Mine blodprøve parametre

Jeg har et utvalg blodparametre jeg jevnlig tester. Det gjør at man kan følge utviklingen i tid.

Jeg tar jevnlig medisinske tester. Både blodprøver og hårprøver. Og også andre selv om det er mer sporadisk. En viktig grunn til kontinuitet er for å kunne se hvordan ting utvikler seg over tid. Man kan eksempelvis kople endringer til endringer i livsstil. For eksempel kosttilskudd.

Ingen tester er perfekte.

For å kunne tolke tester må man kunne biokjemi, biofysikk, biomekanikk. Mange leger svikter her. Eksempelvis tror mange at man kan finne ut om en person har magnesiummangel med en blodprøve. Det kan man ikke. Det måtte jeg finne ut selv. Ingen lege fortalte meg det. Feiltolkning av prøver kan ofte gjøre vondt verre.

Blodprøve forberedelse

Jeg forbereder meg alltid likt foran hver blodprøve. På den måten blir prøvene mest mulig sammenliknbare.

Jeg tar alltid prøvene om morgenen rundt klokken 8. Hvis ikke dette lar seg gjøre tar jeg prøvene allikevel.

Jeg faster i minst 12 timer før. Forsøker å få en god natts søvn. Drikker som vanlig 2 kopper vann rett etter jeg har stått opp. Deretter (som vanlig) 2 kopper til omtrent en time senere. Vann gjør at blodet flyter lettere så det blir lettere å trekke blodet. Samtidig tynnes blodet ut og det vil påvirke blodverdiene. De blir lavere. Så man må ikke drikke for mye. Mellom de to rundene med vann går jeg ut og tar litt rolig bøy og tøy. Dette får igang blodomløpet og gjør det lettere å trekke blodet. Jeg drikker selvsagt ikke kaffe denne morgenen. Kun vann. Jeg setter meg i bilen så jeg er på laboratoriet litt før klokken 8.

Det er et poeng å ta blodprøver på omtrent samme tid på døgnet hver gang. Fordi endel blodparametre, eksempelvis endel hormoner, varierer naturlig over døgnet. Når det er minst mulig variasjon i testforholdene kan prøvene bedre sammenliknes i tid. Eksempelvis kortisol varierer over døgnet. TSH, fri T3 og fri T4 varierer ikke så mye (jeg har testet dette).

Blodprøveparametrene

Jeg har et sett blodparametre jeg følger opp regelmessig. Et kriterie for å havne på listen er at jeg har kunnskap om hvordan parameteren fungerer i kroppen. Eksempelvis kan jeg endel om hvordan skjoldbruskkjertel hormoner fungerer. At noe er billig å teste kan få det på listen. Finner jeg nye parametre av interesse for egen helse havner de på listen. Å ta noen man ikke har direkte bruk for idag men i fremtiden kan være lurt fordi det er alltid interessant å se tilbake hvordan ting var.

Siste oppdaterte liste:

  • Homocystein.
  • Vitamin d3 aka calsidiol. Og blod kalsium og PTH. Diskusjon: Men bør måles som Calcitriol istedenfor Calcidiol? Eller kanskje rett og slett som blod kalsium? vitamin d metabolisme. Meg på fb idag 28. april 2022: Når man måler d-vitamin på blodprøve er det Calcidiol som måles. Et stoff som ikke reagerer med cellene. Det omdannes til Calcitriol i nyrene. Calcitriol er “metabolsk aktivt” og kan reagere med cellene (feste seg til reseptorer på cellemembranen). Vil ikke Calcitriol være en bedre parameter å måle på blodprøve for å anslå vitamin d status? Hvorfor gjøres ikke det? Min venn GF: *calcitriol reagerer veldig fort med cellene og befinner seg ikke i særlig grad i blodet. Så ikke en god markør for d-vitamin status.* Kanskje man bør måle både PTH, calsidiol og blod kalsium? Hva er egentlig d-vitamin status? Begrepet inkluderer tidsfaktoren. Kanskje man burde anslå d-vitamin status ved å måle kroppens reserver (lagres i fettvev) eller ved å anslå benkvaliteten (d vitamin mangel gir ricketts, rakitt, engelsksyke). Hårprøve?
  • Kalsium? Se d3 ovenfor.
  • Vitamin B12. Og methylmalonic acid (selfdecode mthfr). Og intrinsic factor (antibody?).
  • Selfdecode mthfr: serum folate, red blood cell folate.
  • Kolesterol HDL og LDL og totalkolesterol. Oppdatering 8. april 2022. Utgår muligens fordi det er uklart om den vanlige tolkningen av disse parametrene har helsemessig betydning. Mao – uklart om høy LDL er helsefarlig. Jmf 2022 boken Nytt blikk på kolesterol av Sofie Hexeberg og Erik Hexeberg.
  • CRP og microCRP. C Reactive Protein.
  • Stoffskifte, hormoner: TSH, fri T3, fri T4, reverseT3.
  • Stoffskifte, antistoffer:
    • TPO (Thyroid PerOxidase)
    • Tg (Thyroidglobulin)
    • TSI (Thyroid Stimulating Immunoglobulin)
    • TSHR (TSH Receptor antibody)
  • Jern. Alt med jern.
    • Serum jern.
    • Serum ferritin (jernlager).
    • Hemoglobin aka blodprosent
    • Jernbindingskapasitet OGSÅ KJENT SOM TIBC total iron binding capacity og S-Transferrinmetning. TIBC er blodplasmaets totale evne til å binde jern til transferrin. Transferrin.
    • NY: hepcidin. Lages i leveren.
  • Røde blodlegemer. Og relevant for jern: MCV Mean corpuscular volume (størrelsen på røde blodceller). MCH Mean corpuscular hemoglobin.
  • Hvite blodceller – leucocytter med differensiering.
  • Immunkvantiering – IgG, IgM, IgA.
  • IgE (høy hvis man har parasitter eller allergi)
  • IgD? hemoglobin a1c test?
  • Testosteron, SHBG, fsh follicular stimulating hormone, lh lutenizing hormone. Oppdatering 5. april 2022: Det holder ikke å måle total testosteron og så beregne fritt testosteron fra SHBG. Blir meget unøyaktig spesielt for menn. Se kapittel ovenfor. Man må måle fritt testosteron separat i en mer avansert test. Oppdatering 7. april 2022. Muligens utgår Furst testosteron målingen da den er total testosteron og sier altså lite om fri testosteron som er det som er interessant.
  • Østrogen (estradiol?)
  • Ny: bilirubin (levertest pga SHBG) og GnRH Gonadotropin Releasing Hormone (pga høy FSH).
  • Ny: cbg cortisol binding globulin.
  • Ny: Furst kan teste for endel IgG gamle infeksjoner og vaksiner. S-Anti-VZV IgG. Alternativt navn: VZV (Varicella zoster virus), Humant Herpesvirus 3 (HHV-3), Varicella zoster IgG, Herpes Zoster, Helvetesild, Vannkopper. VZV gir ved førstegangssykdom vannkopper hos voksne og barn. Sykdommen kan reaktiveres og gir da helvetesild (herpes zoster). https://www.furst.no/analyse-og-klinikk/analyser/anti-vzv-igg/

På spesiallab:

  • cd57 (lyme borrelia markør)
  • d-dimer (corona markør)
  • troponin

Jeg tar oftest blodprøver på Fürst laboratorium. Her kan man møte opp når det passer ute å bestille på forhånd. Man kan få en rekvisisjon fra legen. De er prøvene stort sett gratis. Ønsker man ikke å gå via legen kan man fortsatt møte opp på dropin og betale selv. For prøvene jeg tok 18. januar 2022 kostet det rundt 1400 kroner. Men man sparer altså tid og penger på turen til fastlegen. Og kanskje vil ikke fastlegen gi deg de blodprøven du vil ha heller. Det opplever jeg ofte.

Tendenser i min biokjemi

Homocystein: høy for meg fordi jeg har MTHFR.

B12: jeg har ofte høy verdi i blod. Selv om jeg ikke tar B12 tilskudd. Samtidig symptomer på lav B12. Som at jeg er endel sliten. Kan være pga HPU men kan også/eller være pga B12. At B12 er høy selv om jeg ikke tar B12 tilskudd, og jeg har symptomer på lav B12, kan forklares med at jeg har problemer med å ta opp vitaminet fra blod til vev og celler. Så selv om blodverdien er høy er den reelle verdien (biokjemisk aktive) muligens lav. Kanskje en genetisk greie der jeg har få eller ineffektive B12 reseptorer på cellemembranene. Hos noen forklares lav D-vitamin på denne måten.

TSH: høy og varierer mye. Jeg tror det er på grunn av barndomstraumer. Jeg tror mange av mine uregelmessigheter har sin årsak der, direkte eller indirekte.

Jern: ofte lav. Muligens fordi jeg har HPU. Har hørt det er en sammenheng her. Og parasitter. Parasittene spiser jernet. Kanske er man mer utsatt for parasitter med HPU? MCV er ofte liten hvis man mangler jern.

Hvite blodceller: jeg ligger ofte innenfor intervallet men lavt på leukocytter (hvite blodlegemer total), høy på monocytter, høy på eosinofiler. Dette er konsistent med parasitt infeksjon.

