Ting jeg lærte idag

Jeg er en nysgjerrig person og alltid ute etter å lære nye ting. Ofte har jeg dager der jeg på kort tid lærer hovedtrekkene i noe nytt. På denne siden vil jeg skrive om dette. Innleggene blir sikkert korte og ufullstendige fordi jeg har ikke så mye tid, men vil forhåpentligvis inneholde det essensielle. Jeg skriver kun fra eget hode, gjerne etter å ha hørt et foredrag eller lest en artikkel. På den måten får jeg oppsummert det hele med mine egne ord. Jeg prøver å skrive kun fra eget hode, uten google. Ettersom jeg lærer mer om disse temaene gjør jeg de om til å bli en blogpost.

Stress og blodsukker

Thor gruppen på fb 25. august 2021. R-kvinne: Her er en artikkel fra illustrert vitenskap hvor det bl.a står at kaffe på tom mage gir enorm blodsukkerstigning. Kan dette stemme?

[Artikkel fra Illustrert Vitenskap, sannheten om kaffe er ikke korrekt sitert i spørsmålet. Artikkelen refererer til studien Glucose control upon waking is unaffected by hourly sleep fragmentation during the night, but is impaired by morning caffeinated coffee. I studien drikker forsøkspersonene kaffe om morgenen på tom mage. Kontrollgruppen sover uforstyrret og drikker ikke kaffe, G1 gruppen vekkes hver time og drikker ikke kaffe, G2 vekkes hver time og drikker kaffe 1 time etter oppvåkning. Alle gruppene tar en OGTT test – Oral Glucose Tolerance Test. Man drikker en sukkerdrikk og så måles blodsukker (bsukk) og blod insulin hver halve time. De ser at bsukk og insulin er høyere for de som drakk kaffe. Dessverre hadde de ikke en gruppe som sov godt og drakk kaffe. Så det er uklart om det er bare kaffen, eller kombinasjonen av kaffe og avbrutt søvn, som gir virkningen. Virkningen er ikke “enorm”, ca 10% for glukose, 20% for insulin. Men fb diskusjonen var interessant allikevel på grunn av det B skriver nedenfor. Hun har en maskin som måler blodsukker kontinuerlig. Hun kan enkelt måle hva kaffe og andre matvarer gjør med blodsukkeret.]

B-kvinne: Det har med stress-hormoner å gjøre. Som diabetiker med blodsukkersensor kan jeg si at for meg gjør det oftest ingen endring. Men, hvis jeg drikker mer enn vanlig eller har hatt en koffeinfri uke/måned så stiger blodsukkeret av en trippel espresso på morgenen. Det gjør også pulsen og det generelle stressnivået i kroppen. Dette gjelder forsåvidt alt som stresser kroppen og øker kortisol-produksjonen. Ikke basert på forskning, kun +/- 40 år erfaring som diabetiker
R: Takk, 40 års erfaring er absolutt god forskning. Jeg kan også reagere på kaffe med “føling” men jeg trodde det var koffeinet og dermed “stress” og at det ikke hadde noe med blodsukker å gjøre. Interessant at du faktisk har målt dette.
PS: Alle typer stress fører til økt blodsukker. Eksempelvis for mye kaffe. Eller sjefen din gir deg kjeft på jobb. Eller du sprinter opp en bakke. [Eller barndomstraumer, les om traumer og overvekt.] [Eller en kald dusj.] Kroppen har en enkelt respons på alle typer stress. Det er frigjøring av hormoner som adrenalin og kortisol. Kortisol fører til at glykogen lagret i leveren frigjøres til blodet som blodsukker. Og blodsukkeret stiger. (Kaffe inneholder ikke sukker så årsaken til blodsukkerstigningen når du drikker kaffe er ikke den samme som når du eksempelvis spiser loff med sirup.) Diabetikere bør unngå sukker. Og de bør også unngå stress. Har du mye stress i livet ditt er det større sjanse for å utvikle diabetes. Er ikke dette riktig Britt Sunde ? Interessant med den blodsukkersensoren forrresten. Hvordan fungerer den? Måler den blodsukkeret kontinuerlig?
PS: En måte å redusere blodsukkerstigning fra kaffe er å blande den med usaltet (og helst økologisk) smør. Eller økologisk fløte. Bland 50/50 varm god økologisk kaffe og økologisk fløte. Du unngår kaffens ustabile energitopp og får heller en jevnere energi som varer lengre. Google bulletproof kaffe.
B: Det stemmer. Blodsukkersensoren jeg har kommuniserer med insulinpumpa og sammen jobber disse for å regulere blodsukkeret etter visse algoritmer. Ikke alltid like vellykket, men de prøver. Jeg får da verdi og graf av blodsukker og insulin i skjermen på pumpa.

Tak av never

I gamle dager laget man tak av bjørkenever. Takene holdt ofte 100 år. Mye lengre enn dagens tak. Når man sanker never må man være forsiktig å bare ta neveren og ikke skade barken under. NRK: Bestefar sin gamle kunnskap har blitt ein lønsam sommarjobb. Jon Godal, Åsmund Godal Tunheim, Endre Aasen. Neverløyping, undervisningsfilm om løyping av bjørkenever.

Likhet hjernen og immunsystemet – begge har hukommelse

Hjernen utvikler seg på sanseinntrykk når vi er små. Hjernen har hukommelse. Man kan huske ting man har sett, luktet, hørt etc.

Hjernens hukommelse kan trigges når vi mange år senere lukter en karakteristisk lukt vi forbinder med erfaringen. Dette kalles ofte flash-back. Dette likner på hvordan immunsystemet fungerer. Immunsystemet har også hukommelse. En ny infeksjon gjør en permanent endring i dette systemet. Når den nye infeksjonen kommer tilbake husker immunsystemet den og reagerer raskt.

Kanskje de to systemene benytter samme mekanisme for hukommelse?

Øke glutationnivået

Idag har jeg lest en artikkel på tysk, Wie Sie Ihren Glutathionspiegel erhohen, fra nettsiden til zentrum-der-gesundheit. Glutation er et stoff kroppen lager selv. Det dannes primært i leveren, men også litt i alle kroppens celler. Det er et peptid, dvs et protein med få aminosyrer (eksempelvis under 100). Glutation er et tripeptid bestående av aminosyrene cystein, glutaminsyre og glycin. Det er sentralt både for

 • avgiftning
 • som del av immunsystemet

Glutation er kroppens viktigste en antioksidant, dvs oksidasjonsmiddel. Ett oksidasjonsmiddel oksiderer andre stoffer ved å motta elektroner, og selv reduseres (få redusert oksidasjonstall). Hvordan måle sitt glutationnivå? Det kan gjøres i blod. Det er to former for glutation, den ene er aktiv. Det kan også gjøres i urin. Jul 2020 og våren 2021 tok jeg Organic Acids tester (oat). Verdi 58 Pyroglutamic sier noe om glutathione. Høy verdi kan indikere lav glutathione. Jeg hadde høy på den første prøven, og lav på den neste. Så det var litt rart. Kanskje hadde jeg rundt jul en infeksjon som brukte glutathione og dermed reduserte nivået i kroppen og økte et avfallsstoff i urinen?

Det er gunstig med mye glutathione. Hvordan øker man det? Kanskje er det ikke lurt å ta glutatione tilskudd fordi da slutter kroppen å produsere det selv. Kanskje er det også dårlig opptak. Hva med å ta det sublingualt og/eller liposomalt? Kanskje er det ikke en god ide å ta det “rett i blodet” på den måten og ikke gå via fordøyelse og lever. Ikke umulig det er en god grunn til at vi er konstruert for å innta næring gjennom tarmen. Også viktig å være klar over at selv om noe er “fordøyd” og havnet i blodbanen er det fortsatt ikke aktivt i cellene – det må også tas opp i organene. Noen ganger kan mangel på andre stoffer, eksempelvis et vitamin, gjøre at ett stoff ikke så godt tas opp fra blodet. Da kan verdien på blodprøve øke. Leger tror ofte at da har man mye, når det motsatte er tilfelle.

