find their harms outweigh their benefits. Nonetheless, I periodically find extraordinary drugs I give a hard look at and end up using throughout my medical practice. Sadly, as the war against ivermectin showed the world, the primary motivation behind most of medicine is money, and as a result, whenever a highly beneficial drug is discovered that competes with existing drugs medicine moves to bury it, regardless of how much evidence there is in support of it.
Note: the existing research on GHB and the therapeutic effects it provides is discussed in further detail here. https://www.midwesterndoctor.com/p/why-isnt-there-a-cure-for-insomnia xxxxvvvvbbbb

PelleK

Aftenposten 28. aug 2024. Når artist PelleK ikke lager musikk, løper han ultramaraton og løfter over 100 kilo i benkpress. Det er fredag for noen uker siden. Per Fredrik Åsly, mest kjent under artistnavnet PelleK, har nettopp lagt ut en ny låt på Spotify. På Snapchat filmer Åsly at han inntar en banan og en stor porsjon havregrøt. Så legger han i vei. Fullstendig uvitende om hvor lenge han skal holde på. Målet er enkelt: Løpe til sangen har nådd 10.000 streams. Har jeg én dag med dårlig søvn, skriver jeg dårligere, jeg studerer språk dårligere, og jeg får dårligere treningsresultater. I fjor delte han derfor prosjektet «100 i søvnscore» med følgerne sine på Snapchat. I et halvt år testet han alt fra dyner og øreplugger til mat med ulik glykemisk indeks. Alt for å optimalisere egen søvn. Målet var å få toppscore i søvn på pulsklokken på daglig basis. Jeg fikk utrolig mange tilbakemeldinger fra folk som fikk bedre søvn gjennom prosjektet. Slik lever han nå: Begynner dagen med et stort glass vann og en treningsøkt (vektløfting eller løping).

abc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *