Vaksiner

DPT trippelvaksinen, 5 doser 1972-1983

Sammenliknet med dagens anbefalte vaksineprogram for småbarn fikk jeg få vaksiner da jeg var liten. Men jeg fikk mange doser av en vaksine som i etterkant har vist seg som en versting. Det er DPT – Diphteeria-Pertussis-Tetanus. På norsk difteri-kikhoste-stivkrampe. Jeg fikk totalt 5 skudd av denne da jeg var liten – da jeg var 3 måneder (1972), 4 måneder, 5 måneder, 5 år (1977) og nesten 11 år (1983).

  • En trippelvaksine er i seg selv risikabel fordi den inneholder 3 forskjellige virus. Dette er en belastning som kroppen aldri opplever i det virkelige liv og som immunsystemet derfor ikke er konstruert for.
  • Jeg fikk mange doser av denne da jeg var veldig liten – kun få måneder gammel. Jo yngre man er jo mindre utviklet er immunsystemet og jo større er sjansen for vaksineskade.
  • På denne tiden hadde moren min flyttet til en annen by for arbeid. Jeg bodde hos to forskjellige tantefamilier i ukedagene. Å miste primæromsorgsperson oppleves som traumatisk for små barn. Slike ekstra belastninger på systemet øker sjansen for vaksineskade.
  • Spesielt kikhoste formuleringen av vaksinen mistenker man at har forårsaket mange bivirkninger. Det er skrevet en bok A shot in the dark og laget en dokumentarDPT Vaccine Roulette om dette.
  • DPT vaksinen ble produsert i Norge på Folkehelseinstituttet. I TV2 dokumentaren Berners Barn ble det avslørt at produksjonen hadde hygieniske og andre problemer som ikke ble rettet selv etter at det ble oppdaget. Det ble også avslørt at bivirkninger av vaksinen rapportert til FHI ble ikke vidererapportert til Bivirkningsnemda, slik prosedyren skulle være. Resultatet var underrapportering av bivirninger og en vaksine som forårsaket mer lidelse enn nødvendig. Svein Erik Berner er lege og har selv en sønn som ble hjerneskadet av denne vaksinen i 1981.

Jeg kan ikke huske at jeg hadde noen akutt reaksjon på noen vaksiner jeg har tatt. Min egen historie og DPT historien gjør at man kan lure på om denne vaksinen ga meg helseproblemer, eksempelvis diffuse nevrologisk skader. De som skades av vaksiner får ofte slike plager. Og det er ting i denne gaten jeg opplever nå, som voksen.

Gulfebervaksine før Brasiltur 2003

Jeg var en ferietur i Brasil påsken 2003. Rett i forkant av denne uren fikk jeg en, muligens to, vaksiner. Såvidt jeg husker var det en vaksine, for gulfeber. Den var obligatorisk for å kunne dra til Brasil. På vaksinasjonskortet mitt står det at det var en influensavaksine. Jeg tror det står feil her, og at det var faktisk en gulfeber vaksine. Ved å søke litt på google ser man at det er obligatorisk å ta denne for å kunne ferdes i noen områder i Brasil. Før denne vaksineringen var det rundt 15 år siden sist jeg hadde fått en vaksine. Oppdatering 6. nov 2023. Siden dette ble skrevet har jeg testet for antistoffer til gulfebervaksinen. Resultatet var forhøyet IgG. Så da fikk jeg helt sikkert gulfebervaksine i 2003. Muligens fikk jeg også samtidig en influensavaksine men tror ikke det.

Iløpet av denne ferieturen opplevde jeg for første gang å våkne opp etter en natts søvn og føle meg utbrent. Denne følelsen viste det seg ville bli en del av mitt liv de neste 10 årene.

Kanskje forandret eller akselererte vaksinene sykdomsforløpet og gjorde at dette symptomet kom i Brasil.

Dette innlegget er under arbeid.