Spør du meg er det bedre å ta precursorer til glutathione og la kroppen selv produsere selve stoffet. Viktig for kroppens evne til å danne glutathione: magnesium, selen, NAC, myseprotein (whey) og risprotein (inneholder de tre cystein, glutamatsyre, glycin), omega3, vitamin b2 (riboflavin, også viktig for metyllering, mer om dette i blogginnlegget om Bob og gentest og Treeoflife), B12, vitamin C, curcumin (i gurkemeie, på engelsk ), mariatistel, rosmarin. Jeg har tatt nesten alle disse. For meg har følgende gitt merkbar virkning: magnesium, muligens selen, NAC, mariatistel, muligens omega3. Følgende har jeg ikke merket noen forskjell når jeg har tatt: myseprotein, b12 tilskudd, vitamin c tilskudd, gurkemeie.

Mat inneholder noe glutathione. De beste: kokt potet (13.6mg per 100g), svinekjøtt (23.6mg), stekt kyllingbryst (13.1mg), kokt skinke (23.3mg)

På begge oat testene hadde jeg lav 56: NAC. Så muligens bør jeg fortsette å ta det. NAC er også en glutathione precursor. 57: biotin (vitamin b7) er også lav på begge. Jeg har eksperimentert med b-vitaminer den siste måneden og det har potensiale. Klinghardt sier biotin er viktig for autister. Jeg har autistiske trekk i sykehistorikk (traumatisk morshistorie etc), symptomer (øyekontakt etc), blodverdier (høy homocystein, uvanlig tsh variasjon, lav jern vet ikke om det er typisk for autisme tror det er pga parasitter som igjen er vanlig hos autister pga redusert immunforsvar etc), urin (biotin, hpu hemokryptopyrrolaktam-uria aka kryptopyroluria), gener (mthfr).

Parasittstrategi: to små lunsjer

Har forsøkt noe i det siste jeg tror fungerer. Spis en halv lunch med vanlig mat, gjerne noe parasitter liker – fisk, kjøtt, grønnsaker etc. Siden du spiste så lite blir du sulten fort igjen, etter en times tid. Spise en ny lunch, men nå med kun antiparasittisk mat. Eksempelvis gresskarkjernefrø. Spise deg mett. Nå er parasittene ute og spiser etter den første lunsjen. Og så kommer den andre og tar knekken på dem. Smart.

Tett nese og innsjøbad

Idag er 23. juni 2021. Jeg har hatt tett nese i omtrent et halvt år. Med blod og snørr. Kom ut digre ting. Jeg gjorde ikke noe med det, tenkte det ville gå over av seg selv. Det gjorde det ikke. Heller ikke når jeg skylte gjennom det hele i dusjen med kommunalt vann. Så begynte jeg å bade i en innsjø Svensjøen her i nærheten, og Øyungen i Maridalen. Skylte gjennom nese og bihuler. Merket etter to bad at noe ble bedre. Etter 4 bad var det tette forsvunnet og var tilbake til normal. Tror det er bra bakterier i innsjøene som har gjort det. Vi snakker om en slimhinne med en bakterieflora.

labtestsplus dot com

Hørte foredrag med Dr. Kurt Woeller idag på autism-adhd summit med Julie Matthiews. Han nevnte en nettside labtestsplus.com der man som privaperson kan bestille “profesjonelle” tester ofte brukt av leger.

Visdomsord 02

Do what is easy and your life will be hard. Do what is hard and your life will become easy. Fra Les Brown, resitert av Jon Paul Crimi, betterbrainsummit idag 5. april 2021 med Patrick Porter fra BrainTap.

To visdomsord

If we don’t deal with our stories, our stories will deal with us. Marcelle Pick, lege og vertinnen på adrenalsolutionssummit 2021. Veldig bra foredrag med Mark Menolascino, Datis Kharrazian og Jeffrey Bland. En annen måte å si det på: Body keeps the score (Bessel van der Kolk).

Jeg har noe å skjule, men det jeg har å skjule, tåler ikke dagens lys. Ikke fordi det jeg skjuler er så stygt, men fordi lyset er så grelt. Øfsti, 2010, min venninne på facebook. Den finnes i Parterapi, 2010, utgitt på Universitetsforlaget.

Webinar med HelseS

Interessant webinar med min venninne HelseS. Hun snakket om paratuberkulose og forklarte dette som en type tuberkulose man kan arve. Er litt usikker på om dette er riktig. Hun hadde ME og konsulterte med en kjent Myalgic Enchpalomyelitis lege Kenny De MeirLeir fra Belgia. Han trodde ikke hun kunne bli bra. Men det ble hun etter å ha tatt ansvar for egen helse. Videre ble det snakket om undersøkelse av blod under mikroskop for å se fasongen på de røde blodlegemene. Både levende og tørket blod. Jeg vet ikke om dette er helt Dark Field Microscopy, men kanskje noe i nærheten. S nevnte Silje Benedikte Johannesen Øwre som fikk ME omtrent samtidig med S. Silje Benedikte endte i klørne til det norske helsevesenet, både legene og psykiatrien. Hun ble overmedisinert til de grader. Hun endte med å ta sitt eget liv i 2012. Norsk helsevesen har blod på hendene. Det ble laget en Brennpunkt dokumentar om dette, Bare en pille til, som ble sendt i 2013. Jeg var også kronisk syk blant annet med søvnproblemer. Jeg ønsket utredning på et søvnlaboratorium. Jeg sov en natt på Elverum sykehus med en stor måler på fanget som gjorde at jeg ikke sov i det hele tatt den natten. Allikevel kunne de ikke se noe unormalt med søvnen på målingene og mente at søvnen min den natten hadde vært normal! Ytterligere utredning var det ikke kapasitet til. Jeg fikk sovemedisiner istedenfor – som jeg tok en natt og merket med en gang at det bare gjorde vondt verre. Jeg forsto veldig tidlig at her var det ingen hjelp å få og jeg må gjøre jobben selv. Så jeg valgte stort sett fra dag 1 å ta ansvar for egen helse og aldri la noen norsk lege ta ansvar for min helse. Det var et riktig valg. Det er synd å si det men i Norge kryr det av arrogante og kunnskapsløse leger som er eksperter i å gjøre vondt verre. De få som ønsker å gjøre de riktige tingene er livredde for at Staten skal ta fra dem lisensen så de ikke kan livnære seg mer. For et system.

Indianere og meslinger

Hørte på et foredrag idag 21/1-2021 med Klinghardt. Han fortalte at første biologiske kriføring var i USA da hvite mennesker kom. De tok med seg meslinger fra Europa. En sykdom indianerne ikke hadde noen mostandskraft mot. De hvite tok meslingsmitte på tepper og ga til indianerne. Indianerne ble smittet og døde i store antall. Noen fant lomatium roten og greide seg.

Selen og retrovirus

Klinghardt fortalte også at Selen demper retrovirus. Selen gjør at retrovirus ikke aktiveres. Prinsesse Diana tok Selen til Afrika mot HIV. Hun var død en uke senere.