IgE: høy hos meg. Det er kjent at den blir høy hvis man har parasitter eller allergier. Jeg har parasitter. Ikke så mange kjente allergier.

Jeg har ofte høy testosteron. Samtidig høy SHBG, som senker fri testosteron. Og høy FSH. FSH stimulerer dannelse av sædceller. Jeg tror årsaken er at jeg hadde en ulykke da jeg var rundt 21 år og måtte amputere en testikkel. Da vil den gjenværende ofte kompensere og bli ekstra aktiv.

Testosteron total vs fri

På Fürst tester de for S-Testosteron. Er dette fritt eller bundet? Fra hjemmesiden: Serumkonsentrasjonen av testosteron er til en viss grad avhengig av SHBG-konsentrasjonen. Forholdet testosteron/SHBG er et brukbart mål for fritt testosteron. Det kan derfor være viktig å medbestemme SHBG i situasjoner der proteinbinding kan variere.

De måler altså total testosteron i denne analysen. På email sier de at fri testosteron indeks kan beregnes ved FTI = testosteron (nmol/l) x 10/SHBG (nmol/l). Det gir en indikasjon på nivået av fri testosteron.

Anta S-Testosteron 33 nmol/l og S-SHBG 92 nmol/l. FTI=(33 nmol/l) * 10 / (92 nmol/l) = 3.58.

På Wikipedia er det om FAI, Free Androgen Index. Det er samme formel bare med en konstant 100 istedenfor 10. Sannsynligvis det samme som FTI. Muligens bare feil i emailen fra Fürst. Vi ender på 35.8 i eksempelet over. Som er min blodprøve 18. januar 2022. Videre fra Wikipedia artikkelen: “As a guide, in healthy adult men typical FAI values are 30-150. Values below 30 may indicate testosterone deficiency, which may contribute to fatigue, erectile dysfunction, osteoporosis and loss of secondary sex characteristics.” Og: “The Endocrine Society has taken a position against using the FAI to measure Free Testosterone in men. The Free Androgen Index (FAI) was initially proposed as a measure for assessing the circulating testosterone availability in female hirsutism. The extension of its use, by a number of investigators, to males has not been formally justified.”

Blodprøver 18. januar 2022 10:41

blodproveparametre-01-20220118-furst-resultat-side01-01topp
Total hvite blodlemer (leucocytter) er lav i intervallet. Monocytter og Eosinofile er høy. Disse 3 er indikatorer for parasitt infeksjon. Lav jern og høy IgE er også konsistent med parasitter.
blodproveparametre-02-20220118-furst-resultat-side01-02bunn
Jeg har høy og varierende TSH. Noen ganger er den innenfor intervallet, slik som her. Mange mener at intervallets øvre verdi på 4 egentlig er høy.
blodproveparametre-03-20220118-furst-resultat-side02-01topp
Høy IgE. Sannsynligvis på grunn av parasitt infeksjon. Jeg har høy IgE hver eneste gang jeg tar blodprøve. Så dette er ikke et tilfeldig resultat.

Dessverre kom jeg sent avgårde idag og rakk ikke laboratoriet klokken 8. Prøvene ble tatt klokken 10:41. Jeg hadde fastet over 12 timer.

Lav jern. Det kan forklares med:

  • Parasittinfeksjon. Parasittene spiser jernet.
  • HPU. Jeg hørte dette på HPU Kongress med Medumio for noen dager siden, rundt 22. januar 2022.

TSH høy og varierende. Jeg tror dette kan forklares fra barndomstraumer. Det tror jeg mye annet her også kan, direkte eller indirekte.

Høy LDL. Fordi jeg spiser mye fett kjøtt. Jeg lever super sunt og har ikke høy inflammasjon i kroppen. Da er ikke høy LDL noe problem. Slik jeg forstår det.

Jeg har høy homocystein. Dette er ikke gunstig. Det er pga en MTHFR genmutasjon (compound heterozygous). De siste månedene har jeg tatt B1, B2 og B3 for å se om det vil senke homocystein. (jeg har også tatt C vitamin og magnesium). Men ser ikke ut som det har gjort noen stor forskjell.

Dette er første gang jeg måler FSH. Follicular Stimulating Hormone. Etter tips fra urolog Jørgensen. Den er høy. Når jeg søker høy FSH på google er første treff Klinefelter syndrome. Årsaken er en mannlig genetisk uregelmessighet. Det 23. kromosomparet er et trippelkromosom. Kvinner er XX, menn er XY, menn med Klinefelter menn er XXY. Konsekvenser er lav testosteron og manglende produksjon av sædceller og dermed problemer med å få barn. Jeg har relativt høy testosteron som blodprøven ovenfor viser. Jeg har også gjort en sædtest både på laboratorie og hjemme som viste at “gutta mine” er i live. Guardian Klinefelter syndrome many men have an extra X chromosome but it is rarely diagnosed. Medline. The Conversation being unable to produce testosterone.