Corona og Interleukin-6

Idag hørte jeg på et foredrag med Kirhan Krishnan på rebelhealthtribe. Han ga en meget interessant gjennomgang av hvordan immunsystemet fungerer, og samspillet mellom det medfødte immunsystemet (innate immunity) og det spesifikke immunsystemet (adaptive immunity – cellmediatedimmunity og humoralimmunity, aquired immunity). Komplisert materiale som ingen helt vet hvordan fungerer, man må prøve å lære litt hver gang man leser en artikkel eller hører et foredrag. Det viktigste jeg lærte fra dette foredraget er:

 • Når det medfødte immunsystemet angriper skjer det “collateral damage”. Ja patogener drepes. Men samtidig ødelegges vev og det blir inflammasjon. Så her er det en balansegang. Man kan se for seg at dette immunsystemet kan gjøre vondt verre dersom responsen er for kraftig.
 • Symptomer som rennede nese, vond i kroppen osv er konsekvenser av at det medfødte immunsystemet er igang.
 • Det er to typer celler som begynner på T. T-regulatory-cells og en til. T-reg cellene fungerer både med det medfødte og det spesifikke immunsystemet. T-reg senker responsen fra det medfødte immunsystemet og setter igang det spesifikke immunsystemet.
 • Det spesifikke immunsystemet angriper bare inntrengeren. Det medfører derfor ikke inflammasjon. Når det spesifikke immunsystemet er aktivert merker man det ofte ikke i det hele tatt. Man får ikke feber, rennende nese, vond i kroppen osv.
 • Det er kjent at de som har preeksisterende sykdom er mest utsatt for et alvorlig corona forløp. Det kan være diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdom og andre ting. Fellesnevneren her er inflammasjon. Dette gjør at immunsystemet ikke reagerer på riktig måte. Interleukin-6 er et cytokine, et signalstoff mellom celler, en celle produserer når den angripes av virus, eksempelvis corona. Dette signaliserer at det medfødte immunsystemet må komme og fjerne virusene. Dersom personen har mye inflammasjon i kroppen produseres IL-6 mange andre steder i kroppen og immunsystemet vil ikke oppdage IL-6 produksjonen fra corona viruset før signalet her er veldig kraftig. Da trår immunsystemet til – med en for kraftig reaksjon. Pasienten går fra å ikke ha symptomer til å bli veldig dårlig. Med et fungerende immunsystem vil man gradvis føle seg litt og litt dårligere, og så bedre. Istedenfor at man tilslutt blir krisedårlig.
 • Å måle plasma IL-6 kan si noe om man er utsatt for et problematisk forløp ved corona infeksjon.
 • IL-6 er en pro-inflammatory cytokine. Jeg tolker dette som at det signaliserer til immunsystemet at det skal komme igang og således skaper inflammasjon. IL-10 er et anti-inflammatory cytokine. Jeg tolker det som at når det dannes IL-10 vil det medfødte immunsystemet roe seg. Markøren IL6 / IL-10 i plasma for sykehuspasienter med corona kan si noe om risikoen for et problematisk forløp: McElvaneya: A linear prognostic score based on the ratio of interleukin-6 to interleukin-10 predicts outcomes in COVID-19.
 • Aftenposten hadde en bra artikkel der man så på de to delen av immunsystemet, Mieke Louwe: En mindre kjent del av immunforsvaret er viktig for å holde deg frisk. Selvsagt med noen ord fra undertegnede i kommentarfeltet!

Bivirkninger av finasteride

Den siste uken har jeg hørt på en hjerne summit fra rebelhealthtribe.com. Idag så og hørte jeg på presentasjonen til Kat Toups. Hun ble dement i ung alder men klarte å bli frisk. I presentasjonen nevnte hun kjemikaliet og legemiddelet finasteride. Dette blir gitt for prostata forstørrelse (skjer typisk hos gamle og de kan få problemer med vannlating). Finasterid gis også mot hårtap hos unge menn. Det er virkestoffet i medisinen Propecia. Dette har jeg egenerfaring med fordi jeg tok Propecia (og middelet Minoxidil som er utvortes på huden) mot hårtap i flere år, ca 2005-2010. Virkemåten til finasterid er at stoffet hindrer testosteron til å omdannes til dihydrotestosteron (dihydrotestosteron gjør at hårrøttene forvitrer). Kat Toups sa at dette var et problem for hjernen fordi dihydrotestosteron er viktig for hjernen og at demensrisikoen øker når man tar finasterid. Nok et eksempel på at legemidler er ikke noen gratis lunch. Ja det er enkelt men det følger gjerne noen bivirkninger på kjøpet. Jeg ante ikke at finasterid hadde denne bivirkningen før jeg lærte det idag og jeg tok altså stoffet i flere år.

Det autonome nervesystemet

Blitt til vagusnerven 101 bloggpost.

Hvordan eskimoene oppdrar barn

Jeg leste en veldig interessant artikkel How Inuit Parents Teach Kids To Control Their Anger. Artikkelen handler om to ting. 1) Når inuittene er sammen med barna sine blir de aldri sinte. Sinne hos foreldre er ikke forståelig for et barn og ikke noe barn skal eksponeres for. 2) Når inuttene skal lære barna forskjell på rett og galt gjør de det gjerne iform av små fortellinger eller eventyr. Der det ofte er elementer av fare og ting som er skummelt. Eksempelvis må de lære barna å ikke gå nær havet, fordi da kan de drukne. De forteller barna en historie som går ut på at dersom de faller i vannet vil de bli tatt av et sjømonster som har en stor kul på ryggen. Sjømonsteret vil legge de inn i denne kulen og her må de bo og de vil ikke få se foreldrene sine igjen. Altså en ganske skummel historie. Men effektiv. Underholdende, lett å huske, lett å forholde seg til for små barn. Historiefortelling er noe grunnleggende i oss og mye lettere å huske og forholde seg til enn beskjeder som “ikke gå nær havet fordi du kan drukne”. En fortelling kan lett visualiseres og er derfor lettere å huske og forholde seg til.

The other side of anger. Myna Ishulutak hadde en tradisjonell inuitt oppvekst i Canada og har bidratt til kunnskap rundt inuittenes barneoppdragelse. Hun er en filmskaper.

Myna grew up on the land in an outpost camp outside Pangnirtung; her early life was shaped by a traditional upbringing with her family, who used qulliqs for heat, light, and cooking. Myna is currently an Inuktitut instructor at the Pirurvik Centre in Iqaluit. She has previously worked at the Nunavut Arctic College; at the Department of Culture, Language, Elders, and Youth (CLEY); and the Nunavut Department of Justice. As a filmmaker, Myna brings her traditional background to bear on production and broadcasting projects with Tajarniit Productions; she is a co-owner of the company. She holds diplomas in Inuit Studies and Social Work from Nunavut Arctic college, and her most recent film project—Qipisa, an award-winning documentary about her life growing up on the land—was given special recognition at the Festival Presence autochtone in Montreal. Myna hosts a number of television shows for the Inuit Broadcasting Corporation.

Kvikksølv og Methiolate

Det har vært mange antibakterielle midler på markedet de siste 100 årene. Og mange har vært basert på Thimerosal. Blant annet Methiolate. Som ble brukt i mange forskjellige bakteridrepende prosedyrer. Ikke bare vaksine konservering. Merbromin, Mercurochrome. https://bushcraftusa.com/forum/threads/when-did-metholiade-fall-out-of-favor.66843/

Tårer og detox

Tårer er også en kroppsvæske og en måte å få avfallsstoffer ut av kroppen på. Fra en kamerat Pål hørte jeg at tårer var en effektiv måte å avgifte kvikksølv på. Har ikke noen andre kilder så det må undersøkes. Man kan gråte. Eller man kan rett og slett spise rå hvitløk – tårene spruter fort da også.

Cambridge Brain Sciences

Hørte om dem i et Mansal Denton intervju med Ben Watley på Brain Optimization Summit. Ben Watley driver med esport. Temaet var om esportutøvere kan ha nytte av nootropedia. Ben Watley nevnte at hans lag daglig gjorde tester på Cambridge Brain Science for å bedre mental kapasitet. Det var blant annet en test der et antall siffer ble lest opp og så skulle man huske de. Antall siffer de greide økte måned for måned, både med og uten nootropedia. Han merket ikke så stor effekt av nootropedia, noe jeg også har erfart (gjorde en naturlig stack i nesten et halvt år).

Luftforurensning inne i bilen

Stadig vekk ser jeg folk kjøre på motorveien med vinduet nede (ev også røykende). Får man ikke i seg utrolig mye partikler fra diesel og annen eksosforurensning på den måten? Selv kjører jeg bare med åpent vindu dersom jeg er i et skogsområde der det er frisk luft. Idag leste jeg en artikkel som tar opp dette.

Jeg liker heller ikke å bruke ventilasjonsanlegget i bilen. Det blir eksos i bilen da også. Om vinteren er det risikabelt å ikke bruke dette fordi man må holde vinduene fri for frost. Man kan sette ventilasjonen på å resirkulere luften i bilen.

Nå om sommeren er det et annet problem. Har bilen stått i solsteiken en dag eller to merker man at det lukter avgass fra seter og annen plast inne i bilen. Alt har blitt varmet opp og da avgis mye mer avgasser. Når det skjer så tar jeg bilen en liten runde i skogen med åpen vinduer og viften på fullt for å få ut så mye som mulig. Før jeg kjører ut på hovedveien.

Ren luft er så viktig. Vi er ikke designet for luftforurensning, vi har ikke gode beskyttelsesmekanismer mot dette i kroppen. Mot gift i maten har vi mye bedre beskyttelsesmekanismer. Så ren luft er viktig.

Fall seven times, stand up eight

Japanese Proverb. Fra the antiaging summit med Brian Vaszily.

Erlik Oslo til 500 kroner

Idag 8. juni 2020 spurte en ung og veldig pen narkoman gutt meg om jeg ville kjøpe =Oslo. Jeg synes bladet er spennede å lese fordi det er skildringer om samfunnets outsidere og deres skjebner. Jeg er en outsider selv, og har alltid vært det. På min måte. Alkohol, narkotika og liknende har aldri vært del av det. Jeg hadde ikke 100 kroner, og bruker ikke mobil til å betale noenting. Jeg sa jeg hadde en 500 lapp men det ble litt dyrt. Han prøvde å overtale meg. Jeg spurte hvorfor han hadde blitt narkoman. Han var i et miljø med kriminelle venner. Og hadde en historikk med mentale lidelser. Han mente tiden stoppet opp for noen mennesker. Han hadde hatt ett 7-årig kjærlighetsforhold der de var sammen hele tiden. Dette tok slutt. Han sa de vokste fra hverandre fordi han eldet ikke men det gjorde hun. Bruddet gjorde at det hele tippet over. Han ønsket å ta livet sitt. Han hadde lest at hvis man skal ta livet sitt med heroin må man bruke det i en periode først for ellers vil det være smertefult. Så han endte opp som sprøyteheroinist. Og også andre stoffer. Den ene armen hans var full av sår og skorper. Han var 27. Jeg spurte om han ønsket å komme ut av det. Det gjorde han egentlig ikke. Han hadde greie dager der han jobbet litt, ruset seg og slappet av. Han foretrakk outsider livet. Noe jeg muligens også etterhvert gjør. Jeg kjøpte =Oslo av han for 500 kroner. Og lurte på hva han skulle gjøre denne ettermiddagen. Han skulle kjøpe dop for ikveld og for imorgen tidlig og ellers slappe av. Samtalen endte med at han ønsket å sette seg litt. Jeg fikk litt dårlig samvittighet etterpå fordi jeg kjøpte noe veldig personlig for 500 kroner. Men samtidig må det være mulig å ta kontakt og høre andres historier uten at det blir misbruk. Jeg må bli flinkere på disse tingene. Jeg kjenner ikke så godt til hvordan utsatte personer reagerer når de blir spurt om egen historie. Om de synes det er greit å fortelle, eller om de kan bli retraumatisert av det.

Franz Halberg og circadian rythm

Idag var dag4 av traumasuperconference med Alex Howard og Niki Gratrix. Jeg hørte på et foredrag der Franz Halberg ble nevnt. Muligens var det i Elisabet Sahtouris’ foredrag navnet kom opp. Hun er utviklingsbiolog, futuris, pastist. Uansett – Franz Halberg var den som etablerte begrepet “circadian rythm”. På norsk blir dette gjerne “døgnrytme”. Men circadian rythm er mer enn 24 timers syklusen. Kvinner har en månedssyklus. Menneskelige parasitter har en syklus forbundet med månefasen. Så har vi den årlige sesongsyklusen. Og flere. Slike rytmer er grunnleggende for vår utvikling og helse. Når jeg får tid vil jeg se nærmere på Franz Halberg.

Kina i starten av Corona

Jeg lærte et par ting av en bekjent som studerte i Kina da corona startet. Fra kommentarfeltet i Aftenposten 29-05-2020 Corona-viruset neppe sluppet ut av Wuhan laboratoriet av forsker Nils Chr Stenseth: En kamerat av meg var i Kina i månedene før og under corona. Da viruset ble oppdaget i Kina tok det ikke lang tid før beboerne i Wuhan og andre utsatte områder fikk klar beskjed om å holde seg innendørs og ikke gå ut av leiligheten. Inngangsdøren til leiligheter ble tilogmed boltet igjen fra utsiden av myndighetene for å fysisk hindre folk i å gå ut og potensielt spre viruset. Mat ble levert på fortauet utenfor bygningene. Så Kina innså fort at dette kunne bli farlig – de har jo erfaring med dette fra før fra andre virus. Og hindret med alle midler spredning internt i landet. Allikevel tillot de folk å reise ut av landet – å ta fly ut av landet var greit. Man var mao livredde for spredning internt, men ikke for global spredning. Relativt kritikkverdig, spør du meg. Trump har også påpekt dette, uten at det spiller noen rolle fra eller til for meg.
Forskeren ovenfor skriver: “Wuhan Institute of Virology (det mistenkte laboratoriet) fikk de første virusprøvene 30. desember i fjor for å finne ut hva dette var. Resultater forelå den første uken av januar, og 12. januar ble resultatene rapportert til WHO.” Var det slik at det mistenkte laboratoriet ble valgt til å analyserte sitt (muligens) eget virus? Isåfall ikke rart at de ender opp med negative funn. Og – hvis det er slik at dette laboratoriet åpenbart er uskyldig – hvorfor kan de ikke åpne dørene for en internasjonal granskning?

Epstein-Barr blodprøver

Idag hørte jeg på et intervju fra Best sleeep ever summit, arrangert av Misty Williams. Hun intervjuet Kasia Kines, ekspert på Epstein Barr Virus. 10 minutter ut i intervjuet ble det sagt at følgende 4 blodprøver er nødvendige for å diagnostisere EBV infeksjon:

 • vca-igm (VCA – Viral Capsid Antigen)
 • vca-igg
 • ea-digg eller ea-igg (EA – early antigen, D – diffuse staining component of early antigen)
 • ebna-igg (EBNA – Epstein-Barr Virus Nuclear Antigen)

Jeg gjorde blodprøve for EBV infeksjon under siste vannfaste, etter 31 dager. Fastlegen satte opp følgende tester for serum-EBV:

 • vca-igm
 • vca-igg
 • ebna-igg

Jeg testet negativt på alle.

Fürst skriver: Ved primær infeksjon utvikles først VCA IgM antistoffer og deretter VCA IgG antistoffer. 2 – 6 måneder etter primær Epstein Barr virus-infeksjon utvikles EBNA IgG antistoffer, og samtidig forsvinner VCA IgM antistoffene. VCA IgG og EBNA IgG antistoffer kan vanligvis påvises i resten av pasientens liv. Det forekommer at EBNA IgG antistoffene forsvinner.

Ig – immunoglobulin = antibody / antistoff. Immuno – dannet i ummunsystemet. Globulin – et molekyl formet som en globe, dvs en kule. Igg og Igm er to typer antistoffer. Begge er å finne i blodet. Igm dannes først når man smittes. Igg tar lengre tid å utvikle.