FSH har å gjøre med kjønnshormonene. Jeg har også andre uregelmessigheter her. Relativt høy testosteron. Og meget høy SHBG. Jeg vet ikke om S-Testosteron er fritt testosteron eller om det også inkluderer testosteron bundet til albumin og SHBG. Så det må oppklares først.

blodproveparametre-05-20220118-hypotalamus-hypofysen-testikkel-aksen
Hypotalamus-hypofysen (pituitary)-testikkel aksen.

Hypothalamus signaliserer til hypofysen (pituitary, hypophyse) med hormonet GnRH Gonadotrophin Releasing Hormone. Hypofysen danner FSH og LH. Hos menn stimulerer FSH spermatogenesen (dannelse av sædceller), mens LH stimulerer testosteronproduksjonen i testiklenes interstitielle celler (Leydig-cellene). Furst GnRH. Testosteron er ikke vannløselig og fraktes i blodet ved å binde seg til albumin (løs binding) og SHBG (fastere binding). SHBG Sex Hormone Binding Globuline produseres primært i leveren. Når testosteron er bundet hindrer det muligheten til å påvirke cellene. Bare en liten del testosteron er ubundet og dermed biologisk aktivt (reaktivt). Det er først og fremst ubundet (fritt) testosteron som kan påvirke cellene. Ved å redusere SHBG kan man øke mengden fritt testosteron. Ofte er dette ønskelig. Kanskje det ville være bra for meg?

Jeg hadde en ulykke da jeg var 21 der venstre testikkel ble amputert. Kanskje kan mine testosteron, FSH og SHBG verdier knyttes til dette. Når en amputeres er det vanlig at den andre blir ekstra aktiv. Sannsynligvis er dette tilfellet for meg. Det sees på blodprøven. Og jeg har relativt høy seksualdrift.

blodproveparametre-06-20220118-testosteron-og-alder
Testosteron og alder.

SHBG produseres primært i leveren. SHBG avvik kan være et leverproblem. Kanskje jeg skulle også teste bilirubin neste gang, et annet lever produkt. Og kanskje GnRH.

Jeg kom uten legerekvisisjon og betalte rundt 1400 kr.

Dolores Shoback What is the Low T Syndrome? SHBG Sex Hormone Binding Globulin effects on testosterone by dr Thomas OConnor. Dr Caplan What is SHBG. Testosteron konvertering 1000 ng/dl = 34.7 nmol/liter. 500=17.35.

todo

jern Ved å dele verdien for jernbindingskapasitet med faktoren 25,1 fås transferrinverdien i g/L. Referanseområdet for transferrin er 2,0 – 3,3 g/L. Furst laboratoriet har innført en ordning som gjør at analyse av S-Jern og S-Jernbindingskapasitet (S-TIBC) kobles slik at begge analysene blir utført når en av dem er rekvirert. Se under omtale av S-Jern vedrørende begrunnelsen for dette.

fsh follicular stimulating hormone jmf dr jørgensen colo mann. lh lutenizing hormone jmf dr jørgensen colo mann

thyroid autoimmunity antibodies ifg izabella wents immunitysummit with jonathan landsman:

  • tpu eller ppu eller tpo antibody
  • tg antibody
  • tsi antibody
  • tshr antibody

hun sa 4 autoimmun antibodies man måtte sjekke. omtrent midt i intervuet idag 9 des 2021. må også sjekke t3 t4 tsh etc og ultrasound. tsh skal være 0.5-2.

david minkoff https://immunedefensesummit.com/aapday2/ sa at cd57 er en markør for lyme disease. ved å sjekke cd57 i blod kan man få en indikasjon på om man har lyme. 20211130immunedefensesummit-day02-david-minkoff-lyme-and-coinfections-blood-cd57-low-in-lyme.mp3 ganske tidlig i intervjuet.

mcv – mean corpuscular volume. altså størrelsen på røde blodlegemer. ved jernmangel er denne ofte for liten. lav mcv er indikator for lav jern i røde blodlegemer cellen.

d-dimer en corona sjekk.

troponin. sier noe om hjertemuskelbetennelse. Skade av hjertemuskelcellene gir økning i visse blodprøver (troponin) som også er forhøyet ved hjerteinfarkt. Forskjellen er at ved hjertemuskelbetennelse holder disse blodprøvene seg forhøyet lenger.  https://nhi.no/sykdommer/hjertekar/ulike-sykdommer/hjertemuskelbetennelse-myokarditt/?page=4