Daniel Stickler og Semax nesespray

Idag hørte jeg et foredrag superhumanbrainmasterclass dot com med Daniel Stickler. Her var tema mentale prestasjoner og hvordan forbedre disse. I starte av intervjuet sa han at den enkeltfaktoren som betyr mest for ens mentale prestasjon er søvn. Noe jeg er helt enig i.

Senere i intervjuet ble det nevn tilskudd. Det ble spesielt nevnt en nese spray Semax som øker hjernens kapasitet i omtrent 4 timer. Etter å ha sett litt på google virker det som denne opprinnelig kommer fra Russland.

Det ble nevnd endel devices: transcranial magnets, muse headband (bra bl.a. for meditasjon), helo device, biostrap, ouraring.

Tuscegee Syphilis Study of the Untreated Negro Male

Study of untreated syphilis in the negro male. Dette var en medisinsk studie som ble gjennomført i Mississippi, USA, mellom 1932 og 1972. Altså en lang studie, over 40 år. USAs helsedepartement var oppstarter av studien. Man trodde at syfilis utviklet seg forsjellig avhengig av rase og kjønn, og ønsket å studere hvordan syfilis forløpet ble for en mannlig afromanerikaner når han ikke ble behandlet med medisiner. Det ble rekruttert 600 afroamerikanske menn til studien. 399 av dem hadde syfilis før studiestart. 201 hadde ikke. De som ble med var leiearbeidere (sharecroppers) dvs folk som drev jord eid av en godsherre mot at godsherren fikk en del av avlingen. De ble rekruttert under forutsetning om at syfilisen deres ikke skulle behandles – det var jo forutsetningen for studien. I motytelse skulle de motta gratis helsehjelp for andre lidelser og noe mat underveis. Etter studiestart ble de jevnlig innkalt til helsesjekk der det ble tatt prøver, eksempelvis blodprøve og også benmargsprøve (en omfattende og risikabel prosedyre). Etter rundt ett år falt finansieringen av studien bort. Det var dermed ikke penger til de lovede helsetjenestene osv. Det som skjedde nå var at deltakerne fikk ingen informasjon om at studien var over. De fikk ingen informasjon om at de var frie til å motta helsehjelp for syfilisen sin. Istedet fortsatte studien som om ingenting var skjedd. De ansvarlige for studien forledet deltakerne slik at de ikke skulle behandle syfilisen sin og dermed tilfredsstille studiekriteriene. Rundt 1947 var penicillin tilgjengelig og beviselig effektivt for syfilis. Deltakerne ble ikke informert om dette. De fleste deltakerne var analfabeter og dette var gunstig for de ansvarlige fordi det var da enklere å holde dem uniformert. På begynnelsen av 70-tallet leste en ung lege studiens dokumenter og så at dette ikke var en etisk studie. Deltakerne var ikke klar over hva de var med på. Han gikk til pressen og New York Times slo det stort opp. På slutten av 1972 ble studien avsluttet. Denne studien står idag som en viktig eksempel på et uetisk medisinsk studie. Mange tror at deltakerne i studien ble injisert med syfilis, men det er usikkert om dette er sant- Legacy of the Tuskegee Syphilis Study. Foranledningen for studien var forresten en studie gjort i Norge, Oslo, i 1928, der man i etterkant hadde studert utviklingen av syfilis i ubehandlede menn. Med TSS ønsket man å gjøre studien mens sykdommen utspant seg. Clinton måtte i 1997 be om unnskyldning til deltakerne. Det ble også utbetalt en erstatning.

Oppdatering 10/12-2020. CDC Centers for Disease Control and prevention: The Tuskegee Timeline.

Gateway to health summit, Dr. Joseph Choukroun

De siste dagene har jeg sett på en summiten Gatewaytohealth, med Pedram Shojai (The urban munk). Jeg tror det var på episode 6 at Dr Alina Krivitsky nevnte en fransk lege som med hjelp av PRF (Platelet Rich Fibrin) kunne få gummer som har trukket seg nedover til å gro oppover igjen. Jeg fikk ikke helt med meg navnet men mailet Alinas tannlegesenter og fikk fort svar tilbake at han heter Dr. Joseph Choukroun. Når jeg leser på internett virker det som at han er en av oppfinnerne av PRF teknikken. Alina sa at han bor i nærheten av Nice i Frankrike. Dr. Joseph Choukroun på youtube. Inventor of the PRF technique, prfprocess dot com.

Lyskvalitet målt i Kelvin

Jeg var på IKEA for et par uker siden og kjøpte noen lamper og lyspærer. Jeg er veldig opptatt av lyskvalitet. Det vil si lysspekteret (fargespekteret). Og også ting som generering av skittenstrøm ved dimmede lyskilder. De hadde mange forskjellige lyspærer og jeg spurte litt rundt dette. Da var det hele tiden snakk om at de forskjellige pærene hadde forskjellig lystemperatur, målt i Kelvin. Jeg lurte litt på hva dette egentlig betydde.

Utgangspunktet er en “black body”. Det vil si et legeme som ikke reflekterer lys. Når et slikt legeme varmes opp vil det tilslutt begynne å gløde og dermed sende ut lys. Dette lyset vil endre farge og intensitet avhengig av temperaturen. Ved “lave” temperaturer vil lyset være rødlig. Ved høyere temperaturer vil det være blålig. Lystemperaturen er en måte å angi lysets farge (hue). Lav lystemperatur vil si et rødlig lys. Høy lystemperatur vil si et blålig lys.

En gammeldags glødelampe fungerer akkurat på denne måten. Her er det en metalltråd som varmes opp når det settes på strøm. Den vil gløde og sende ut lys. Her vil trådens faktiske temperatur være dens lystemperatur.

En LED lampe er en annen teknologi. Her er det ikke mulig å angi lystemperaturen direkte. Istedet brukes CCT – Correlated Color Temperature. Det vil si at man sammenlikner lyset fra en LED lampe med lyset fra en black body. Når disse to sender ut (omtrent) den samme lysfargen sier man at temperaturen til black body er lik LED pærens lystemperatur.

En ting som er uklart for meg er – er det bare en type black body eller er det flere? Eksempelvis – dersom man varmer opp jern og kobber – har disse det samme lystemperaturer og spektere?

Jeg kjente til endel av dette fra før, og leste to sider på wikipedia før jeg skrev dette innlegget, Color temperature og Black body radiation.

Kvikksølv i bygninger

På Supplements Revealed dag5 nevte Christopher Shade at han hadde vært kvikksølv forgiftet. Han hadde hatt 17 amalgamfyllinger(!). I tillegg hadde han vært eksponert for kvikksølv under studiene i en bygning han hadde vært mye i. Her hadde det vært sølt massive mengder med flytende kvikksølv i årenes løp. Kanskje i forbindelse med kjemiske eksperimenter? Ingen visset at det var kvikksølvdamp i luften. Da de målte det viste det seg at nivåene var rundt OSHA standarden for kloralkali fabrikker. Dette er fabrikker der det brukes store mengder kvikksølv for å produsere klorgass. OSHA (Occupational Safety and Health Administration).

Jeg har ikke tenkt så mye på at dette kan være en viktig kilde til kvikksølvforgiftning.

Seasonal carnivore med Jayson Calton

For tiden ser jeg på summiten Supplements Revealed med Patrick Gentempo. Den første dagen var det et vedlig interessant intervju med Jayson Calton. Han snakket blant annet om å gjennomføre perioder med en diett bare på kjøtt – carnivore. Det er noe jeg kunne tenke meg å prøve. For eksempel en eller to uker på en carnivore diett. Og se hva som skjer. Jayson Calton er forresten en tidligere bodybuilder og er nå veldig opptatt av micronutrients (vitaminer, mineraler, fettsyrer, aminosyrer).

Hypnopedia

Hypnopedia vil si å lære mens man sover. På engelsk også kalt sleep learning.

Tannsten og pH

Idag var jeg hos tannlege Hermansen for å fjerne tannsten (tartar). Siden sist jeg var hos han har jeg brukt et program fra tannlegen Dr. Ellie Phillips. Jeg hørte om henne første gang på oneradionetwork med Patrick Timpone. Jeg har hatt mye problemer med plakk på tennene. Programmet hennes er beregnet på å bedre bakterifloraen i munnen og ved det hindre tannsten. Så når jeg skulle til Hermansen var jeg spent på hvordan han syntes det hadde gått siden sist jeg var der, for nesten 4 måneder siden. Han sa at det var mindre tannsten enn vanlig. Han sa at det var stort sett bare bak på fortennen nede at det var tannsten. Plakk er et lag av uvennlige bakterier. Disse kan kalsifisere i kontakt med kalsiumsalter i spyttet og bli til tannsten. Tannsten er ikke bra å ha fordi det kan føre til betennelse i tannkjøttet. Jeg tror også det kan tære på emaljen på tennen.

Plakk er en bakterifilm på tennen. Denne filmen kan være både sunn og usunn – avhengig av bakteriesammensetningen. Plakk av en uvennlig bakteriflora er forløperen til tannsten. Bare litt slurv med munnhygienen kan gjøre at plakk blir til tannsten. Og når det først er igang er det lett at det blir mer av det. Hermansen sa at kalsiumsaltene i spyttet felles ut i et basis miljø. Så dersom pH i munnen er basis, er det større sjanse for utfelling av kalsiumsalter, noe som bidrar til tannsten. Basisk pH i munnen er jo bra fordi syre angriper emaljen. Så vi vil ha et lett basisk miljø i munnen, ikke et surt miljø. Så sånn sett er det et sunnhetstegn at det kommer litt tannsten.

Hermansen sa videre at spytt er et produkt av blod. Spytt er egentlig filtrert blod, der de røde blodlegemene er fjernet. Så pH i spytt og blod bør være omtrent det samme. Det er spyttkjertler under tungen rett bak fortennene. Disse produserer et spytt som er ganske tungtflytende. Dette er grunnen til at det er veldig mange som får plakk akkurat her på baksiden av fortennene. Det er også andre spyttkjertler i munnen. Forskjellige kjertler produserer forskjellig type spytt.

Dette skriver også Jill Enders om i boken Gut. Denne boken er et sted imellom fagbok og populærvitenskap og var en bestselger for noen år siden. Jeg har lest den, og likte den godt. Hun skriver at spytt er i bunn og grunn filtrert blod. Der de røde blodlegemene tas ut. Disse behøves ikke i munnen. Men kalsium, hormoner og noen stoffer fra immunsystemet kommer med i spyttet. Derfor kan spytt brukes til å teste for hormoner og immun system sykdommer. Spyttkjertlene kan også legge til stoffer i spyttet – blant annet de omtalte kalsiumsaltene. Og naturlige smertestillende. Blant annet opiorphine, som er sterkere enn morfin. Ifølge Wikipedia brytes opiorfin raskt ned i tarmen, og går ikke godt gjennom blod-hjerne barrieren.

Etter at jeg kom hjem fra Hermansen leste jeg kort om endokrine og eksokrine kjertler. Jeg er relativt godt kjent med det endokrine systemet. Men har aldri før hørt om eksokrine kjertler. Forskjellen er at endokrine organer produserer hormoner som går rett i blodet. Mens eksokrine kjertler produserer stoffer som ikke går i blodet, men i kanaler og andre steder. Eksempelvis spyttkjertlene, svettekjertlene, puppene.

Spytt kjertler
Spytt kjertler. Lovlig lånt fra https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Blausen_0780_SalivaryGlands.png

Termografi og kopp behandling

Idag var jeg på en ny type helse behandling. Dette var på VitaGeo klinikken på Smestad. Behandlingen er utviklet av norsk-russeren Mikhail Bazanov og det var han jeg traff på klinikken. Konseptet er basert på termografi bilder. Dette er et bilde av stråling i det infrarøde området, det vil si varmestråling. Lys er elektromagnetisk stråling som cellene i øynene våre reagerer på. Infrarødt lys er også elektromagnetiske bølger, men med lavere frekvenser og større bølgelengder. Øynene våre reagerer ikke på dette. Legemer sender ut elektromagnetiske bølger i det infrarøde området på frekvenser som avhenger av legemets temperatur. Dette visualiseres på termografi bilder. I all enkelhet – på termografi bilder blir varme områder røde mens kalde blir blå. Middels varme blir grønne. Varme områder har god blodsirkulasjon mens kalde har dårlig. Så et slikt bilde kan si noe om hvor i kroppen det er dårlig blodsirkulasjon.

Mine bilder viste en form for overlevelses strategi. Det var god sirkulasjon mellom de aller viktigste organene – hjerne og hjerte. Men dårlig i resten av kroppen. Vi tok også bilder med buksen av. Jeg hadde en form for ulykke sommeren 1993 der meg måtte amputere venstre testikkel. Termografi bildet viste at det var forskjeller i blodsirkulasjonen på høyre og venstre side.

Jeg leser for tiden “The body keeps the score” av psykologen Bessel van der Kolk. Boken handler om hvordan traumatiske opplevelser av forskjellige slag kan føre til kroniske fysiske og psykiske problemer senere. Det er mye fokus på traumer fra barndommen. Det beskrives hvordan barns nervesystem tilpasses og utvikles i forhold til miljøstimuli. I et miljø preget av overgrep og andre traumatiske faktorer vil hjernen utvikle seg annerledes enn i et trygt miljø. Jeg har hatt en ikke helt enkel barndom. Og kanskje er det dette som fremkommer på termografi bildet. Jeg vet ikke.

Etter bildet gjorde han en type kopp behandling på meg. Dette var med sugekopper med vakuum i, som han satte på ryggen og så dro frem og tilbake over ryggen. Poenget er å få igang blodsirkulasjonen og kommunikasjonen i kroppen, såvidt jeg forsto. Det var noe ubehagelig, men varte bare noen få minutter. Etterpå fikk jeg helt latterkrampe, av en eller annen grunn. Resten av dagen har jeg følt meg veldig bra.

Dette var en utrolig spennende erfaring. Jeg skal ha ny time om en uke. Det blir interessant hvordan dette utvikler seg. Muligens jobber vi med ting som er årsaken (root cause) for noen av mine ting. Bazanov snakket noe om dette. Termografi er en bildeteknikk uten stråling eller andre skadelige bivirkninger. I motsetning til for eksemple mammogram, der det er stråling og kompresjon av brystene.Mange som mener at mammogram forårsaker flere krefttilfeller enn det som avdekkes.

Jeg er veldig interessert i russiske helsepleie og andre russiske måter å gjøre tingene på. Kan tenket meg å reise til Russland. Så dette kan være en inngang til å lære mer. Bazanov har gitt ut en bok “Mot strømmen – en vrien leges notater” som jeg kjøpte da jeg var der og som jeg skal lese før neste time. Bilder pluss behandling pluss bok kostet 850 kroner. Ikke dyrt, synes jeg. Jeg spurte om jeg kunne få med bildene, men dessverre så ble det litt dårlig tid på slutten fordi en ny pasient kom, så vi ble enige om at jeg skal få de med neste gang.

Termografi av passivhus med vanlig hus i bakgrunnen. Lovlig lånt fra https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Passivhaus_thermogram_gedaemmt_ungedaemmt.png
Termografi av passivhus med vanlig hus i bakgrunnen. Lovlig lånt fra https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Passivhaus_thermogram_gedaemmt_ungedaemmt.png

Doktor Bazanov brukte et termokamera fra FLIR. Et amerikansk firma som har kjøpt opp Prox Dynamics fra Asker. Jeg kunne muligens tenkt meg å jobbet i FLIR.

Etter min time traff jeg en annen kunde der, en dame på 75 som hadde gått til Dr. Bazanov i 25 år. Hun hadde hatt MS og en annen alvorlig sykdom, jeg tror det var revmatisme (reumathoid arthrisis). Hun sa at hun hadde sittet i rullestol idag var det ikke for Doktor Bazanov. Og at hans behandling var den eneste behandlingen hun gjorde.

Bazanov sa under konsultasjonen at det var varmen fra blodsirkulasjon i primært venene, ikke arteriene, som vises på termografi bildet.

Oppdatering 4/12-2019: jeg var hos Dr Michail Bazanov igår. Han gjorde mer behandling med koppene. Idag på ryggen og spesielt nakken, og deretter på forsiden blant annet på binyrene. Jeg følte meg veldig bra etterpå og resten av dagen. Energisk og initiativrik. Etter behandlingen snakket vi litt. Han sa at systemet hans kan diagnostisere problemer i kropp og sinn på detaljnivå. Men at han av ressursårsaker per idag ikke bruker det fulle systemet. Systemet idag er basert på en 2-dimensjonal matematisk beskrivelse av kropp og sjel. Helst bør dette gjøres i 3d. Systemet har sin opprinnelse i Goethes matematikk. Som ble videreført av Rudolf Steiner, grunnlegger av den antroposofiske bevegelsen. Og senere videreført av Nick Thomas, leder av antroposofiforeningen i England. Det var også noen flere involvert som jeg ikke husker navnet på. Rudolf Steiner er en gigant blant verdens tenkere. Og han vokser stadig – jeg synes jeg observerer at flere og flere trekkes til hans tankegang. Der man, kort fortalt, ser menneske, jord og univers som ett sammenhengende system.

Klorering av drikkevann, Trihalomethanes og kloroform

Jeg er iferd med å kjøpe meg et maskin for å filtrere drikkevannet fra springen. Så i denne forbindelse har jeg forsøkt å sette meg litt inn i hva vannet inneholder av ugunstige kjemikalier og annet. Jeg har tidligere skrevet et par poster om vannverk. Her er det klart at vannverket tilsetter aluminiumsulfat for å felle ut organisk materiale. Deretter tilsettes klor for å fjerne bakterier o.l. Det viser seg at klor, før det rekker å ta knekken på bakterier, reagerer med organisk materiale i vannet (som ikke har blitt felt ut av aluminium, antar jeg). Når klor tilsettes snakker man derfor om “fritt klor” og “bundet klor”. Fritt klor er reaktivt og kan ta knekken på bakterier. Bundet klor er forbindelser som oppstår når klor reagerer med organisk materiale i vannet. Betegnelsen Trihalomethanes brukes for fire forbindelser av denne typen, der også brom og iod er involvert som kjemikalier for å desinfisere vannet. Den viktigste av Trihalometanene er cloroform, som oppstår i reaksjon mellom klor og organisk materiale. Å ta knekken på bakterier er en noe tidkrevende prosess, der klor må være i kontakt med bakteriene en viss tid. Vannverkene er derfor nøye på at det skal være nok fritt klor i vannet ut av vannverket, slik at man får en desinfeksjon. Jeg ser dette som en ganske farlig balansegang. Hvis det mye organisk materiale i vannet må vannverket pøse på med klor, og det blir store mengder bundet klor. Samtidig som det man primært er opptatt av, fritt klor, kanskje er lavt. Cloroform og de andre trihalomethanene er helseskadelige stoffer, kjent som kreftfremkallende. Jeg vil derfor ha et vannfiltersystem som fjerner både fritt klor og kloroform og andre aktuelle klorforbindelser. Man tilsetter klor som sagt for å ta knekken på bakterier. Men det betyr jo at klor, når vi drikker vannet, vil ta knekken på vårt mikrobiome – altså tarmbakteriene. I hvilken grad dette skjer vil jeg anta avhenger av både konsentrasjonen av kloroform og av fritt klor. Men det vil føre til en forskyvning av bakterifloraen i magen, noe man blir mer og mer klar over er farlig. I linken ovenfor, som går til Ocean Robbins artikkelen og foodrevolutionsummit, er systemet AquaTru anbefalt. Dette er et revers osmosis system som ikke bare fjerner kjemikalier, men også mineraler og næringsstoffer som vi ønsker vannet skal inneholde. Jeg synes ikke dette er en god ide fordi jeg tror slikt vann vil trekke mineraler ut fra kroppen og dermed tappe oss for mineraler. Jeg tror Berkey systemet da er bedre. Jeg vil også ha måleutstyr slik at jeg kan sjekke klor (og eventuelt andre stoffer, som aluminium) før og etter filterenheten. Og kanskje nærmere vannverket også.

Klor tar knekken på bakterier ved at det dannes hypochlorous acid HClO og ClO-. ClO- har et elektron for mye, og oksidasjonstall -1. ClO- kan gi fra seg ett elektron til et annet stoff. ClO- vil da bli oksidert, mens det andre stoffet vil reduseres. ClO- vil typisk angripe bakteriers ytre cellevegg.

Forbindelsene som regnes som fritt klor (klorformer som er umiddelbart reaktive) er klor (Cl2), kloroksid, hypokloritt-ion og hypoklorsyre, ifølge EuroFins.

Jebena og bon

I badstuen på Aurskog kom jeg i snakk med en kar fra Eritrea. Han snakket ganske dårlig norsk, akkurat så man kunne holde en samtale. Jeg sa jeg har drukket kaffe fra Eritrea. Han sa at kaffen sikkert var fra Etiopia, som er Eritreas store naboland. Det var riktig, jeg husket feil. I Eritrea lager man en spesiell type kaffe som han kalte Jebena. Etterhvert forsto jeg at Jebena er den spesielle kaffekannen som denne kaffen lages i, og at selve kaffen kalles bon. Man tar hele kaffebønner og knuser dem for hånd i en mortel. Så har man dem i jebena kaffekannen og setter denne på åpen ild. Man kan lage åpen ild i et ildfast trau. Så skal vann og knuste kaffebønner koke i noen minutters tid før det kan serveres. Man drikker det i små kopper. Ofte i sosiale sammenheng. Kaffen er sterk. Eksempelvis kan man drikke 3 små kopper i slike anledninger. Min nye venn viste meg noen bilder på mobilen sin og den jebena kannen var bare så utrolig vakker. Han sa det ikke var vanskelig å finne et sted i Oslo der man kan få servert denne typen kaffe. Jeg digger god kaffe så det er noe jeg muligens skal sjekke, spesielt hvis det er mulig å få økologisk kaffe bon. Han nevnte også enjera, som er en type flatt brød, og butikken johanna boutique, men den har jeg ikke funnet.

Jebena, for å lage Eritreisk/Etiopisk kaffe bon. Lovlig lånt fra https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jebenas.jpg
Jebena, for å lage Eritreisk/Etiopisk kaffe bon. Lovlig lånt fra https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jebenas.jpg

DVB-T og DAB

Torsdag 21/11-2019. Jeg er elektrosensitiv. Det vil si, jeg reagerer på stråling fra mobiltelefoner, trådløse rutere (wifi), basestasjoner for mobil, og andre strålekilder. Jeg har utstyr for å måle stråling, og ofte er jeg ute og måler.

For et par uker siden var jeg og målte på en liten bolig i Asker. Her var det montert en antenne på ytterveggen. Jeg ble opplyst at dette var for å få inn RiksTV. Jeg har et filter på mitt måleapparat som gjør at det er mulig å vite hva slags kilde man måler (om det er basestasjon, trådløs hjemmetelefon osv). Da jeg satte filteret på DVB-T, slik at jeg bare målte Digital Video Broadcast – Terrestrial viste det stråling på rundt 125 microWatt/m2. Dette er mye for slik stråling. Det viser at RiksTV antennen konsentrerer strålingen slik at det blir høye verdier rett i nærheten. DVB-T er frekvenser mellom 500 megaHz og 800 megaHz på mitt måleapparat.

Jeg ser DVB-T som TV-versjonen av det mer omtalte DAB, Digital Audio Broadcast. DAB bruker 174 megaHz til 230 megaHz og dette området er delt opp i 32 radiokanaler (lyd, og nå også med data). I tillegg bruker man noen steder 230 megaHz til 240 megaHz, dette er delt opp i 6 kanaler.

Dette er fra eget facebook innlegg for rundt en uke siden:

Politikerne er som vanlig helt idioter. De kjøper Dab og tvinger alle til å kaste radioen og kjøpe ny. Ikke akkurat miljøvennlig. Og det koster selvsagt mye mye penger, både for stat (les: skattebetalerne). Og hver enkelt av oss som må kjøpe ny radio. Og alt FM sendeutstyr gir de bort til Afrika. Som u-hjelp! Og dab gir mye mer helseskadelig og usunn stråling fordi det er en digital teknologi og ikke analog som FM – analoge elektromagnetiske bølger likner på det naturen lager, mens det digitale er menneskeskapt teknologi og finnes ikke i naturen. Samtidig som det viser seg å ikke fungere. Jeg har en dab i bilen og det fungerer jo bare veldig dårlig. Ja, det kommer opp en meny med navn på kanal og program. Men lyden er jo bare helt på trynet. Hallo!! Politikere (og mange andre) tror at alt nytt er bra. Ev de sponses av næringsinteresser. Liknende sak: smartmålere for strøm. En kjempejobb der alt skal byttes ut iløpet av ett år. Og erstattes med noe som er potensielt helseskadelig pga stråling. Alt på skattebetalernes regning (over nettleie regningen). Leif Synnevåg: -Dab er den største floppen i europeisk kringkastingshistorie. Her forsvinner det norske FM-utstyret til Afrika: Skal forhindre barneekteskap. Norkring, som driftet FM-nettet i Norge, betalte selv 90 000 kroner i transport for å gi bort det viktige radioutstyret.

CFI Cash Flow Index

Torsdag 21/11-2019. Idag hørte jeg siste QA fra Money Revealed Summit med Patrick Gentempo. Han intervjuet Garret Gunderson. De snakket blant annet om nedbetaling av lån. Her var scenariet en person med flere ulike lån. Vi antar at hvert lån har en hovedstol (altså hvor mye man skylder), en rente og et minimum fast nedbetalingsbeløp hver måned. Vi antar også at personen med lånene har noen penger tilovers hver måned som han ønsker å bruke på å nedbetale lån raskere enn normert. Spørsmålet er – hvilket lån bør han nedbetale først?

Det er lett å tenke at lånet med høyest rente er det man vil nedbetale først. Men jeg tror ikke dette nødvendigvis alltid er smartest. En ting man må passe på er å være likvid – dvs aldri gå tom for penger til daglige og uforutsette utgifter. Det å bare fokusere på renten kan gjøre at man havner i en farlig situasjon likviditetsmessig.

Gary Gunderson argumenterte for at man bør regne ut Cash Flow Index for hvert lån, og prioritere å nedbetale det lånet med lavest CFI. CFI er definert som (utestående beløp)/(minimum månedlig nedbetalingsbeløp). Årsaken til å gjøre det på denne måten er fordi det maksimerer cash flow.

Cash flow er et litt uklart begrep. Jeg tolker cash flow som et regnskap der man kun ser på penger inn og ut av konto. Det er altså dato for innskudd/kontobelastning som er bokføringsdato.

Jeg tolker Gary Gunderson som at dette er den raskeste måten å frigjøre kapital på. Altså sitte igjen med penger på slutten av måneden. Som man kan bruke til sparing, etablere en bedrift eller noe annet. Eller kanskje til å nedbetale mer lån?

Anta et forbrukslån på 100 000 med 10% rente og nedbetalingstid 2 år. Jeg har dessverre ikke tid til å regne ut dette manuelt nå så derfor bruker jeg DnB’s boligkalkulator. Denne sier et man må betale 4674 kr/mnd. Anta også et huslån på 1 mill med 5% rente og nedbetalingstid 10 år. Dette gir 10667 kr/mnd. Og anta du har 1000 kroner tilovers hver måned som du vil bruke på å nedbetale lån. For det første lånet blir CFI=100 000/4674=21. For det andre lånet blir CFS=1 000 000/10667=94. Man bør derfor bruke de 1000 kronene til å øke nedbetalingen på det første lånet.

Anta huslånet har rente på 10%. Nå må vi betale 13275 hver måned og CFI=75.

Anta huslånet har rente på 20%. Nå blir CFI=52.

På youtube så jeg Cash Flow explained, Things to avoid when paying off debt, og Cash Flow Index.

B12 fordøyelse: parietal cells, IF

Idag hørte jeg på et foredrag av Edward F. Group på Anxietysummit5. Han snakket blant annet om vitamin B12 og hvordan dette næringsstoffet fordøyes. B12 er et viktig næringsstoff som mange har underskudd på. Derfor er denne diskusjonen meget viktig.

Vitamin B12 dannes av jordbaserte bakterier. B12 finnes i endel animalsk mat, men ikke i vegetarmat. Her vil jeg se på hvordan B12 i mat fordøyes. Det vil si – hva som skjer med B12 fra munn til opptak i kroppen.

Når man tygger blandes maten med spytt (saliva). Spyttet inneholder en protein r-protein som binder seg til B12 i maten. Magesekken er dekket blant annet av parietal celler. Disse produserer HCl (saltsyre, gastric juice, hydrochloric acid) som er viktig for å fordøye proteiner i maten. B12 uten r-protein er utsatt for å ødelegges av HCl. Men med r-protein skjer ikke dette. Parietal cellene danner også et stoff som het er IF – Intrinsic Factor. I magesekken, eller i begynnelsen av tynntarmen (jejunum), vil HCl oppløse r-protein og B12 vil binde seg til IF. Komplekset B12-IF transporteres gjennom tynntarmen – jejunum, duodenum, til illeum. Her er det reseptorer slik at B12 tas opp i kroppen og går inn i blodstrømmen, klar til å metaboliseres.

Gluten kan skade parietal celler og føre til leaky gut.

Dyrke blomster i drivhus

Tirsdag 12. november 2019. Idag hadde jeg en samtale med en som har drevet mye med dyrking av blomster i drivhus. Jeg dyrker litt grønnsaker til eget bruk hver sommer. Og jeg digger blomster. Så jeg er veldig interessert i temaet. De dyrket krysantemum fra april til september, og tulipaner fra september til april. De sådde i bakken. Krysantemumplantene ble omtrent 1 meter høye. Krysantemum krevde “kortdagsbehandling” dvs man måtte dekke til drivhuset i to timer fra klokken 5 til klokken 7 om morgenen. Slik at natten ble lengre og dagen kortere. For å få de til å blomstre. Største problemet i drivhuset var et insekt som heter amerikansk trips. Denne sugde på kronbladene på blomstene slik at det ble merker og de måtte kastes. De brukte en haug med sprøytemidler for å bli kvitt denne. Men de godkjente sprøytemidlene var ikke effektive. Innimellom fikk de smuglet ulovlig sprøytemiddel fra Danmark, som var mye mer effektivt. Det var problematisk å bruke mye sprøytemidler og så måtte jobbe i drivhuset neste dag. Andre ting som var viktig var lysnivå og gjødsling. De sluttet etterhvert med blomsterdyrkingen og solgte drivhusene. Fordi de rett og slett ble lei arbeidet.

krysantemum i flere farger
Krysantemum i flere farger

Russisk B og b

Lørdag 26. oktober 2019. Jeg har en kunde som er fra russland og lærte hvordan russik b ser ut. Jeg er igang med å lære det russiske alfabetet, det er så vakkert.

Russisk b
Russisk B og b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *